Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 10

Šaltu prancūzų dušu išpraustas K.Maksvytis: „Tikiuosi, kad tai bus sukrėtimas“

Lietuvos rinktinė gavo šaltą dušą Orleane, kur 72:90 nusileido didžiąją rungtynių dalį dominavusiai Prancūzijai.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / ltu.basketball nuotr.

Lietuviai antrojo kėlinio pabaigoje dar atsiliko tik 33:34, bet tada praleido atkarpą net 0:19 ir trečiojo kėlinio viduryje turėjo net 20 taškų deficitą, kurio panaikinti nebesugebėjo.

„Netenkina, kaip sužaidėme šias rungtynes, – po mačo teigė rinktinės treneris Kazys Maksvytis. – Pirmiausia, nebuvome šimtu procentų kovoje. 50-50 kamuoliai, kamuolio spaudimas šitose rungtynėse turėjo būti žymiai geresni, jeigu žaidžiame prieš tokią talentingą komandą. Manau, kad rungtynes pakeitė antro kėlinio pabaiga ir trečio pradžia, kai pralaimėjome atkarpą 0:19. Tokiose labai svarbu, kaip tu kontroliuoji atkarpas – ne tik geras, bet ir blogas. Lengvabūdiški perdavimai, lengvabūdiški backdoorai ar metimai iš po krepšio – tai kainavo mums iniciatyvą, o tada nebepavyko grįžti į rungtynes. Tikiuosi, kad bus sukrėtimas po tokių rungtynių ir kitose būsime geresni.“

Lietuviai į ilgąją pertrauką išėjo praleidę 11 taškų iš eilės, bet grįžę po ilgosios pertraukos gavo dar 8 taškų smūgį. Kas buvo akcentuojama per ilgąją pertrauką?

„Po pertraukos šiek tiek pakeitėme gynybą, bandėme atlikti namų darbus, bandėme gintis zona. Negaliu sakyti, kad visai nepavyko, bet tokia energija, kokia šiandien buvo, tai kažin, ar būtų bet kokia gynyba išėjusi. Nepavyko ir pikenrolo gynyba, nes trūko agresyvumo spaudžiant, stabdant kamuolį, blogai einant į pagalbas. Tai ne tik mažiukų, bet ir didelių problema. Turime visi kaip komanda dėti žymiai didesnius žingsnius į priekį, kad nepraleistume 90 taškų“, – aiškino K.Maksvytis.

LKF nuotr./Rokas Jokubaitis
LKF nuotr./Rokas Jokubaitis

Klausimus treneriui uždavęs „BasketNews“ žurnalistas Jonas Lekšas pasiteiravo, dėl ko jam yra daugiau nerimo – puolimo ar gynybos?

„Ir dėl to, ir dėl to. Puolimas labai statiškas. Lėtai pereiname vidurį, lėtai įeiname į derinius. Mažiukai pereina kamuolį, ne vieną kartą šiandien buvo, kai galėjome nusimesti, atrasti laisvesnius komandos draugus, bet šito nebuvo. Visur reikia pridėti šiek tiek“, – teigė strategas.

Jis teigė, kad komandą buvo paruošęs žaisti prieš prancūzų dažnai taikytą aikštės gynybą.

„Buvome tam pasiruošę ir visai neblogai žaidėme. Paprasčiausiai neįmetė daug gerų metimų. Buvo sukurta daug progų, ypatingai pirmame ir antrame kėlinyje, bet jų neišnaudojome“, – sakė K.Maksvytis.

Kaip treneriui sekasi ieškoti balanso tarp rinktinės aukštaūgių ir gynėjų?

„Jeigu kalbant apie šias rungtynes, tai balanso reikėtų ieškoti geresnio“, – trumpai atsakė rinktinės vairininkas.

Antrose iš eilės pralaimėtose rungtynėse varžovų rezultatyviausias žaidėjas buvo sunkusis krašto puolėjas. Jei Suomijoje 24 taškus įmetė Lauri Markkanenas, tai Prancūzijoje 15 taškų pelnė Guerschonas Yabusele. Ar gynyba ketvirtoje pozicijoje yra didžiausia rinktinės spraga?

„Turime šioje pozicijoje gynybinį žaidėją Sedekerskį, tad turime opciją, kai galime mesti labiau gynybinį žaidėją. Kontrolinės rungtynės tam ir yra, kad pasimatytų mūsų spragos, o dabar į tai reaguosime“, – sakė K.Maksvytis.

Lietuvos rinktinėje šiame susitikime debiutavo ir po traumos pasveikęs Ąžuolas Tubelis. Tiesa, jaunasis aukštaūgis žaidė tik tris minutes ir niekuo pernelyg nepasižymėjo.

„Labiau matau jį kaip penktą numerį, – apie Ą.Tubelį sakė K.Maksvytis. – Gal trumpomis atkarpomis gali žaisti ketvirtu, bet jis yra mobilus penktas, bent jau tokiame krepšinyje, kokį demonstruojame. Šiandien jo žaidimą sunku vertinti. Išėjo pabaigoje trims minutėms. Man visai patiko, kaip išėjo Gabrielius Maldūnas, jis pagyvino žaidimą, statė užtvaras, greitai leidosi po krepšiu. O Ąžuolą įvertinsime tada, kai jis gaus didesnį vaidmenį.“

ltu.basketball nuotr./Kazys Maksvytis
ltu.basketball nuotr./Kazys Maksvytis

Ką dar tarp šviesulių galėtų išskirti treneris? Jis pirmiausiai paminėjo vyriausią rinktinės žaidėją, 18 taškų pelniusį Mindaugą Kuzminską.

„Turbūt Mindaugas Kuzminskas sužaidė neblogas rungtynes, Gabrielius, tas pats Deividas Sirvydis neblogai įėjo. Kiti žaidėjai pagal savo potencialą turėtų pasitempti“, – žinutę komandai perdavė treneris.

Labai gerai anksti gauti šaltą dušą prieš geras komandas ir suspėti sureaguoti iki čempionato.

Įdomu, kad pernai į Europos čempionatą lietuviai nuvažiavo nepralaimėję nė sykio per aštuonerias rungtynes. Šiemet – jau du pralaimėjimai per keturis mačus. Koks pasiruošimas yra geresnis?

„Manau, kad gerai yra žaisti su stipriais varžovais. Aišku, jeigu daug pralaimėsi, prarasi nugalėtojų mentalitetą. Bet manau, kad labai gerai anksti gauti šaltą dušą prieš geras komandas ir suspėti sureaguoti iki čempionato“, – tikino K.Maksvytis.

Prancūzijos rinktinė Lietuvai per pastarąjį dešimtmetį yra viena neparankiausių – nesame oficialiose rungtynėse jos nugalėję nuo pat 2013 m. Europos pirmenybių grupių etapo. Ar daug aukštų vyrų turintys prancūzai yra nepatogiausi mūsiškiams?

„Manau, kad jie visiems neparankiausi. Prancūzai – vieni iš favoritų laimėti pasaulio čempionatą, kartu su Amerikos rinktine. Jų komplektacija, išlaikytas kolektyvas, trenerių štabas, tęstinumas – manau, kad žaidėme prieš labai gerą komandą ir gerai, kad pasimatė mūsų bėdos“, – sakė Lietuvos rinktinės treneris.

Trečiadienio vakarą lietuviams prieš prancūzus teko žaisti pilnoje Orleano arenoje, prie entuziastingų Prancūzijos sirgalių. Jie Lietuvos treneriui paliko gerą įspūdį.

„Man labai patinka ir Prancūzija, ir jos sirgaliai. Jie palaiko ir savo komandą, bet po gražaus metimo gali palaikyti ir priešininkus. Nėra to negatyvo, jie ateina pasilinksminti, yra garsūs, bet pozityvūs. Pagal sirgalių kultūrą, manau, prancūzai yra vieni iš pirmaujančių“, – tikino darbėniškis.

VIDEO: Kazio Maksvyčio komentaras po rungtynių išvykoje su Prancūzija

Jau penktadienį Lietuva prieš Prancūziją dar sykį susikaus Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas