Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 01

Šarūnas Jasikevičius – apie trenerio darbo ypatumus, maksimalizmą ir meilę golfui

Jei Šarūnas Jasikevičius būtų krepšinio srities dėstytojas universitete, pirmoji paskaita apimtų toli nuo krepšinio esančius dalykus. „Pradėčiau nuo vertybių“, – Beno Matkevičiaus tinklalaidėje „The Benas Podcast“ atskleidė „Barcelona“ klubui vadovaujantis lietuvis, pasinėręs į gilų pokalbį su „Boston Celtics“ klube dirbančiu skautu, kuris kiekvieną savaitę lankosi ir 15min laidoje PIKENROLAS.

„Per laisvą dieną aš pažiūriu 3–4 krepšinio rungtynes. Tokie yra mano laisvadieniai, – Beno Matkevičiaus tinklalaidėje „The Benas Podcast“ sakė Šarūnas Jasikevičius. – Stebuklų nėra. Netikiu, jog ateisi ir iškart žaisi nuostabų krepšinį. Jis susideda iš to, ką tu kasdien nuveiki treniruotėse.“

Neapsakoma meilė krepšiniui, maniakiškas požiūris ir pavyzdinė darbo etika Šarą pavertė legendiniu Lietuvos krepšininku, kuris kalnus vertė ir su šalies rinktine, ir klubiniame lygyje, o dabar 45-erių Š.Jasikevičius vadovauja prestižiniam „Barcelona“ klubui ir yra linksniuojamas tarp geriausių strategų Europoje.

„The Benas Podcast“ laidoje Katalonijos klubo strategas pasakoja, jog prieš pirmąjį Eurolygos finalo ketvertą 2003-aisiais nerimas ir nemiga jį kankinti pradėjo dar savaitę prieš renginį, o užmigti jam padėdavo tik migdomieji.

Tai buvo pirmas iš keturių iškovotų Eurolygos titulų, kurie puikuojasi Šaro namuose.

Su nacionaline rinktine jis 2003-aisiais tapo Europos čempionu Švedijoje, lipo ant bronzinio laiptelio Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse 2000-aisiais bei iškovojo bronzą 2007-ųjų Senojo žemyno pirmenybėse Ispanijoje.

„Visada save mačiau tik krepšinyje. Visada norėjau laimėti ir būti sėkmingas šioje srityje. Tai yra turbūt vienintelis dalykas, kurį gyvenime gerai suprantu. Gali save laikyti palaimintu, jei esi tokioje situacijoje. Jei gerai supranti vieną sferą, esi sėkmingas joje, tai tau suteikia gerą gyvenimą. Jei tai duoda gerą gyvenimą, nesukčiauk ir visada darbui atiduok maksimumą“, – sakė Š.Jasikevičius.

„Netikiu stebuklais. Visada privalau dirbti daugiau už šalia esantį“, – sėkmės receptu dalijosi Šaras.

Krepšininko karjerą baigęs įžaidėjas pirmiausia tapo Gintaro Krapiko asistentu Kauno „Žalgiryje“. Bet per šiuos pusantrų metų jis penkias savaites buvo ir pagrindiniu vairininku, galėjusiu patirti vyriausiojo trenerio duoną, kai G.Krapikas darbavosi nacionalinėje rinktinėje.

„Žalgiriui“ klimpstant pralaimėjimų liūne 2016-aisiais, Š.Jasikevičius tapo generolu, kuris vėliau Kauno ekipą pavertė konkurencingu Europos klubu, dvejus metus kovojusiu Eurolygos atkrintamosiose, o kartą nužygiavusiu ir iki pat finalo ketverto.

„Pralaimėjome su „Žalgiriu“ devynerias rungtynes iš eilės, bet analizuodami mes nepanikavome, kadangi žinojome, jog žaidėjai auga“, – apie sunkiausią laikotarpį klube ir panikos nebuvimą kalbėjo Šaras.

2020-ųjų vasarą Š.Jasikevičius tapo „Barcelona“ klubo strategu, sudaręs trejų metų kontraktą pagal formulę „2+1“.

„Per savo pirmąją kalbą Barselonoje pasakiau, jog vienintelis dalykas, kurį galiu prižadėti žaidėjams, tai yra atvirumas, o iš jų aš noriu maksimumo“, – prisiminė strategas.

Jis jau pirmajame sezone nuskynė du titulus Ispanijoje, o Eurolygoje pasiekė finalą, kuriame nusileido Stambulo „Anadolu Efes“ komandai.

„Visi žino vertybes, visi žino, kas yra teisinga ir kas yra nepriimtina. Pagrindinis klausimas – ar tu išsireikalauji pakankamai ir ar gali identifikuoti problemas anksti, jog galėtum tai spręsti ir paruošti tinkamą planą, – filosofija ir darbo metodais dalijosi Š.Jasikevičius. – Turi mokėti improvizuoti. Pastebime problemą ir dirbame bandydami ją išspręsti. Tarkime, turėjome problemą rungtynėse su „Anadolu Efes“ ir UNIKS, kai vis prasižengdavome prieš varžovų metikus. Pirmąjį susitikimą taip prasižengėme šešis kartus, antrąjį – keturis. O tai buvo atkaklūs mačai, kuriuose mums tokios pražangos labai skaudėjo. Pastebėjome problemą ir dirbome ties ja. Treniruotėse turėjome pratimą, kuriame privalėjome neprasiženginėti prieš metantį žmogų. Kitose rungtynėse prieš Madridą prasižengė tik vienas jaunas žaidėjas. Buvome šiek tiek laimingesni.“

Reiklumu garsėjantis strategas supranta, jog žaidėjai galiausiai sezono pabaigoje pervargsta.

„Įprastai antroje sezono dalyje aš žaidėjams duodu mažiau spaudimo. Tokiu metu jie jau turi patys žinoti, kas yra geras ir kas yra blogas metimas. Sezono pabaigoje turiu pasikliauti procesu ir darbu, kurį nuveikėme iki tol. Lemiamoje sezono dalyje labai svarbus yra šviežumas. Suprantu, žaidėjai būna nuo manęs pavargę ir aš jų dėl to nekaltinu“, – dėstė Šaras.

Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius
Euroleague.net/Šarūnas Jasikevičius

Barselonoje Š.Jasikevičiui talkina lietuviai Darius Maskoliūnas, Tomas Masiulis, fizinio pasirengimo treneris Justinas Grainys.

„The Benas Podcast“ tinklalaidėje strategas akcentuoja pagalbininkų svarbą.

„Tai pastovus komunikavimas su asistentais ir pastovi analizė. Ar per pasiruošimo etapą mes pasiekėme tai, ko tikėjomės? Šį pratimą atlikome tragiškai, tad kitą dieną turėsime treniruotę pradėti nuo šio pratimo! Kaip treneris, tu nematai visko, todėl analizuoji su asistentais, – dėstė Šaras. – Matai žaidėją, kuriam rungtynėse nesiseka, bet jis papildomai dirba, atvyksta anksčiau pamėtyti, o tai yra ženklas, jog jam pasiseks ateityje. Turi suteikinėti jam šansus ir neprarasti tikėjimo.“

„Kam išvis turėti asistentus, jei tu jais nepasitiki? Mėgstu skirtingas nuomones ir prašau jų. Aš provokuoju asistentus, jog iš jų gaučiau kuo atviresnę informaciją. Būna rungtynių, kai atsisuki į suolelį ir asistentus ir sakai, jog nežinai, ką gali leisti į aikštę. Per 90 rungtynių visada atsiras atkarpų, kai kas nors strigs, tai normalu. Jei padarau klaidą, tai noriu ją padaryti dėl informacijos perkrovos. Mėgstu krepšinį, mėgstu kalbėti ir mėgstu galvoti.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – šlovė Kalnui, „Ryto“ situacija ir „Žalgirio“ prancūzo frazė

Š.Jasikevičius pasidalijo, kokio tipo trenerių nemėgsta.

„Mane labiausiai nervina treneriai, kurie sako, jog kažkas yra nesvarbu. Tokiu atveju žaidėjai iškart perpranta tavo skiedalus, tu prarandi pagarbą. Jie neturi tavęs mėgti, jie turi tave gerbti! Galvoju, kad viskas yra svarbu!“ – sakė ilgametis „Žalgirio“ treneris.

Kita Š.Jasikevičiaus aistra – golfas, kurį jis mėgsta žaisti vasaromis.

„Vidinio savęs ir emocijų kontroliavimas. Šis sportas yra keistas, jis varo mane iš proto. Turbūt dėl šios priežasties aš jį taip myliu“, – teigė Šaras.

Visas pokalbis su Šarūnu Jasikevičiumi:

VIDEO: #20 Šarunas Jasikevičius - Insisting on Maximum, Percentages of Success, Golf Obsession & More

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas