Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Širdgėla dėl švilpukų ir paleistų šansų: „Nesusitvarkom su galvom“

Nuaidėjus finalinei sirenai prancūzai šoko iš laimės. Link atsarginių suolo patraukęs Evaldas Džiaugys užsitempė marškinėlius ant galvos ir garsiai suriko. Ranka pasiekiama pirmoji Lietuvos 3x3 krepšinio rinktinės pergalė apmaudžiai išslydo.

Istorinė Paryžiaus aikštė mūsiškiams kol kas neša skausmą. 18-ojo amžiaus pabaigoje giljotinoje čia nuriedėjo karaliaus Liudviko XVI galva, vakar pasruvo ir lietuvių kapitono Aurelijaus Pukelio akis, o po rungtynių su šeimininkais prancūzais trečiadienio vakarą liejosi širdgėla.

Nuo Baltojo tilto aikštelių iki ryškiausios scenos pasaulyje nukeliavusi Vilniaus mėgėjų krepšinio legenda Dainius Novickas vėl širdingai staugė „Už Lietuvą!“, rizikuodamas nutraukti prikimusias balso stygas.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Dainius Novickas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Dainius Novickas

Sausakimšoje beveik 6 tūkst. vietų arenoje triukšmo buvo tiek daug, kad darėsi sunku girdėti net savo mintis – lietuviai kovėsi su šeimininkais prancūzais, trečia planetos reitingo šalimi. Lietuva tame pačiame 3x3 reitinge, kuriame svarbi ne tik kokybė, bet ir kiekybė rikiuojasi penkta (įdomumo dėlei, Mongolija yra septinta).

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos 3x3 vyrų krepšinio rinktinė debiutuoja olimpinėse žaidynėse.
  • 3x3 krepšinis olimpinėse žaidynėse pradėtas žaisti nuo Tokijo olimpiados, kurioje pirmąjį auksą nuskynė kaimynai latviai.
  • Lietuvos 3x3 rinktinė: kapitonas Aurelijus Pukelis, Evaldas Džiaugys, Gintautas Matulis ir Šarūnas Vingelis. Treneris: Dainius Novickas.
  • Prancūzai Tokijuje 3x3 krepšinio nežaidė, o pasaulio čempionatuose yra iškovoję tris medalius – vieną sidabro (2012 m.) ir du bronzos (2017, 2022 m.). Europoje sykį tapo vicečempionais (2019 m.).

Lietuviai pradėjo drąsiai (2:0), bet gavo du tritaškius, o patys nepataikė net laisvi – kamuolys, tarsi užkeiktas, sukosi iš lanko.

Prancūzams išdygo sparnai (4:9). Mūsiškiai nepasidavė ir priartėjo iki taško (15:16), kuomet nuaidėjo du švilpukai, sukėlę didžiules mūsiškių aistras. Abi rinktinės jau turėjo po 7 pražangas, tad kiekvienas toks teisėjo sprendimas reiškė du baudos metimus (16:20).

Prancūzams iki pergalės trūko vos taško (3x3 krepšinyje pirmoji 21-ą tašką pelniusi komanda skelbiama nugalėtoja), bet charakterį rodę lietuviai toliau kovėsi dantimis ir nagais.

Priartėję iki 19:20 ir jie sulaukė palankaus švilpuko. E.Džiaugys stojo mesti baudų. Abu tikslūs metimai būtų dovanoję pirmąją pergalę, bet įkrito tik antrasis (20:20).

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Evaldas Džiaugys
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Evaldas Džiaugys

Kieta gynyba suteikė dar vieną šansą, bet Šarūnas Vingelis tuomet apmaudžiai sužingsniavo išsimesdamas kamuolį. Prancūzų lyderis Timothe Vergiat ėmėsi iniciatyvos ir beveik su sirena išplėšė dramatišką pergalę šeimininkams – 21:20.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Komandos draugai guodžia Šarūną Vingelį
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Komandos draugai guodžia Šarūną Vingelį

„Girdėjau visą tą ūžimą... Bet nieko, mečiau baudas. Nepataikiau. Gaila, – širdgėlą po antrosios nesėkmės turnyre liejo E.Džiaugys. – Bet kiek progų turėjome dar ir po to užsidaryti... Labai gaila, kad to nepadarėme. Trūksta žodžių. Derinius gali daryti kokius nori, reikia atstovėti su charakteriais, su kūnais ir pataikyti. Deja, šiandien nepasisekė.“

„Sunku... Kažkas yra blogai. Kažko nepadarome, – atsakymų nerado ir D.Novickas. – Aš kažko nepadarau. Pagrindas yra psichologija. Mes neįmetame laisvi, neįmetame iš po krepšio. Gynyboje šiandien susitvarkėme, išskyrus kelias klaideles, kur neturėjome leisti mesti tam mažam. Esame sutarę keistis gynyboje, bet nesuprantu, kodėl to nedarome. Vietoje to, praleidžiame tritaškius...“

„Smagu tai, kad kovėmės iki galo. Vakar to nebuvo. Bandėm tvarkyti ir psichologiją. Treniruotėse viskas atrodo gerai – vyrai neprameta nieko. Išeinam ir nesusitvarkom su tom galvom... Čia mano kaltė, matyt. Neparuošiu. Laiko daug nėra. Reikia susitvarkyti su savo psichologija, kad pataikytume laisvus metimus, – tęsė 3x3 rinktinės treneris.

– Dar ir teisėjas lemiamu momentu sušvilpė dvi pražangas mums tokias, kur... Tiesiog davė jiems mesti keturias baudas (kelia antakius, – past.). Leis išaiškinti aikštelėje, kaip vyrams. Kas ten per pražangos? Juokaujate?!“

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Aurelijus Pukelis
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Aurelijus Pukelis

„Nedovanotini dalykai, kiek mes pabaigoje paleidome tų šansų. Fantastiška atmosfera, bet tai, kaip sužaidėme paskutines atakas... Sunku net ir kalbėti, – apmaudo neslėpė ir kapitonas A.Pukelis. – Sunkiai dirbame treniruotėse. Grįžome į rungtynes. Pabaigoje turėjome 3–4 progas pabaigoje. Kodėl nepataikome? Nežinau, neįlįsiu į žaidėjų galvas, kas ten jose dedasi. Nekrenta. Galbūt ir varžovų tokia taktika. Provokuoja Šarūną veržtis, žino, kad jis – mūsų geriausias snaiperis.“

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Aurelijus Pukelis
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Aurelijus Pukelis

„Nenoriu kalbėti apie teisėjus. Turime laimėti taip, kad tie švilpukai negalėtų turėti jokios reikšmės. Mes žinome, kiek teisėjai turi įtakos mūsų sporte, rungtynių pabaigose. Nuo 7-os pražangos kiekvienas švilpukas gali kainuoti rungtynes, gali kainuoti čempionatą. Turime žaisti taip, kad pabaigoje tie švilpukai nereikštų nieko“, – dėstė A.Pukelis.

Nuo rytojaus trijulių rinktinės laukia dvigubai intensyvesnis tvarkaraštis – teks žaisti po dvejas rungtynes per dieną.

„Reikia atsisėsti šiandien, pasišnekėti ir išsimiegoti. Prasivalyti galvas, nes rytoj laukia labai svarbios rungtynės su lenkais. Reikės nugalėti ir kinus. Šiandien buvo tokių staigmenų: latviai lengvai įveikė olandus, kinai – serbus... Toks tas mūsų krepšinis“, – pažymėjo D.Novickas.

Likęs 3x3 rinktinės tvarkaraštis

  • Rugpjūčio 1 d. 14:25 val. prieš Lenkiją ir 20:05 val. prieš JAV.
  • Rugpjūčio 2 d. 11:05 val. prieš Kiniją ir 14:35 val. prieš Nyderlandus.
  • Rugpjūčio 4 d. 19:35 val. prieš Serbiją.

Priminsime, kad tiesioginius kelialapius į pusfinalius pelnys dvi geriausios rinktinės. Užėmusios 3 – 6 vietas kovos ketvirtfinaliuose, o dviem paskutinėms žaidynės ir kova dėl medalių baigsis.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Gintautas Matulis
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Gintautas Matulis

„Psichologiškai lengviau tikrai nebus. Norisi sirgaliams padovanoti tą pirmą pergalę. Kiekvienos rungtynės čia yra mirk arba gyvenk. Mes paleidome jau dvi pergales. Sunku kalbėti. Visi žiūrime tą krepšinį, suprantame, kad galėjome pabaigoje sumesti baudas ir laimėti. Nepataikėme, bet apsigynėme ir vėl puolėme, tačiau padarėme dar vieną klaidą. Skaudu. Reikia pirmos pergalės psichologiškai, nes turnyras dar tikrai nesibaigia. Reikia nusiraminti, pabūti su savimi ir kiekvienam pagalvoti, ką aš galiu padaryti geriau“, – užbaigė A.Pukelis.

Abejas rungtynes Paryžiuje kol kas pralaimėjo lietuviai ir amerikiečiai. Pirmauja be nesėkmių žygiuojantys latviai ir prancūzai.

Standings provided by Sofascore

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas