Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 29

Sirgalius raminęs G.Žibėnas: „Po pirmų rungtynių nebuvo jokios panikos“

Pirmą kartą nuo 2018 metų Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalo serijoje – lygybė. Jau pirmose rungtynėse praradęs per reguliarųjį sezoną užsitarnautą namų aikštės pranašumą, Vilniaus „Rytas“ jau pirmu bandymu jį susigrąžino – Panevėžyje 88:66 supančiojo „Lietkabelį“ ir išlygino serijos rezultatą 1-1. „Nieko labai didelio nepadarėme“, – po įspūdingo laimėjimo svečių tvirtovėje pareiškė vilniečių strategas Giedrius Žibėnas.
LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“
Giedrius Žibėnas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Likus vos keliolikai minučių iki rungtynių starto sostinės klubas pranešė, kad į Aukštaitiją iškeliavo be grėsmingiausio savo ginklo Ivano Buvos.

Bet MVP praradimas „Ryto“ iš vėžių neišmušė. Ir netgi sutelkė.

Kaip ir pirmose rungtynėse, G.Žibėno vyrai vėl šovė į priekį nuo rungtynių pradžios, tačiau šį kartą sugebėjo jas kontroliuoti ne 10, o visas 40 minučių.

Jau per pirmą rungtynių pusę „Rytas“ pataikė daugiau tritaškių (8), negu per visą pirmąjį susitikimą sostinėje (6), bei įpusėjus mačui pirmavo 48:41.

Nesustojo vilniečiai ir po pertraukos.

Gytis Radzevičius dar neįpusėjus trečiajam ketvirčiui smeigė dešimtą „Ryto“ tolimą metimą, o dviženklę persvarą svečiams iš sostinės pavyko susikrauti dėl fantastiškos gynybos, surakinusios visus „Lietkabelio“ ginklus.

Panevėžiečiai per trečią rungtynių atkarpą pataikė vos du metimus iš žaidimo, o keli šimtai iš Vilniaus į Panevėžį atvykusių „B tribūnos“ narių šėlo, kai „Rytas“ po trijų ketvirčių įtikinamai pirmavo 65:49.

Ketvirtajame kėlinyje vinis į „Lietkabelio“ karstą sukalė Lukas Uleckas.

Bene svarbiausiu „Ryto“ pergalės faktoriumi tapęs puolėjas iki tol LKL atkrintamosiose pelnydavo viso labo po 5,5 taško, rezultatyvumu netryško ir pirmajame finalo serijos mače, kai įmetė 7, bet šį kartą L.Uleckas degino „Cido“ arenos krepšio tinklelį.

Vien ketvirtame kėlinyje į krepšį skrido keturios jo tolimos bombos, o įspūdingą pasirodymą jis rengė ir visų rungtynių metu: šeši pirmi pataikyti tritaškiai (rungtynes užbaigė pataikydamas 6 iš 7), nė vienos klaidos atakuojant iš kitų distancijų ir net 24 pelnyti taškai – toks marijampoliečio indėlis į „Ryto“ pergalę.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas ir Lukas Uleckas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas ir Lukas Uleckas

„Nieko labai didelio nepadarėme, – į pirmąją vilniečių pergalę LKL finalo serijoje nuo 2018 metų pernelyg emocingai nesureagavo G.Žibėnas. – Susigrąžinome namų aikštės pranašumą. Nebuvo jokios panikos po pirmų rungtynių, nėra jokio šventimo po šitų. Tiek mums, tiek „Lietkabeliui“ reikia laimėti trejas rungtynes iki tikslo – link to tikslo ir judėsime toliau.

Buvo žaidimas kartu, buvo disciplina, buvo žaidybinio plano laikymasis. Šiandien supratome, kad reikia žaisti 40 minučių, nes „Lietkabelis“ yra tokia komanda, kuri niekada nepasiduos. Nebus jokios panikos, jokių pykčių ir jie žais visas rungtynes, nesvarbu, kaip jie jas pradės. Turėjome būti labai atsargūs su kamuoliu, žinojome, kad tikrai norės sugrįžti, bet atlaikėme, susimetėme metimus ir švenčiame pergalę.“

Tiek mums, tiek „Lietkabeliui“ reikia laimėti trejas rungtynes iki tikslo.

Aistros „Cido“ arenoje virė ir gerokai po finalinio švilpuko, kai šėlstančius „Ryto“ sirgalius bandė raminti pikti panevėžiečiai. Bet dar prieš tai savus apramino ir G.Žibėnas, kuris dėkodamas keliems šimtams „B tribūnos“ narių rankomis parodė raminimo gestą, tarsi pareikšdamas, kad niekas dar nebaigta.

„Tiesiog padėkojau „Ryto“ sirgaliams ir parodžiau, kad dar nieko nepadarėme“, – atskleidė treneris.

Lukas Balandis / BNS nuotr./LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“
Lukas Balandis / BNS nuotr./LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“

Panevėžyje „Rytas“ pergalę pasiekė nepaisant to, jog Vilniuje liko naudingiausias komandos ir LKL žaidėjas Ivanas Buva.

Apie susirgusio aukštaūgio netektį vilniečiai pranešė tik likus keliolikai minučių iki rungtynių.

Kaip „Ryto“ žaidimas keitėsi be kroato?

„Aišku, keičiasi, puolimas keičiasi. Nėra tiek žaidimo arčiau krepšio, mobilesni gal esame. Kiekvienos rungtynės nauja istorija ir negalime savęs prisigauti šitose rungtynėse, kad kažką gerai darėme, nes čia pat galime būti nubausti“, – sakė G.Žibėnas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“
Lukas Balandis / BNS nuotr./LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“

„Be Ivano turime 11 žaidėjų ir visais jais tikime. Kartą čia jau buvome laimėję be Ivano, dar kartą tą pakartojome. Bet serija tęsiasi toliau ir visas dėmesys dabar į kitas rungtynes, kurios bus lemiamos“, – pridūrė „Ryto“ treneris.

O ar galime tikėtis, kad I.Buva sugrįš jau artimiausiose rungtynėse?

„Žiūrėsime. Aš kontroliuoju tą, ką galiu kontroliuoti. Ivanas turi temperatūros ir šiandien turėjome jį palikti namuose. Nerizikavome vežtis jį čia, kad po to netektume jo visam sezonui“, – sakė G.Žibėnas.

Nors Vilniaus klubas žaidė be savo pagrindinio ginklo po krepšiu, „Rytas“ pernelyg nenukentėjo nuo „Lietkabelio“ vedlio Džordže Gagičiaus.

Nerizikavome vežtis jį čia, kad po to netektume jo visam sezonui.

Serbas pirmajame mače Vilniuje pelnė 15 taškų ir su 25 balais buvo naudingiausias rungtynių dalyvis, bet šį kartą sukrapštė tik 6 taškus ir 4 naudingumo balus.

„Mes nesame po vieną, mes esame komanda. Visa lyga žino, kad tokį žaidėją gali sustabdyti tik komandiniais veiksmais, – apie varžovų lyderio pažabojimą kalbėjo G.Žibėnas. – Šiandien mes buvome ten, kur reikia būti gynyboje, ir tada, kada reikia, nes vienas iš šitų epizodų dažniausiai būdavo netinkamas ir dėl to dažniausiai Gagičius įmesdavo taškus.“

Ketvirtajame kėlinyje, nors jo komanda turėjo apie 20 taškų pranašumą, G.Žibėnas neatleido vadžių ir ėmė minutės pertraukėlę, kai tik „Lietkabelis“ bent šiek tiek pajuto žaidimą ir surengė kelias sėkmingas atakas iš eilės. Kodėl?

„Žaidžiant prie šitų fanų, prie šitos energijos, ką duoda panevėžiečiai, yra labai svarbu nepaleisti tos persvaros. Šnekamės su daugeliu LKL trenerių ir sutariame, kad žaidžiant čia tai yra vienas svarbiausių dalykų laiku paimti tą pertraukėlę“, – teigė specialistas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“
Lukas Balandis / BNS nuotr./LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“

Jo teigimu, komanda vieningai priėmė pralaimėjimą pirmajame mače ir po jo puikiai atsitiesė.

„Matėme, kad tai nebuvo tragiškos mūsų rungtynės. Ir gynyboje nebuvome labai blogi. Tiesiog niekieno kamuoliai buvo jų, labai daug pigių taškų prasileidome, kuriuos turime sukontroliuoti. O puolime matėte patys, kad mes net baudų nepataikėme. Tikrai nebuvo panikos – ramia galva pasižiūrėjome vaizdo įrašą ir pamatėme, kad tikrai galime kautis“, – kalbėjo treneris.

Išskirti jis nenorėjo ir fantastiškas rungtynes sužaidusio L.Ulecko.

„Neišskirsime Luko. Po pirmų rungtynių sakėme, kad tų metimų, kurių nesumetėme tada, jie tikrai įkris vėliau. Šiandien buvo tos rungtynės. Nenorime per daug šnekėti, kitose rungtynėse vėl gali būti kitaip, bet šiandien buvo ta diena, kai mes susikuriame, turime metikų, jie tiki savo metimais ir tiki vienas kitu. Šiandien tie pakankamai laisvi metimai įkrito“, – sakė G.Žibėnas.

Trečias LKL finalo serijos mačas – jau trečiadienį Vilniaus „Jeep“ arenoje. Kas bus svarbiausia prieš jas?

„Svarbiausia bus pamiršti šitas rungtynes ir užpildyti visas tribūnas“, – trumpai, bet aiškiai atsakė G.Žibėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas