Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Skolų dydį įvardinęs subyrėjusių „Gargždų“ vadovas: „Normaliai tvarkėmės“

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos krepšinio padangę sudrebino žinia – „Gargždų“ klubas dėl sunkios finansinės situacijos nusprendė trauktis iš Lietuvos krepšinio lygos (LKL). 15min susisiekė su subyrėjusio klubo savininku Ovidijumi Jakubaičiu, kuris įvardino klubo skolos dydį ir tikino, jog prie skaudaus sprendimo privedė politikų susidorojimas.
„Gargždai“
„Gargždai“ / nuotr. lkl.lt

Apie klubo pasitraukimą iš LKL jau informuoti ir lygos vadovai, kurie, laikydamiesi FIBA taisyklių, dar paliko pravertas duris „Gargždams“. Bet nepanašu, kad jie pro tas duris užeis.

Praėjusių metų lapkričio 30-ąją 15min jau kapstėsi po „Gargždų“ skolų dumblą, tačiau tuomet O.Jakubaitis ramino: „Laukiame Naujųjų metų, kiek skirs savivaldybė. Ir tiek. Tokia ir situacija. O kažko čia dramatiškai daryti... Žaidėjai nežaistų, streikuotų. Tokios situacijos nėra.“

Bet ir streiko neprireikė.

O.Jakubaičio taip laukta savivaldybės parama nebuvo skirta, o pati savivaldybė klubo perimti nepanoro.

„Finansavimas negautas, – atsiduso „Gargždų“ savininkas. – Nėra galimybių tęsti ir viskas. Nors ir nenorėjau, bet siūliau jiems perimti klubą, tęsti veiklą, bet miestas ir to nesugebėjo padaryti.

Žinau, kad yra politiniai motyvai. Liberalai yra futbolo valdytojai nuo seno ir sakė, kad tik futbolas turi likti Gargžduose. Stebuklingai pavyko buldozeriu, kad tas krepšinis atsirastų, taip pat ir arena toje vietoje, kur turėtų būti. Nors galimai ta žemė buvo pažadėta kažkam liberalų, o va čia krepšiniui pastato.“

Suprasti akimirksniu

  • 2014 metais įkurtas Gargždų klubas LKL žaidė nuo 2022 metų, kuomet iškovojo šią teisę sportiniu būdu, laimėję NKL čempionato auksą.
  • Praėjusį sezoną LKL debiutavusi Gargždų ekipa iškovojo 6 pergales, patyrė 27 pralaimėjimus ir finišavo 11-oje vietoje tarp 12-os klubų.
  • Šį sezoną klubas planavo 600 tūkst. eurų biudžetą ir kėlė tikslą patekti į pirmąją aštuonetą.
  • Tačiau, 15min žiniomis, nuo pat sezono pradžios klube būta daug netvarkos, prasidėjo algų vėlavimai žaidėjams ir treneriams.
  • Sezono eigoje klubą paliko net septyni krepšininkai, o sausio pradžioje klubą paliko direktorius Justas Bražas, buvęs komandos vadovu nuo 2020 metų.

„Klubas buvo nuolat šmeižiamas liberalų, – tęsė O.Jakubaitis. – Kontrolė, auditą buvo užsakę. Pastoviai buvo kaišiojami pagaliai. Kai buvo pateikta audito ataskaita, kurioje teigiama, kad viskas tvarkingai, skaidriai naudojamos lėšos, tada buvo net spaudimas iš liberalės – kontrolės komiteto pirmininkės Loretos Urbutės – auditorei.

Esą „kaip čia neradot?“ Kiek žinau, auditorė norėjo kreiptis ir į institucijas. Tokie dalykai daromi šioje savivaldybėje. Šiuo metu iš opozicijos, bet kas pasakys, kad nėra susidraugauta su valdančiaisiais?“

Facebook.com/Ovidijus Jakubaitis (antras iš dešinės)
Facebook.com/Ovidijus Jakubaitis (antras iš dešinės)

O.Jakubaitis tikino, kad sunkiausią laikotarpį klubas išgyveno ir planavo sulaukti savivaldybės paramos.

„Atidavėme didžiąją dalį skolų žaidėjams, beveik visas – buvusiems žaidėjams, ėjo tik einamosios skolos. Prisivydavome. Legionieriams, teisingai rašė, kad mokėjom, kad nepabėgtų. Su lietuviais buvo kalbama, vėluojant, bet mokama“, – sakė bankrutuojančių „Gargždų“ šeimininkas.

Krepsinis.net žurnalistas Edgaras Pulkovskis rašė, jog savivaldybės atstovai net nenagrinėjo galimo klubo perėmimo klausimo, nes O.Jakubaitis esą nepateikė visų reikalingų dokumentų.

„Čia padarė didelį šou, – įsitikinęs klubo vadovas. – Buvo nusiųsta dar tada, kai buvo ieškomas kitas galimas dalininkas. Vienas liberalų komitetas paprašė balanso, tas balansas... Turto neturi, tai pagrinde yra skolos. Jos buvo pateiktos.

Nepripažįstu šito, čia jų žaidimai, buvo pateiktos skolos su pašifravimais, sutartys visos pateiktos su krepšininkais ir tiekėjais. Tad čia išgalvotas dalykas, norėjo rasti priežastį ir ją rado.

„Betsafe-LKL“ nuotr./„Gargždų“ krepšininkai
„Betsafe-LKL“ nuotr./„Gargždų“ krepšininkai

Jie norėjo, kad prisiimčiau ir būsimas skolas, nes kontraktuose numatytos mokėjimo datos yra tarp 21-25 dienos pas žaidėjus. Pradėjo plaukti naujos sąskaitos.

Jie norėjo, kad perleisčiau klubą ir dar įsipareigočiau už visas skolas. Kaip sakyti, duodu pirštą, dar ir ranką nori praryti. Ir taip esu asmeniškai už areną pralaidavęs, nes tikėjau šituo klubu, savivaldybe.“

„Gargždų“ savininko teigimu, apie tai, jog klubas nesulauks savivaldybės paramos, jis buvo informuotas prieš kurį laiką.

„Pasakė, kad neskirs finansavimo dėl einamųjų skolų, tada ir sutikau perleisti, – pasakojo O.Jakubaitis. – Tos skolos, manau, mažiausios, neliečiant grandų, visoje lygoje. Normaliai tvarkėmės, būtume su šia savivaldybės parama susitvarkę, bet jos nėra. Visiškai. Nėra galimybės ir tęsti veiklos.

Visi klubai, išskyrus Žiemelio, yra stipriai priklausomi nuo savivaldybių. Tai miesto, rajono prestižo reikalas. Deja, šitas rajonas sako, kad tik futbolas vienas galimas.“

„Bangos“ nuotr./Gargždų „Bangos“ futbolininkai
„Bangos“ nuotr./Gargždų „Bangos“ futbolininkai

Paprašytas įvardinti klubo skolų dydį, O.Jakubaitis teigė, jog neįvykdytų įsipareigojimų suma siekia 160-170 tūkst. eurų.

„Dalis yra ir paskolų, kurias sutinka verslininkai nurašyti, tada skola dar mažėja, – pabrėžė „Gargždų“ savininkas. – Nėra taip, kad reikia viską iš karto atiduoti. Yra ir grafikai sudaryti, susitarimai, taikos sutartys. O skaudžiausios yra tos einamosios skolos – algos.

Užsieniečiams buvo nevėluojama mokėti, suprantame dėl ko. Su lietuviais buvo kalbama, nupiešiama situacija. Sąlygos visiems sudarytos geros – butai Klaipėdoje, automobiliai. Dirbome, tikėjome klubu, bet, kai motyvai politiniai, prieš juos nepapūsi.“

Vyras tikino, jog pastarojo meto situacija pareikalavo daug bemiegių naktų.

„Gargždų“ klubo nuotr./„Gargždų“ klubo vadovas Ovidijus Jakubaitis
„Gargždų“ klubo nuotr./„Gargždų“ klubo vadovas Ovidijus Jakubaitis

„Viskas ant tavo galvos – ir atlyginimų mokėjimas, ir rėmėjų paieška. Net savivaldybės pagalbos nebuvo. Žinau, kaip dirbama kitose savivaldybėse, čia to nebuvo. Jokio suinteresuotumo. Kaulą numeti šuniui – ir graužk“, – sakė O.Jakubaitis.

„Gaila, kad sportą painioja su politika, – pridūrė jis. – Liberalai pasiekė savo. Kaip kažkam jau sakiau, nematau, kad ateity LKL žaistų Gargždai. Geriausiu atveju NKL.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius