Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 21

Stovyklą pradėjęs K.Maksvytis – apie užklupusias bėdas ir slapukaujančius bosnius

Vilniuje praūžus Karaliaus Mindaugo taurės šventei, pirmadienį į pasirengimo stovyklą jau susirinko Lietuvos krepšinio rinktinės nariai, besiruošiantys antrajam pasaulio krepšinio čempionato atrankos langui. Bet šventine atmosfera rinktinės gretose kol kas nekvepia – jos trenerių darbą trikdo krepšininkų negalavimai, verčiantys koreguoti planus.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Keturiolika vyriausiojo trenerio Kazio Maksvyčio surinktų vyrų rengiasi dviem akistatoms su Bosnija ir Hercegovina.

Ketvirtadienį lietuviai viešės trečiame pagal dydį bosnių mieste Tuzloje, o atsakomoji komandų akistata sekmadienį įvyks Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje.

Tiek lietuviai, tiek bosniai kol kas žengia be nuostolių – lapkritį vykusiame pirmame atrankos lange jie įveikė čekus ir bulgarus.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės sudėtis

  • Arnas Butkevičius, Gytis Radzevičius, Margiris Normantas, Mindaugas Girdžiūnas (visi – Vilniaus „Rytas“), Kristupas Žemaitis, Dovydas Giedraitis (abu – Panevėžio „Lietkabelis“), Gytis Masiulis (Bilbao „Surne Basket“), Laurynas Birutis (Santjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“), Martynas Echodas (Venecijos „Umana Reyer“), Martynas Sajus (Bairoito „Medi“), Osvaldas Olisevičius (Emilijos Redžo „UnaHotels“), Regimantas Miniotas (Kauno „Žalgiris“), Tomas Dimša (Trevizo „NutriBullet“), Vytenis Čižauskas (Dordonės „Boulazac“).

Dar vakar lankęsis KMT turnyro finale, K.Maksvytis šiandien atskleidė turintis nemalonių žinių iš dėl taurės besivaržiusių komandų stovyklų, kuriose vienas žaidėjas (Vaidas Kariniauskas) užsikrėtė COVID-19, o dar keli jaučiasi prastai.

„Nuotaikos permainingos. Susirinkome į Vilnių, bet jau vakar vakare išgirdome naujienų, – pranešė K.Maksvytis. – Pirma naujiena, kad nelabai gerai jaučiasi keli rinktinės kandidatai. Daugiausia tai buvo iš „Ryto“ ir „Lietkabelio“ komandų. Vakar buvo atlikti greitieji, šiandien ryte – PGR testai. Ir iš visų kandidatų vienintelis Vaidas Kariniauskas turėjo teigiamą testą ir, deja, negali prisijungti prie rinktinės. Kiti kandidatai, ypač kalbant apie „Ryto“ ir „Lietkabelio“, kurie žaidė tarpusavyje, žaidėjus, šiuo metu yra pasiruošę. Tad bandysime su tais žmonėmis, kurie yra, tęsti treniruočių procesą.“

V.Kariniauskui iškritus iš K.Maksvyčio planų, o K.Žemaičiui jaučiantis prasčiau, vienintelis nominalus įžaidėjas, likęs sveikųjų gretose, yra Vytenis Čižauskas. Maža to, po KMT turnyro negalavimai pasireiškė ir tik šiandien į komandą pakviestam „Lietkabelio“ gynėjui Dovydui Giedraičiui. Kiek tai kelia nerimo treneriui?

„Mes reaguojame į situaciją. Tiek Kristupas Žemaitis, tiek Dovydas Giedraitis jaučiasi geriau. Tikimės, kad tai buvo tik lengvas apsinuodijimas maistu ir jie abu galės prisijungti prie rinktinės ir pilnavertiškai dalyvauti procese. Jeigu kartais įvyktų taip, kad iš jų kažkuris negalėtų dalyvauti procese, tai manau, eisime prie plano B, dar keisime ir pildysime sudėtį“, – sakė Lietuvos rinktinės treneris.

– Ar nėra baimės, kad, iškritus V.Kariniauskui, per didelė atsakomybė kris ant rinktinės debiutanto K.Žemaičio?

– Mes jau buvome priėmę sprendimą anksčiau paimti Dovydą Giedraitį. Ilgai dvejojome, nenorėjome sakyti prieš KMT finalą, dar nežinodami tiksliai „Lietkabelio“ ir „Ryto“ situacijos. Kai jį išsikvietėme, taip sutapo, kad vakar ir Vaidas Kariniauskas, ir Kristupas jautėsi blogiau, bet šiandien Kristupas jaučiasi geriau, testas buvo neigiamas. Tokia situacija, kad du įžaidėjai sukrito, bet tikiuosi, kad išeisime iš tos situacijos, jei Kristupas ir toliau taip gerai sveiks, tai prisijungs prie mūsų treniruočių. O jeigu ne, tai kol kas šiuo metu išsiversime. Na, arba dar kviesime pastiprinimą. Pastiprinimą, deja, galime kviesti tik iš tų 24 žaidėjų, kuriuos buvome registravę FIBA.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

– Kauno „Žalgiris“ išleido vienintelį Regimantą Miniotą. Ar buvo bandoma pakviesti Luką Lekavičių ir Edgarą Ulanovą?

– Šį kartą šį klausimą atidėjome į šalį ir labiau derėjomės tik dėl Regimanto. Teko bendrauti su pačiu Edgaru Ulanovu, jo situacija nepasikeitė – sunkus sezonas, įtemptos rungtynės. Šį kartą paprašėme „Žalgirio“, kad mažiau nukentėtų jie ir mums šiek tiek padėtų, kad išleistų Miniotą. Jis, grįžus kitiems aukštaūgiams, mažiau patenka į rotaciją. Tikimės, kad Regimantas užpildys atsiradusią nišą, kuri susidarė neatvykus traumuotiems žaidėjams.

– Eigirdo Žukausko nebus rinktinėje, kas iš esančių atrodo geriausiai pasiruošę prižiūrėti bosnių lyderį Džananą Musą?

– Turbūt Arnas Butkevičius, Margiris Normantas, Tomas Dimša. Turbūt šitiems žaidėjams skirsime jo globą, kad nenukentėtų mūsų puolimas, nes tai labiau gynybinio plano žaidėjai. Lengva nebus. Matome, kad jis ir Ispanijos lygoje skina MVP laurus, geriausios Ispanijos komandos turi problemų su juo, bet bandysime išspręsti tą problemą su stipresniais gynėjais.

„Scanpix“ nuotr./Džananas Musa
„Scanpix“ nuotr./Džananas Musa

– Praėjusiame lange turėjote du centrus, dabar yra dar ir Martynas Sajus. Kokiais motyvais jį pasirinkote?

– Pirmiausia, manau, ir treniruočių procese, ir išplėstiniame sąraše yra tikslinga turėti tris aukštaūgius. Nežinau, ar galutiniame sąraše turėsime tris centrus, gal tik du pateks į tą sąrašą. Martynas Sajus buvo pasirinktas dėl neblogos formos. Mano komandai irgi teko prieš jį žaisti. Likęs komandoje vieninteliu nominaliu aukštaūgiu, jis su tuo susitvarkė, netgi pagerino savo žaidimą. Norime pamatyti jį rinktinės kontekste ir duoti šansą.

– Kodėl išplėstiniame sąraše nebuvo Vytenio Lipkevičiaus, rodančio gerą žaidimą Panevėžio „Lietkabelyje“?

– Žiūrime į bendrą vaizdą, perspektyvą. Kažkiek, jeigu yra du vienodi žaidėjai, pasirenkame galbūt jaunesnį ar tą, kuris rinktinės lange žais ilgesnį laiką. Vytenis pagal dabartinį žaidimą turbūt būtų vertas rinktinės, bet jis irgi negalėtų žaisti, kiek žinau, nelabai gerai jaučiasi po finalo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytenis Lipkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytenis Lipkevičius

– Bosniai slapukauja su sudėtimi. Paskelbė, kad pradėjo ruoštis, bet neskelbia, kurie žaidėjai ruošiasi. Ar taip ir yra?

– Taip ir yra. Kiek mes iš savo šaltinių sužinojome, yra traumuotas jų natūralizuotas amerikietis Johnas Robertsonas. Jis jų žaidime vaidina nemažą vaidmenį. Jų treneris paskutinėse rungtynėse rėmėsi 8–9 žaidėjais. Vienas jų buvo J.Robertsonas. Jis yra truputį kitoks nei vietiniai žaidėjai, su geru metimu, kūrėjas, labiau taškų rinkėjas. Iš paskutinės informacijos žinome, kad jis yra traumuotas, iškrito 3–4 mėnesiams. Dabar tikriname informaciją, ar bosniai įtrauks kitą natūralizuotą žaidėją. Bet kol kas turime tik tokią informaciją.

– Ar matote progresą Eurolygos ir FIBA konflikte ir kiek tai padėtų Lietuvos ir kitų stipresnių šalių rinktinėms?

– Aš asmeniškai kažkokio progreso nematau. Santykiai kokie buvo, tokie ir išliko. Pavienės situacijos pasitaiko, Graikijos viena komanda (Atėnų „Panathinaikos“ – red. past.), kuriai sezonas jau nieko nelemia, išleido žaidėjus į rinktinę, kita (Pirėjo „Olympiakos“ – red. past.) – neišleido. Nematau, kad būtų kažkokių didelių pasikeitimų. Tai padėtų stipresniems rinktinėms, nes jos surinktų geriausius žaidėjus. Būtų didesnė teisybė, kadangi dabar didesnes galimybes turi mažesnės rinktinės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

– Kokia buvo situacija su Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Mindaugu Kuzminsku, kuris buvo pirmajame lange, o dabar nėra rinktinės sudėtyje?

– Prieš išleidžiant pirmą kartą buvo tokia informacija, kad komanda jį išleis tik į pirmą langą. Tikrinome tą informaciją, galbūt būtų pasikeitusi komandos nuomonė. Bet paskutinėmis žiniomis, Mindaugas net ir negalėtų prisijungti prie rinktinės, nes turi teigiamą COVID-19 testą.

– Ar buvo kalbama su kitais Eurolygos klubais, kuriuose žaidžia lietuviai?

– Su „Barcelona“ buvo kalbama prieš pirmą langą dėl Roko Jokubaičio situacijos, su kitomis komandomis kalbama nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas