Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 05

Su ašaromis akyse: australus žavi žalgiriečio sėkmės istorija

Jocko Landale'o niekada nebuvo Australijos jaunimo rinktinių kandidatų sąrašuose. Gal ir suprantama – vietos specialistai krepšinio talentų ieško aikštėse, ne kalnuose. Vos 16-os krepšinio kamuolį į rankas susigrąžinęs ir rimčiau treniruotis pradėjęs aukštaūgis ketvirtadienį bus Lietuvos priešininkas dvikovoje dėl H grupės nugalėtojų vardo su Australija. Patys australai žavisi žalgiriečio sėkmės istorija, kurios kulminaciją J.Landale'as sutiko su ašaromis akyse.
Jockas Landale'as
Jockas Landale'as / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kai Jocko bendraamžiai bumbsino kamuolį krepšinio akademijose, pats jaunuolis mokėsi ypatingoje mokykloje, kurią yra baigęs ir princas Charlesas.

Jis pratęsė šeimos tradiciją ir metus praleido Timbertopo stovykloje, kurioje mokėsi ir jo tėtis, senelis bei prosenelis. Tai prestižinis Geelongo gramatikos mokyklos projektas, į kurį siunčiami devintokai.

Šios stovyklos dalyviai metams apsistoja trobelėse šalia Australijos Alpių. Moksleiviai ten neturi prieigos prie modernių technologijų, o su artimaisiais bendrauja tik laiškais (ne elektroniniais).

Stovykloje paaugliai ne tik mokosi, bet, pavyzdžiui, pėsčiomis įveikia didžiulius atokių vietų nuotolius, slidinėja, plaukioja kanojomis, dalyvauja orientaciniuose išbandymuose. Mokslo metų pabaigoje mokiniai turi įveikti 33 km ruožą bėgdami per kalnus.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: lemtinga Lietuvos akistata su nesitreniruojančiais australais

Keletą naktų moksleiviai savarankiškai leidžia laukinėje gamtoje su kengūromis, elniais, gyvatėmis ir kitais kalnų prašalaičiais. Pavyzdžiui, laukiniai šunys dažnai vagia iš stovyklautojų maistą.

Geelongo mokyklos vadove teigiama, kad tos vienišos naktys laukinėje gamtoje moksleiviams padeda geriau apgalvoti savo ateities tikslus. Ten J.Landale'as suvokė, kad labai nori tapti krepšininku.

Australai pasakoja, kad krepšinio treneriai anksti pastebėjo J.Landale'o talentą, bet dėl Timbertopo stovyklos jaunuolis nežaidė krepšinio dvejus metus. Geelongo mokykloje krepšinio užsiėmimai buvo organizuojami tik merginoms. Tad mokslo metais J.Landale'as krutindavo kriketo lazdą, gainiodavo australiško futbolo kamuolį, stumdavo rutulį ar plaukiodavo.

Grįžęs namo Jockas savo tėvams pareiškė, kad vėl nori žaisti krepšinį. Aukšto jaunuolio tėtis Clive'as surado jam asmeninį trenerį, kuris suorganizavo peržiūrą.

Porą metų nelietęs kamuolio J.Landale'as atrodė lyg mėtytų į krepšį plytgalį. Bet potencialo buvo. Tiesa, dešimtoje klasėje J.Landale'o ūgis siekė tik 193 cm. Mintis, kad australas gali gauti pasiūlymą iš JAV universiteto žaisti NCAA, tada atrodė beprotiška.

„Jo istorija yra beprotiška, nes jo nebuvo mūsų radaruose, – ESPN sakė „Saint Mary's“ universiteto komandos treneris Randy Bennettas, kuris vėliau pakvies žaidėją į savo programą. – Jis nefigūravo net ir pačių australų radaruose.“

Staiga Jockas smarkiai ūgtelėjo. Ūgio matuoklis rodė beveik 210 cm. Didėjo ir krepšinio įgūdžių arsenalas.

Sykį J.Landale'as su Australijos jaunuolių komanda išvyko į turnė po Kiniją ir dalyvavo peržiūroje, kurią transliavo JAV koledžų treneriams.

Taip į jį dėmesį atkreipė „Saint Mary's“ universitetas. Šis Kalifornijos kampelis dar žinomas kaip „Mažoji Australija“: jame žaidė šių dienų Australijos rinktinės vedliai Patty Millsas bei Matthew Dellavedova, taip pat daug kitų australų, vis dėlto nepatekusių į NBA.

„Geros rankos, gerai kruta ant kojų. Bet prasta fizinė forma“, – taip tada J.Landale'ą įsivertino „Saint Mary's“ treneriai.

Vis dėlto „Saint Mary's“ surizikavo ir pasiūlė aukštaūgiui stipendiją.

„Aš buvau storas! Tikrai storas!“ – juokėsi J.Landale'as, prisiminęs savo debiutą universitete.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jockas Landale'as ir Domantas Sabonis 2016-aisiais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jockas Landale'as ir Domantas Sabonis 2016-aisiais

Debiutinį sezoną NCAA J.Landale'as žaidė tik po 5 minutes per rungtynes. Antraisiais metais jo žaidimo vidurkis kilo iki 14,5, o trečiais ir ketvirtaisiais – jau po 28 ir 33 minutes.

Toks intensyvus žaidimo laikas ir pakoreguoti mitybos įpročiai padėjo Jockui numesti nereikalingus kilogramus.

„Dietos, daug bėgiojau... Skyriau kur kas didesnį dėmesį savo mitybai. Tam labai svarbus tarpsezonis. Dabar jaučiuosi žymiai geriau“, – tikino krepšininkas.

NCAA jis baigė su 21,1 taško ir 10,2 atkovoto kamuolio vidurkiu, taip pagaliau atkreipdamas ir rimtesnių Australijos trenerių dėmesį.

„Mes žinojome, kad jis neblogas koledžo žaidėjas, bet jo tikrai nebuvo NBA radaruose, – 24sek pasakojo Olgunas Ulucas iš „Fox Sports“. – Tačiau nuvykęs į Europą jis dar labiau pagerino savo atletiškumo savybes, atrado tolimą metimą ir tapo rimtu talentu.“

„Partizan“ klube J.Landale'ą globojo garsusis treneris Andrea Trinchieri, bet pirmą kartą Europoje atsidūręs centras jautėsi vienišas. Laukinio gyvenimo Australijos Alpėse užgrūdintas noras ir darbštumas padėjo išgyventi psichologiškai sunkų sezoną Belgrade.

24sek kolegos Serbijoje pasakojo, kad J.Landale'as tobulėjo ne mėnesiais, o savaitėmis. Taip jis patraukė Kauno „Žalgirio“ dėmesį, o vasarą taip suspurdėjo, kad vos negavo NBA kontrakto.

Australijos rinktinės treneris Andrejus Lemanis įtraukė aukštaūgį į kandidatų sąrašą. Netrukus jo pavardė atsirado galutiniame dvyliktuke.

J.Landale'as yra kietas vyrukas, bet net ir jis nubraukė ašarą sužinojęs, kad važiuos į pasaulio čempionatą ir atstovaus Australijai. Tai buvo pirmas kartas, kai krepšinis taip jautriai paveikė vidurio puolėją.

„Aš labai vėlai atėjau į krepšinį. Bet sunkiai dirbau ir tas darbas atsipirko“, – 24sek Donguane sakė J.Landale'as.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jockas Landale'as
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jockas Landale'as

„Lietuvoje kiekvienas rimtesnis talentas yra greitai iškasamas ir nukreipiamas į elitines jaunimo bazes. Jocko nebuvo jokiuose radaruose, – 24sek pasakojo Australijos žurnalistas Roy Wardas. – Net mūsų sirgaliai per draugiškas rungtynes su amerikiečiais klausinėjo: kas tas Landale'as? Neįtikėtina, koks jis dar pas mus nežinomas.“

Vyrukas, kurio pavardės nemažai australų dar nebuvo girdėję, dabar pradeda pasaulio čempionato rungtynes Australijos rinktinės starto penkete. Jis yra jauniausias Australijos rinktinės žaidėjas – „Žalgirio“ atstovui 23-eji. Arčiausiai jo metų esantis kitas australas – Nickas Kay'us, kuriam 27-eri.

J.Landale'as yra dalis labai siauros australų rotacijos, kurioje pagrindinius vaidmenis atlieka tokios šalies krepšinio žvaigždės kaip Patty Millsas, Joe Inglesas, Matthew Dellavedova ar Andrew Bogutas, užleidęs debiutantui vietą starto penkete.

„Jie labai mane prižiūri ir daro viską, kad pasijusčiau jų dalimi, – 24sek pasakojo J.Landale'as. – Amžiaus skirtumo nejaučiu. Jie puikūs vyrukai, o aš tiesiog bandau atrasti būdų, kaip pritapti prie sistemos. Komandos draugai man labai padeda tą padaryti.

Labai gera žaisti tokioje komandoje, nes čia dėl nieko nereikia sukti galvos – vyručiai tiesiog tavimi pasirūpina.“

Dar prieš 7 metus kopinėjęs po Australijos Alpes, dabar J.Landale'as ambicingai lipa krepšinio Olimpo link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento