Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 21

Tamsusis arkliukas: V.Gedvilas pristatė komandą ir savo ambicijas siekti LKF prezidento posto

Buvusio LR Seimo pirmininko Vydo Gedvilo gyvenime iššūkių ir avantiūrų netrūksta. Penktadienį 62-ejų iš Kelmės kilęs politikas pristatė neriantis į dar vieną – dalyvaus Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimuose.
Mindaugas Balčiūnas ir Vydas Gedvilas
Mindaugas Balčiūnas ir Vydas Gedvilas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po Tokijo olimpinių žaidynių baigsis antroji Arvydo Sabonio kadencija ir būsimi LKF prezidento rinkimai, panašu, kad sėja tokią intrigą, kokios nebuvo jau seniai.

Krepšinio kuluaruose jau kuris laikas kalbama apie tai, kad ambicijų siekti šio posto turi ne vienas žinomas Lietuvos krepšinio veikėjas, tarp kurių garsiausiai aptarinėjamos Roberto Javtoko, Ramūno Butauto ir Rimanto Kaukėno pavardės.

Penktadienį oficialiai apie savo ketinimą pranešė ir V.Gedvilas. Jo kandidatūrą būsimuose rinkimuose iškėlė Lietuvos krepšinio trenerių asociacija. Viena svarbiausių V.Gedvilo komandos figūrų – Mindaugas Balčiūnas, kuris 2007–2013 metais ėjo LKF generalinio sekretoriaus pareigas. Į šį postą funkcionierius taikosi ir šį kartą.

„Krepšinis man yra visas gyvenimas. Į politiką buvau patekęs atsitiktinai, nors ten ir buvau pasiekęs patį aukščiausią lygį. Visgi visada žinojau, kad sugrįšiu atgal. Nesvarbu, ar būsiu išrinktas, ar ne, liksiu šioje sporto šakoje ir dirbsiu krepšinio labui. Esu Europos čempionas, turiu patirties politikoje, su niekuo nesu susipykęs, tad galiu nesunkiai atidaryti visų partijų duris. Manau, kad galiu krepšiniui būti naudingas“, – prisistatydamas teigė V.Gedvilas.

Savo programą politikas grindžia trimis žodžiais – pažanga, pagarba, atvirumas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas

1996–2002 m. jam stovint prie Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vairo mūsų šalies moterų krepšinis išgyveno aukso amžių. 1997-aisiais metais Vengrijoje Lietuvos rinktinė pirmą ir vienintelį kartą tapo Europos čempione.

Vadovaujant V.Gedvilui, komanda žemyno pirmenybėse taip pat užėmė ketvirtą ir šeštą vietas, dalyvavo dviejuose pasaulio čempionatuose, kur finišavo šeštoje ir vienuoliktoje pozicijose.

Vėliau treneris patraukė į politiką: buvo Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, tris kadencijas LR Seimo narys su Darbo partija, 2012–2013 metais ėjo Seimo pirmininko pareigas.

Šiuo metu V.Gedvilas yra Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos garbės prezidentas, nuo 2014-ųjų priklauso LKF vykdomajam komitetui.

„Noriu kalbėti apie pozityvius dalykus, ką darysime kitaip, nei daro dabartinė krepšinio federacija. Man būtų svarbus Lietuvos specialistų telkimas sprendžiant vaikų ir jaunimo ugdymą, moterų ir merginų krepšinio akceleravimas, individualus krepšininkų rengimo akcentavimas, krepšinio programų universitetuose stiprinimas, krepšinio vadybininkų klubams rengimas, norėtume daugiau dėmesio skirti jaunimo ir moterų rinktinėms, kurių rezultatai pastaraisiais metais gerokai krito“, – pristatė V.Gedvilas.

V.Gedvilo programos pristatymas
V.Gedvilo programos pristatymas

Jo teigimu, moterų krepšinio lygoje turėtų žaisti bent aštuonios komandos. Stipriausią iš jų turėtų treniruoti Lietuvos rinktinės treneris.

„Negali vienas žmogus treniruoti ir vyrų, ir moterų rinktinių. Taip nėra niekur kitur pasaulyje. Jei būsime išrinkti, mes darysime kitaip. Tikiu, kad turime moterų krepšinio trenerių. Manau, kad galime ištraukti moterų krepšinį iš dugno“, – akcentavo V.Gedvilas.

Jo programoje akcentuojamos keturios kryptys: sportinė, institucinė, komercinė ir socialinė.

V.Gedvilo programos pristatymas
V.Gedvilo programos pristatymas

M.Balčiūno teigimu, vienas prioritetinių darbų būtų LKF valdymo decentralizavimas.

V.Gedvilo programos pristatymas
V.Gedvilo programos pristatymas

„Inovatyvi, progresyvi, globali – tokia turėtų būti mūsų federacija“, – teigė M.Balčiūnas.

V.Gedvilo programos pristatymas
V.Gedvilo programos pristatymas

Pristatytoje V.Gedvilo ir M.Balčiūno komandoje yra Rūtenis Paulauskas (treniravimo programų inovacijos), Petras Tutlys (LKF komercijos globalizavimas) Ilja Laursas (investavimo programų konsultantas), Gintarė Petronytė (merginų krepšinio plėtra), Albertas Skurvydas (sporto mokslo sklaida) ir Valdemaras Chomičius (pokarjerinė integracija).

„Manau, kad mūsų komandoje yra geriausi specialistai, kokius tik galėjome surinkti“, – teigė V.Gedvilas.

M.Balčiūnas prasitarė, kad prie komandos dar galėtų prisijungti NBA „Denver Nuggets“ klube dirbantis Martynas Pocius, taip pat kandidatu į LKF prezidentus minimas R.Kaukėnas.

„Su Rimantu kalbėjau ne vieną kartą. Būčiau palaikęs jo kandidatūrą, jei būtų nusprendęs eiti į šiuos prezidento rinkimus. Mačiau, kad jis tikrai gali. Visgi jis nusprendė visą dėmesį sutelkti į savo projektinę veiklą. Jei norės jungtis prie mūsų, mielai priimsime“, – kalbėjo V.Gedvilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Rimtos konkurencijos LKF prezidento rinkimuose nebuvo nuo 2011-ųjų, kai šias pareigas užėmė Arvydas Sabonis, pakeitęs nuo 2003-ųjų federacijai vadovavusį buvusį savo trenerį Vladą Garastą. Prieš jį nuo Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo šį vairą laikė Algimantas Pavilonis.

Kandidatų į prezidentus paraiškos priimamos iki gegužės 23 dienos.

LKF prezidento rinkimai vyks rugsėjo 6 dieną. LKF prezidentas renkamas ketverių metų kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas