Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 10

Trečiasis testas: ant Lietuvos siutusios Venesuelos nuoskauda dar nedingo

Lietuvos ir Venesuelos rinktinės per visą istoriją susitiko tik du kartus, bet pastaroji dvikova ilgam įstrigs mūsų atmintyje. Venesuelą mename kaip verksnių ir niekšų komandą. Skamba storžieviškai, bet 2012-ųjų liepą venesueliečiai ilgam suteršė savo vardą Lietuvos krepšinio gerbėjų akivaizdoje. Aišku, venesueliečiams tai Lietuva yra didžiausia niekšė.
Greivisas Vasquezas
Greivisas Vasquezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pakeliui į Rio | Lietuva – Venesuela | 18:30 | „Siemens“arena

Nuoskauda liko dar po ketverių metų. LKF viešųjų ryšių ir rinkodaros direktorius Linas Kunigėlis prieš sekmadienio rungtynes pasidalijo savo prisiminimais iš 2012-ųjų olimpinės atrankos Karakase.

Kad suprastumėte, už ką turime teisės nemėgti Venesuelos krepšinio, išskirsime svarbiausias L.Kunigėlio straipsnio detales apie kliūtis Karakase:

  • Venesuelos krepšinio atstovai kaltino Lietuvą tyčia pralaimėjimus Nigerijai ir užkirtus kelią į olimpinės atrankos ketvirtfinalį (iš trijų komandų grupės, Lietuva su Nigerija žengė į kitą etapą, palikdamos Venesuelą už borto);
  • Olimpinės atrankos dalyviai treniravosi Karakaso karinėje bazėje. Venesueliečiai turnyro dienomis kaip tik šventė Nepriklausomybės dieną, o repeticiją didžiuliam kariniam paradui surengė būtent per Lietuvos komandos treniruotę. Dėl salėje susikaupusių dyzelinių tankų išmetamųjų dujų krepšininkai buvo priversti nutraukti treniruotę;
  • Lietuvos rinktinei talkinęs savanoris Raineris perspėjo lietuvius neatiduoti organizatoriams skalbti žaidybinių aprangų ir perspėjo, kad nedėkingu metu gali kaip tyčia sugesti autobusas. Aprangas lietuviai išsiskalbė patys, o autobusas iš tikrųjų sugedo – lietuviai prieš lemiamą dvikovą su Puerto Riku areną pasiekė tik likus 45 min. iki mačo pradžios, kai tą reikalaujama padaryti likus pusantros valandos;
  • Prieš ketvirtfinalio rungtynes su Puerto Riku skambant Lietuvos himnui Venesuelos sirgaliai nušvilpė Tautišką giesmę.
  • Tarp kitų kliūčių – netikėtai sugedęs DVD grotuvas per varžovų rungtynių peržiūrą, staiga pradingęs geriamasis vanduo ir t.t.
T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Pirmoji Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė Venesueloje
T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Pirmoji Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė Venesueloje

To užteko, kad Venesuela patektų į Lietuvos krepšinio gerbėjų juodąjį sąrašą.

Bet nuoskaudą jaučia ir Venesuela.

Venesuelos rinktinės atstovai anonsuodami būsimą dvikovą su Lietuva taip pat prisiminė neramumus Karakase. Jie mena ir tą netikėtą lietuvių pralaimėjimą Nigerijai, ir paskutinėmis sekundėmis Kęstučio Kemzūros paprašytą minutės pertraukėlę, kai lietuviai pirmavo 100:82. Venesueliečiai tada pasiuto, kai lietuvių treneris lemiamomis sekundėmis paprašė minutės pertraukėlės, skaičiuodamas tarpusavio įmestus ir praleistus taškus bei bandydamas padidinti skirtumą prieš dvikovą su Nigerija.

Beje, venesueliečiai užfiksavo L.Kunigėlio prisiminimus Lietuvos žiniasklaidoje. „Rungtynės sekmadienį turės papildomą prieskonį“, – anonsuoja Venesuelos krepšinio federacija.

Sakote, praėjo daug laiko? Iš 2012-ųjų Venesuelos rinktinės šių metų kandidatų sąraše yra bent 8 žaidėjai.

VIDEO: Lietuva – Venesuela (2012 m.)

Pasikeitęs varžovas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nestoras Garcia
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nestoras Garcia

Nuo pastarojo susitikimo lietuviai dukart tapo Europos vicečempionais, o Venesuela dulkes nuo trofėjų lentynos nuvalė 2014-ųjų ir 2016-ųjų Pietų Amerikos čempionų titulais, o svarbiausia – pernai laimėjo Amerikos čempionatą.

Tą padarė be ryškiausios savo žvaigždės – NBA atstovo Greiviso Vasquezo.

G.Vargas: „Mūsų sėkmės paslaptis Amerikos čempionate buvo komandos vienybė ir trenerio Garcia įskiepytas tikėjimas, kad galime žaisti prieš bet kurią komandą“

Nors venesueliečiai nebuvo priskiriami prie favoritų, Amerikos čempionato pusfinalyje paskutinėmis sekundėmis palaužė Kanadą, o finale patiesė ir Argentiną.

Šių auksinių pergalių kalvis – treneris Nestoras „Che“ Garcia. Argentinietis pakeitė Ericą Musselmaną, kuris grumojo kumščiu lietuviams 2012-aisiais, ir sugrąžino į Venesuelą pergales.

Svarbiausia, kad jis suvienijo padriką žaidėjų būrį ir pavertė jį vienu mechanizmu. Jis buvo toks darnus ir vieningas, kad užkariavo sirgalių širdis. Dabar Vinotinto didžiuojasi visa Venesuela.

51-erių N.Garcia Venesueloje gerbiamas lyg karalius. Jo įpūsta vienybė ir sustyguota gynyba pakėlė krepšininkus į nematytas aukštumas.

„Mūsų sėkmės paslaptis Amerikos čempionate buvo komandos vienybė ir trenerio Garcia įskiepytas tikėjimas, kad galime žaisti prieš bet kurią komandą. Jis įpūtė mums pasitikėjimo savimi, – sakė Gregory Vargas, venesueliečių įžaidėjas. – Komanda buvo labai vieninga. O pergalės pamatus sudėjo gynyba. Laikėmės Che plano“.

Nebijo nieko

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gregory Vargas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gregory Vargas

JAV, Ispanija ir Lietuva – tai yra trys stipriausios krepšinio rinktinės pasaulyje pagal FIBA reitingą ir tuo pačiu venesueliečių varžovės pakeliui į Rio. Venesueliečiai FIBA reitinge – tik 22-i.

„Tik kelios šalys gali pasigirti tuo, kad gali ruoštis su geriausiomis rinktinėmis pasaulyje, – didžiuojasi Venesuelos rinktinių direktorius Oswaldo Narvaezas. – Tai rodo Venesuelos krepšinio augimą. Krepšinio rinktinė yra stipriausia olimpiniame Venesuelos komandų sporte“.

Venesueliečiai pradėjo antrąjį pasiruošimo Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms etapą. Pirmajame dvylika iš septyniolikos esamų kandidatų dalyvavo Pietų Amerikos čempionate, į kurį rinktinės siuntė ne stipriausias sudėtis.

VIDEO: Pietų Amerikos žemyno krepšinio finalas: Brazilija – Venesuela

Beje, Venesuela tapo čempione, o Lietuva yra pirmoji venesueliečių varžovė po Pietų Amerikos pirmenybių.

Liepos 12-ąją ir 14-ąją venesueliečiai Lietuvoje sužais dar dvejas rungtynes su Baltarusija ir Nyderlandais. Liepos 23-ąją ir 25-ąją jų laukia ispanai, o liepos 29-ąją Čikagoje Venesuelą priims JAV žvaigždynas.

Rio grupės varžybose Venesuela susitiks su JAV, Australijos, Kinijos rinktinėmis ir dviem atrankos turnyro nugalėtojais.

„Būsime žemiausią reitingą turinti komanda grupėje. Žinome, kad bus labai sunku, bet tai bus visai kaip pernykščiame Amerikos čempionate su Kanada. Aikštėje žaidžiama penkiese prieš penkis“, – varžovų nebijo N.Garcia.

Vienintelį kartą olimpinėse žaidynėse Venesuela dalyvavo 1992-aisiais. Tąkart Barselonoje Venesuela susitiko su Lietuva grupės varžybose. Nors po pirmojo kėlinio atsiliko 38:46, Arvydo Sabonio ir Šarūno Marčiulionio vedami lietuviai šventė pergalę 87:79.

Venesuela nugalėjo tik Kiniją ir grupėje likusi penkta nepateko į ketvirtfinalį. Tuo tarpu lietuviai tada iškovojo istorinę bronzą.

Maištaujanti žvaigždė

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greivisas Vasquezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greivisas Vasquezas

Ryškiausia Venesuelos rinktinės žvaigždė – „Milwaukee Bucks“ įžaidėjas Greivisas Vasquezas. Jis yra vienintelis Venesuelos krepšinio atstovas NBA.

Tiesa, pernai staigmeną Amerikos čempionate Venesuela pateikė būtent be pagrindinio atakų lyderio.

Įžaidėjas dėl konflikto su Venesuelos krepšinio federacija nedalyvavo Amerikos pirmenybėse. Be savo vedlio vietą olimpinėse žaidynėse iškovoję venesueliečiai netgi galėjo nebekviesti G.Vasquezo į rinktinę, tačiau federacija rado bendrą kalbą su emocingąja žvaigžde.

„Tikime, kad Greivisas yra didžiulė Venesuelos rinktinės dalis. Bet ir aš, ir rinktinės treneris Garcia tikime, kad nepakeičiamų nėra. Meksikoje laimėjome be Greiviso. Bet Rio norime žaisti su juo“, – sakė Venesuelos krepšinio federacijos prezidentas Carmelo Cortezas.

Tačiau jis pabrėžė, kad taisyklės galioja visiems: „Disciplinos turės laikytis visi. Jei nori žaisti rinktinėje, turi laikytis mūsų taisyklių.“

Pernai G.Vasquezą rinktinėje puikiai pakeitė įžaidėjas Heissleras Guillenas, patekęs į simbolinį Amerikos čempionato penketą. Tiesa, sausį jis patyrė sunkią Achilo traumą, dėl kurios praleido visą likusią sezono dalį. Vis dėlto krepšininkas dabar kartu su komanda ir yra pasirengęs žaisti Rio.

Pirmaisiais smuikais Venesuelos rinktinėje taip pat griežia gynėjai Johnas Coxas ir minėtasis Gregory Vargas. Didžiausia Venesuelos grėsmė sutelkta gynėjų linijoje.

Lietuvos rinktinės mažiukams bus ką veikti.

Venesuelos rinktinės kandidatai
Įžaidėjai: Johnas Coxas, Davidas Cubillanas, Heissleris Guillentas, Gregory Vargas
Atakuojantys gynėjai: Greivisas Vasquezas, Johnas Coxas, Cesaras Garcia, Jose Vargas
Lengvieji krašto puolėjai: Dwightas Lewisas, Anthony Perezas, Javingeris Vargas
Sunkieji krašto puolėjai: Luisas Bethelmy, Nestoras Colmenaresas, Juanas Coronado, Windi Graterolis, Miguelis Ruizas
„Centrai“: Gregory Echenique, Miguelis Marriaga
„Twitter“ nuotr./Venesuelos sudėtis
„Twitter“ nuotr./Venesuelos sudėtis
Rinktinės pasirengimo tvarkaraštis
Data Rungtynės Miestas
Birželio 29 d. Lietuva – Naujoji Zelandija Klaipėda 88:58
Liepos 1 d. Lietuva – Tunisas Klaipėda 81:56
Liepos 10 d. Lietuva – Venesuela Vilnius, 18:30
Liepos 12 d. Lietuva – Olandija Alytus
Liepos 14 d. Lietuva – Baltarusija Kėdainiai
Liepos 18 d. Lietuva – Ispanija Kaunas
Liepos 20 d. Ispanija – Lietuva Madridas
Liepos 25 d. Australija – Lietuva Buenos Airės
Liepos 27 d. Argentina – Lietuva Buenos Airės
Liepos 30 d. Australija – Lietuva San Paulas
Liepos 31 d. Lietuva – Brazilija/Kinija San Paulas
Rugpjūčio 2 d. Lietuva – olimpinių žaidynių dalyvė San Paulas
Įsigykite bilietus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas