Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 04

Trijų bilietų likimas: kas taps paskutiniu Lietuvos rinktinės varžovu Rio?

Liepos 4-9 dienomis Turine, Maniloje ir Belgrade vyks kautynės dėl trijų paskutinių bilietų į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Olimpinėje atrankoje paaiškės ir paskutinis Lietuvos krepšininkų varžovas Rio. Kas juo pretenduoja tapti?
Tony Parkeris
Tony Parkeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sistema

18 komandų suskirstytos į tris grupes po šešias rinktines Belgrade (Serbija), Maniloje (Filipinai) ir Turine (Italija). Grupės dar perskeltos į du pogrupius po tris komandas.

Dvi pirmosios pogrupių komandos pateks į pusfinalį, kur varžysis tarpusavyje su varžovais, kurie žaidžia tame pačiame mieste.

Pusfinalio laimėtojai susitiks finale ir tik finalą laimėjusi rinktinė iškovos kelialapį į Rio.

Atrankos grupės, rungtynių tvarkaraštis ir formatas atrodo taip:

FIBA.com/Rio 2016 atrankos formatas
FIBA.com/Rio 2016 atrankos formatas

Kai paaiškės trijų atrankos turnyrų nugalėtojai, bus traukiami burtai, kurie tris komandas išskirstys į olimpinių žaidynių grupes A ir B.

B grupėje, kurioje yra Lietuva, laukiama tik vienos atrankos nugalėtojos. A grupėje žais du atrankos nugalėtojai.

Rio burtai Lietuvos rinktinės su NBA žvaigždynu nesuvedė
Rio burtai Lietuvos rinktinės su NBA žvaigždynu nesuvedė

Belgradas

Milošas Teodosičius
Milošas Teodosičius
A grupė B grupė
Serbija Japonija
Angola Čekija
Puerto Rikas Latvija

Akivaizdi grupės favoritė – Serbija, kuri žais „Kombank“ arenoje, pramintoje varžovų pragaru. Sezono metu čia siautėja Belgrado „Crvena Zvezda“ sirgaliai. Karšto palaikymo laukiama ir per Serbijos rinktinės rungtynės.

Pastarąjį kartą olimpinėse žaidynėse serbai dalyvavo 2004-aisiais ir dabar turi puikią progą sugrįžti į olimpinę sceną. Kitaip nei favoritai Maniloje ar Turine, serbai neturės lygiaverčio varžovo kovoje dėl bilieto į Rio.

Angolos, Puerto Riko ir Japonijos komandos nėra priskiriamos prie pasaulio galingųjų. Tuo tarpu Europos krepšinio atstovės – Čekija ir Latvija, dar nėra pasiruošusios pranokti serbų žvaigždyną.

Ypač, kai latviai žais be ryškiausios savo žvaigždės Kristapo Porzingio. Vienintelį ir paskutinį kartą 1936-aisiais olimpinėse žaidynėse dalyvavę Latvijos krepšininkai atrankoje žais tik todėl, kad vieną iš grupės etapų suorganizavo europiečiai, atvėrę duris 8-9 vietas Europos čempionate užėmusioms komandoms.

Latviams nepadės ne tik K.Porzingis, bet ir antras rezultatyviausias rinktinės žaidėjas pernykščiame Europos čempionate Kristapas Janičenokas ar ketvirtas buvęs Rolandas Freimanis.

Čekų viltys – ant sutartį su „Washington Wizards“ pasirašiusio įžaidėjo Tomašo Satoranskio, Eurolygos žvaigždės Jano Vesely ir veteranų Blake'o Schilbo bei Jiri Welscho pečių.

Turinas

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Danilo Gallinari
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Danilo Gallinari
A grupė B grupė
Graikija Tunisas
Meksika Kroatija
Iranas Italija

Italija, Graikija ir Kroatija – B grupėje Turine gerokai karščiau. Kai Tunisas, Meksika ir Iranas Italijoje atliks daugiau turisto funkcijas, trys Europos krepšinio liūtės plėšysis dėl vienintelio bilieto į Rio.

Italai padarė viską, kad kelialapis į Braziliją atsidurtų jų kišenėje. Italijos rinktinės vairą perėmė garsusis treneris Ettore Messina. Andrea Bargnani, Danilo Gallinari, Marco Belinelli, Alessandro Gentile – komandoje bus visos ryškiausios Italijos krepšinio žvaigždės.

Bet nepėsti ir graikai. Šių garbę gins elitinis įžaidėjas Nickas Calathesas, po krepšiu stovės fantastišką sezoną Eurolygoje sužaidęs Ioannis Bourousis ir „Sacramento Kings“ vidurio puolėjas Kostas Koufas, o virš lanko skraidys „graikų monstras“ NBA Giannis Antetokounmpo.

Kroatų gretos atrodo kiek kuklesnės, trūksta ilgesnio atsarginių suolo, bet tokia trijulė kaip Mario Hezonja, Dario Šaričius ir Bojanas Bogdanovičius leidžia pasvajoti apie olimpines žaidynes.

Manila

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris
A grupė B grupė
Turkija Prancūzija
Senegalas Naujoji Zelandija
Kanada Filipinai

Greičiau vasarą Lietuvoje išvysime sniegą, nei Rio matysime Filipinus, Senegalą ar Naująją Zelandiją. Maniloje situaciją kontroliuos Prancūzija ir Turkija, bet nenuspėjama Kanada gali pamaišyti kortas.

Kanadiečiai į Filipinus vežasi bent penkis NBA žaidėjus – Cory Josephą, Tristaną Thompsoną, Tylerį Ennisą, Anthony Bennettą ir Joelį Anthony.

Dar įspūdingiau Kanada būtų atrodžiusi su kylančia NBA žvaigžde Andrew Wigginsu iš „Minnesotta Timberwolves“ ir „Boston Celtics“ aukštaūgiu Kelly Olynyku. Būtent jų netektis gali kanadiečiams sutrukdyti mesti rimtesnį iššūkį favoritams.

Turkija turi aukštaūgius Omerą Ašiką, Semihą Erdeną, natūralizuotą amerikietį Ali Muhammedą ir būrį jaunųjų talentų – Furkaną Korkmazą, Kenaną Sipahi ir Cedi Osmaną.

Kitaip nei Turkija, Prancūzija neturi tokių tvirtų bokštų po krepšiu – į Rio atranką nesiveža nė vieno tikro vidurio puolėjo. Tačiau bet koks aukštaūgis tokiame penkete su Tony Parkeriu, Nando De Colo, Nicolas Batumu ir Borisu Diaw nesugadins vaizdo.

Olimpinių žaidynių dalyviai labai apsidžiaugs, jei prancūzai neišsikapstys į pagrindines varžybas Brazilijoje. Tačiau tokia galimybė mažai tikėtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas