Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 06

Tvirti kaip Didžioji kinų siena: varžovas, kurį privalo įveikti Lietuvos rinktinė

Lietuvos krepšinio rinktinė antrajame pasaulio čempionato etape žais dvejas rungtynes, bet antrosios gali būti jau visai nereikšmingos. Lietuvių kelyje – viena čempionato favoričių Prancūzijos rinktinė, kurią prancūzų komentatoriai titulavo Didžiąja kinų siena. 24sek pasakoja viską, ką reikia žinoti apie priešininką, kurį būtina įveikti šeštadienį tikintis išsaugoti viltį žaisti ketvirtfinalyje.
Rudy Gobertas
Rudy Gobertas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Prancūzai pasaulio čempionatą pradėjo G grupėje, kurioje laimėjo visas trejas rungtynes.

Daugiausiai problemų Prancūzijos rinktinė turėjo su Vokietija, kurią palaužė 78:74. Jordanija buvo pervažiuota 103:64, o susirėmime dėl pirmosios vietos grupėje prancūzai 90:56 nepaliko vilčių Dominikos Respublikai.

Antrą etapą prancūzai pradeda pirmaudami L grupėje.

L grupė
Vieta Komanda Pergalės-pralaimėjimai
1. Prancūzija 3-0
2. Australija 3-0
3. Lietuva 2-1
4. Dominikos Respublika 2-1

Lietuvos krepšininkai su prancūzais susitiks šeštadienį 15 val. Lietuvos laiku. Antrasis L grupės etapo mačas su Dominikos Respublika vyks pirmadienį 11 val. Lietuvos laiku.

Į ketvirtfinalį žengs dvi geriausios L grupės komandos. Teoriškai, lietuviams gali neužtekti ir dviejų pergalių tiek prieš prancūzus, tiek prieš Dominikos Respubliką. Tikintis vietos kitame etape, Prancūziją reikėtų įveikti kuo didesniu skirtumu, nes būtent tarpusavio rungtynių skirtumas lems komandų išsidėstymą, jeigu dvi ar daugiau rinktinių surinks vienodai pergalių.

Pralaimėjimas prancūzams ir Australijos pergalė prieš Dominikos Respubliką nubrauktų lietuvių šansus patekti į atkrintamąsias.

Žvaigždė

Ryškiausiai pasaulio čempionate žiba 27-erių Rudy Gobert'o žvaigždė.

216 cm ūgio centras, du kartus iš eilės išrinktas geriausiai besiginančiu NBA žaidėju, yra naudingiausias komandos krepšininkas, per vienerias rungtynes renkantis vid. 12,7 taško, po 10 atkovotų kamuolių, blokuojantis 2,7 metimo ir įnešantis 22,7 naudingumo balo indėlį. Krepšį vidurio puolėjas atakuoja 72,2 proc. tikslumu.

„Scanpix“/AP nuotr./Rudy Gobertas su geriausiai besiginančio NBA krepšininko apdovanojimu
„Scanpix“/AP nuotr./Rudy Gobertas su geriausiai besiginančio NBA krepšininko apdovanojimu

Kai jis yra aikštėje, komanda visada gali pasikliauti savo gynybine uola.

Pavyzdžiui, 34 taškus į Dominikos Respublikos krepšį įkratęs Stambulo „Fenerbahče“ centras iš Jordanijos Ahmedas Duverioglu prieš R.Gobert'ą liko vos su 6 taškeliais. R.Gobert'as mėgsta medžioti gerus vidurio puolėjus, todėl su malonumu pasitiks Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio iššūkį.

Kai R.Gobert'as yra aikštėje, prancūzų gynėjai gali agresyviau ir kibiau dengti savo tiesioginius oponentus. Jie visada žino, kad jeigu varžovas pro juos praeis ir pateks į baudos aikštelę, ten jų visada lauks R.Gobert'o rankų malūnas.

24 milijonus JAV dolerių „Utah Jazz“ klube uždirbantis bokštas dabar yra didžiausia Prancūzijos krepšinio žvaigždė.

Prancūzijos rinktinės rotacija
Andrew Albicy Frankas Ntilikina
Evanas Fournier Nando De Colo P.Lacombe'as
Nicolas Batumas Axelis Toupane'as
Amathas M'Baye L.Labeyrie
Rudy Gobert'as M.Lessort'as V.Poirier

Puolimo lyderis

Joks kitas žaidėjas savo aikštės pusėje nedaro tokios didelės įtakos, kaip Rudy Gobert'as. Bet puolime Prancūzijos rinktinė turi kitą pirmą pasirinkimą – „Orlando Magic“ snaiperį Evaną Fournier, kuris įmeta vid. 16,3 taško, atkovoja 4,3 kamuolio ir atlieka 3,7 rezultatyvaus perdavimo. Tai rezultatyviausias Prancūzijos ekipos žaidėjas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evanas Fournier
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evanas Fournier

E.Fournier žygis į Prancūzijos lyderių pozicijas nebuvo lengvas.

Krepšininkas buvo baisiai nusivylęs, kai Vincent'as Collet nepakvietė jo į rinktinę 2016-ųjų olimpinėse žaidynėse. Prancūzai dvejojo, ar šis žaidėjas gali tapti naujuoju „Les Bleus“ lyderiu, kai marškinėlius ant vinies užkabino Tony Parkeris.

Tačiau pasaulio čempionatas rodo, kad jis yra akivaizdus prancūzų puolimo lyderis.

E.Fournier mėgaujasi jam skirtu vaidmeniu, juo pasitiki trenerių štabas ir komandos draugai, ir NBA atstovas pamažu išsiugdė lyderio savybes.

VIDEO: D.Adomaičio komentaras po Australijai pralaimėtų rungtynių

Siurprizas

Kai kalbame apie Prancūzijos rinktinę, pirmiausia skaičiuojame penkis jų NBA žaidėjus ir minime tas pačias garsias pavardes, kurios metų metus šmėžuoja nacionalinės komandos lyderių sąrašuose. Tačiau kinišką pasaulio čempionato sausainį prakandę prancūzai atrado naują lyderį.

Prieš Lietuvos rinktinę galingu ginklu mosuos 29-erių puolėjas Amathas M'Baye, tapęs didžiule prancūzų jėga prie tritaškio linijos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Amathas M'Baye
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Amathas M'Baye

„Karšiyaka“ komandos atstovas pasaulio čempionate pataiko net 72 proc. tolimų metimų – vidutiniškai po 2,7 tritaškio per susitikimą, ir renka 11,7 taško per mačą. Tai ketvirtas rezultatas rinktinėje.

A.M'Baye prieš metus Prancūzijoje buvo faktiškai niekas. Jis pasirinko visiškai ne prancūzišką neįprastą kelią ir į vyrų krepšinį beldėsi per JAV koledžus. Pirmuosius trejus karjeros metus jis rungtyniavo Japonijoje, po to Italijoje – Brindisyje, Milane ir Bolonijoje, o šiame sezone žais Turkijoje, Izmiro klube, FIBA Europos taurėje.

Kai A.M'Baye užsivilko Prancūzijos rinktinės marškinėlius per FIBA pasaulio čempionato langus, žmonės apie jį nežinojo beveik nieko. Iš toli pataikantis puolėjas rinktinės turėjo keisti Adrieną Moermaną, bet puikų sezoną Stambulo „Anadolu Efes“ sužaidęs krepšininkas rinktinės stovykloje patyrė traumą ir suteikė šansą A.M'Baye.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: smūgis Lietuvos ambicijoms ir svajoms pasaulio čempionate

Prancūzai nebuvo tikri, ką V.Collet statys į starto penketą. Prancūzijos rinktinė galėjo formuoti aukštą priekinę liniją su dviem bokštais R.Gobert'u ir Louisu Labeyrie, bet treneris pasirinko metiką.

A.M'Baye sužaidė beveik tobulą mačą kertinėje grupės dvikovoje su Vokietija. Kai tik vokiečiai su pagalbomis eidavo padėti stabdyti prancūzų gynėjų prasiveržimų, A.M'Baye šmaukštelėjo tritaškiais ir 21 tašku.

Maža to, jis atletiškas ir puikiai ginasi. Nenustebkite, jeigu vėliau ateityje A.M'Baye išvysime kur kas rimtesnėje komandoje nei Izmiras.

Paradoksas

Lažybininkai Prancūzijos rinktinę iškart matė kaip vieną pasaulio čempionato favoričių, bet iš pradžių aukščiau rikiavo Graikijos ar Ispanijos komandas.

Prancūzijos rinktinės šansams smūgį sudavė didžiulė netektis prieš čempionatą. Kontrolinėse rungtynėse traumą patyrė kūrybiškiausias nacionalinės komandos įžaidėjas Thomasas Heurtelis, kuris būtų dirigavęs „Les Bleus“ paradui puolime.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

V.Collet netgi svarstė į rinktinę kviestis tris įžaidėjus, bet NBA naujokas Elie Okobo neįsiliejo į žaidimą, kitų metų NBA naujokų biržos pirmojo penketuko šaukimas Theo Maledonas patyrė traumą, o viltis pateisino veteranas Nando De Colo, atkarpomis solidžiai atrodęs įžaidėjo pareigose.

V.Collet nusprendė vežtis į čempionatą tik du tikrus atakų organizatorius – Andrew Albicy ir Franką Ntilikiną.

Nė vienas iš jų nėra Th.Heurtelis – nei pagal CV, nei pagal kūrybą su kamuoliu, nei pagal metimą. Tačiau beveik po vienodai minučių perpus įžaidėjo pareigas besidalijantys įžaidėjai geriau cementuoja Prancūzijos rinktinės gynybą.

F.Ntilikina, atrodo, atsigavo po košmaro „New York Knicks“ klube. 8-asis 2017-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas visų nuostabai pataiko po 2 tritaškius per rungtynes, pelno vid. 9,3 taško ir atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus bei ramiai ir kantriai vadovauja rinktinės žaidimui. Jis ar A.Albicy startuoja rungtynėse, priklauso nuo priešininko. Beje, daugiausiai rezultatyvių perdavimų prancūzų gretose išskirsto N.De Colo – vid. 4,3.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Frankas Ntilikina
AFP/„Scanpix“ nuotr./Frankas Ntilikina

Košmariškame 2017-ųjų Europos čempionate Prancūzijos rinktinės starto penkete žaidė Th.Heurtelis, N.De Colo ir E.Fournier, bet šis trejetas buvo labai pažeidžiamas gynyboje. Puolime jiems irgi buvo sunku pasidalinti kamuoliu.

2019-ųjų Prancūzijos rinktinėje viskas labai aišku – tiek A.Albicy, tiek F.Ntilikina kankina varžovų įžaidėjus, puolime padeda įvesti komandą į sistemą, kurioje aiškią veiksmų laisvę turi E.Fournier, o nuo suolo kylantis N.De Colo įneša dar daugiau energijos į ekipos puolimą.

Tarp medalių ir nusivylimo

Prieš pasaulio čempionatą Prancūzijoje netrūko skeptikų.

Pirmasis prancūzų bandymas žaisti be Tony Parkerio 2017-aisiais baigėsi fiasko – pralaimėjimu vokiečiams aštuntfinalyje. Ši nesėkmė buvo akcentuojama dar ruošiantis 2019-ųjų planetos pirmenybėms.

Ko tikėtis iš šios rinktinės? Ar šiai komandai užteks tik talento? Ar jie gali tapti šeima? Ar jie gali gintis taip, kaip norėtų Vincent'as Collet? Kiek rinktinės šansus paveiks Th.Heurtelio ir A.Moermano traumos? Ar N.De Colo ir E.Fournier gali tapti vieningais lyderiais?

Tokius ir panašius klausimus kėlė prancūzai, svarstydami apie 2019-ųjų rinktinės galimybes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos krepšinio rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos krepšinio rinktinė

Tačiau komandos veidą pakeitė į rinktinę sugrįžę R.Gobert'as ir Nicolas Batumas.

Prancūzai renka vid. 90,3 taško per rungtynes ir pagal šį rodiklį yra septinti visame pasaulio čempionate. Tačiau šios komandos jėga yra kitoje aikštės pusėje.

Prancūzai varžovams leidžia įmesti tik vid. 64,7 taško per rungtynes. Prancūzijos rinktinės gynyba nuo pirmų minučių surakino Vokietiją, kai „Les Bleus“ smogė 14:0 ir pirmąjį kėlinį laimėjo 16:4.

„Jie kaip kinų siena!“ – džiūgauja Prancūzijos televizijos komentatoriai, mėgaudamiesi drausminga komandos gynyba.

Smaugiamąjį prancūzų gynybos penketą sudaro Andrew Albicy, Evanas Fournier, Nicolas Batumas, Amathas M'Baye ir Rudy Gobert'as.

Prancūzijos rinktinė gynyboje demonstravo drausmę, panašią, kaip lietuviai dvejose pirmosiose čempionato rungtynėse su Senegalu ir Kanada.

Gera gynyba leidžia jiems rinktis taškus greitomis atakomis po atkovotų arba perimtų kamuolių ir blokuotų metimų. Pagal blokus prancūzai yra treti pasaulio pirmenybėse (5,3 blk.), o perimtus kamuolius – penkti (8,3 per. kam.).

VIDEO: M.Grigonio komentaras po Australijai pralaimėtų rungtynių

Poziciniame krepšinyje Prancūzijai trūksta Th.Heurtelio kūrybiškumo ir A.Moermano metimų, bet netektis „Les Bleus“ kompanija kol kas kompensuoja komandiniu žaidimu, geru kamuolio judėjimu ir puikiu tritaškių pataikymu. Prancūzai pataiko net 52,6 proc. tolimų metimų – geresnį procentą čempionate turi tik Serbija (53 proc.).

24sek kolegos Prancūzijoje pasakoja, kad ši rinktinė labai savimi pasitiki ir yra ambicinga. Jie nebijo kalbėti apie medalius ir galvoja tik apie aukščiausius tikslus. Ir bukmekeriai jų galimybes laimėti pasaulio čempionatą dabar vertina trečioje vietoje.

Bet patys Prancūzijos krepšinio apžvalgininkai atsargiai vertina savo komandos galimybes.

Anot jų, Prancūzijos rinktinė yra gerokai stipresnė nei 2017-aisiais, sužaidė trejas labai geras grupės varžybų rungtynes, tačiau jų varžovai pirmajame etape buvo gana žemo lygio, todėl spręsti apie realų nacionalinės komandos pajėgumą dar labai sudėtinga. Nė vienas prancūzų sutiktas priešininkas dar nebuvo tokio kalibro, kaip Lietuva ar Australija.

Šios Prancūzijos rinktinės branduoliui trūksta patirties. Pagrindinis prancūzų įžaidėjas Andrew Albicy nežaidė FIBA rinktinių turnyruose 8 metus, o A.M'Baye tai pirmas toks rimtas čempionatas.

Kai gynyboje atrodo tvirti kaip Didžioji kinų siena, tai puolime Prancūzijos krepšininkai gali turėti keblumų jei nekris metimai. Jie vis dar gan priklausomi nuo greito žaidimo ir lengvų taškų medžioklės.

24sek kolegos Prancūzijoje pasakoja, kad kol kas nuo starto penketo smarkiai atsilieka atsarginių žaidėjų suolas. Esą dėl to tiek vokiečiai, tiek tie patys Jordanijos krepšininkai dar kabinosi į rungtynes.

Dėl A.Moermano traumos Prancūzijai trūksta tikro ketvirto numerio. Po A.M'Baye prancūzų gretose nėra tokio žaidėjo, todėl arba jie priversti stumti Nicolas Batumą į ketvirtą poziciją – ne pačią jam priimtiniausią vietą, arba V.Collet turi mesti aukštą penketą su V.Poirier ir L.Labeyrie.

Pastarasis kol kas labai neefektyvus. Tačiau V.Collet yra vienas tų trenerių, kurie užsispyrusiai laikosi savo idėjos. Tiesa, L.Labeyrie dėl traumos praleido pastarąsias rungtynes su Dominikos Respublika ir iki penktadienio ryto buvo neaišku, ar galės žaisti su Lietuva.

24sek kalbinti Prancūzijos krepšinio apžvalgininkai baiminasi, kad Lietuvos rinktinė būtent per priekinę liniją gali pridaryti problemų Didžiajai kinų sienai.

Žaisime prieš komandą, kurios galimybės planetos pirmenybėse sunkiai prognozuojamos. Prancūzai nenustebtų, jeigu iš Kinijos jų krepšininkai grįžtų su medaliais. Tačiau jų nenustebintų, jei Lietuvos ir Australijos ekipos eliminuotų jų komandą jau antrajame turnyro etape.

Šeštadienį tapsime dar vieno finalo liudininkais. Kaip ir dera finale, turėtume išvysti atkaklią ir aukšto krepšinio lygio kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento