Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 05

Lietuvių varžovė: komanda, kurios sirgaliai nebūtinai nori, kad ji laimėtų

Ukraina jau metė ne vieną iššūkį ją nurašiusioms Europos čempionato komandoms. Atėjo Lietuvos rinktinės eilė. Dainius Adomaitis, rodydamas pirštu į smilkinį, prieš ukrainiečių testą bandė įkalti žaidėjams į galvas, kad Ukraina yra pavojinga priešininkė, verta pagarbos. Neprognozuojami lietuvių bičiuliai patikrins mūsiškių koncentraciją. Bet neaišku, ar visi šios komandos sirgaliai nuoširdžiai linki Ukrainai pergalės.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Viena įdomiausių figūrų Ukrainos rinktinėje – treneris Jevgenijus Murzinas.

Kolegos iš Ukrainos stebisi, kaip šis 51-erių specialistas dar dirba Ukrainos komandoje.

2015-aisiais iš garsaus amerikiečio Mike'o Fratello Ukrainos vairą perėmęs strategas Europos čempionate sugebėjo atvesti rinktinę tik į vieną pergalę. Ukrainiečiai tada kiek nelauktai nugalėjo Rygos grupės šeimininkus latvius (75:74), bet turnyrą baigė be kelialapio į finalines kovas Lilyje.

Kalbama, kad pats J.Murzinas buvo nustebęs, jog liko poste.

Eurobasket 2017 | Lietuva – Ukraina | 15:45 | Tel Avivas

Kita vertus, Novosibirske gimusį trenerį labai palaiko Ukrainos krepšinio federacija, kurioje J.Murzinas turi glaudžių ryšių su jos prezidentu Mykhailo Brodskyy.

Mažai Ukrainos sirgalių dar tiki šiuo strategu, tačiau dėl tvirto užnugario baiminamasi, kad, net nepatekus į Europos čempionato aštuntfinalį, krepšinio federacija, o tiksliau – M.Brodskyy, leis J.Murzinui tęsti darbus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jevgenijus Murzinas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jevgenijus Murzinas

Tad Ukrainos krepšinio puslapiuose net užvirė diskusija: gal geriau baigti Europos čempionatą su 0 pergalių ir visais 5 pralaimėjimais, atleisti trenerį ir burti naują rinktinę?

Mat netikėta pergalė prieš Gruziją gali tapti federacijos argumentu palikti J.Murziną. Kritiškesni ukrainiečiai baiminasi, kad šis treneris vadovaus nacionalinei komandai amžinai. Juolab lūkesčiai prieš čempionatą buvo labai žemi – niekas daug iš Ukrainos ir nesitikėjo.

Didelio užtarimo J.Murzinas neturi ir iš žaidėjų. Jis anksčiau yra dirbęs tik Ukrainoje – „Budivelnik“, „Goverla“, „Monkeys“ komandose.

Auksiniais Ukrainos superlygos laikais J.Murzinas buvo vienas iš geriausių čempionato trenerių ukrainiečių, tačiau jam rezultatus atnešė legionieriai, kurie žaisdavo didžiąją dalį rungtynių.

O Ukrainos krepšininkai likdavo ant suolo, todėl vietos žaidėjai niekada nejautė strategui didžiulės pagarbos.

Ypač kai ir rezultatai nebuvo stebuklingi. Per 17 darbo metų aukščiausias J.Murzino pasiekimas – Ukrainos čempionato bronzos medaliai 2011-aisiais.

Kita vertus, Ukrainos krepšininkai Europos čempionate demonstruoja kovingumo pavyzdį.

Pralaimėję dvejas pirmąsias rungtynes Vokietijai (63:75) ir Italijai (66:78), ukrainiečiai įkirto vienai grupės favoričių Gruzijai 88:81.

Daugiausia problemų gruzinams sukėlė 25 naudingumo balus surinkęs Artiomas Pustovyjus – 216 cm ūgio rūpestis po krepšiu.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Artiomas Pustovyjus
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Artiomas Pustovyjus

Centras pelnė 19 taškų, atkovojo 8 kamuolius ir blokavo 2 metimus. Tai ryškiausias krepšininkas ukrainiečių gretose. Jis per vienas rungtynes pelno vid. po 17 taškų, atkovoja po 5 kamuolius ir renka 19,7 naudingumo balo.

A.Pustovyjus vienintelis Ukrainos žaidėjas, renkantis dviženklį taškų skaičių. Arčiausiai jo – buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ įžaidėjas Denisas Lukašovas, kuris pasižymi 8,7 taško ir 6,3 rezultatyvaus perdavimo.

Šių dviejų krepšininkų tandemas yra pagrindinis ukrainiečių puolimo ginklas.

Ukrainos rinktinės žaidimas paremtas krepšiniu du prieš du. O irklų ilgio rankų A.Pustovyjus yra puikus partneris tokiose situacijose, kuriam po užtvaros galima kabinti kamuolį virš krepšio. Tel Avivo arenos lankus jis jau ne sykį skriaudė triuškinančiais „alley-oop'ais“.

Kai dėl įvairių priežasčių iš Ukrainos rinktinės teko išbraukti Kirilo Fesenkos, Aleksejaus Leno, Sergejaus Gladyro ar Pooh Jetero pavardes, ukrainiečiams beliko remtis D.Lukašovo bei A.Pustovyjaus duetu ir kovingumu.

VIDEO: A.Pustovyjaus žaidimo epizodai

„Dabar komandai vadovauja Ukrainos treneriai, kurie turi savo krepšinio matymą, bet pastarosios laimėtos rungtynės prieš Gruziją man priminė tą žaidimą, kurį rodėme Slovėnijoje.

M.Fratello buvo įskiepijęs žaidėjams pasitikėjimo savimi, jie buvo patikėję, kad gali laimėti. Per pirmuosius du mačus buvau labai susinervinęs, bet dabar šiek tiek nusiraminau, nes krepšininkų akyse pamačiau tikėjimą. Net kai gruzinai bandė perlaužti rungtynes, mūsų vaikinai išstovėjo. Tai labai svarbu ir manau, kad tai yra M.Fratello nuopelnas“, – J.Murzino darbo nesureikšmino ir Ukrainos krepšinio legenda Oleksandras Volkovas.

O.Volkovui, ko gero, turėjo būti pikta dėl žmonių, kurie rinktinei linki blogo dėl to, jog nekenčia J.Murzino. Bet pergalės greitai keičia tautiečių nuomonę. J.Murzinas turi galimybę užčiaupti skeptikus.

VIDEO: Dainius Adomaitis: „Pergalė prieš Italiją nenugalėjus Ukrainos nieko nereiškia“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas