Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 05 31

Vaidas Kariniauskas: „Mano įvaizdžiui padaryta neatitaisoma žala“

Vaidas Kariniauskas gali atsipūsti. Kelis mėnesius vykęs ikiteisminis tyrimas nutrauktas. Prokuratūra nustatė, kad krepšininko veiksmuose nebuvo jokių nusikaltimo požymių, o įtarimai dalyvavimu lažybose – nepagrįsti. Kodėl artimas 25-erių įžaidėjo bičiulis užsiėmė keistais statymais ir ant visų lapelių prikabino V.Kariniausko pelnytų taškų prognozę, belieka tik spėlioti. Bet paties olimpiečio sąžinė dabar rami.
Vaidas Kariniauskas
Vaidas Kariniauskas / FIBA nuotr.

Sausio 25-ąją Vaido Kariniausko gyvenimas vertėsi aukštyn kojomis.

Panevėžio „Lietkabelis“ netikėtai suspendavo 198 cm ūgio krepšininką už gautą informaciją apie įtartinus statymus lažybų kontorose.

Neva V.Kariniauskui artimi žmonės – šiuo atveju, jo vestuvėse dalyvavęs bičiulis nuo jaunystės laikų, keliuose lažybų punktuose atskiromis didžiulėmis sumomis statė, jog įžaidėjas FIBA Čempionų lygos rungtynėse neįmes daugiau nei 8,5 taško. Kaip tyčia, į Dižono JDA krepšį krito tik du V.Kariniausko taškai.

Vaido Kariniausko draugas krepšininko nerezultatyvumą lažinantis derino su kitais spėjimais.
Vaido Kariniausko draugas krepšininko nerezultatyvumą lažinantis derino su kitais spėjimais.

Lažybų bendrovė „Betsafe“ pirmoji pastebėjo apie gerokai didesnes už įvykį statytas sumas ir kreipėsi į Lošimų priežiūros tarnybą (LPT), o bendrovės „Top Sport“ vadovas Gintaras Staniulis 15min pareiškė, kad turi įrodymų, jog statymus atliko V.Kariniauskui artimi žmonės.

LPT perdavė medžiagą policijai ir ši pradėjo ikiteisminį tyrimą.

V.Kariniauskas buvo sekamas – jo pokalbių pradėjo klausytis pareigūnai. Žaidėjo artimieji su šiurpuliukais atsiversdavo kiekvieną straipsnį su naujomis detalėmis apie krepšininko istoriją.

„Galvojau, kad viskas pasibaigtų, jeigu tiesiog baigčiau savo sportininko karjerą“, – 24sek atviravo V.Kariniauskas.

Tačiau po kelis mėnesius užtrukusio tyrimo 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinės Lietuvos krepšinio rinktinės narys feisbuke pasidalijo akmenį nuo širdies nuridenusiu dokumentu – raštu apie nutrauktą ikiteisminį tyrimą.

„Iš pranešimo pateikto Vaidui Kariniauskui, akivaizdu, kad sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu buvo priimtas todėl, kad Vaidas nepadarė nieko, kas yra neteisėta, – 24sek situaciją komentavo „WINT law firm“ teisininkas Edvinas Šatas. – Ikiteisminis tyrimas nutrauktas nurodžius, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Būtent tai užkerta kelią bet kokioms galimoms spekuliacijoms dėl įrodymų trūkumo ir reiškia, kad ikiteisminio tyrimo metu, atlikus visus įmanomus veiksmus ir įvertinus Vaido Kariniausko elgesį, prieita išvados, kad jis nepadarė nieko, ką būtų galima vertinti kaip nusikalstamą veiką.“

Niekada nesu dalyvavęs jokiuose sutartuose statymuose.

V.Kariniausko atstovas pabrėžė, kad policija ne pritrūko įrodymų ir dėl to nutraukė ikiteisminį tyrimą, bet išanalizavusi krepšininko veiksmus nerado jokių neteisėtumo požymių.

Esą viešojoje erdvėje dažnai nuogąstaujama, kad tokio pobūdžio nusikaltimų ištirti neįmanoma, bet E.Šatas su tuo nesutinka.

„Mano nuomone, vienareikšmiškai įmanoma. Ikiteisminio tyrimo įstaigos turi šiuolaikinių priemonių ir įstatyminių įrankių, kurie gali padėti objektyviai nustatyti, ar asmenys padarė nusikalstamas veikas, ar ne, – 24sek komentavo teisininkas. – Tiriant nusikalstamas veikas gali būti apklausiami asmenys, pasitelkiamos įvairios procesinės priemonės, kaip, pavyzdžiui, atliekami poėmiai, kratos, elektroninių ryšių priemonėmis perduodamos informacijos kontrolė ir aibė kitų veiksmų.

Negana to, ikiteisminio tyrimo pareigūnai turi galimybę gauti specialistų ar ekspertų išvadas, kurios padeda tinkamai, pasitelkus konkrečios srities kompetencijas ir žinias, įvertinti asmenų veiksmus.

Nurodytos aplinkybės pagrindžia nuomonę, kad tuo atveju, jeigu neteisėti veiksmai būtų buvę atlikti, ikiteisminio tyrimo įstaigos turi visas galimybes tai nustatyti.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

Pats V.Kariniauskas sutiko tik raštu su 24sek pasidalyti savo mintimis apie naujausią informaciją iš prokuratūros.

Graikijos krepšinio lygoje sezoną užbaigęs atakų organizatorius tikisi, kad nutrauktas ikiteisminis tyrimas sudės visus taškus ant „i“.

– Vaidai, ar nutrauktas ikiteisminis tyrimas yra galutinis taškas šioje istorijoje?24sek paklausė V.Kariniausko.

– Nesu teisininkas, bet žinodamas, kad niekuomet nepadariau nieko neteisėto ir elgiausi sąžiningai, suprantu, kad šioje istorijoje padėtas taškas.

– Feisbuke rašėte, kad žinote, jog ir po šio prokuratūros nutarimo bus „visažinių, teigiančių, jog jie žino, kad aš kaltas, jog tokie dalykai sunkiai įrodomi“. Kaip tikitės iki galo užglaistyti visas galimas sąmokslo teorijas?

– Sukurtos sąmokslo teorijos jau padarė neatitaisomą žalą mano įvaizdžiui.

Kaip jau rašiau, visažiniai ir liks visažiniais – jų nesutramdysi. Aišku, jeigu yra žmonių, kurie ir toliau jaučiasi viską žinantys, esu atviras ir jie visada gali kreiptis į mane su savo nuomonėmis.

– Pirmajame savo interviu 24sek minėjote, kad ir „Lietkabelis“ tikino turėjęs prieš jus įrodymų dėl jūsų dalyvavimo statymuose. Apie juos kalbėjo ir „Top Sport“ vadovas. Kokie buvo tie pagrindiniai svarbiausi jų įrodymai ir kokie jūsų parodymai leido juos atremti?

– Kaip esu minėjęs ankstesniame savo interviu, tokių įrodymų net negalėjo būti, nes aš niekuomet nedalyvavau jokiuose statymuose ir apie juos nieko nežinau.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Top Sport“ vadovas apie V.Kariniauską supantį skandalą: „Mes turime įrodymų“

VIDEO: „Ginčas“: kokias Lietuvos krepšinio problemas atvėrė V.Kariniausko lažybų skandalas?

– Kokių naujų detalių išlindo tyrimo metu, kurios galėjo būti palankios jums ir paaiškinti keistus artimo draugo statymus?

– Esminė aplinkybė, kurią patvirtino ikiteisminis tyrimas, yra ta, kad aš niekuomet nedalyvavau jokiuose neteisėtuose veiksmuose. Tikiu, kad tai ir buvo man palanki detalė.

Išaiškėjo, kad didžiules sumas keistai statęs žmogus yra jūsų vestuvėse dalyvavęs bičiulis. Kaip pateikiama viešai, jis padarė net 20 skirtingų statymų su jūsų pelnytų taškų prognoze. Kaip galima paaiškinti tokį neįprastą atvejį? Ar pats vėliau kalbėjotės su juo, kodėl bičiulis taip pasielgė?

– Į šį klausimą atsakyti negaliu, kadangi su juo nebendravau.

Mačiau tik tai, kad naujienų portaluose buvo skelbiamas jo viešas pranešimas apie tai, kodėl buvo atlikti tie statymai. Tikiu, kad apie tai galėtų papasakoti pats draugas.

– Ar tiesa, kad tas bičiulis yra didžiulis lošėjas? Kokios aplinkybės tyrėjams leido įsitikinti, kad jūs nesitarėte su juo dėl statymų?

– Tikrai nenoriu šmeižti žmonių ir nežinau, ar jis yra lošėjas. Į šiuos klausimus galėtų atsakyti tik pats draugas ar tyrimą atlikę pareigūnai.

Pasijaučiau nejaukiai, kai supratau, kad ilgą laiką buvau sekamas.

– Vienas pagrindinių jūsų oponentų argumentų – jūsų praeitis. Ir viešai, ir anonimiškai teigiama (24sek sulaukė skaitytojų laiškų), kad praeityje esate dalyvavęs statymuose. Ar tai tiesa? Ar jus kas nors yra kvietę dalyvauti sutartuose statymuose?

– Pasikartosiu, kad niekada nesu dalyvavęs jokiuose sutartuose statymuose, apie tai man nieko nėra žinoma, todėl vertinti to negaliu.

– Kaip manote, kokią įtaką jūsų istorijai turėjo Panevėžio „Lietkabelio“ sprendimai: pirmiausia, jūsų nušalinimas, vėliau – suspendavimas ir abipusiu susitarimu nutrauktas kontraktas? Kaip, jūsų akimis, klubas turėjo spręsti susidariusią situaciją?

– Liūdna, kad manimi nebuvo pasitikima ir gaila, kad negalėjau kartu su klubu tęsti kovų Lietuvos krepšinio lygoje ir kartu nukeliauti į LKL pusfinalį.

Neįsivaizduoju, kaip reikėjo spręsti situaciją. Galbūt tuo metu abipusis kontrakto nutraukimas ir buvo vienintelė galimybė, nes dėl viešoje erdvėje ant manęs pilamo purvo Lietuvoje žaisti nebeturėjau galimybės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simas Jasaitis ir Vaidas Kariniauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simas Jasaitis ir Vaidas Kariniauskas

Kaip vyko ikiteisminis tyrimas? Kokią įtaką jis turėjo jūsų asmeniniam gyvenimui ir žaidimui Graikijoje?

– Nepaisant to, kad pats ikiteisminis tyrimas man ir mano artimiausiems žmonėms padarė labai didelę žalą ir sukėlė daug išgyvenimų, sužinojęs, kad policija imsis tyrimo, supratau, kad tai yra vienintelis kelias, kuriuo galima įrodyti mano nekaltumą.

Dabar tiesiog noriu pasidžiaugti tuo, kad tyrimą atliko labai profesionalūs ir kompetentingi pareigūnai, kurie neturėjo išankstinio nusistatymo, situaciją vertino objektyviai ir visuomet bendravo mandagiai.

Kai prasidėjo visi šie įvykiai, atrodė, kad nebegaliu tikėti niekuo, bet pasibaigus tyrimui galiu pasakyti tik tai, kad labai gerbiu Lietuvos teisėsaugą už jos kruopštų ir objektyvų darbą.

Prie mano juodinimo prisidėjo ir konkrečios organizacijos, kurių vadovai viešai kalbėjo apie turimus įrodymus, vadino mane kvailiausiu nusikaltėliu.

– Feisbuko įraše minėjote, kad tyrimo metu vyko jūsų veiksmų kontrolė, slapta buvo klausomasi pokalbių. Kaip visa tai atrodė?

– Apie tai, kad vyko mano veiksmų kontrolė ir pokalbių klausymasis, aš buvau informuotas oficialiu pranešimu iš policijos, kuriame nurodyta, kad daugiau nei 2 mėnesius mano atžvilgiu buvo taikomi slapti proceso veiksmai, kurie dabar yra nutraukti.

Kaip visa tai atrodė, aš neįsivaizduoju, tačiau pasijaučiau nejaukiai, kai supratau, kad ilgą laiką buvau sekamas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

– Kaip bendravote su tyrėjais?

– Kaip ir minėjau, komunikacija ir bendravimas su tyrėjais vyko sklandžiai. Tyrėjai parodė savo profesionalumą, todėl jokių priekaištų dėl paties tyrimo reikšti negaliu.

– Iš jūsų aplinkos pareiškimų socialiniuose tinkluose susidarė įspūdis, kad didžiausiu atpirkimo ožiu laikote žiniasklaidą. Bet ar šioje istorijoje nebuvo kitų grandinės jungčių, dėl kurių turėjote nemalonumų ir dėl kurių ir kilo sutartų rungtynių skandalas?

– Manau, kad man daug kalbėti nereikia, nes už viską kalba faktai.

Jeigu pažiūrėtumėme, kiek pranešimų ir teiginių buvo žiniasklaidoje sausio pabaigoje ir vasario pradžioje, tai puikiai suprastumėme kokią įtaką visos šios situacijos eskalavimui padarė žiniasklaida ir konkretūs žurnalistai.

Manęs kaltinimas, manęs nuteisimas ir viešas linčiavimas vyko įvairiose žiniasklaidos priemonėse. Tie patys žurnalistai mane vadino vienu bukiausių nusikaltėlių, dėl to, kaip buvo įvykdyti neva neteisėti statymai. Dabar tie patys žurnalistai, viešoje erdvėje bando aiškinti, jog per vykusį ikiteisminį tyrimą aš sugebėjau viską paslėpti ir išsisukti.

Visa ši situacija tik įrodė, kad Lietuvoje visiškai negalioja nekaltumo prezumpcija, nes žmonės pirmiausia apkaltina ir nuteisia žmogų, o tik tada pradeda laukti, kokios gi bus tyrimų išvados.

Kas liūdniausia, tai iki šiol, nei vienas iš mane juodinusių asmenų nesusisiekė ir neatsiprašė dėl savo veiksmų. Priešingai, matau, kad viešoje erdvėje tie asmenys ir toliau drabstosi purvais.

Aišku, galima paminėti, kad prie mano juodinimo prisidėjo ir konkrečios organizacijos, kurių vadovai viešai kalbėjo apie turimus įrodymus, vadino mane kvailiausiu nusikaltėliu. Visgi, istorijos pabaiga parodė ką kitą.

Galvojau, kad viskas pasibaigtų, jeigu tiesiog baigčiau savo sportininko karjerą.

– Ar ketinate imtis kokių nors veiksmų su visais tais, kurie užtraukė įtarimų šešėlį?

– Šiuo metu džiaugiuosi, kad viskas pasibaigė. Dabar svarbiausia šeima ir krepšinis, o visa kita parodys laikas.

– Kaip atrodė momentas, kai svarstėte apie karjeros pabaigą? Kas padėjo atsilaikyti ir nesitraukti iš krepšinio?

– Tu sunkių akimirkų net nenoriu prisiminti. Tiesiog kiekvieną dieną jaučiausi blogai, mačiau, kad blogai jaučiasi ir man artimi žmonės. Galvojau, kad viskas pasibaigtų, jeigu tiesiog baigčiau savo sportininko karjerą.

Kad nepasitraukiau iš krepšinio, tai mano artimiausių žmonių nuopelnas. Dabar labiausiai noriu padėkoti savo žmonai Ievai ir šeimai, kuri niekuomet nesuabejojo manimi, visada buvo šalia ir palaikė.

Be to, kaip jau minėjau feisbuke, atsilaikyti šioje situacijoje labai padėjo mano agentas Tadas Bulotas ir teisininkas Edvinas Šatas, kurie dirbo profesionaliai ir leido tikėti, kad viskas bus gerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas