Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Vėl tuščiomis KMT finalo ketverte likęs G.Žibėnas: „Deja, bet istorija kartojasi“

Vilniaus „Ryto“ strategas Giedrius Žibėnas po pralaimėjimo Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) pusfinalyje prieš Panevėžio „7bet-Lietkabelį“ akcentavo žaidėjų nugalėtojų mentaliteto trūkumą.

Tragiška Vilniaus „Ryto“ atkarpa Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finalo ketverte tęsiasi. Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ komandai rezultatu 86:94 nusileidę sostinės krepšininkai jau ketvirtą kartą iš eilės nepateko į šio turnyro finalą.

„Sveikinimai „Lietkabeliui“, kuris nusipelnė šios pergalės, – po pralaimėjimo sakė Giedrius Žibėnas. – Rungtynes pradėjome geru ritmu, žaisdami solidžiai gynyboje. Iki ilgosios pertraukos buvome praleidę vos 31 tašką. Laikėmės žaidybinio plano, koncentracija buvo labai gera. Mes žinojome, kad „Lietkabelis“ gerai žaidžia trečią kėlinį. Jie šį sezoną turi tokią tendenciją. Labai neteisingai grįžome į rungtynes po ilgosios pertraukos, kai iškart pralaimėjome atkarpą 0-7. Prasileidome taškų iš po krepšio su pražanga, dar buvo pralaimėti mūsų niekieno kamuoliai. „Lietkabelio“ patyrę žaidėjai grįžo į rungtynes, pasijuto gerai ir komfortabiliai. Tokiose rungtynėse, kai reikia išlaikyti šaltą protą, to šiandien padaryti nepavyko. Deja, bet istorija kartojasi.“

Mačą sėkmingiau pradėjo Vilniaus komanda – aštuoni Gyčio Masiulio taškai jau pirmajame ketvirtyje leido „Rytui“ įgyti dviženklį pranašumą, kurį Giedriaus Žibėno auklėtiniai nusinešė ir į ilgąją pertrauką (31:41).

Pirmoji rungtynių pusė buvo paženklinta tragišku pataikymu – vilniečiai realizavo 1 tritaškį iš 14, panevėžiečiai – 1 iš 11.

Vilniaus ekipa po ilgosios pertraukos praleido net 63 taškus, o pergalingame susitikime Panevėžio krepšininkai metė 44 baudų metimus, realizavo – 32.

Vis dėlto lemiamu dvikovos faktoriumi tapo vos po 5 taškus Vilniaus „Wolves“ komandoje rinkęs Džordže Gagičius, praėjusią savaitę sugrįžęs į Aukštaitijos komandą.

„Ryto“ aukštaūgiams neįmenama mįsle tapęs „7bet-Lietkabelis“ centras pergalingame mače per 21 minutę pelnė 31 tašką (10/12 dvit., 11/16 baud.), atkovojo 10 kamuolių, išprovokavo 12 pražangų ir surinko net 44 efektyvumo balus.

„Visų pirma, tai su Džordže nesusitvarkėme asmeniškai. Galbūt galvojome, kad esame stipresni kūnais, bet mes nesame tokie. Tokiose situacijose reikia dirbti iš anksto, būti priekyje Džordžės, galiausiai – padaryti pražangą, kai jis yra dviem kojomis baudos aikštelėje. Kitas dalykas – siųsti į kairę, o ne dešinę pusę. Jeigu jis yra arti krepšio, reikia visu kūnu tvertis ir nešti jį lauk. To mes šiandien nepadarėme. Jis šiandien žaidė labai giliai po krepšiu, o kai žaidžia labai giliai, tuomet yra pavojingas krepšininkas. Nesvarbu, kokios formos jis bebūtų. Kai patyręs žaidėjas gauna tiek adrenalino, jis gali labai laisvai surengti tokį pasirodymą“, – sakė G.Žibėnas.

Kodėl „Rytas“ gynyboje nusprendė nedvigubinti įsisiautėjusio Dž.Gagičiaus?

„Jis kamuolį gaudavo „iš viršaus“. Tai – „Lietkabelio“ taktika, kai nebėra progų Dž.Gagičiaus dvigubinti. Žinoma, dvigubinti galėjome iš kampų, bet Dž.Gagičius priimdavo kamuolį ten, kur negalėdavo. Mes neatlikome savo darbo. Galbūt kažkur per daug pasitikėdavome savimi ir savo kūnais“, – dėstė Vilniaus komandos vairininkas.

VIDEO: PIKENROLO KLUBAS: R.Milašius – apie staigią „Gargždų“ mirtį, KMT ir naują milijonierių LKL

– Marcusas Fosteris pelnė 23 taškus, bet įmetė 8 metimus iš 17. Ar trūko geresnės šio krepšininko metimų selekcijos?

– Nepasakyčiau. Ne tik Marcusui, bet ir kitiems trūko geresnės metimų atrankos. Ne puolimas pralaimėjo rungtynes. „Lietkabelis“ antroje pusėje pelnė 63 taškus. Pasimatė patirties trūkumas. Kai žaidžiama iš vienerių rungtynių, patirties skirtumas yra labai didelis. Mes nesame dar tiek patyrę, kad galėtume laužti rungtynes žaisdami be koncentracijos ir žaidybinio plano laikymosi.

– Pralaimėjote skaudžiai ir FIBA Čempionų lygos įkrintamosiose. Galbūt patirtis tokiuose mūšiuose labiausiai ir kiša koją?

– Aš sutinku. Šios dienos mačas tą parodė, kad tai yra tiesa ir mums trūksta nugalėtojo mentaliteto.

– Kaip derėtų išsiugdyti nugalėtojo mentalitetą?

– Galiu atsakyti klausimu į klausimą – kaip išugdyti tai, kad laimėtume niekieno kamuolį? Tokie tie klausimai. Mes galime reikalauti protingų pražangų, laiku ir vietoje. Tai yra nugalėtojo mentalitetas, kai žinai atliktos pražangos kainą. Mes žinojome, kad patyrę „Lietkabelio“ žaidėjai grius ant kamuolio. Tai – jų stilius. Šiuo stiliumi jie vadovaujasi eilę metų. Tai – nugalėtojo mentalitetas.

– Martynas Echodas minėjo, jog „Rytui“ prieš KMT pritrūko rimtesnių rungtynių pasitikrinimui. Ar pritariate tam?

– Labai pritariu, bet tai nėra pasiteisinimas. Man atrodo, jog didžioji dalis žaidėjų šių rungtynių turėjo laukti metus laiko, dar nuo pernai metų KMT, vykusių Šiauliuose.

Galbūt pastarąsias trejas rungtynes, bet prieš tai žaidėme prieš „Juventus“ ir „Wolves“.

VIDEO: PIKENROLAS: atgimusios Eurolygos įkrintamųjų viltys Kaune ir mūšis dėl KMT titulo

– Ar nekyla minčių apie savo darbą, kai trejus metus iš eilės nepasiekiate iškeltų tikslų KMT?

– Aišku, kad kyla visokių minčių. Stengiamės komandą paruošti maksimaliai – kažkas šiandien pavyko, kažkas ne. Gal trečiajame kėlinyje nepavyko žaidėjams įtikinti, kad „Lietkabelis“ yra veteranų komanda, kuri eis kautis ir žais taškas į tašką. Kai jie žaidžia taškas į tašką, laimėti yra labai sunku. Lyg kalbėjome apie tai visą savaitę, bet nepavyko prisikasti iki žaidėjų vidaus.

– Ar komandai reikalingi pokyčiai po tokio trečio KMT iš eilės?

– Nemanau. Reikia žiūrėti video ir analizuoti. Ant karštųjų tikrai negaliu nieko pasakyti. Sudėtį mes turime gerą, žaidėjai – geri. Tai nėra pamoka, kadangi pamokų mes jau esame turėję. Mums turbūt reikia kietesnio nugalėtojo mentaliteto.

– Ar akcentuosite trečios vietos svarbą?

– Mes turime gerbti savo sirgalius. Žinau, kad jie šiandien yra nusivylę. Turime jų atsiprašyti. Rytoj komanda tikrai kovos dėl savo sirgalių. Mes negalime išvažiuoti namo be pergalių. Turime savyje surasti jėgų, galbūt po šios dvikovos bus kažkokių mikrotraumų, bet pasiteisinimų negali būti. Žinau, kad žaidėjams sunku, bet kam tai rūpi?

– Ar reikalingas mačas dėl trečios KMT vietos?

– Manau, kad ne.

VIDEO: PIKENROLAS: atgimusios Eurolygos įkrintamųjų viltys Kaune ir mūšis dėl KMT titulo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius