Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 24

Vienintelio Eurolygos lietuvio kelionė į rinktinę: aštuoni miestai per keturias dienas

Mindaugas Kuzminskas – vienintelis Eurolygos krepšininkas, sutikęs padėti Lietuvos rinktinei artėjančiame atrankos į pasaulio čempionatą lange. Siekdamas įgyvendinti žaidėjo norą padėti savo šaliai, Sankt Peterburgo „Zenit“ net koregavo treniruočių planus, o pačiam krepšininkui teks pasileisti į nepamirštamą kelionę – šešios šalys, aštuoni miestai, dvi transporto priemonės ir apie 6 tūkstančiai kilometrų.

Eurolygos užsienio klubuose bei Kauno „Žalgiryje“ žaidžia po septynis lietuvius, bet iš šio būrio žaidėjų rinktinės marškinėlius artėjančiame FIBA lange užsivilks vienintelis Mindaugas Kuzminskas.

„Nežinau, kiek liko karjeros metų. Kai ją baigsiu, tuomet ir pasiilsėsiu. O kol esu naudingas ir reikalingas, reikia važiuoti ir dirbti“, – 15min šyptelėjęs sakė Mindaugas Kuzminskas, vienintelis Eurolygos krepšininkas Kazio Maksvyčio sąraše.

Iš Darbėnų kilęs specialistas pirmadienį vadovavo pirmai nacionalinės komandos treniruotei, o jau penktadienį debiutuos už rinktinės vairo, kai Klaipėdoje ginklais pasaulio čempionato atrankoje surems Lietuva ir Bulgarija.

Šioje dvikovoje 32-ejų M.Kuzminskas dar nežais, bet jis prie komandos prisijungs iškart po Eurolygos rungtynių Atėnuose prieš vietos „Panathinaikos“.

„Pirmiausia viskas atsiremia į norą. Jeigu labai nori, dažnai viską galima ir sutvarkyti. Pakalbėjome su treneriu Kaziu, jog egzistuoja teorinė mano atstovavimo rinktinei galimybė, svarstėme, ar bandome ją įgyvendinti, ar ne. Kazys norėjo, kad prisijungčiau, o tuomet beliko susiderinti su klubu. Ėjau ir pas trenerį Xavi Pascualį, ir pas vadovus, sakiau, jog noriu važiuoti ir žaisti“, – pasakojo vienas iš dviejų Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipoje žaidžiančių lietuvių.

Krepšininko noro atstovauti savo šaliai neužgesino ir karti paskutinė patirtis, kai Dariaus Maskoliūno vadovaujamoje rinktinėje, per olimpinę atranką Kaune siekusioje bilieto į Tokijo žaidynes, jis nežaidė nei pusfinalyje, nei finale.

Dviejuose pirmuose mačuose tuomet ant „Žalgirio“ arenos parketo pasirodęs M.Kuzminskas žaidė po 14 minučių, per kurias fiksavo žemiausią rezultatyvumo (vid. 1 tšk.) ir efektyvumo (vid. 1,5 naud. bal.) rodiklius rinktinėje.

„Pradžioje pats abejotinai žiūrėjau į situaciją vykti į rinktinę, kadangi turėsiu vos vieną treniruotę ir iškart eisiu žaisti, kai kiti žaidėjai turės po kelias treniruotes. Bet treneris K.Maksvytis pasakė, jog reikia, o aš tikiu, kad galiu būti naudingas. Apie vaidmenį su juo nekalbėjome, sunku numatyti tokius dalykus. Jei žaisiu gerai, žaisiu daugiau, jei žaisiu prastai, daugiau sėdėsiu ant suolo. Tai normalu, – pasakojo M.Kuzminskas. – „Zenit“ sakė, jog gali išleisti mane didesniam vaidmeniui, o ne tam, kad septynis kartus skraidyčiau, o mačo metu sėdėčiau ant suolo (juokiasi). Man tai nėra svarbu, aš dar niekada neatsisakiau žaisti Lietuvos rinktinėje. Jei yra menkiausia galimybė, visada važiuoju. Ypač tokioje situacijoje, kai federacijoje ir rinktinėje vyksta persikrovimas. Norisi būti to dalimi ir padėti kiek galima. Jei nevažiuočiau į rinktinę, būčiau porai dienų grįžęs į Lietuvą. Bet nauja rinktinė, verčiamas naujas puslapis. Visiems įdomu. Man norisi prisidėti prie to puslapio, jei tik būsiu naudingas.“

Siekdamas išpildyti M.Kuzminsko norą, X.Pascualis net koregavo „Zenit“ treniruočių planus.

„Klausimų buvo daug. Mes žaisime Opavos miestelyje, tad į Sankt Peterburgą po rungtynių teks grįžti trimis skrydžiais ir dviem persėdimais. Treneriui teko koreguoti treniruočių planus, kad suspėčiau prisijungti. 29 d. žaidžiame Opavoje, o jau 30 d. turiu būti Sankt Peterburge. Treneris pažiūrėjo geranoriškai, nes žino, jog rinktinė man svarbi“, – sakė M.Kuzminskas.

Taigi, lapkričio 25-ąją dieną prasidės didžioji M.Kuzminsko kelionė – aštuoni miestai, šešios šalys, dvi transporto priemonės ir apie 6 tūkstančiai kilometrų.

Po rungtynių prieš „Panathinaikos“ – skrydis iš Atėnų į Vilnių. Lietuvos sostinėje krepšininkas prisijungs prie rinktinės, su kuria jau kitą dieną per Varšuvą skris į Prahą, iš kurios – 375 km kelionė autobusu į beveik 57 tūkstančius gyventojų turintį Opavos miestelį.

Pirmadienį, lapkričio 29-ąją dieną, Lietuva sieks pergalės Čekijoje, o po mačo lietuvis grįš į Prahą, iš kurios per Helsinkį skris į Sankt Peterburgą.

Tai gerokai patogesnis grįžimas namo nei pirminis planas „Zenit“ pasiekti per Krokuvą, Varšuvą ir Milaną.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ pergalės, „Barcos“ galybė ir K.Maksvyčio sąrašas

M.Kuzminskas nėra vienintelis „Zenit“ žaidėjas, kuris šiame lange atstovaus savo šaliai.

Rusų krepšininkai užsivilks Rusijos marškinėlius būtent Sankt Peterburgo mieste, kuriame varžysis su Italijos ir Islandijos rinktinėmis, tuo metu lenkas Mateuszas Ponitka praleis mačą su nacionaline komanda Tel Avive, bet 28-ąją dieną Slovėnijoje mes iššūkį Vokietijai.

„Šis langas yra toks, kad klubai į situaciją žiūri gan lanksčiai ir leidžia žaidėjams prisijungti. Kitame lange bus sunkiau, lauks svarbi sezono stadija ir svarbios kovos. Tuomet, manau, klubai nelabai norės išleisti žaidėjų ir viskas bus gerokai sudėtingiau. Norėjau dabar pasinaudoti šansu“, – tvirtino „Zenit“ legionierius iš Lietuvos.

O ar nenorėjo prisijungti tautietis Artūras Gudaitis?

„Taip nutiko, jog Artūrą palieku blogoje vietoje (juokiasi). Jei atvirai, tai mažai apie tai kalbėjome. Pasakiau, kad važiuosiu į rinktinę, o jis atsakė, kad gerai“, – sakė M.Kuzminskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis

M.Kuzminskas atvyksta iš bene karščiausios Eurolygos komandos, penkias pergales paeiliui iškovojusios ir trečiąją vietą lentelėje šiuo metu su Milano „Olimpia“ besidalinančios Sankt Peterburgo „Zenit“ (8:3).

„Smagu būti tokio lygio komandoje. Visi tiki treneriu X.Pascualiu ir jo veiksmais – tiek klubas, tiek žaidėjai. Rungtynėse, kuriose tu nežaidi, trenerio planas vis tiek pasiteisina. Krepšininkai, žaidžiantys tame susitikime, rodo gerą žaidimą. Treneris jaučia auklėtinius, jaučia ir ritmą. Galbūt būčiau liūdnas ir nusiminęs savais rezultatais, jei visai nežaisčiau, bet progų ir geresnių rungtynių turėjau. Sankt Peterburge reikia visada būti pasiruošusiam ir laukti savojo šanso, o viską nusveria pergalės. Aš džiaugiuosi čia būdamas“, – teigė M.Kuzminskas.

Eurolygoje lietuvis žaidžia po 10 minučių, pelno po 3,8 taško, atkovoja po 1,6 kamuolio ir renka po 4,5 naudingumo balo.

Mindaugas blykstelėjo 8 ir 9 turuose prieš Stambulo „Anadolu Efes“ ir Pirėjo „Olympiakos“. Į Eurolygos čempionų krepšį įskraidino 15 taškų, atkovojo 5 kamuolius ir užfiksavo 22 naudingumo balus. Tuo metu Graikijos grandui Kuzia atseikėjo 13 taškų ir 3 sugriebtus kamuolius.

VTB Jungtinėje lygoje – 7,7 pelnyto taško, 3 atkovotų kamuolių bei 9,3 efektyvumo balo rodikliai.

„Mano vaidmuo komandoje, kaip ir Sergejaus Karasiovo, yra įdomesnis. Prieš „Anadolu Efes“ ir „Olympiakos“ žaidžiau daug ir viskas buvo gerai, bet prieš Milaną išleistas buvau tik vienai gynybai, o daugiau žaidė Karasiovas. Treneris žiūri, kas kuriam varžovui labiau tinka, o tai pasiteisina – esame treti Eurolygoje, nors neturime pagrindinio įžaidėjo Shabazzo Napiero“, – teigė M.Kuzminskas.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ pergalės, „Barcos“ galybė ir K.Maksvyčio sąrašas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas