Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 07

Vilniaus triumfas: „Rytas“ po 12 metų susigrąžino LKL čempionų titulą

Vilniaus „Rytas“ praėjus dvylikai metų sugrąžino LKL čempionų karūną į sostinę. Antradienio vakarą Giedriaus Žibėno auklėtiniai dramatiškai 79:76 (17:23, 18:21, 21:18, 23:14) dar kartą namuose nukovė Panevėžio „Lietkabelį“ ir laimėjo LKL finalo seriją – 4-1.
Speedy Smith
Vilniečių triumfas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pastarąjį kartą Vilniaus klubas LKL čempionu buvo tapęs 2010-aisiais. Nuo to laiko Kauno „Žalgiris“ buvo laimėjęs vienuolika titulų iš eilės.

„Rytas“ LKL nugalėtojų titulą iškovojo šeštą kartą (2000, 2002, 2006, 2009, 2010, 2022), penkiolika sykių finišavo antras, keturis – trečias.

„Lietkabelis“ iki šiol tik kartą buvo žaidęs LKL finale 2017-aisiais. Du pastaruosius sezonus panevėžiečiai iškovojo bronzą.

VIDEO: Čempioniška akimirka: Vilniaus „Rytas“ po 12 metų iškovojo LKL auksą

Paskutinį sezono mačą geriau pradėjo šeimininkai. Margirio Normanto septyni taškai iš eilės ir Arno Butkevičiaus metimas iš po krepšio vertė Nenadą Čanaką prašyti pertraukėlės – 9:2. Ji davė vaisių – „Lietkabelis“ ėmė artėti. Margiris Normantas prasižengė puolime, šansų vilniečiai neišnaudojo ir rezultatas tapo lygus – 9:9. Galiausiai Gediminas Orelikas ėmėsi lyderio vaidmens ir išvedė į priekį Panevėžio ekipą – 14:9.

„Lietkabelis“ toliau išlaikė iniciatyvą savo rankose ir nemažino apsukų. Skirtumas tarp komandų tapo dviženklis (30:19), o M.Normantui ar Lukui Uleckui bandant švelninti rezultatą, į tai svečiai kaipmat reaguodavo. Per antrą ketvirtį „Rytas“ ne tik nepriartėjo, bet ir ėmė atsilikti.

Išvadas „Rytas“ padarė ir po pertraukos ant parketo žengė su didesne energija. Maža to, kol V.Lipkevičius šovė netaikliai, savo šansu pasinaudojo Gytis Radzevičius. Vis tik įkaitusią sostinės publiką tildyti ėmė su pražanga pataikęs G.Orelikas, netrukus pridėjo dar ir tritaškį – 52:42.

„Lietkabelio“ reikalai ėmė blogėti ketvirto kėlinio pradžioje. V.Kariniauskas pridėjo dvitaškį, o V.Lipkevičius paliko aikštę susižeidęs čiurną, tuo tarpu L.Uleckas skirtumą sumažino iki minimumo – 61:62.

Likus mažiau nei 3 minutėms Ivanas Buva išlygino rezultatą (69:69), o A.Butkevičius netrukus vilniečius ir išvedė į priekį – 71:69. N.Radičevičius vėl rodė šaltus nervus prie baudų metimo linijos (71:71), bet K.Smithas pataikė labai reikalingą metimą, o panevėžiečių klaida kainavo brangiai – 75:71.

Prasidėjus paskutinei minutei Gediminas Orelikas pataikė tritaškį, o Gabrielius Maldūnas metimu iš po krepšio vėl išvedė „Lietkabelį“ į priekį (76:75).

S.Smithas metė tritaškį, bet Gabrielis Maldūnas liečia kamuolį. Visgi Ivanas Buva sugriebė kamuolį ir trečiu metimu išprovokavo pražangą.

„Centras“ pataikė abi baudas (77:76). Panagiočio Kalaitzakio sudėtingas metimas per rankas tikslo nepasiekė. „Rytas“ atkovojo kamuolį ir Lukas Uleckas sumetė baudas (79:76). Arnas Butkevičius laiku prasižengė prieš Kasparą Žemaitį. Pirmą metimą gynėjas prametė, o antro nepataikė specialiai. Panevėžiečiai atkovojo kamuolį, bet Gedimino Oreliko paskutinis metimas iš aikštės kampo tikslo nepasiekė.

„Rytas“: Margiris Normantas 15, Lukas Uleckas 14, Arnas Butkevičius 12, Kennethas Smithas (8 rez. perd., 2/8 trit.) ir Mindaugas Girdžiūnas – po 9.

„Lietkabelis“: Gediminas Orelikas 16, Nikola Radičevičius (7 rez. perd.) ir Gabrielius Maldūnas – po 15, Kristupas Žemaitis 11, Džordže Gagičius 10.

Suprasti akimirksniu: LKL finalo serija 4-1

  • 1-asis mačas: „Rytas“ – „Lietkabelis“ 68:77
  • 2-asis mačas: „Lietkabelis“ – „Rytas“ 66:88
  • 3-iasis mačas: „Rytas“ – „Lietkabelis“ 85:63
  • 4-asis mačas: „Lietkabelis“ – „Rytas“ 77:78
  • 5-asis mačas: „Rytas“ - „Lietkabelis“ 79:76.

Rungtynių eiga:

IV kėlinys. „Rytas“ – „Lietkabelis“ 79:76.

40 min. Prasidėjus paskutinei minutei Gabrielius Maldūnas metimu iš po krepšio vėl išveda „Lietkabelį“ į priekį (76:75). Speedy Smithas meta tritaškį, bet Gabrielius Maldūnas liečia kamuolį. Visgi Ivanas Buva sugriebia kamuolį ir trečiu metimu išprovokuoja pražangą. „Centras“ pataiko abi baudas (77:76). Lieka 31 sek. Panagiočio Kalaitzakio sudėtingas metimas per rankas tikslo nepasiekia. „Rytas“ atkovoja kamuolį ir Lukas Uleckas sumeta baudas (79:76). Arnas Butkevičius laiku prasižengia prieš Kasparą Žemaitį. Pirmą metimą gynėjas prametė, o antro nepataikė specialiai. Panevėžiečiai atkovojo kamuolį, bet Gedimino Oreliko paskutinis metimas iš aikštės kampo tikslo nepasiekė.

39 min. Ivanas Buva lygina rezultatą (69:69), o netrukus Arnas Butkevičius vėl išveda „Rytą“ į priekį (71:69). „Lietkabelis“ lūžta. Speedy Smithas pelno du taškus, o netrukus Dovydas Giedraitis atlieka blogą perdavimą ir Arnas Butkevičius krauna iš viršaus. Titulas vilniečiams ranka pasiekiamas – 75:71. Gediminas Orelikas pataiko tritaškį (74:75).

38 min. Džordže Gagičiaus mačas baigiasi. Gauna apmaudžią pražangą grumdamasis dėl kamuolio su Ivanu Buva. Kvaila pražanga.

37 min. Gabrielius Maldūnas lygina rezultatą – 67:67. Vytenis Lipkevičius skaudančia koja grįžta į aikštę.

36 min. Margiris Normantas pataiko iš toli ir „Rytas“ po labai ilgos pertraukos išsiveržia į priekį – 67:65.

35 min. Speedy Smithas pataiko iš toli ir vėl „Rytą“ priartina iki taško – 64:65.

34 min. Mindaugas Girdžiūnas bando suvaidinti varžovo pražangą gindamasis ir baudžiamas technine pražanga. Gynėjo mačas baigiasi. Gabrielius Maldūnas iš trijų baudų pataiko tik vieną.

33 min. Lukas Uleckas pataiko iš toli. Iš „Lietkabelio“ persvaros lieka vos taškas. „Rytas“ vis dar atsilieka, bet jau tik 61:62.

32 min. Giedrius Žibėnas nustebina į aikštę įleisdamas Ivaną Buvą.

31 min. Ketvirtas kėlinys prasideda Kasparo Žemaičio prarastu kamuoliu ir Vaido Kariniausko dviem taškais. Lieka keturi taškai (58:62). Maža to, čiurną pasisuka Vytenis Lipkevičius. „Lietkabelio“ kapitonas aikštę palieka šlubčiodamas.

III kėlinys. „Rytas“ – „Lietkabelis“ 56:62.

28 min. Lukas Uleckas po gražios kombinacijos krauna iš viršaus. Vėl lieka šeši taškai.

27 min. Vilniečiai mažina atsilikimą iki penkių taškų, bet tada iš vidutinio nuotolio pataiko ir Kasparas Žemaitis. Gabrielius Maldūnas prideda sudėtingą puskablį. „Lietkabelis“ pirmauja 56:47.

26 min. Gediminas Orelikas pataiko tritaškį per Margirio Normanto rankas. Vėl persvara dviženklė – 52:42.

25 min. Aistras vėsina puikų perdavimą atliekantis Nikola Radičevičius. Gediminas Orelikas du plius pražanga. Svečiai priekyje 49:42.

24 min. Gytis Radzevičius pelno dar du taškus. „Rytas“ kėlinį laimi 7:2. Viskas darosi įdomiau.

23 min. „Rytas“ inicijuoja spurtą. Arnas Butkevičius renka du taškus greitajame puolime ir iš panevėžiečių persvaros lieka šeši taškai.

21 min. Nikola Radičevičius toliau žaidžia labai solidžias rungtynes. Dar kartą naudojasi skylėta varžovų gynyba ir 46:37.

II kėlinys. „Rytas“ – „Lietkabelis“ 35:44.

17 min. Speedy Smithas pataiko beveik iš 8 metrų.

16 min. Gabrielius Maldūnas renka keturis taškus iš eilės. Panevėžys priekyje – 40:28.

15 min. „Rytas“ bunda. Lukas Uleckas pataiko tritaškį iš aikštės kampo. „Lietkabelis“ dar priekyje – 34:27.

14 min. Margiris Normantas pataiko iš toli.

13 min. Arnas Butkevičius ir Džordže Gagičius apsikeičia metimais iš po krepšio. Panevėžio serbas jau renka dešimtą tašką ir tai yra kol kas geriausias jo mačas šioje finalo serijoje. Svečiai priekyje – 32:21.

12 min. Vytenis Lipkevičius pataiko tritaškį. Rekordinė „Lietkabelio“ persvara – 30:19.

11 min. Kasparas Žemaitis pelno du taškus. „Lietkabelis“ turi plius aštuonis – 27:19. Vilniečiai turi akivaizdžių problemų stabdydami Džordže Gagičių, bet Giedrius Žibėnas savo bokštą Ivaną Buvą toliau kantriai laiko ant suolo.

I kėlinys. „Rytas“ – „Lietkabelis“ 17:23.

10 min. Gabrielius Maldūnas pataiko sudėtingą metimą, o po akimirkos Vytenis Lipkevičius įleidžia ir tritaškį. „Lietkabelis“ vėl tolsta – 23:15.

9 min. Mindaugas Girdžiūnas pataiko tritaškį per Kasparą Berzinį. Iš vilniečių deficito lieka vos du taškai. 19:17 vis dar pirmauja „Lietkabelis“.

8 min. 14:0... Dar du taškus iš po krepšio renka Gediminas Orelikas. „Rytas“ užstrigo. 16:9 priekyje „Lietkabelis“.

7 min. Gynybą pagerinęs „Lietkabelis“ toliau bėga. Nikola Radičevičius prideda pataikymą iš po krepšio. Svečiai priekyje – 14:9.

6 min. Gedimino Oreliko tritaškis. 10:0 – tai bent reakcija! Svečiai jau priekyje 12:9 ir laikas reaguoti Giedriui Žibėnui. „Rytas“ prašo minutės pertraukėlės.

5 min. Nikola Radičevičiaus tritaškis nuo lentos ir labai greitai „Lietkabelis“ grįžta – 9:9. Panevėžiečiai laimi atkarpą 7:0.

4 min. Geras pikenrolas ir Džordže Gagičius prideda dar du taškus.

3 min. Margiris Normantas!!! Pataiko dar ir tritaškį. Gynėjas kol kas pelnė visus septynis šeimininkų taškus ir jau 7:2. Du taškus prideda ir Arnas Butkevičius. Vilnius užsivedęs. Nenadas Čanakas prašo minutės pertraukėlės. 9:2.

2 min. Margiris Normantas pataiko dar vieną sudėtingą metimą ir veda vilniečius į priekį – 4:2.

1 min. Rungtynes taikliu metimu pradėjo Margiris Normantas, bet jau kitoje aikštės pusėje Džordže Gagičius atsakė tuo pačiu – 2:2.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas