Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 12

„Žalgirį“ vis baudžiantis Giedrius Žibėnas gyrė savo lyderius: „Šiandien nebuvo ego“

Marcusas Fosteris ir Margiris Normantas surengė įspūdingus pasirodymus, o dviejų gynėjų 58 taškų tempiamas Vilniaus „Rytas“ (16-5) pasiekė bene įspūdingiausią pergalę šį sezoną. Vilniaus krepšininkai 100:94 įveikė LKL lyderį Kauno „Žalgirį“ (18-4), nors atvyko nukraujavęs į Betsafe-LKL pirmenybių rungtynes sekmadienį Nemuno saloje.
Giedrius Žibėnas
Giedrius Žibėnas / LKL nuotr.

Kuo sunkiau, tuo geriau?

Vilniaus „Rytas“ išgyveno prastą atkarpą pastarąjį mėnesį, o sekmadienį Kauną pasiekė be trijų žaidėjų, kuriuos dar turėjo savaitės pradžioje: be susirgusio naujoko Kendale'o McCullumo, traumą patyrusio Evaldo Kairio, o Jarvis Williamsas buvo atleistas šią savaitę dėl pasikartojančių disciplinos pažeidimų.

Todėl Giedrius Žibėnas buvo priverstas keisti rotaciją, į vidurio puolėjo poziciją stūmęs ir Gytį Masiulį, o sunkiuoju puolėju teko žaisti ir Lukui Uleckui.

Tarp beveik 15 tūkst. žaliųjų Kauno sirgalių vienos tribūnos sektoriaus (apie porą šimtų) vilniečių aistruolių paramą turėjęs „Rytas“ geriau pradėjo mačą, tarsi prisiminęs pirmąją akistatą Vilniuje lapkričio 6 dieną. Tada „Rytas“ nugalėjo „Žalgirį“ 89:85, sulaukęs 34 taškų iš Marcuso Fosterio.

Šįkart vilniečiai pirmavo didžiąją mačo dalį, dar iki pertraukos sulaukę 14 taškų iš M.Fosterio ir 9 taškų iš Benedeko Varadi.

„Rytas“ pirmavo 68:60 trečiojo kėlinio pabaigoje, kai lyderio apsiaustą perėmė Margiris Normantas, užtikrintai paleidęs tritaškių salvę.

Ir ketvirtajame kėlinyje „Rytas“ laikėsi priekyje, bet Luko Lekavičiaus 11 taškų įkvėptas „Žalgiris“ vis lipo ant kulnų išsišokėliams iš Vilniaus.

Kai tik „Žalgiris“ atsidurdavo arčiau, M.Fosteris arba M.Normantas tritaškiais ir rankų gestais tildė sunerimusias Kauno arenos tribūnas.

Galiausiai Gyčio Masiulio puolime atkovotas kamuolys, o iš paskos sekęs Elvaro Fridrikssono tritaškis likus žaisti 11,7 sek. tapo kertinis, kai ne tik islandas, bet ir visi Vilniaus krepšininkai pajuto, kad pergalės nebepaleis.

Šiame mače Vilniaus krepšininkai pataikė net 17 iš 27 tritaškių, padėjusių nutraukti nesėkmių seriją, kurioje prieš tai „Rytas“ skaičiavo du Karaliaus Mindaugo taurės pralaimėtus mačus, pralaimėjimą LKL varžybose Utenos klubui, o taip pat vokišką pamoką Čempionų lygoje prieš Bonos „Telekom Baskets“.

„Sveikinimai komandai, žaidėjams, klubui, o labiausiai – sirgaliams, – Vilniaus komandos treneris Giedrius Žibėnas. – Pradedant nuo palydėjimo į šias rungtynes, jie nenusisuko nuo mūsų.

Nesakyčiau apie mūsų padėtį, kaip kažkas vadino „krachas“, bet svarbu, kad sirgaliai nenusisuko. Mums reikėjo rungtynių, kad galėtume sugrįžti į save, o tai ir buvo tokios rungtynės. Nėra lengva „Žalgirio“ arenoje laimėti bet kuriai komandai, tarp jų ir Eurolygos. Didžiuojuosi vyrais.

– Prieš „Žalgirį“ jūsų treniruojamas „Rytas“ jau laimėjo penktą kartą, o yra pralaimėjęs keturis sykius. Kaip pats paaiškintumėte sėkmės 5-4 receptą? - spaudos konferencijoje buvo klausiamas G.Žibėnas.

– Manau, kad mums lengviau žaisti, kai mes nesame favoritai. Mažiau naštos ant pečių, žaidėjai rungtyniauja pernelyg neapkraudami savęs dėl laimėjimo-pralaimėjimo, o labiau mėgaujasi. Tikrai kiekvienas žaidėjas mėgaujasi, kai žaidžia prie 14-15 tūkst. auditorijos. Nesvarbu net namie ar išvykoje.

– Prieš rungtynes Gintaras Krapikas („Žalgirio“ trenerio asistentas) sakė, kad Kauno komanda nepamiršo M.Fosterio pamojavimo pirštu Vilniuje (lapkričio 6 dieną). M.Fosteris darkart pamojavo ir šiandien. Kaip jis taip pasikeičia žaidžiant su „Žalgiriu“?

– Reikėtų jo klausti, mes tokios motyvacijos norėtume kiekviename mače, kiekvienoje treniruotėje. Kartais tai gauname, o kartais – ne. Jis turi suprasti, kad norėdamas žengti į dar aukštesnį lygį, turėtų atsinešti stabilumą į kiekvieną mačą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Marcus Fosteris
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Marcus Fosteris

– Margiris Normantas sužaidė karjeros rungtynes. Iki šiol jo rekordas buvo 26 taškai, dabar įmetė net 30. Kaip galite apibūdinti jo pasirodymą?

– Margo turiu atiduoti pagarbą vien dėl to, kad žaidė skaudančia nugara. Ryte buvo daug klaustukų, ar jis žais. Vakar jis darė treniruotę per skausmus vien dėl to, kad mums trūko 5 prieš 5 žaidėjų. Margo darkart įrodė, iš kurio miesto yra, kam atstovauja. Jis nepraleis rungtynių gyvenk-mirk.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Margiris Normantas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Margiris Normantas

– „Žalgiris“ turėjo ilgesnį atsarginių žaidėjų suolą ir ūgio persvarą. Kaip pavyko atsilaikyti?

– Turėjome išeiti iš komforto zonos, kažką keisti. Mūsų trap'as ne visada veikdavo, kažkur pavėluodavome, praleisdavome daug taškų. Bet šiandien daugiau gynėmės vienas prieš vieną, kai reikėjo atstovėti vyras prieš vyrą. Tai šiandien žaidėjai ir padarė. Kiekvienas pridėjo ekstra – to ir reikia, kad laimėtume tokias rungtynes prieš tokią auditoriją.

– Regis, pasiteisino, kad nepavykus greitam puolimui, neskubėdavote atakuoti. Kaip pavyko įkalbėti M.Fosterį neskubėti atakuoti?

– Šiandien nebuvo ego. Kiekvienas žaidėjas kovojo dėl komandos.

M.Fosteris gali prisitaikyti prie komandos, jis žino, koks yra žaidėjas, pats pripažįsta, kad komandos draugams nėra lengva su juo žaisti. Bet jis mes vis tiek sudėtingus metimus, tai yra jo žaidimo stilius. Jis pats pripažįsta, kad turėtų mums duoti daugiau gynyboje, bet jei jis viską padarytų, turbūt pas mus nežaistų.

– Kokia padėtis su K.McCullumu, kiek jo nebuvimas keitė planą?

– Stipriai keitė. Mums svarbus kiekvienas žaidėjas. Kandale'as jau Bonoje sirguliavo, su vaistais atsistatė, bet per pertrauką visiškai sulūžo, kas lėmė ir mūsų žaidimą Bonoje trečiadienį. Niekas nežinojo, bet jis žaidė labai negaluodamas, o kai grįžo, liga pastiprėjo.

Prieš dvi dienas gydytojai sakė, kad reikėtų penkių dienų atsistatymui. Tad tikimės naudoti Stambule trečiadienį.

Suprasti akimirksniu

Dabar „Rytas“ grįš į aikštę trečiadienį Turkijoje, kur Čempionų lygos Top16 etapo rungtynėse žūtbūt reikalinga pergalė prieš grupės autsaiderį „Bahcesehir“ klubą.

– O Evaldas Kairys?

– Jį vešimės į Stambulą, o ar galės žaisti, matyt sužinosime tik dieną prieš mačą.

Ar Gytis Radzevičius sveikas? Atrodė neįprastai pasyvus šįvakar, nors komanda laimėjo ir be jo?

– Iš Gyčio norime daugiau gynyboje, jis ten stiprus. Bet, kai taip žaidė Margo, kai jis buvo toks karštas, o mes nutarėme žaisti su trimis gynėjais – norėjome žaisti su tais, kurie tądien atrodė geriausiai.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

– M.Normantas sakė, kad vis dar neramina gynyba. Bonoje praleisti 99 taškai, čia 94, ir KMT buvo daug praleista. Kur dar stringa komanda ginantis?

– Sunku išsireikalauti, kai trūksta trijų žaidėjų. Šiandien turėjome imtis netradicinių veiksmų, kai kada ta rizika pasiteisino, nors paskui Lukas Lekavičius mus labai baudė. Privalėjome grįžti prie kitos sistemos. Reikalavimas yra, žaidėjai irgi tai žino, bet šiemet tokie esame – kai prispausti į kampą, tada reaguojame. Norėtųsi, kad taip nebūtų. Kad taip žaistume kasdien.

– Ar galite plačiau paaiškinti Jarvio Williamso atleidimą ir kada galima tikėtis papildymo?

– Tai praėjusi istorija, taip nutiko. Manau, kad bet kokio lygio klubas būtų pasielgęs taip pat, kitos išeities nebuvo. Negadinsime žaidėjo karjeros su pareiškimais. Tiek žinių, ieškome žaidėjų į jo vietą. Sunkiai, bet gal rasime.

– Ar Jarvis Williamsas vėl Vilniuje?

– Nežinau, aš gandų nekomentuoju.

– „Žalgiris“ laikomas gynybine komanda, esate pirmasis klubas Lietuvoje, įmetęs jam 100 taškų. Ar vienintelis kelias – įvelti į puolimo krepšinį?

– Kažkiek sutikčiau, nors mes – treneriai, kartosime, kad tokios rungtynės turi būti gynybinės. Ir varžovai turbūt tą patį pasakytų. Bet šiandien abi komandos pataikė daug tritaškių, „Žalgiris“ turėjo daug antrų šansų, o mūsų labiau aktyvi buvo toliašaudė artilerija. Tai nebuvo mačas „bėk ir mesk“, bet progos buvo realizuotos. Nesakyčiau, kad devinta vieta LKL pagal taiklumą yra dėsninga – turime daug pataikančių žaidėjų, tik realizacijai trūko kokybės.

– Ignas Brazdeikis pelnė tik 4 taškus, paliko aikštę su penkiomis pražangomis. Kaip pavyko jį uždaryti?

– Komandinėmis pastangomis. Kai Ignas gauna kamuolį, mes norime spaustis, žinome, kad kartais jis turi problemų, kai reikia nusimesti kamuolį. Kažkiek reikėjo rizikuoti. Ignas yra geras žaidėjas, bet šiandien mūsų krepšininkai tikėjo sistema, kad ir kaip keistai beatrodytų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

– „Žalgiris“ nenugali „Ryto“ namie nuo 2021 metų LKL finalo. Pastarąjį kartą po pergalės Kaune klubas pardavinėjo kvepalus. Ar dar yra ką pasiūlyti?

– Pasiūlysiu sau ir komandai likti savimi – alkaniems ir paprastiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas