Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 26

„Žalgirio“ šanso pagaliau sulaukęs T.Dimša: „Jei noriu likti, turiu rodyti rezultatą“

2020-ųjų vasarą Kauno „Žalgirio“ sistemos auklėtinis Tomas Dimša sulaukė Šarūno Jasikevičiaus kvietimo grįžti namo, tačiau pastaruosius dvejus metus nuomos sąlygomis praleido užsienyje. Dabar 28-erių krepšininkas pasitinka paskutinį kontrakte nurodytą sezoną bei sieks įrodyti treneriui Kaziui Maksvyčiui, jog jo vieta yra Nemuno saloje.
Tomas Dimša
Tomas Dimša / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Italijos klube Trevizo „NutriBullet“ praėjusį sezoną nuomos sąlygomis praleidęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Tomas Dimša jau trečią sezoną paeiliui yra kviečiamas į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę.

Nors 28-erių krepšininkas ne kartą padėjo nacionalinei komandai FIBA atrankos languose, pernai kartu su geriausiais šalies krepšininkais Kaune kovojo dėl bilieto į olimpines žaidynes, bet svarbiausių turnyrų patirties su rinktine jis dar neturi.

2022-ųjų vasara T.Dimšai gali tapti savotišku svajonės išsipildymu – jis turi Kazio Maksvyčio žodį dėl vietos Kauno „Žalgiryje“, į kurį sugrįžti siekia nuo pat 2015-ųjų metų, bei yra tarp šešiolikos krepšininkų, pretenduojančių rugsėjį kautis Europos čempionate Vokietijoje.

„Kiekvieną kartą atvažiuoti į stovyklą yra smagu. Laukiu ir noriu to. Smagu sportuoti su geriausiais Lietuvos krepšininkais, – pirmąją Lietuvos rinktinės stovyklos dieną Palangoje 15min sakė Tomas Dimša. – Tikslų užsibrėžęs neturiu, bet kaip ir visi čia esantys sieksiu patekti į pagrindinį dvyliktuką. Stengsiuosi daryti viską, kad jame būčiau. Sunku kalbėti apie šansus. Manau, viskas priklauso nuo manęs ir nuo to, kaip situaciją mato treneris.“

Nors iš pažiūros atrodo, jog dėl bilieto į Senojo žemyno pirmenybes T.Dimša konkuruoja su Panevėžio „Lietkabelyje“ atsiskleidusiu bei šią vasarą į BC „Wolves“ persikėlusiu Kristupu Žemaičiu, tačiau pats T.Dimša nebuvo linkęs su tuo sutikti.

„Nė vienas rinktinėje man nėra konkurentas. Visi žaidžiame dėl bendro tikslo. Kristupas – kitos pozicijos žaidėjas, todėl nemanau, kad mus reikėtų lyginti“, – sakė krepšininkas.

T.Dimšai rinktinėje ir Kauno „Žalgiryje“ teks dirbti su tuo pačiu treneriu – Kaziu Maksvyčiu, kurį pažįsta jau labai seniai.

Jų pažintis prasidėjo beveik prieš 20 metų Kauno sporto mokykloje, o pastarąjį sezoną jie petys į petį dirbo FIBA atrankos languose.

„Dabar susipažinome artimiau. Tai – geras, žaidėjų treneris. Visi dėl jo stengiasi ir nori už jį kovoti. Tą visi kalbėjo, dabar įsitikinau tuo ir pats“, – komentavo T.Dimša.

Krepšininkas turėjo pokalbį su K.Maksvyčiu ir apie jo žaidimą kitą sezoną „Žalgiryje“.

„Paskambino sezono pabaigoje, pasakė, kad norės mane matyti komandoje, ir tiek. Vasarą vyko žaidėjų turgus, daugiau kalbų apie tai nebeturėjome, – sakė T.Dimša. – Visada norėjau grįžti namo. Labai malonu. Turėjau kontraktą pastaruosius dvejus metus, bet nežaidžiau. Sunku pasakyti, ar būtų buvę lengviau žaisti tuomet, ar dabar. Dabar man yra paskutiniai kontrakto metai. Jei noriu likti, turiu rodyti rezultatą. Kaip ir gaila, bet tikiuosi, kad turėsiu šansą ir reikės jį griebti.“

15min žiniomis, „Žalgiris“ turėjo galimybę nutraukti kontraktą su T.Dimša iki liepos 10-osios dienos, bet ja nepasinaudojo.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Tomas Dimša
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Tomas Dimša

T.Dimšos situacija – netradicinė. Šarūno Jasikevičiaus kviestas krepšininkas 2020-ųjų vasarą sudarė trejų metų sutartį pagal formulę „2+1“, bet per šį laikotarpį oficialių rungtynių su žaliai baltais marškinėliais taip ir nesužaidė.

Priežastis – komandoje krepšininko nematęs treneris Martinas Schilleris.

„Keista situacija, bet ką? Taip susidėliojo gyvenimas. Manau, kad tai normalu. Mane pirko vienas treneris, bet atėjo kitas, kuris manęs komandoje nematė. Viskas paprasta – arba sėdi ir lauki, arba važiuoji kitur, kur smagu žaisti. Aš kalbu apie Martiną Schillerį. Antrą sezoną turbūt niekur nebūčiau važiavęs, jei būčiau žinojęs, kad Martino taip greitai Kaune nebeliks“, – sakė T.Dimša.

FIBA nuotr./Tomas Dimša
FIBA nuotr./Tomas Dimša

Pirmąjį sezoną kaunietis nuomos sąlygomis praleido Las Palmo „Gran Canaria“ ekipoje.

Europos taurėje jis fiksavo 10,2 taško, 47 proc. tritaškių, 2,4 atkovoto kamuolio, o ACB pirmenybėse – 7 taškus, atkovojo po 1,5 kamuolio ir atliko po 1,5 rezultatyvaus perdavimo rodiklius.

Antrąjį sezoną T.Dimša leido Italijoje. Vietiniame čempionate lietuvis rinko po 11,7 taško, 2,8 atkovoto kamuolio ir 2 rezultatyvius perdavimus.

FIBA Čempionų lygoje – 13,1 taško, 2,7 atkovoto kamuolio ir 3,2 rezultatyvaus perdavimo statistika.

„Per šiuos dvejus metus užsienyje pasiėmiau kitokio žaidimo, supratimo ir lygio patirties. Pamačiau skirtumą tarp Lietuvos ir Ispanijos bei Italijos krepšinio. ACB – geriausia krepšinio lygio Europoje po Eurolygos. Pamačiau aukšto lygio žaidėjus, kitokį žaidimo stilių, kitokį situacijų skaitymą ir greičius. Koks buvau žaidėjas 18 metų, koks žaidėjas esu dabar, kai praėjau tiek lygų ir komandų... Viskas labai pasikeitė. Esu kitoks žaidėjas. Dabar į krepšinį žiūriu visai kitaip, – pasakojo T.Dimša. – Kalbant apie įgūdžius, nėra taip, kad išmokau ką nors naujo, tiesiog gerinau ir šlifavau esamus įgūdžius. Kai esi tokio amžiaus, kažko ypatingo ir naujo nepridėsi. Nebetapsiu atletiškesniu žaidėju. Stengiuosi gerinti tai, ką jau moku.“

T.Dimša akylai stebi „Žalgirio“ rekonstrukcijos darbus.

Bene blogiausią klubo istorijoje sezoną užfiksavęs Kauno klubas ėmėsi kardinalių permainų.

K.Maksvyčio kariauna pristatė jau penkis naujokus – Lauryną Birutį, Arną Butkevičių, Rolandą Šmitą, Keenaną Evansą ir Igną Brazdeikį, o savo eilės dar laukia Kevarriusas Hayesas ir Dovydas Giedraitis.

Tad T.Dimša taps aštuntuoju „Žalgirio“ tarpsezonio ėjimu žaidėjų korpuse.

„Skaitau ir matau, kas vyksta, bet sudėtį ir jos pajėgumą sunku dar vertinti. Reikia pamatyti iš arti ir susipažinti su žaidėjais. Manau, kad visi žaidėjai yra aukšto lygio. Laukiu progos kada galėsiu juos pamatyti, pažaisti kartu, o tuomet galėsiu vertinti plačiau. Dabar sunku tai padaryti. Vieniems „Žalgirio“ sudėtis ant popieriaus atrodo gražiai, kitiems – ne. Man atrodo gražiai, bet spręsti galėsime tik atėjus laikui“, – 15min sakė T.Dimša.

Tomo komandos draugu Nemuno saloje galėjo tapti ir vienas geriausių bičiulių Marius Grigonis, paskutinę akimirką rinkęsis iš trijų pasiūlymų – Atėnų „Panathinaikos“, „Valencia“ ir Kauno „Žalgirio“.

Vis dėlto jis nusprendė nutūpti Graikijoje ir OAKA arenoje.

„Sakiau jam, kad būtų smagu, jei žaistume kartu „Žalgiryje“. Turėjome daug pokalbių apie tai. Manau, kad jam gerai seksis ir Atėnuose“, – sakė T.Dimša.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

Nors sirgalių gretose didžiausią ažiotažą kelia I.Brazdeikio atvykimas, T.Dimšai bus įdomu išvysti visus „Žalgirio“ naujokus.

„Visi žaidėjai yra įdomūs. Viskas yra kitaip, kai žaidėjas atvyksta į naują komandą, tuo labiau – kai peršoka iš G lygos į Eurolygą. Aš pats nežaidžiau jau keletą metų Eurolygoje, tad man labai įdomu, kaip viskas bus. Ignui sunku bus. Bus sunku ir kitiems, kurie keičia komandas Eurolygoje, nes susidurs su nauja aplinka, nauju vaidmeniu“, – teigė kandidatas į Lietuvos rinktinę.

Krepšininkas nekantrauja sugrįžti ant Eurolygos parketo, kurį pastarąjį kartą mindžiojo 2015-aisiais, kai jam buvo 21-eri metai.

T.Dimša stipriausiame Senojo žemyno turnyre yra sužaidęs 25 mačus, per kuriuos rinko po 2,8 taško.

„Nieko gero nebus, jei kursiuosi papildomą spaudimą sau. Praėjęs sezonas nebuvo geras, tad iš „Žalgirio“ dabar tikimasi daugiau. Būtų sudėtinga pasirodyti blogiau. Turime viršyti lūkesčius ir pasirodyti dar geriau, nei yra tikimasi“, – teigė T.Dimša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas