Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 18

„Žalgirio“ spragas išryškinęs startas: svylantis L.Birutis ir klaustukas dėl I.Brazdeikio

Kauno „Žalgiris“ sezono starte Eurolygoje patyrė nesėkmes Tel Avive ir Pirėjuje, tačiau pademonstravo ir savo potencialą ir kovingumą. Antradienio vakarą Kazio Maksvyčio vyrai turės realią progą atidaryti pergalių sąskaitą namuose prieš Bolonijos „Virtus“, tačiau „Žalgirio“ vairininką turėtų neraminti priekinėje linijoje atsivėrusi spraga, o klausimų PIKENROLO vienam dalyvių Ryčiui Vyšniauskui kelia ir Igno Brazdeikio įsigijimas.

„Būtų naivu tikėtis, kad nuvažiuosi į Graikiją ir laimėsi prieš „Olympiakos“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė legendinis šalies krepšininkas Linas Kleiza.

Kauno „Žalgiris“ pakuteno vieną stipriausių turnyro komandų Pirėjo „Olympiakos“, bet galutinis dvikovos rezultatas skelbė antrąjį Lietuvos komandos Eurolygoje pralaimėjimą 80:90.

Praėjusio Eurolygos finalo ketverto dalyvę traukė jau patikrinti žaidėjai – Kostas Sloukas, Saša Vezenkovas, Thomasas Walkupas ir milžinas Moustapha Fallas.

„Prieš tokį varžovą „Žalgiris“ sužaidė pakankamai gerai, – tęsė L.Kleiza. – Jie buvo rungtynėse, o mačo pabaigoje sulaukė poros nepalankių švilpukų. Įdomu, ar žaidėjai dės visą patirtį ir pamatysime išvadas žaidime. Tikėkimės, kad jie neužstrigs prie to pačio ir nebus visada patenkinti, kad kovojo, bet pralaimėjo keliais taškais. Kaip ir prieš „Maccabi“, Pirėjuje lyg viskas ir gerai buvo, bet vis tiek pralaimėjo. „Olympiakos“ yra fantastinė komanda. Niekas nesugebėjo uždengti nei Vezenkovo, nei Fallo. Atrodo, kad krepšinis pasikeitė, bet Moustapha Fallo niekas nesugebėjo sustabdyti. Čia Lauryno Biručio darbas turėjo būti? Jis buvo pirktas tam, kad sustabdytų tokius, kaip M.Fallas? Be šansų.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lukas Lekavičius, Laurynas Birutis, Liutauras Lelevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lukas Lekavičius, Laurynas Birutis, Liutauras Lelevičius

„Laurynas Birutis – labiausiai kontrastingas „Žalgirio“ žaidėjas. Jis yra naudingiausias žalgirietis „Betsafe-LKL“, bet negali duoti padorių minučių Eurolygoje, – sakė kitas PIKENROLO dalyvis komentatorius Rytis Vyšniauskas. – Pas Karolį Lukošiūną yra kiti dalykai. Tai yra metikas be gynybos. Kai jis gauna kelias minutes, kadangi yra trečias atakuojantis gynėjas rotacijoje, minimalus reikalavimas jam yra nepridaryti nesąmonių per dvi minutes ant parketo, bet pats pirmas epizodas – nesportinė pražanga prieš Shaquielle‘ą McKissicą, kur kito pasirinkimo arbitras jau neturėjo. Karolis jau po pirmo epizodo prarado pasitikėjimą savimi, o tuomet dar kelios klaidos gynyboje, puolime metimų išsimesti negavo ir link atsarginių suolo ėjo su mintimi, kad daugiau į aikštelę Taikos ir draugystės arenoje nebesugrįš. Turbūt K.Lukošiūnas ir L.Birutis yra „Betsafe-LKL“ žaidėjai. Jei planas yra savaitgaliais nuimti krūvius nuo pagrindinių žaidėjų, tuomet šių dviejų krepšininkų vieta „Žalgiryje“ yra logiška, bet dar vieno aukšto žmogaus reikia. Mes turime situaciją, jei mėnesiui iškristų Rolandas Šmitas arba Kevarriusas Hayesas, „Žalgiriui“ būtų labai didelės problemos.“

Per pirmąsias dvejas Eurolygos rungtynes L.Birutis žaidė po 7 minutes, taškų nepelnė, atkovojo po 3,5 kamuolio ir rinko po 1,5 pražangos.

„Maccabi“ ir „Olympiakos“ atliko puikų darbą gynyboje ir atskyrė „Žalgirio“ kūrėjus nuo aukštaūgių, taip atjungdami L.Birutį nuo pagrindinių maitintojų, o pats centras puolime progų susikurti nesugebėjo.

Ką jau kalbėti apie darbą savo aikštelės pusėje, kur L.Birutis yra pagrindinis varžovų taikinys dėl lėtumo ir silpno kūno.

„Paleido Mareką Blaževičių ir pasirašė Lauryną Birutį. Ar šioje situacijoje „Žalgiris“ kažką laimėjo?“ – klausė R.Vyšniauskas.

„Turbūt, kad nelaimėjo. Marekas vis tiek kažką Eurolygoje davė. Nebuvo stebuklų, bet buvo geresnių minučių. Nežinau, ką planuoja „Žalgiris“ – gyventi su Laurynu Biručiu ar pasirašyti kitą didelį žmogų. Mano manymu, centrą pirkti reikėtų. Stiprus atsarginis aukštaūgis „Žalgiriui“ labai praverstų, – sakė L.Kleiza. – Aš nežinau, ko galima būtų tikėtis Eurolygoje iš Lauryno Biručio.“

Žinoma, ne L.Biručio žaidimas lėmė „Žalgirio“ nesėkmę nebūdingai tylioje Taikos ir draugystės arenoje, kurioje sirgaliams buvo uždrausta apsilankyti dėl cirkų – deglų tribūnose ir lakstymo po parketą – praėjusio sezono paskutinėje ketvirtfinalio serijos dvikovoje su „Monaco“.

Pirmiausia, Georgios Bartzoko auklėtiniai Thomasas Walkupas ir Giannoulis Larentzakis puikiai išjungė „Žalgirio“ atakų organizatorius Keenaną Evansą ir Luką Lekavičių.

Puolime „Olympiakos“ gretose spindėjo arti asmeninio rekordo Eurolygoje buvęs Saša Vezenkovas (23 tšk., 14 atk. kam., 37 naud. bal.), veteranas Kostas Sloukas (15 tšk., 6 rez. perd.) ir 218 cm ūgio dičkis Moustapha Fallas (16 tšk., 5 atk. kam.).

„Keenanas Evansas ir Lukas Lekavičius buvo užgesinti, tad „Žalgiris“ šiose rungtynėse funkcionavo be įžaidėjų. Negana to, jie dar prisirinko pražangų, o įžaidėju pastatytas buvo Tomas Dimša. Bet „Žalgiris“ vis tiek laikėsi rungtynėse, daugiausia dėl tolimų metimų (13 iš 30 – 43,3 proc.). Sunku laimėti prieš elitinę komandą, kai įžaidėjas yra užsmaugtas, – dėstė R.Vyšniauskas. – Antros rungtynės, kai „Žalgiris“ praleidžia 8–10 taškų iš trečios pozicijos varžovų žaidėjo be kamuolio įkirtimo į baudos aikštelę. Žinome, kad S.Vezenkovas ties tuo yra labai geras, bet tą patį prieš „Žalgirį“ darė ir „Maccabi“ atstovas Bonzie Colsonas. Kažkas gynyboje daro koncentracijos klaidas, kurios kainuoja taškus. Tai nutiko ir su Edgaru Ulanovu, ir su Ignu Brazdeikiu. Pastarasis pramiega pusę sekundės, o tai baigiasi varžovo 2+1.

NBA viskas kitaip atrodo, Ignui dar reikia priprasti. Kad ir kokios klaidos buvo gynyboje, puolime jis davė 21 tašką. Antrajame kėlinyje, kai „Olympiakos“ pradėjo naudoti savo sustyguotą ir išmuštruotą „switch-all“ gynybą, „Žalgiris“ nerado kelių, kaip užpulti. Atsitiktinius taškus pelnė Kevarriusas Hayesas, o komandą prasiveržimais išjudino Ignas Brazdeikis. „Žalgiris“ kovojo, bet „Olympiakos“ tiesiog per stipri komanda, kad ją išvykoje, pavyzdžiui, be sirgalių, įveiktų.“

zalgiris.lt/„Twitter“ nuotr./Ignas Brazdeikis
zalgiris.lt/„Twitter“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Kaip PIKENROLO laidoje teigė Linas Kleiza, Ignas Brazdeikis yra brangiausias „Žalgirio“ žaidėjas, kurio atlyginimas gali svyruoti apie 700–750 tūkstančių eurų.

R.Vyšniauskas iškėlė klausimą, ar Kauno klubas tinkamai investavo šiuos pinigus.

„Jei mes kalbame apie tokį uždarbį, ar nemanote, kad žemesnio biudžeto Eurolygos organizacijai yra ganėtinai didelė prabanga mokėti 700 tūkstančių eurų, kai I.Brazdeikiui dar reikia išmokti Eurolygos niuansus ir kaip šioje lygoje derėtų gintis? Mano suvokimu, už tokį atlyginimą į „Žalgirį“ turėtų atvykti iškart skirtumą darantis žaidėjas, kuris žaistų čia ir dabar. Igno atveju sugrojo lietuviškas pasas, – sakė R.Vyšniauskas. – Jei Iggy sužais Eurolygos žvaigždės lygio sezoną, antrajame sezone Kaune jo nebebus. Ar verta laukti? Jei, tarkime, už tokius pinigus atvažiuotų sveikas Darrunas Hilliardas, kuris žino Eurolygą, o Eurolyga žino jį, jis iškart galėtų būti lyderiu. Dabar išleisti pinigai yra už didžiulį potencialą, bet po kiekvieno mačo kalbame, kad jam reikia išmokti, kada reikėtų eiti į pagalbas, skaityti žaidimą bei kada derėtų prasižengti. Prabanga mokyti žaidėją, kuris uždirba 700 tūkstančių. Gerai, kad Pirėjuje jis davė 21 tašką. Puolime Ignas sužaidė.“

„Aš irgi būčiau jį pirkęs, – atsakė L.Kleiza. – Man Ignas patinka. Lietuvai ir „Žalgiriui“ tai buvo tinkamas variantas. Gal jie kiek užpanikavo, kai Mariui Grigoniui net arti tokių pinigų nesiūlė. Vėliau jiems reikėjo tokio pirkinio. Ignas turi daug potencialo. Faktas, kad prieš jį eis gynėjai per apačią, kol I.Brazdeikis nepradės pataikyti iš toli. Jis vis tiek randa būdų, kaip rinkti taškus. Kai jis apsitvarkys žaidimą, gynybą, manau, bus didelė paspirtis „Žalgirio“ komandai antroje sezono pusėje.“

VIDEO: PIKENROLAS: bėdų turgus Panevėžyje ir Vilniuje bei maksimalūs išbandymai „Žalgiriui“

Pirmus du turus nudegęs „Žalgiris“ pasitinka dvigubą savaitę namuose, kur per tris dienas K.Maksvyčio vyrai pasitikrins jėgas ir su Bolonijos „Virtus“, ir su „Barcelona“.

Prieš iššūkiais kvepiančią savaitę – gera treniruotė vietiniame fronte prieš debiutantus „Gargždus“.

Šiam mačui neregistruoti buvo Keenanas Evansas ir Edgaras Ulanovas, iki tol nežaidęs Mantas Kalnietis dvikovą pradėjo starto penkete ir sužaidė 25 minutes, o krūvį nuo pagrindinių žaidėjų nuėmė ir jaunimėlis – Motiejus Krivas (9 minutės) ir Liutauras Lelevičius (5 minutės).

„Ką protingai daro „Žalgiris“, tai neperžaidžia savo žaidėjų, kaip darydavo Martinas Schilleris. Dabar jie rotuoja, svarbius žaidėjus prieš dvigubą savaitę pailsina LKL, o mažiau žaidžiantys krepšininkai sulaukia didesnių progų pasireikšti. Tai yra protingas ėjimas“, – sakė L.Kleiza.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bolonijos „Virtus“ treneris Sergio Scariolo
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bolonijos „Virtus“ treneris Sergio Scariolo

Kazys Maksvytis prieš Sergio Scariolo. Antras dublis.

Darbėniškis gavo pamokų Europos čempionato aštuntfinalyje, o dabar su Ispanijos rinktinės ilgamečiu generolu susitiks visai kitoje platformoje – Eurolygos turnyre.

Bolonijos „Virtus“ laimėjo visas trejas rungtynes Italijoje, bet stipriausiame Senojo žemyno turnyre nėra viskas rožėmis klota.

Atidarymo rungtynėse S.Scariolo komanda 66:83 krito prieš „Monaco“.

Antrajame ture „Virtus“ vėl įmetė identišką taškų skaičių, tik šįkart to pakako pranokti Miuncheno „Bayern“ – 66:63.

Būtent Bavarijos klubas yra vienintelis, kuris Bolonijos komandai Eurolygoje nusileidžia pagal rezultatyvumą (atitinkamai 66 ir 62,5 pelnyto taško per mačą).

„Laukia „Barcelona“, kurią įveikti bus labai sunku, nors mačas vyks namuose. Pamatysime, kokios formos ji atvažiuos. Bet „Virtus“ įveikti yra realu. Norėtųsi, kad „Žalgiris“ prasilaužtų, pajustų, ką reiškia pergalė, o ne kovingas žaidimas ir nesėkmė mačo pabaigoje, – sakė L.Kleiza. – Lengva tikrai nebus, bet „Žalgiris“ gali laimėti. Manau, kad laukia atkaklios rungtynės. Bus daug nervų, nes abiem klubams reikia pergalės, bet „Žalgiriui“ gal padės namų sienos ir sirgaliai.“

„Į mačą su „Virtus“ galime žiūrėti jau kitomis akimis ir su lūkesčiais, kad galime iškovoti pergalę. Pirmos namų rungtynės, emocingas Pauliaus Jankūno pagerbimas ir neblizgantis „Virtus“. Jei aikštelėje bus Milošas Teodosičius, privalai šią varžovų gynybos skylę draskyti. Šansas yra Kaziui Maksvyčiui parodyti, kad gali ne tik varžytis, bet ir pasiimti pergalę Eurolygoje“, – sakė R.Vyšniauskas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bolonijos „Virtus“. Milošas Teodosičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bolonijos „Virtus“. Milošas Teodosičius

Po 14 metų į Eurolygą sugrįžęs legendinis Italijos klubas dar ieško savojo žaidimo, nors sudėtis – gili, talentinga ir itin patyrusi.

Sezono starte tik vienas „Virtus“ žaidėjas renka dviženklį taškų skaičių – danas Iffe Lundbergas vidutiniškai pelno po 13,5.

Eurolygos naujokas Semi Ojeleye ir tik vienerias rungtynes sužaidęs veteranas Milošas Teodosičius įmeta po 9, o jiems talkina dar krūva gerai žinomų vardų – Jordanas Mickey (vid. 8,5), Danielis Hackettas (7,5), Ismaelis Bako (7), Mouhammadou Jaiteh (6).

Pastarasis krepšininkas – praėjusio sezono Europos taurės MVP, kuriam dominavimo antrajame pagal pajėgumą Europos turnyre dar nepavyko perkelti į pirmąjį.

Rezervų Bolonijos ekipoje yra ir daugiau. Vienas jų – vos po 10 minučių žaidžianti ir po 2 taškus renkanti 36-erių Italijos krepšinio legenda Marco Belinelli.

Savęs komandoje vis dar neranda ir Nico Mannionas (4min., 0 tšk.), Isaia Cordinier (10 min., 0,5 tšk.), Kyle'as Weemsas (18 min., 5,5 tšk.).

Dėl peties traumos rungtyniauti negali kartvelas Tornikė Šengelija.

„Veteranų komanda, prie kurios sezono metu prisidės Tornikė Šengelija. Galvoju, kad jie turi potencialo žaisti atkrintamosiose, bet šiuo metu tai tikrai įveikiamas varžovas, – sakė R.Vyšniausks. – Puolime trūksta kūrybos, o ypač tai jautėsi dvikovoje su „Monaco“, kai nebuvo Milošo Teodosičiaus. Tuomet jie žaidžia lėtesnes, pozicines atakas, bandydami numušti tempą. Žaidimas tampa metodiškas ir nuspėjamas. Metikai sezono pradžioje gerai nepataiko (27 proc. tritaškių). Jeigu Marco Belinelli būtų senoji versija, visi jo bijotų, bet dabartinio italo bijoti labai nereikėtų, kojos jau nebėra tokios pat greitos.

Problemų gali pridaryti Mouhammadou Jaiteh, turintis stiprų kūną. Labai stiprus centras, mėgstantis dominuoti baudos aikštelėje. Žiūrėsime, ką prieš paruoš „Žalgiris“. „Virtus“ bus stipri komanda sezono metu, bet dabar ji yra įveikiama. Lūkestis yra pergalė. Jeigu nepasieks pergalės dabar, sezono starte galimai turės 0:4, o visos kalbos apie pozityvą žaidime nublanktų. Šias rungtynes labai reikia laimėti.“

Dvikovos pradžia tarp „Žalgirio“ ir „Virtus“ – antradienį 20 val. Nemuno saloje.

VIDEO: PIKENROLAS: bėdų turgus Panevėžyje ir Vilniuje bei maksimalūs išbandymai „Žalgiriui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas