Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 27

„Žalgirio“ talento ėjimas, kuris gali parodyti, kas yra kas

Svaiginančios pergalės; rekordinės tribūnos; istorinis žygis Eurolygoje; Šarūno Jasikevičiaus magija. Praėjęs Kauno „Žalgirio“ sezonas buvo toks, kad negalėjo palikti susikrimtusių. Bet ne viskas taip paprasta. Ypač tiems, kurie myli krepšinį. Gytis Masiulis yra vienas perspektyviausių aukštaūgių Lietuvoje, tačiau jam tas svaiginantis sezonas tapo didžiuliu kantrybės išbandymu. 20-metis talentas dabar kelia sparnus naujam iššūkiui.
Gytis Masiulis
Gytis Masiulis / Alfredo Pliadžio nuotr.

Tomas Masiulis matė, kiek nervų pastarasis sezonas kainavo jo sūnui Gyčiui.

„Vieni žaidėjai susitaiko, bet kiti bando priešintis, kovoti. O Gytis yra krepšininkas, kuris nori žaisti. Man atrodo, kad tai nėra bloga savybė“, – 24sek pasakojo Gyčio tėtis Tomas Masiulis, šią vasarą prisijungęs prie Šarūno Jasikevičiaus trenerių štabo.

Pats T.Masiulis pamena, kad kai prieš dešimtmetį grįžo į „Žalgirį“ baigti profesionalo karjeros, jis buvo nusiteikęs užimti nedidelį vaidmenį ir rungtyniauti minimaliai.

Bet per tris mėnesius jis pamatė, kaip sunku sėdėti ant suolo.

„Nors, atrodydavo, pinigus gauni, viskas gerai – ko čia nerviniesi? – tada dar pats savęs klausė Tomas Masiulis. – Bet turbūt tai kraujyje, kad ne piniguose visa esmė. Turi jaustis reikalingas.“

Gytis Masiulis reikalingas Kauno „Žalgiriui“. Ne veltui „Žalgirio“ vadovai nusprendė susieti savo ateitį būtent su juo, o ne Martynu Echodu, kurį pernai paleido į Vilniaus „Rytą“. Bet kai „Žalgiris“ veržėsi į Eurolygos finalo ketvertą, atrasti laiko ir jauniesiems žaidėjams buvo pernelyg sudėtinga.

Per visą sezoną Eurolygoje Š.Jasikevičius G.Masiuliui ant parketo atrado 38 minutes.

LKL progų buvo gerokai daugiau – per 36 rungtynes dvidešimtmetis rungtyniaudavo po 12,5 minutės, pelnydavo 5,1 taško, sugriebdavo 2,7 atšokusio kamuolio ir rinkdavo 6,7 naudingumo balo.

Bet prarastas pasitikėjimas savimi atėmė iš Gyčio tą solidumą, kurį jis demonstravo dar metais anksčiau, kai vos per 11 minučių savo debiutinį sezoną LKL 2016-2017 m. jaunuolis rinko vid. 7,2 taško ir 8,2 naudingumo balo.

Ir kai „Žalgiris“ 2018-2019 m. sezonui subūrė priekinę liniją iš Pauliaus Jankūno, Aarono White'o, Brandono Davieso, Lauryno Biručio bei Antano Kavaliausko, G.Masiulis pasiryžo drąsiam ėjimui – buvo paskolintas Klaipėdos „Neptūnui“.

„Prašiau mane paskolinti, – 24sek atviravo G.Masiulis. – Tėtis palaikė mano sprendimą. Nesiruošiau likti, nes kad būčiau antras sunkusis kraštas, man dar trūksta labai daug. Ir labai nebenorėjau prasėdėti ant suolo dar vieno sezono.

Tas sezonas suteikė daug džiaugsmo. Neįtikėtinas jausmas net sėdėti ant suolo, kai žaidi tokioje atmosferoje, susirinkus pilnoms „Žalgirio“ arenos tribūnoms.

Bet kartais iš dalies būdavo sunku. Juk nežaidi ir neprisidedi prie viso to.

Labai džiaugiuosi, kad „Žalgiris“ sutiko ir mane paleido. Buvo ir kitų pasirinkimų, bet „Neptūnas“ manęs norėjo, o tai – geras variantas tobulėti. Tai stipri ir ambicinga komanda, kuri kelia aukštus tikslus. Ir turi gerą trenerį, kuris moka dirbti su jaunimu.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Gytis Masiulis ir Martynas Arlauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Gytis Masiulis ir Martynas Arlauskas

24sek žiniomis, G.Masiulis turėjo galimybę žaisti Italijos ar Vokietijos klubuose, tačiau „Neptūno“ variantas pasirodė tinkamiausias.

„Labai norėjau, kad jis žaistų pas Kazį Maksvytį, – 24sek tikino krepšininko agentas Marius Rutkauskas, besižavintis trenerio gebėjimu atskleisti jaunus žaidėjus. – Juolab, dabar visi matys Gytį, jis žais Čempionų lygoje, prieš tą patį „Žalgirį“.“

„Pats geriausias variantas šiai dienai, – neslėpė ir „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas. – Dabar jam reikėjo įgyti pasitikėjimą, o „Neptūnas“ žaidžia aukštame lygyje ir turi gerą trenerį. Kad ir kiek užsidegęs ir azartiškas esi, laikui bėgant tas suolas atima pasitikėjimą. Gytis ne iš tų žmonių, kurie panikuotų, bet manau, kad jam tai galėjo atsiliepti.

Labai norėjau, kad jis patektų į Klaipėdą. Tikimės, kad iki kitų metų jis paaugs taip, kaip Laurynas Birutis.“

G.Masiuliui dar neteko bendrauti su K.Maksvyčiu, tačiau ne vieną lietuvį atskleidęs specialistas „Žalgirio“ talentui turi rimtų planų.

„Neptūno“ strategas nenori pažadėti jam vietos starto penkete, bet jeigu dirbs ir tobulės, G.Masiulis turės visas galimybes tapti pagrindiniu Klaipėdos komandos ketvirtu numeriu.

„Susidomėjimas buvo ir iš mūsų, ir iš „Žalgirio“, – 24sek pasakojo K.Maksvytis. – Jie žinojo, kad mes skiriame nemažą dėmesį jaunimui, papildomoms treniruotėms. O šansą gaus ne tik Masiulis, bet didesnį vaidmenį turėtų atlikti ir kiti jauni žaidėjai: Arūnas Mikalauskas ar Laurynas Beliauskas.“

G.Masiulis kartais galėtų žaisti ir vidurio puolėju, bet geriausiai jis tiks prie centro Jerai'aus Granto.

24sek žiniomis, konkurenciją sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje jam greičiausiai sudarys arti susitarimo su „Neptūnu“ esantis Osvaldas Olisevičius. Toje pačioje pozicijoje žaidžia ir 20-metis Arūnas Mikalauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

K.Maksvytis pažįsta naują auklėtinį jau labai seniai. Treneris kaip tik baiginėjo darbus Kauno krepšinio mokykloje, kai į ją atvyko dar labai jaunas Gytis Masiulis.

41-erių strategas žino ne tik visus jo jaunimo trenerius ar tėvelius, bet ir G.Masiulio galimybes.

Štai Europos dvidešimtmečių čempionate, kuris Lietuvos rinktinei baigėsi fiasko aštuntfinalyje, G.Masiulis dominavo per 27,5 minutės pelnydamas 18,3 taško, atkovodamas po 9 kamuolius (vid. 3,7 puolime) ir rinkdamas 23,1 naudingumo balo.

Pagal šiuos tris žaidimo komponentus G.Masiulis pateko į geriausiųjų trejetukus ir būtų užėmęs vietą simboliniame čempionate penkete, jei ne ankstyvas Lietuvos pasitraukimas iš kovos dėl medalių.

„Norėjau visiems įrodyti, ko esu vertas, – 24sek pasakojo G.Masiulis. – Tikėjomės iškovoti medalius, bet pralaimėjome vienerias rungtynes. Negali sakyti, kad čempionatas buvo labai blogas, bet rezultatai – blogi.“

FIBA nuotr./Gytis Masiulis
FIBA nuotr./Gytis Masiulis

Tačiau svarbiausia, kad G.Masiulis parodė, kodėl yra vertinamas kaip labai perspektyvus Europos aukštaūgis.

Su šia pasitikėjimo doze G.Masiulis pasitinka naują iššūkį. Galbūt tas sezonas „Žalgiryje“ kainavo daug kantrybės, bet tuo pačiu suteikė vertingos patirties. Į Klaipėdą Gytis atsiveža bagažą su išugdyta darbo etika, geriausių Eurolygos žaidėjų ir vieno geriausių trenerių Europoje pamokomis.

„Bus šiek tiek keista. Juk žaisdavau tik su žalia apranga – tiek „Žalgiryje“, tiek rinktinėje, – šyptelėjo G.Masiulis, kuris pirmą kartą paliks Kauną ir žais kitame mieste. – Dabar teks ją pakeisti. Sunku įsivaizduoti, kaip viskas susiklostys, bet reikia pasitikėti savo jėgomis ir atsiduoti šimtu procentų.

Svarbiausia yra mėgautis žaidimu ir daryti tai, kas tau labiausiai patinka.“

Kai G.Masiulis buvo paskolintas „Neptūnui“, sėkmės jam palinkėjo žalgirietis Edgaras Ulanovas. Būtent 26-erių lietuvis po stažuotės keturiose skirtingose LKL komandose prisijungė prie „Žalgirio“ po proveržio sezono Klaipėdoje, pas tą patį Kazį Maksvytį.

„Mūsų istorijos ir panašios, ir kiek skirtingos, bet būtų gerai užsikabinti kaip Edgaras“, – neslėpė G.Masiulis.

Artėjantis sezonas atvers daug kortų. G.Masiuliui atėjo metas iš perspektyvaus žaidėjo tapti ginklu, kurį į savo arsenalą nedvejodamas ateityje galės įsidėti Kauno „Žalgiris“.

„Svarbiausia, kad jo norėjo komanda ir treneris. Lūkesčiai dideli, bet dabar viskas jo rankose. Kaip ir kiekvieno jauno žaidėjo“, – per petį sūnui plekšnoja Tomas Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai