Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žalgiris“ praskleidė finansų užuolaidą: disponuos rekordinio dydžio pinigine

Startui Eurolygoje pasiruošęs Kauno „Žalgiris“ praskleidė finansų šydą. Turtingiausias šalies sporto klubas į naują sezoną žengia su dar labiau išsipūtusia rekordine pinigine.

Nors liko be Eurolygos atkrintamųjų ir Lietuvos čempionų titulo, „Žalgiris“ išgyveno puikius finansinius metus.

Dar užpraėjusiame sezone užsikūrusi išparduotų Eurolygos rungtynių serija tęsėsi ilgai ir nebuvo paveikta net pasipylusių pralaimėjimų pirmoje sezono dalyje, kainavusių kėdę vyr. treneriui Kaziui Maksvyčiui ir atvėrusių kelią į Kauną italų specialistui Andrea Trinchieri.

Tai leido „Žalgiriui“ vietoje planuotų 13 mln. eurų surinkti net 15 mln. Labiausiai lūkesčius kauniečiai viršijo parduodami bilietus – vietoje planuotų 5 mln. eurų, „Žalgiris“ uždirbo net 6,7 mln., t. y. daugiausiai klubo istorijoje. 2022-2023 m. pajamos iš bilietų siekė neženkliai mažiau – 6,6 mln. eurų.

Dar 2 mln. kauniečiai gavo iš Kauno miesto savivaldybės, 3,9 mln. eurų iš partnerių ir reklamos paslaugų, 1,9 mln. eurų iš TV teisių ir sportinių premijų bei 0,7 mln. iš žaidėjų transferų (pardavimų).

Iš viso per sezoną Kauno komanda pardavė 362 tūkst. bilietų, o visus bilietus sirgaliai išpirko net 16 iš 17 rungtynių Eurolygoje. Vidutiniškai rungtynes Eurolygoje aplankė 14 832 aistruoliai.

„Norime padėkoti savo sirgaliams už puikų rungtynių lankomumą ir didelį prisidėjimą prie komandos biudžeto“, – spaudos konferencijoje dėkojo „Žalgirio“ prezidentas Paulius Jankūnas.

Išleido praėjusiais metais „Žalgiris“ 13,7 mln. eurų, tad šiam sezonui pasiliko 1,3 mln. eurų atsargą. Ji leis išleisti rekordinę sumą 2024-2025 m. sezone.

Ateinančiame sezone „Žalgiris“ planuoja surinkti 16,4 mln., o išleisti – 17,7 mln. eurų.

„Žalgirio“ išlaidos

  • 2013-2014: 4,3 mln. eurų;
  • 2014-2015: 6,2 mln. eurų;
  • 2015-2016: 7,4 mln. eurų;
  • 2016-2017: 8,3 mln. eurų;
  • 2017-2018: 8,5 mln. eurų;
  • 2018-2019: 10,7 mln. eurų;
  • 2019-2020: 11,9 mln. eurų;
  • 2020-2021: 9,1 mln. eurų;
  • 2021-2022: 10,5 mln. eurų;
  • 2022-2023: 13,1 mln. eurų;
  • 2023-2024: 13,7 mln. eurų;
  • 2024-2025: 17,7 mln. eurų (planuojama).

Vien žaidėjų ir trenerių atlyginimams kauniečiai ketina skirti 11,7 mln. eurų. Palyginimui, pernai tam buvo išleista trečdaliu mažiau – 8,4 mln. eurų.

2,9 mln. eurų, tiek pat kiek ir pernai, planuojama išleisti veiklos ir administracinėms sąnaudoms, 3,1 mln. eurų – neįvardintoms kitoms komandos sąnaudoms.

Prieš sezoną „Žalgiris“ jau pardavė 5 tūkst. abonementų, iš kurių jau uždirbo 2,9 mln. eurų. Po pertraukos kauniečiai pardavė ir dalį abonementų trečiajame arenos aukšte – anksčiau jų įsigyti buvo galima tik pirmajame aukšte.

Spaudos konferencijoje klubo vadovai P.Jankūnas ir sporto direktorius Gediminas Navickas pristatė ateinančio sezono skaičius ir atsakė apie su finansais susijusius klausimus.

– Praėjusiais metais bilietai į pirmąsias Eurolygos rungtynes buvo iššluoti dar likus dviem savaitėms. Dabar bilietų dar yra likę, nors iki rungtynių – vos dvi dienos. Ar nėra nuogąstavimų, kad bilietų kainas pakėlėte per stipriai ir ar tikitės soldoutų serijų ir šiemet?

– (P.Jankūnas) Tikimės soldoutų. Tiriame rinką. Eurolygos ir LKL rungtynes prilyginame renginiui, žiūrime kokia situacija rinkoje. Manau, kad prieš pirmąsias rungtynes sirgaliai perka truputėlį lėčiau, bet šią savaitę bilietai jau aktyviai perkami ir ne tiek daug jų liko. Manau, kad tikrai bus išpirkti. O sezono metu priklausys nuo to, kaip komanda žais. Jei ji žais gerai, kausis kiekvienose rungtynėse ir sieks pergalių, tai manau, kad turėsime ir šiais metais nemažai soldoutų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgirio“ biudžeto pristatymo spaudos konferencija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgirio“ biudžeto pristatymo spaudos konferencija

– Pernai planavote administracinėms išlaidoms išleisti 1,9 mln. eurų, galiausiai išleidote 2,9 mln. Ar galite patikslinti, kur buvo išleistas papildomas milijonas?

– (P.Jankūnas) Daug investuojame į skaitmeninį turinį, jo kūrimą. Brangsta rungtynių aptarnavimas, tiek renginys prieš rungtynes, tiek šou elementai jų metu. Iš to ir susideda ta suma.

– Tikimasi šį sezoną uždirbti 7,5 mln. eurų iš bilietų. Ar pasiskaičiavote, kiek prireiks kartų išparduoti visą areną?

– (P.Jankūnas) Ne, nepasiskaičiavome. Bet žiūrėjome į praėjusį sezoną, kiek tų soldoutų buvo, tikimės, kad šiais metais jų bus ne mažiau.

– Ar negąsdina išsipūtę kitų komandų biudžetai Eurolygoje?

– (G.Navickas) Mes irgi kalbame, kad ir mūsų biudžetas truputį išsipūtęs. Bet aišku, ir kitos komandos nestovi vietoje, o tą diktuoja žaidėjų ir trenerių rinka. Bet žinome, ką turime padaryti, tikime šita komanda ir tikime, kad rezultatai ateis.

– Kaip manote, kada būtų realu pasiekti 20 mln. eurų ribą?

– (P.Jankūnas) Nežinau. Kol kas džiaugiamės šiuo surinktu rekordiniu biudžetu. Be abejo, matome, kaip kitos komandos didina biudžetus, kokius žaidėjus pasirašo. Visą laiką norime būti konkurencingi Eurolygoje. Norėtume, kad biudžetas ir toliau didėtų.

Norėtume, kad biudžetas ir toliau didėtų.

– Ar biudžete yra atsargos papildymams sezono metu?

– (P.Jankūnas) Kol kas nesidairome. Brady Manekas iškrito 2-3 savaitėms, stebėsime, kaip greitai grįš į aikštę. Esame pasilikę dalį biudžeto, kad galėtume pasipildyti reikalui esant.

– Prieš maždaug dešimtmetį toks biudžetas, kokį dabar turi „Žalgiris“, tikriausiai būtų patekęs tarp didžiausių Eurolygoje. Ar įsivaizduojate, kur dabar „Žalgiris“ figūruoja Eurolygoje pagal piniginės storį?

– (P.Jankūnas) Visų komandų biudžetai pučiasi, tad mūsų biudžeto padidėjimas mums yra ženklus ir didelis, bet Eurolygos kontekste nemanau, kad „Žalgirio“ biudžeto padidėjimas lemia mūsų aukštesnę vietą pagal pinigus. Dar ne visos komandos pristatė savo biudžetus, tad būtų sunku pasakyti, kurioje vietoje esame. Bet tikriausiai kaip ir visą laiką būdavo – antroje lentelės pusėje.

LKL.LT/Kauno „Žalgiris“
LKL.LT/Kauno „Žalgiris“

– Dar pernai šioje konferencijoje teigėte, kad turėti „Žalgiryje“ žaidėją, uždirbantį milijoną eurų, yra nerealu. Bet ar kylant komandos biudžetui ir prisiminus tokius žaidėjus kaip Keenanas Evansas, dabar jau realu netolimoje ateityje komandoje turėti žaidėją, uždirbantį virš milijono?

– (P.Jankūnas) Labiau ne nuo besipučiančio biudžeto priklauso, o nuo žaidėjų rinkos. Ji yra tokia, kokia yra, žaidėjų kainos kyla kiekvienais metais. Mums norint išlikti konkurencingiems reikės mokėti žaidėjams didesnius pinigus.

– Eurolygoje jau numatytos prabangos mokesčio taisyklės. Kiek spėjote į tai įsigilinti ir pagalvoti, kaip tai gali keisti bendrą Eurolygos vaizdą ir atsiliepti „Žalgiriui“?

– (P.Jankūnas) Nesame tas klubas, kuris daugiausiai išlaidauja. Mums algų kepurė yra aktuali, bet mums tiek įtakos neturės. Šis sezonas yra pereinamasis, visiems klubams yra atsiųstos taisyklės, kaip turime gyventi ir turime prisitaikyti. Turime pasiruošti ateičiai, kai algų kepurė bus taikoma. Kaip ji veiks, reiktų klausti didžiųjų klubų, kurie labai stipriai išlaidauja, kaip jie su tuo susigyvens ir laikysis taisyklių.

(G.Navickas) Ne tik mums, bet ir kitiems klubams tai yra naujas dalykas. Ir mes, ir kiti tariamės, konsultuojamės su teisininkais, kad pamatytume realius sprendimus, kaip tai turės įtakos mūsų biudžetui.

– Ar norėjote griežtesnio algų kepurės varianto, ar tenkina toks, koks numatytas?

– (P.Jankūnas) Žinote, tai yra naujas dalykas Europoje. Nemanau, kad reikėtų pradėti nuo griežtų dalykų. Reikia įsivesti taisykles, su kuriomis gyvensime netolimoje ateityje ir pažiūrėti, kaip tas veikia. Po to visą laiką galima tobulinti.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgirio“ biudžeto pristatymo spaudos konferencija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgirio“ biudžeto pristatymo spaudos konferencija

– Numatyta 11,7 mln. eurų žaidėjų ir trenerių atlyginimams. Ar tai – faktinė jau išleidžiama suma, ar joje dar įtraukta rezervas galimam papildymui?

– (P.Jankūnas) Tiek išleidžiama dabar.

– Andrea Trinchieri pripažino, kad buvo kalbinamas ir Rokas Jokubaitis. Ar toks rezervas, koks buvo numatytas jam, ir yra likęs?

– (P.Jankūnas) Taip, Rokas buvo kalbinamas, bet jis pasirinko kitą klubą. Tai jo sprendimas. Kaip ir minėjau, mes turime šiek tiek pinigų pasilikę ir reikalui esant dairysimės.

– Eurolyga dar nėra paskelbusi finalo ketverto vietos, bet liko du kandidatai – Belgradas ir Abu Dabis. Ar tuo atveju, jei ketvertas būtų patikėtas Abu Dabiui, Eurolyga ir „Žalgiris“ gali tikėtis finansinės naudos trumpuoju laikotarpiu?

– (P.Jankūnas) Artimieji Rytai dabar populiari ir įdomi rinka visoms sporto šakoms, ne tik krepšiniui, ne tik Eurolygai. Naujų rinkų atėjimas ir Eurolygos plėtra būtų teigiamas dalykas tiek komandoms, tiek sirgaliams nuvažiuoti į naujas rinkas, naujus miestus. Bet dar nėra nuspręsta, kur vyks.

– Nuo ko priklauso Eurolygos premijavimo sistema – pergalių skaičiaus ar užimtos vietos?

– (P.Jankūnas) Manau, kad nuo užimtos vietos.

– „Žalgiris“ porą metų dirbo pelningai, bet šiemet planuojate didesnes sąnaudas nei pajamas. Kadangi išlaidas sumažinti sunkiau nei padidinti, ar planuojate, kad ir pajamos eis panašia progresija?

– (P.Jankūnas) Praėjusiais metais gautas pelnas (1,3 mln. eurų – aut. past.) įtrauktas į šių metų biudžetą. Norime ir planuojame, kad biudžetas augtų, o komanda būtų kuo konkurencingesnė.

– O ar yra tam dar neišnaudotų realių galimybių?

– (P.Jankūnas) Manau, kad yra. Tai visos komandos, organizacijos darbas dar labiau stengtis. Jau ir dabar puikiai dirbame, bet visada galima geriau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas