Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 01

45 milijonų kompromisas J.Valančiūnui: kas lietuvio laukia Memfio rekonstrukcijoje?

Jonas Valančiūnas dar traukdamas įspūdingo dydžio menkes prie Norvegijos krantų jau buvo ramus dėl savo ateities kontrakto. 24sek žiniomis, jau tada 27-erių centras žinojo, kad su „Memphis Grizzlies“ sudarys trejų metų 45 milijonų JAV dolerių vertės kontraktą. Tačiau JV tada dar nebuvo tikras, kaip atrodys Memfio komanda. O ši smarkiai keičiasi. Kur Jonas Valančiūnas savęs ieškos „Grizzlies“ rekonstrukcijos darbuose?
Jonas Valančiūnas ir Robinas Lopezas
Jonas Valančiūnas ir Robinas Lopezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Grizzlies“ vasaros ėjimai

  • J.Valančiūnas su „Grizzlies“ sudarė 3 metų 45 mln. kontraktą.
  • „Grizzlies“ ateitis formuojama aplink 2-ąjį 2019-ųjų ir 4-ąjį 2018-ųjų NBA naujokų biržos šaukimus Ja Morantą bei Jareną Jacksoną.
  • „Grizzlies“ mainų keliu į komanda atvedė buvusį „Warriors“ puolėją Andre Iguodalą (gavo už naujokų biržos šaukimus), bet šis gali nutraukti sutartį.
  • „Grizzlies“ dar turi priimti sprendimą dėl gynėjo Delono Wrighto ateities.​​​

J.Valančiūnas bus vienas pagrindinių „Grizzlies“ rekonstrukcijos darbų vadovų, tačiau Memfio ateitis dabar priklauso vyrukams, kurie vietos restorane Tenesio valstijoje prie vakarienės stalo negalėtų įsigyti vyno taurės.

19-mečiai talentai Ja Morantas ir Jarenas Jacksonas yra naujoji „Grizzlies“ viltis. O tai, beje, kiek prasilenkia su J.Valančiūno įsitikinimais.

Dar spręsdamas savo 17,6 mln. dolerių kontrakto klausimą, JV pabrėžė tris esminius dalykus: norą žaisti su patyrusiu įžaidėju Mike'u Conley, naujo vyr. trenerio paieškas ir troškimą žaisti laiminčioje komandoje.

JV gavo debiutantą NBA trenerį, 8 metais jaunesnį porininką vietoj mėgstamiausio jo „Grizzlies“ žaidėjo ir sudėtį, su kuria sunku tikėtis šansų prasibrauti į atkrintamąsias varžybas.

Pavyzdžiui, „The Athletic“ prognozuoja, kad „Grizzlies“ 2019-2020 m. sezoną gali būti viena prasčiausių NBA komandų ir lygina Memfį su „Atlanta Hawks“.

Bet „Grizzlies“ ateitis intriguoja, o savo karjeros piką pasitinkantis J.Valančiūnas prižiūrės, kad tie rekonstrukcijos darbai vyktų sklandžiai.

19-os rungtynių finišo tiesiojoje Memfyje J.Valančiūnas buvo tiesiog nuostabus. Per nepilnas 28 minutes jis rinko vid. 19,9 taško (54,5 proc. met.), 10,7 atkovoto kamuolio, 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir 1,6 bloko.

Tai buvo geriausia pusantro mėnesio JV atkarpa per septynis sezonus NBA. Tačiau nuo kito sezono J.Valančiūno žaidimo brėžiniai gali šiek tiek keistis. Jam teks šlifuoti žaidimą su talentinguoju „Grizzlies“ puolėju J.Jacksonu, kuris dėl traumos su lietuviu Memfyje nesužaidė nė vienerių rungtynių.

Sunku tikėtis, kad J.Valančiūnas ir toliau mes po 15 metimų per rungtynes. Dalis iš jų dabar skries iš J.Jacksono rankų – sunkusis kraštas iki traumos atlikdavo bent po 10 per rungtynes.

Tačiau dėmesio JV turėtų sulaukti.

Pirmiausia, J.Valančiūnas 19-mečiui taps savotišku asmens sargybiniu. Lietuvis centras daro daug dalykų, kurių dar negeba daryti J.Jacksonas. Nors prognozuojama, kad 211 cm ūgio amerikietis ateityje žais vidurio puolėju, jam dar trūksta fizinės jėgos, kieto žaidimo alkūnėmis ir solidumo baudos aikštelėje, kuo jį pridengti galės J.Valančiūnas.

J.Jacksonas dar nepasirengęs tapti tvirta „Grizzlies“ uola po krepšiu, todėl J.Valančiūno pagalba jam dar bus labai reikalinga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jarenas Jacksonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jarenas Jacksonas

NBA apdovanojimuose Mike'as Conley gavo profesionaliausio lygos žaidėjo ir geriausio komandos draugo apdovanojimą. Tai daug ką pasako apie tai, ką prarado J.Valančiūnas.

Dabar mūsiškis turės susiporuoti su NBA debiutantu, kurio potencialas prognozuoja jam mažiausiai starto penketo įžaidėjo, o geriausiu atveju – gal ir NBA žvaigždės karjerą.

Antrasis naujokų biržos šaukimas įžaidėjas J.Morantas išsiskiria savo atletiškumu, kūrėjo savybėmis, žaidimo skaitymu, gebėjimu draskyti gynybą, prie lanko arba serviruoti perdavimus, arba pats užbaigti atakas.

M.Conley buvo tobulas porininkas J.Valančiūnui, tačiau J.Moranto žaidimo stilius taip pat turėtų tikti lietuviui, nes tai baudos aikštelėje nardantis įžaidėjas, ne metikas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas

Tačiau yra ir pagrįstų klaustukų. J.Moranto žaidimas paremtas atletiškumu, bet tai labai vėlyvo brendimo vaikis. Sezoną NCAA jis baigė sverdamas vos 77 kilogramus, o tai labai trapus skaičius NBA starto penketo atakų organizatoriui. Kalbama, kad J.Moranto sudėjimas yra unikalus ir artimiausiais metais jis turėtų sutvirtėti. Tačiau bent jau pirmaisiais metais kūnas bus didžiausias jo iššūkis.

Dėl to paties sudėjimo, bet dar labiau – dėl pastangų stokos gintis, J.Valančiūnui gali tekti kamšyti skyles gynyboje, kai J.Morantas praleis savo tiesioginius oponentus į baudos aikštelę. Su laiku šis jaunuolis turėtų iš savo žaidimo eliminuoti tuos blogus įpročius gynyboje, bet tam reikės nemažai laiko ir J.Valančiūno kantrybės.

Nors J.Morantas yra puikus kamuolio skirstytojas, geriausiai jis jaučiasi žaisdamas greitajame puolime. Gebėjimas efektyviai vadovauti komandai poziciniame žaidime bus dar vienas kūrėjo laukiantis iššūkis, kuris labai aktualus J.Valančiūnui, valgančiam duoną NBA būtent ir iš įžaidėjų dosnumo.

J.Moranto ir J.Valančiūno jungtis amerikiečiams nėra tokia aktuali kaip mums. Visi tik ir kalba apie J.Moranto tandemą su J.Jacksonu. Prognozuojama, kad tai gali tapti vienu smagiausių NBA tandemų. Bet J.Valančiūno sotumas priklausys ir nuo J.Moranto serviravimo įgūdžių.

Galima „Grizzlies“ rotacija
Ja Morantas Delonas Wrightas
Avery Bradley CJ Milesas
Andre Iguodala Kyle'as Andersonas Justinas Holiday
Jarenas Jacksonas Jae Crowderis Brandonas Clarke'as
Jonas Valančiūnas Joakimas Noah Ivanas Rabbas

Bet iki linksmybių dar daug darbo. J.Valančiūnas greičiausiai dar pats ne kartą nusikeiks, kol irgi pajus tą smagumą žaidžiant su jaunaisiais „Grizzlies“ vaikiais.

Kalbėdamas apie rimtus dalykus ir čempioniškus brėžinius, J.Valančiūnas greičiausiai dažniausiai kreipsis į Andre Iguodalą. Mainai atsiuntė 35-erių veteraną į Memfį, kuriame augančiai jaunai organizacijai krepšininkas galės papasakoti apie tris nuo 2015-ųjų iškovotus NBA čempiono žiedus ir veiksmų planą, kaip tapti geriausia komanda lygoje.

Aišku, tik tuo atveju, jeigu A.Iguodala nepasiprašys nutraukti kontraktą su „Grizzlies“. O kaip skelbia JAV žiniasklaida, tokia tikimybė didelė – A.Iguodala regimas kaip kandidatas sustiprinti „Los Angeles Lakers“.

„Scanpix“ nuotr./Andre Iguodala triumfas
„Scanpix“ nuotr./Andre Iguodala triumfas

Vis dėlto A.Iguodalos atvykimas į Memfį smarkiai nekelia „Grizzlies“ akcijų lenktynėse dėl NBA atkrintamųjų. Be abejo, tiek jis, tiek kitas puolėjas Jae Crowderis jaunai „Grizzlies“ kompanijai suteiks taip reikiamo solidumo, bet ši komanda greičiausiai gyvens ir mirs su 19-mečių tandemu.

45 milijonai JAV dolerių per trejus artimiausius metus suteiks J.Valančiūnui finansinę ramybę iki 30-ojo gimtadienio. Bet dėl šio sandorio jam teko kiek paaukoti savo asmenines ambicijas.

Blogiausiu atveju, trejus metus augindamas ateities NBA žvaigždutes, solidų finansinį kapitalą sukaupęs J.Valančiūnas vėliau laisvųjų agentų turguje galės ieškoti komandos, kurios projektuoja NBA čempionų titulus, ne komandos ateitį.

Kantrybė ir gebėjimas susikalbėti su jaunimu bus svarbiausias artimiausias J.Valančiūno uždavinys NBA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento