Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 05

Amerikoje vienu šūviu du zuikius nušovęs E.Mockevičius nenusivils nepatekęs į NBA

Kai Egidijus Mockevičius treneriams ir draugams pranešė, kad vyksta į JAV, daugelis liko šokiruoti. Antroje pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygoje vos 19-os dominavęs „centras“ žvelgė toliau krepšinio aikštės. Egidijus nenorėjo būti vienas tų, kurie be krepšinio kamuolio neturi kur daugiau atsiremti. Sprendimas vykti į Ameriką buvo labai rizikingas, bet pasiteisino su kaupu.
Egidijus Mockevičius
Egidijus Mockevičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • 23-ejų E.Mockevičius po sezono pradės profesionalo karjerą
  • Su 14 atk. kam. vidurkiu šį sezoną buvo geriausias NCAA
  • Šaukimas NBA naujokų biržoje neprognozuojamas
  • Tikimasi, kad žais Ispanijoje arba Italijoje

23-ejų 208 cm ūgio E.Mockevičius baigė ketverių metų karjerą NCAA įrašydamas savo pavardę į Evansvilio „Purple Aces“ komandos metraščius.

Sausį E.Mockevičius taikėsi į NCAA atkovotų kamuolių vidurkio rekordą, kuris priklauso dabartinei „Denver Nuggets“ žvaigždei Kennethui Fariedui (14,5 atk. kam.). Vienu metu su 14,4 atkovoto kamuolio vidurkiu lietuvis lenkė „Los Angeles Clippers“ žvaigždę Blake'ą Griffiną (14,3 atk. kam.), bet sezoną baigė su lygiai 14 kamuolių per rungtynes. Vienaip ar kitaip, tai vis tiek buvo geriausias rezultatas NCAA šį sezoną ir aukščiausias nuo 2011-ųjų K.Fariedo sezono.

Paskutinį savo sezoną NCAA E.Mockevičius per 32 minutes dar rinkdavo vid. 15,7 taško ir blokuodavo 2,8 metimo.

E.Mockevičius per 4 metus privačiame Evansvilio universitete atkovojo 1258 kamuolius ir tapo universiteto visų laikų rekordininku. Kaip ir blokuotų metimų kategorijoje (2,2 blk.).

Vidurio puolėjas šiemet buvo išrinktas geriausiai besiginančiu Misuri Valio (MVC) konferencijos krepšininku, pateko į simbolinį penketą, tris sezonus paeiliui konferencijoje buvo nepralenkiamas pagal atkovotus kamuolius.

„Egidijus ateityje Europoje gali tapti Roberto Javtoko ir Marijono Petravičiaus stiliaus žaidėju“, – pareiškė lietuviams kelią į Ameriką tiesiantis Deirūnas Visockas, pats besisukantis NCAA virtuvėje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Trijų Lietuvos monstrų NCAA kelias: NBA, Eurolyga ar vidutiniokai?

Šis palyginimas turi pagrindo pažvelgus į E.Mockevičiaus statistiką ir visus įvertinimus už Atlanto.

Birželio 23-ąją Brukline vyksiančioje NBA naujokų biržoje jis nesitiki išgirsti savo pavardės tarp 60-ies laimingųjų, tačiau ketina dalyvauti NBA vasaros lygoje. Ten jis gali atkreipti ne tik NBA, bet ir Europos komandų dėmesį. Visai realu, kad profesionalo karjerą Egidijus pradės aukščiausiose Ispanijos ar Italijos krepšinio lygose.

„Negaliu šokti aukščiau bambos. Tikrai nenusivilsiu nepatekęs į NBA. Į tai žiūriu kaip į pamoką“, – 24sek sakė „centras“.

Jis nenusivylė ir išgirdęs Jono Kazlausko žodžius treneriui pristatant Lietuvos rinktinės pasirengimo Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms planus: „Vidurio puolėjo pozicijoje, kuri pas mus labai stipri, jis šiai dienai dar tikrai netraukia. Bet kad jis gerai žaidžia, atkreipia dėmesį... Duok Dieve jam sveikatos. Atvažiuos vyras į Europą, parodys, ką gali, ir matysime“.

E.Mockevičius: „Tikiuosi, kad artimiausiais metais pasieksiu tą lygį, kuris leistų tikėtis kvietimo bent į rinktinės stovyklą“.

Akivaizdu, kad šią vasarą svajonę išbandyti jėgas nacionalinėje komandoje E.Mockevičius turės atidėti bent kitiems metams. Bet kuršėniškis žada daug dirbti, kad ateityje gautų bent kvietimą į rinktinės stovyklą.

„Jei gerbiamas treneris taip sako, jis tikrai žino. Jo krepšinio suvokimas tiesiog neapsakomas. Kas aš būčiau, jei pradėčiau kažką sakyti? – J.Kazlausko žodžius ramiai sutiko E.Mockevičius. – Tikiuosi, kad artimiausiais metais pasieksiu tą lygį, kuris leistų tikėtis kvietimo bent į rinktinės stovyklą. Daug dirbsiu ir tikiuosi, kad laikui bėgant pavyks tai pasiekti“.

24sek kalbėjosi su E.Mockevičiumi apie jo tikslus NBA komandų stovyklose, palyginimą su Robertu Javtoku ir nepopuliarų, bet geriausią jo priimtą sprendimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Apdovanojamas Egidijus Mockevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Apdovanojamas Egidijus Mockevičius

– NBA specialistai naujokų biržoje jūsų pavardės nemato. Ar nepatekimas į NBA jums bus nusivylimas?

– Negaliu šokti aukščiau bambos. Žinau, ką galiu, o specialistai mato tai, ko man tikrai nepavyks įgyvendinti ar pasiekti. Bet savo laimę bandyti galima. Į galvą juk už tai niekas neduos. O kaip bus, taip. Tikrai nenusivilsiu nepatekęs į NBA. Į tai žiūriu kaip į pamoką. Treniruosiuosi ir gal viskas išeis labai gerai. Vien už suteiktą galimybę būsiu laimingas ir vienu, ir kitu atveju.

– Minėjote, kad dalyvausite NBA klubų stovyklose. Kaip joms ruošitės ir kiek laiko truks pasiruošimas naujokų biržai?

– Viskas paaiškės iškart po NCAA finalo ketverto. Dabar akcentuoju darbą salėje, su svarmenimis, bet daugiausiai bandau susitelkti paskutiniams mėnesiams universitete.

E.Mockevičius yra „Auksinės kartos“ narys, kuri su Jonu Valančiūnu priešakyje susižėrė visus įmanomus aukso medalius Europos jaunimo čempionatuose. E.Mockevičius dažniausiai keisdavo J.Valančiūną, bet kai pagrindinis pergalių kalvis nebežaidė Europos dvidešimtmečių čempionate, būtent Egidijus užėmė jo vietą. Mockevičius tapo pergalingų taškų finale autoriumi, atnešusiu Lietuvos komandai auksą.

– Ar ketinate žaisti NBA vasaros lygoje?

– Jei tik bus galimybė, nematau reikalo nedalyvauti NBA vasaros lygoje. Nebent atsitiktų kažkas labai suplanuoto.

– Jonas Kazlauskas sakė, kad Mockevičiui į vyrų rinktinę dar per anksti. Kaip sureagavote į šiuos žodžius?

– Atvirai pasakius, nelabai skaičiau tokių pastebėjimų. Bet jei gerbiamas treneris taip sako, jis tikrai žino. Jo krepšinio suvokimas tiesiog neapsakomas. Kas aš būčiau, jei pradėčiau kažką sakyti? Tikrai neturiu dėl ko nusivilti. Tiesiog tikiuosi, kad artimiausiais metais pasieksiu tą lygį, kuris leistų tikėtis kvietimo bent į rinktinės stovyklą. Daug dirbsiu ir tikiuosi, kad laikui bėgant pavyks tai pasiekti.

– Rinktinės treneris atsargiai vertina lietuvių sprendimą vykti į Ameriką ir ten kilti į vyrų krepšinį. Jeigu susėstumėte su Kazlausku prie vieno stalo, ką pasakytumėte šia tema?

– Čia jau kiekvieno asmeninė nuomonė. Tikrai negalėčiau su juo ginčytis, nes jis į tai žiūri iš krepšinio pusės. O aš į Ameriką nevažiavau vien dėl krepšinio. Tik nežinau, kiek tuose žodžiuose tiesos, kad NCAA sužlugdo kažkokius talentus. Kiekvienas pasirenka savo kelią. Ar tai būtų krepšinis, ar studijos. Pažįstu žmonių, kurie buvo perspektyvūs krepšininkai, bet pasirinko kitą kelią, nes gavo diplomus labai geruose universitetuose. Todėl sugrįžčiau prie žodžių, kad tai yra kiekvieno pasirinkimas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Su Latvijos galiūnu palygintas lietuvis sėkmę surado Niujorke

VIDEO: Egidijaus Mockevičiaus žaidimo epizodai

– NCAA virtuvėje dirbantis Deirūnas Visockas jus palygino su Robertu Javtoku, Marijonu Petravičiumi. Ar nenustebino toks palyginimas?

– Deirūnas pats yra žaidęs, todėl jis žino, ką sako. Būti lyginamam su tokiais žaidėjais yra didžiulė garbė. Tikiuosi, kad vieną gražią dieną man bus galima pasiekti tokį lygį, kuriame buvo jie. Dar dabar atsimenu, kaip susižavėjęs stebėdavau jų žaidimą per televiziją.

– Jeigu galėtumėte paprašyti auksinės žuvelės, kokį žaidimo komponentą įtrauktumėte į savo žaidimo arsenalą?

– Atvirai sakant prašyčiau, kad suteiktų jėgų tobulėti visur. Visiškai visur. Nesu pasiekęs tokio lygio, kad galėčiau išskirti tik vieną aspektą. Man reikia visokeriopo tobulėjimo.

– Egidijau, mokėtės prestižinėje Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje, galingai debiutavote NKL, bet persikėlėte į Ameriką. Kodėl? Aplinkiniai turbūt liko labai nustebę?

– Atėjo laikas, kai supratau, jog noriu kažko daugiau. Kažko apčiuopiamo ir to, į ką būtų galima atsiremti pasibaigus krepšininko karjerai.

Norėjau įgyti tokį aukštąjį išsilavinimą, kuris tikrai duotų svarų skirtumą. O Lietuvoje suderinti šių dviejų man labai svarbių dalykų buvo beveik neįmanoma. Pasitaręs su šeima nutariau surizikuoti ir išbandyti save JAV. Bet ko jau ko, teigiamų emocijų sulaukiau labai mažai. Visi galvojo, kad taip rizikuoti tikrai neverta.

E.Mockevičiaus dosjė pagal D.Visocką

Pagal NBA standartus šiek tiek per žemas „centro“ pozicijai. Ketvirtuoju numeriu šiai dienai žaisti negali, nes Evansvilyje visiškai nemesdavo iš vidutinio nuotolio. Nėra elitinis atletas, bet labai stiprus fiziškai, labai gerai ginasi vienas prieš vieną, bet turi pagerinti kojų darbą, kad galėtų sustabdyti žemesnius ir vikresnius žaidėjus. Turi geras rankas, gali pagauti kamuolį ir gerai užbaigia atakas aplink krepšį. Savo taškus susirenka iš žaidybinių situacijų – prasiveržus gynėjui ir perdavus jam kamuolį, žaidžiant du prieš du, po puolime atkovotų kamuolių arba po derinių, kurie sukuria kampą, iš kurio jis gali iš karto užbaigti ataką. Egidijui neprognozuoja NBA naujokų biržos šaukimo, bet turėtų gauti savo šansą vasaros lygoje. Nors niekas neprognozuoja, kad Mockevičius gali kitąmet atsidurti NBA komandoje, visko gali pasitaikyti. Labai realu, kad po sezono atsidurs Ispanijoje ar panašiame lygyje jau pirmaisiais profesionalo karjeros metais.

– Teko skaityti, kad labai svarbų vaidmenį jūsų gyvenime užima mokslas. Kiti krepšininkai nori tik žaisti krepšinį ir nekvaršinti sau galvos kitais dalykais. Kodėl išsilavinimas jums toks svarbus?

– Nenoriu būti vienu tų, kurie be krepšinio kamuolio neturi kur atsiremti. Ir mano teta, ir brolis visada sakė, kad ir ką bedaryčiau, išsilavinimas turi užimti svarbią vietą. Suvokiu, kad krepšinis nėra amžinas dalykas. Neabejojau, kad turėti net ne vieną, o du diplomus tikrai pravers. Būtent todėl ir nusprendžiau, kad JAV tam geriausia vieta.

– Kuo Evansvilio universitetas kitoks nei kiti Amerikos mastu?

– Šis universitetas buvo vienintelis mano sąraše, todėl palyginti jį su kitais neįmanoma. Bet pagal studentų skaičių jis yra vienas paskutiniųjų pirmajame pajėgiausiame NCAA divizione. Tai nedidelis ir privatus, vos 2500 studentų turintis universitetas.

– Ką studijavote ir kuo galėtumėte tapti, jei, pavyzdžiui, nežaistumėte krepšinio?

– Studijavau vadybą ir finansus. Baigęs mokslus galėčiau dirbti nuo komunikacijos srities iki bankininko. Rasti darbą būtų nesudėtinga.

Nenoriu būti vienu tų, kurie be krepšinio kamuolio neturi kur atsiremti. Suvokiu, kad krepšinis nėra amžinas dalykas.

– NCAA žaidėjai negauna atlyginimo, bet mokesčius už mokslą kompensuoja universitetas. Tačiau kaip pragyventi Amerikoje? Pavyzdžiui, Australijos krepšinio žvaigždė Andrew Bogutas žaisdamas NCAA jautė nepriteklių ir turėdavo naktimis dirbti barmenu.

– Taip, universitete pinigų negauname, bet universitetas apmoka visas įmanomas išlaidas, kaip knygų nuoma, mokesčiai už mokyklą, avalynė ir treniruočių aprangos. Be to, gavome stipendijas, kad galėtume išlaikyti būstą, sumokėti nuomą, komunalinius mokesčius.

– Kuri krepšinio mokykla – Lietuvos ar Amerikos, turėjo didesnę įtaką tavo kaip krepšininko susiformavimui?

– Abi mokyklos man davė labai daug ir palyginti, kuri jų buvo naudingesnė, būtų sunku. Mano krepšininko kelias prasidėjo Lietuvoje, todėl jei ne ji, klausimas, ar būčiau kažko pasiekęs. Šarūno Marčiulionio akademija ir jos treneriai man davė labai didelę naudą. Bet man padėjo ir JAV krepšinio mokykla, kuri padėjo pagerinti tam tikrus įgūdžius aikštėje ir už jos ribų.

– Koks yra NCAA lygis? Pavyzdžiui, kelintą vietą NCAA būtų užėmusi Lietuvos dvidešimtmečių rinktinė, su kuria tapote Europos čempionu? Šarūno Marčiulionio krepšinio akademija?

– Žmonės labai mėgsta kalbėti, kad NCAA lygis yra žemesnis nei Lietuvoje, NKL ar LKL. Bet drįsčiau su tuo nesutikti. Negaliu lyginti NCAA ir LKL, nes nesu ten savęs išbandęs. Bet NKL lygis tikrai neaukštesnis už NCAA.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tiltą į JAV tiesiantis lietuvis laužo NCAA mitus: tai ar Amerika iš tiesų žlugdo Lietuvos talentus?

– Kaip palygintumėte dėmesį iš Lietuvos krepšinio federacijos, Lietuvos trenerių, žiniasklaidos pradedant pirmaisiais jūsų metais NCAA ir baigiantis kelionei Amerikoje?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Mockevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Mockevičius

– Atvirai pasakius, niekada į tai nekreipiau didelio dėmesio. Draugai ar šeima ir tada, ir dabar užsimena, kad kažkas Lietuvoje rašoma, rodoma. Bet pats to nelabai seku.

– Patekote į Evansvilio komandos istoriją savo pasiekimais aikštėje. Ar Evansvilis neverkia atsisveikindamas su vienu geriausių vidurio puolėjų komandos istorijoje?

– Labai gražus pasakymas, bet nemanau, kad galėčiau tokiu vadintis. Juolab, kai taip nepasisekė konferencijos turnyre (į NCAA „Kovo beprotybę“ Evansvilio komanda nepateko tik suklupusi konferencijos finale, – aut .past.). Pačiam asmeniškai yra tekę susitikti su Evansvilio aukštaūgiais, kurie universitetą baigė prieš daugiau nei 20 metų. Jie buvo įspūdingi žaidėjai!

– Ar viskas toje Amerikoje auksas, kaip kad auksu žiba?

– Kaip čia išsireiškus... Sakoma, kad visur gerai, kur mūsų nėra. Tai reiškia, kad visur reikia įdėti labai daug darbo. Amerika nėra išimtis. Ji nebuvo pastatyta vien ant svajonių. Bet viskas, ką patyriau Amerikoje, buvo labai vertinga. Kiekviena bemiegė naktis, kiekvienas ant parketo paliktas prakaito lašas išėjo į naudą.

– Kokiais trimis žodžiais apibūdintumėte savo ketverius metus NCAA?

– Geriausias priimtas sprendimas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas