Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 29

Amžinasis „ristūnų“ variklis: nepailstantis D.Sabonis taikosi į unikalų NBA rekordą

Indianos valstija už Atlanto neretai vadinama JAV, o gal ir viso pasaulio, lenktynių sostine. Būtent šioje valstijoje vyksta žymiosios „Indianapolis 500“ lenktynės. Ten daugelį metų ratus sukdavo ir „Formulės 1“ bolidai, o dabar šioje valstijoje burzgia ir dar vienas negęstantis varikliukas – „Indiana Pacers“ motoras Domantas Sabonis, šį sezoną nusitaikęs į unikalų rekordą.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Scanpix“ nuotr.

Verčiant iš anglų kalbos, „Pacer“ turi dvi reikšmes.

Pirmiausia, tai – lenktynėms skirto žirgo ristūno atitikmuo anglų kalboje. Jais Indianos valstija garsėja jau seniai, o ir vienas iš 1967 m. įkurtos Indianapolio krepšinio komandų „tėvų“ buvo žirgų lenktynių entuziastas Chuckas Barnesas, labai palaikęs idėją komandai suteikti „Pacers“ vardą.

Kita šio žodžio reikšmė – „Indianapolis 500“ lenktynėse naudojamo saugos automobilio pavadinimas (pace car).

Savotišką ristūno ir saugos automobilio miksą šį sezoną turi ir Indianos valstijos krepšinio komanda.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Įspūdingu žaidimu naują NBA sezoną atidaręs Domantas Sabonis fiksuoja aukščiausius karjeros rodiklius, o jo pavardė pirmutinėse gretose ryškiai spindi ir kiek rečiau sirgalių aptarinėjamose statistinėse kategorijose.

Begalinį naujo „Pacers“ stratego Nate'o Bjorkgreno pasitikėjimą gavęs lietuvis šį sezoną yra vienas iš didžiausią krūvį patiriančių NBA žaidėjų.

Iki pat trauma pasibaigusių rungtynių pirmadienį, kai susitrenkęs kelį D.Sabonis paliko aikštę pirmajame kėlinyje ir daugiau ant parketo nebegrįžo, lietuvis buvo daugiausia minučių ant parketo praleidžiantis krepšininkas NBA lygoje.

24-erių „ristūno“ minučių vidurkis siekė net 38,2, o tai reiškė, jog per visas rungtynes ant suolo jis nesėdėjo nė po 10 minučių.

Nors trauma pasibaigusios rungtynės D.Sabonio vidurkį kiek numušė, grįžusi ant parketo trečiadienio naktį „Pacers“ žvaigždė vėl žaidė labai ilgai – Šarlotėje jis lakstė daugiau nei 37 minutes ir už pasitikėjimą atsidėkojo trigubu dubliu.

Dabar su 36,8 aikštėje praleidžiamų minučių vidurkiu D.Sabonis visoje lygoje yra antras ir nusileidžia tik nepailstančiam barzdočiui Jamesui Hardenui iš „Brooklyn Nets“ – jo vidurkis po kelių pratęsimais pasibaigusių rungtynių šoktelėjo net iki 38,6.

Daugiausia minučių žaidžiantys NBA žaidėjai

  • 1. Jamesas Hardenas („Nets“) – 38,6;
  • 2–4. Domantas Sabonis („Pacers“), Malcolmas Brogdonas („Pacers“) ir Kevinas Durantas („Nets“) – po 36,8;
  • 5. Julius Randle'as („Knicks“) – 36,7.

Ilgai rungtyniaujantis D.Sabonis aikštėje toli gražu ne dykaduoniauja. Tai įrodo ir kiti statistiniai komponentai, pagal kuriuos lietuvis yra tarp lygos lyderių.

Per aikštėje praleidžiamą laiką lietuvis vidutiniškai nubėga po 4,41 kilometro ir pagal šį rodiklį yra vienas NBA pirmūnų – nusileidžia tik penkiems žaidėjams. Tarp jų nėra nė vieno tikro aukštaūgio – šioje kategorijoje įprastai dominuoja gynėjai, tačiau D.Sabonis šį sezoną laužo šį stereotipą.

Daugiausia nubėgantys NBA žaidėjai

  • 1. Zachas LaVine'as („Bulls“) – 4,57 km;
  • 2–3. Gordonas Haywardas („Hornets“) ir Tyleris Herro („Heat“) – po 4,49 km;
  • 4–5. Bradley Bealas („Wizards“) ir Fredas VanVleetas („Raptors“) – po 4,42 km;
  • 6–9. Domantas Sabonis („Pacers“), Isaacas Okoro („Cavaliers“), RJ Barrettas („Knicks“) ir Harrisonas Barnesas („Kings“) – po 4,41 km.

Maža to, iki trauma pasibaigusių rungtynių su „Raptors“ D.Sabonis net buvo daugiausia nubėgantis tarp visų NBA krepšininkų – tuo metu jo nubėgtų kilometrų vidurkis siekė 4,6.

Jei D.Saboniui pavyktų vėl kilstelėti savo vidurkį iki tokio, jis galėtų pretenduoti į unikalų NBA rekordą.

Pavertus 4,6 km distanciją į anglosaksišką matavimo vienetą pėdas, sveikas Domas per mačą subėgioja net po 15,06 tūkst. pėdų, o iki šiol NBA lygoje dar nėra buvę atvejų, kai krepšininkas viso sezono metu vidutiniškai per mačą nubėgtų bent 15 tūkst. pėdų (4,57 km).

Tiesa, verta pažymėti, kad žaidėjų nubėgtos distancijos rodiklius NBA fiksuoja tik nuo 2013–2014 m. sezono, t. y. aštuntus metus.

Įdomu tai, kad beveik pusę – 2,16 km – iki traumos nubėgtos distancijos „Pacers“ lenktyninis žirgas sulakstė gynyboje ir pagal šį rodiklį taip pat puikavosi pirmoje vietoje tarp visų NBA žaidėjų. Dabar jis nusileidžia tik ketveriais metais jaunesniam „Cleveland Cavaliers“ naujokui Isaacui Okoro.

Daugiausia gynyboje nubėgantys NBA žaidėjai

  • 1. Isaacas Okoro („Cavaliers“) – 2,11 km;
  • 2–3. Domantas Sabonis („Pacers“) ir Terry Rozieras („Hornets“) – po 2,08 km;
  • 4. Bradley Bealas („Wizards“) – 2,07 km;
  • 5. Zachas LaVine'as („Bulls“) – 2,05 km.

Nepailstantis Lietuvos rinktinės „ristūnas“ per aikštėje praleidžiamą laiką nuveikia ir daugiau sunkiai pastebimų, bet išplėstinėje statistikoje smarkiai išsiskiriančių dalykų.

D.Sabonis yra pirmas visoje lygoje pagal iš viso per rungtynes atliekamus perdavimus. Dažnai „Pacers“ pozicinį ir greitąjį puolimą inicijuojantis lietuvis per rungtynes kamuolį perduoda net po 78,7 karto bei lenkia net ir „Denver Nuggets“ milžiną Nikolą Jokičių, atliekantį po 75,5 perdavimo per susitikimą.

Daugiausia perdavimų atliekantys žaidėjai

  • 1. Domantas Sabonis („Pacers“) – 78,7;
  • 2. Nikola Jokičius („Nuggets“) – 75,5;
  • 3. Malcolmas Brogdonas („Pacers“) – 68,8;
  • 4. Benas Simmonsas („76ers“) – 68,2;
  • 5. Kyle'as Lowry („Raptors“) – 65,7.

Lietuvis kamuolį dažnai ne tik perduoda, bet ir jį liečia. Ypač gerai kamuolį judinančioje „Pacers“ ekipoje Domas žaidimo įrankį savo rankose turi net po 100,4 karto per susitikimą (beveik triskart per minutę), o pagal šį rodiklį jį minimaliai lenkia tik tas pats N.Jokičius (100,6).

Daugiausia kartų kamuolį turintys žaidėjai

  • 1. Nikola Jokičius („Nuggets“) – 100,6;
  • 2. Domantas Sabonis („Pacers“) – 100,4;
  • 3. Malcolmas Brogdonas („Pacers“) – 94,9;
  • 4. Luka Dončičius („Mavericks“) – 93,3;
  • 5. Jamesas Hardenas („Rockets“) – 92,7.

D.Sabonis tarp lyderių NBA lygoje yra pagal prisilietimus prie kamuolio baudos aikštelėje (vid. 9,4, penkta vieta), prisilietimus prie kamuolio žaidžiant ant ūselio (vid. 5,7, ketvirta vieta) ir pagal centravimus nugara į krepšį (vid. 7,7, septinta vieta).

Įdomu tai, kad lietuvis didžiulę įtaką savo komandos puolimui daro net ir nesiliesdamas prie kamuolio.

D.Sabonis per susitikimą išdalija po 5,8 rezultatyvaus perdavimo, bet dar daugiau taškų komandos draugams jis sukuria savo efektyviomis užtvaromis.

Per vieną mačą „Pacers“ žaidėjai net po 6,7 karto pelno taškus po tvirtų Domo užtvarų, o lietuvis pagal šį rodiklį vos nusileidžia tik „Utah Jazz“ prancūzui Rudy Gobert'ui (6,9). Tiesa, lenkė net ir jį, kol negavo traumos ir nepasiblogino rodiklių.

Žaidėjai, po kurių perdavimų komandos draugai pelno daugiausia taškų

  • 1. Rudy Gobert'as („Jazz“) – 6,9;
  • 2. Domantas Sabonis („Pacers“) – 6,7;
  • 3. Stevenas Adamsas („Pelicans“) – 5,6;
  • 4–5. Wendellis Carteris („Bulls“) ir Jusufas Nurkičius („Blazers“) – po 5.

Lietuvis daug juodo ir nematomo darbo atlieka ir gynyboje, kur per mačą net po 12,1 karto sutrukdo varžovui išsimesti laisvą metimą – tai yra aštuntas rezultatas lygoje.

Į antrą „Visų žvaigždžių“ mačą iš eilės pretenduojantis D.Sabonis šį sezoną vidutiniškai renka po 20,4 taško, 12,3 atkovoto kamuolio ir 5,8 rezultatyvaus perdavimo, o „Pacers“ yra tarp Rytų konferencijos lyderių – su 11 pergalių ir 7 pralaimėjimais užima trečiąją vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas