Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 20

Atkrintamosios arba sezono pabaiga: prieš D.Sabonį – siaučiančio bičiulio barjeras

Vienas barjeras jau įveiktas, laukia kitas. Pirmąsias NBA įkrintamųjų rungtynes išgyvenę „Indiana Pacers“ su Domantu Saboniu ateinančią naktį sieks peržengti ir Russello Westbrooko vedamą „Washington Wizards“ klubą.
Domantas Sabonis ir Russellas Westbrookas
Domantas Sabonis ir Russellas Westbrookas / Scanpix nuotr., D.Gvildžio fotomontažas

Įkrintamąsias (angl. play-in) „Pacers“ pradėjo lengva pergale – 144:117 sutriuškino „Charlotte Hornets“, tuo tarpu „Wizards“ 7-8 Rytų konferencijos vietų kautynėse 100:118 nusileido „Boston Celtics“.

Dabar Indianapolio ir Vašingtono komandos surems ietis žūtbūtinėse rungtynėse, po kurių viena iš šių ekipų tęs kovą atkrintamosiose ir mes iššūkį geriausiai Rytų konferencijos reguliariojo sezono ekipai „Philadelphia 76ers“, o kita baigs sezoną taip ir neperlipusi įkrintamųjų slenksčio.

Suprasti akimirksniu: NBA įkrintamųjų sistema

  • Įkrintamųjų turnyre dalyvauja 7–10 vietas abiejose konferencijose užėmusios komandos. Jos bando iškovoti likusius keturis bilietus į atkrintamąsias varžybas;
  • 7 vieta žaidė prieš 8-ąją, o mačo nugalėtojas atkrintamosiose iki keturių pergalių grumsis su 2-ąja konferencijos komanda;
  • 9 vieta žaidė prieš 10-ąją, o mačo pralaimėtojui sezonas baigsis;
  • 7-8 vietų mačo pralaimėtojas ir 9-10 mačo nugalėtojas susikaus paskutinėse įkrintamųjų rungtynėse, kuriose paaiškės aštuntoji atkrintamųjų komanda. Ji iki keturių pergalių žais prieš geriausią konferencijos komandą („Philadelphia 76ers“);
  • Visos įkrintamųjų rungtynės vyksta aukštesnę vietą reguliariajame sezone užėmusios komandos aikštėje;
  • Rytų konferencijos įkrintamųjų komandos: „Celtics“ (7), „Wizards“ (8), „Pacers“ (9) ir „Hornets“ (10).

Prieš galimai paskutines D.Sabonio sezono rungtynes - 15min žvilgsnis į laukiančią „Pacers“ ir „Wizards“ akistatą JAV sostinėje.

Kitoje barikadų pusėje – siaučiantis D.Sabonio bičiulis

Kadaise Domantas Sabonis laukė perdavimų iš Russello Westbrooko, o šiąnakt visomis išgalėmis stengsis sustabdyti siautėjančią NBA žvaigždę.

Sunkiai įsivažiavęs ir daugelio jau nurašytas „Wizards“ įžaidėjas įgavo pagreitį antroje reguliariojo sezono pusėje ir sezoną užbaigė su kerinčia statistika – 22,2 taško, 11,5 atkovoto kamuolio ir 11,7 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą.

„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas
„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas

R.Westbrookas jau ketvirtą kartą karjeroje viso sezono metu rinko trigubą dublį, kai visi likę NBA žaidėjai kartu sudėjus tą yra padarę vos sykį – prieš daugiau nei pusę amžiaus trigubo dublio vidurkius turėjo ir legendinis Oscaras Robertsonas.

Būtent šią NBA legendą R.Westbrookas praėjusią savaitę aplenkė pagal iš viso per karjerą surinktus trigubus dublius.

Siekdami iškovoti pergalę, „Pacers“ privalės aplaužyti ragus „Wizards“ siautuliui, nors tą padaryti šiame sezone jiems sekasi itin sunkiai.

Per trejas tarpusavio rungtynes R.Westbrookas rinko sunkiai protu suvokiamus skaičius – vidutiniškai 27,3 taško, 18 atkovotų kamuolių ir 20 rezultatyvių perdavimų.

Kas jau kas, o D.Sabonis puikiai žino, ką gali būsimasis jo varžovas. Ir ne tik dėl šio sezono akistatų.

2016-2017 m. sezone lietuvis su R.Westbrooku kartu žaidė „Oklahoma City Thunder“ klube ir iš arti matė amerikiečio dominavimą, vainikuotą vieninteliu jo karjeros MVP apdovanojimu.

„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas (kairėje) ir Domantas Sabonis (dešinėje)
„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas (kairėje) ir Domantas Sabonis (dešinėje)

Nors NBA žvaigždės pašonėje lietuvis žaidė tik vieną sezoną, su R.Westbrooku puikų ryšį jis palaiko iki šiol bei po kiekvienų tarpusavio rungtynių apsikeičia keliais žodžiais.

Vedlio trauma

R.Westbrooko faktorius lemiamose rungtynėse bus ypatingai svarbus dar ir dėl to, jog „Wizards“ stovykloje tvyro nežinomybė dėl Bradley Bealo sveikatos.

Ilgą laiką rezultatyviausiu lygos krepšininku buvęs gynėjas tik paskutinėmis reguliariojo sezono savaitėmis praleido į priekį „Golden State Warriors“ žvaigždė Stepheną Curry, tačiau sezoną vis tiek užbaigė su įspūdingu rezultatyvumo vidurkiu – vid. 31,3 taško per mačą.

Tačiau užpraėjusią naktį Bostone vykusiose įkrintamųjų rungtynėse B.Bealas buvo lyg ne savas, o tai didžiąja dalimi lėmė jo neseniai patirta pakinklio sausgyslės trauma.

Gegužės 9-ąją būtent mače su „Pacers“ B.Bealas įmetė net 50 taškų, tačiau po vieno iš prasiveržimų po krepšiu grįžo į gynybą sukandęs dantis, o vėliau praleido ketverias iš eilės rungtynes.

„Scanpix“ nuotr./Bradley Bealas
„Scanpix“ nuotr./Bradley Bealas

Ant parketo jis sugrįžo tik paskutiniame mače prieš „Hornets“, lėmusiame, kad „Wizards“ užėmė 8-ąją vietą Rytuose, bet pirmu smuiku B.Bealas jau negrojo – pataikė tik 8 metimus iš 27 ir pelnė 25 taškus.

Abejonių buvo dėl jo pasirodymo mače Bostone, o galiausiai į aikštę žengęs „Wizards“ lyderis vėl nežibėjo taiklumu ir pataikęs tik 10 metimų iš 25 bandymų pelnė 22 taškus.

Panašu, kad B.Bealas pro sukąstus dantis žengs į aikštę ir galimai paskutinėse sezono rungtynėse prieš „Pacers“, tačiau rungtyniauti šimtu procentų galimybių tikrai negalės.

„Galite vadinti mane vienakoju banditu, jei norite“, – paklaustas apie savo savijautą prieš lemiamas rungtynes sakė B.Bealas.

Problemų prieš lemiamas rungtynes turi ir „Pacers“. Prieš pat užvakar vykusį susitikimą su „Hornets“ paaiškėjo, kad žaisti šią savaitę dėl COVID-19 protokolų negalės rezultatyviausiai pastarąjį mėnesį Indianos ekipoje rungtyniavęs Carisas LeVertas. Prieš „Wizards“ ant parketo nežengs ir TJ Warrenas bei Mylesas Turneris, o klaustukas išlieka ir virš Edmondo Sumnerio, kurio trauma atsinaujino rungtynių su „Hornets“ pradžioje.

„Scanpix“ nuotr./Edmondas Sumneris ir Carisas LeVertas
„Scanpix“ nuotr./Edmondas Sumneris ir Carisas LeVertas

Kas nutiko latviui?

Jei „Wizards“ svarbiame mače su „Pacers“ trūks B.Bealo taiklių metimų, Vašingtono sirgalių akys kryps į latvį Davį Bertanį. Tačiau jam šis sezonas kol kas klostosi ne taip, kaip snaiperis tikėjosi praėjusiais metais, kai sudarė su „burtininkais“ penkerių metų net 80 mln. JAV dolerių sutartį.

Pernai atsiskleidęs Vašingtone ir vidutiniškai rinkęs po 15,4 taško latvis šį sezoną turėjo tapti svarbiausiu „Wizards“ puolimo ginklu po R.Westbrooko ir B.Bealo, tačiau kol kas jo žaidimas nuvilia.

D.Bertanis šį sezoną renka beveik keturiais taškais mažiau nei pernai (11,5), be to, jo pataikymas iš toli sumenko nuo 42,4 proc. iki 39,5, nors greta jis turi daugybę progų atakuoti laisvam jam sukuriantį R.Westbrooką.

Maža to, D.Bertanis plaukioja gynyboje ir pagal išplėstinę statistiką savoje aikštės pusėje yra prasčiausias komandos žaidėjas (su juo komanda per 100 atakų praleidžia net 116 taškų).

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Davis Bertanis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Davis Bertanis

Nepradžiugino JAV sostinės komandos sirgalių ir latvio pasirodymas mače su „Celtics“, kai 33 minutes rungtyniavęs D.Bertanis prametė visus septynis tritaškius, o gynyboje neturėjo šansų prieš 50 taškų suvertusį Jaysoną Tatumą.

Bet geru pasirodymu rungtynėse su „Pacers“ latvis galėtų išpirkti savo nuodėmes ir pasigerinti reputaciją „Wizards“ gerbėjų akyse.

Tiesioginių D.Sabonio oponentų – daug, kokybės – mažai

Gali būti, kad per 48 rungtynių Vašingtone minutes D.Saboniui teks pasistumdyti net su trimis skirtingais centrais.

„Wizards“ strategas Scottas Brooksas pastaruoju metu rotacijoje naudoja ukrainietį Alexą Leną, Danielį Gaffordą ir Robiną Lopezą.

Nors pasirinkimo daug, kokybės iš šių vidurio puolėjų „Wizards“ gauna mažai.

Sezono viduryje mainų būdu įsigytas D.Gaffordas solidžiai užbaigia atakas iš po krepšio ir yra rezultatyviausias tarp „Wizards“ aukštaūgių (10,1 taško), bet gynyboje šiam 208 cm ūgio ir 106 kg svorio centrui trūksta masės ir instinktų, kad atstovėtų prieš elitinius NBA centrus, tokius kaip D.Sabonis.

32-ejų veteranas R.Lopezas pastaruoju metu rungtyniauja neblogai ir viso sezono metu renka po 9 taškus, tačiau akistatoje su D.Saboniu atsilaikyti jam padės nebent per 13 sezonų NBA lygoje išmoktos gudrybės.

„Scanpix“ nuotr./Robinas Lopezas
„Scanpix“ nuotr./Robinas Lopezas

O A.Lenas apskritai yra tapęs „Wizards“ sirgalių kritikos taikiniu. Sezono viduryje iš „Toronto Raptors“ atleistas ukrainietis iš pradžių neblogai užsirekomendavo „Wizards“ trenerių akyse, tačiau reguliariojo sezono pabaigoje ir pirmosiose įkrintamosiose rungtynėse jo žaidimas nuvylė.

Bostone A.Lenas rungtynes pradėjo starto penkete, bet per 11,5 minutės ant parketo jo komanda varžovams nusileido net 15 taškų skirtumu, kai likusias 36 minutes žaidė apylygiai.

„Wizards“ labai trūksta žmogaus, kuriam buvo numatyta pagrindinio centro rolė – Thomaso Bryanto. 10 rungtynių sezono pradžioje spėjęs sužaisti amerikietis rinko po 14,3 taško ir 6,1 atkovoto kamuolio, tačiau baigė sezoną anksčiau laiką dėl kraupios kelio traumos, išvedusios jį iš rikiuotės mažiausiai pusmečiui.

Komandų lyderiai
„Wizards“ „Pacers“
Bradley Bealas 31,3 tšk., 4,4 rez. perd. Malcolmas Brogdonas 21,2 tšk., 5,9 rez. perd.
Russellas Westbrookas 22,2 tšk., 11,5 atk. kam., 11,7 rez. perd. Domantas Sabonis 20,3 tšk., 12 atk. kam., 6,7 rez. perd.
Rui Hachimura 13,8 tšk., 5,5 atk. kam. Dougas McDermottas 13,6 tšk., 3,3 atk. kam.
Davis Bertanis 11,5 tšk., 2,9 atk. kam. Oshae Brissettas 10,9 tšk., 5,5 atk. kam.
Danielis Gaffordas 10,1 tšk., 5,6 atk. kam. Justinas Holiday 10,5 tšk., 3,6 atk. kam.

Tarpusavio rungtynės

„Pacers“ ir „Wizards“ šį sezoną žaidė tris sykius, visus tris laimėjo Vašingtono klubas, o šių komandų rungtynės išsiskyrė įspūdingu rezultatyvumu.

Komandos visus kartus peržengė 120 pelnytų taškų ribą, o gegužės 4-ąją apskritai kartu sudėjus vos nepasiekė 300 taškų.

Įspūdingai tarpusavio mačuose žaidžia ir D.Sabonis, kurio vidurkiai prieš „Wizards“ šį sezoną atima žadą – 32,3 taško, 14,3 atkovoto kamuolio ir 9,3 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą.

Kovo 30 diena. „Washington Wizards“ 132:124 „Indiana Pacers“ (D.Sabonis 35 taškai, 11 atk. kam., 6 rez. perd.);

Gegužės 4 diena. „Washington Wizards“ – 154:141 „Indiana Pacers“ (D.Sabonis 32 taškai, 19 atk. kam., 9 rez. perd.);

Gegužės 9 diena. „Indiana Pacers“ 132:133 (po pratęsimo) „Washington Wizards“ (D.Sabonis 30 taškų, 13 atk. kam., 13 rez. perd.).

15min prognozė

D.Sabonis vėl dominuos ir flirtuos su trigubu dubliu, bet R.Westbrookas ir B.Bealas nukals sunkią pergalę „Wizards“ bei užbaigs lietuvio sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Dougas McDermottas ir Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Dougas McDermottas ir Domantas Sabonis

Rungtynių laikas ir vieta

„Wizards“ ir „Pacers“ grumsis Vašingtono „Capital One“ arenoje, talpinančioje 20,4 tūkst. aistruolių. Tiesa, dėl griežtų COVID-19 apribojimų, užpildytos galės būti tik 10 proc. vietų – rungtynes galės stebėti tik kiek daugiau nei 2 tūkst. „burtininkų“ sirgalių.

Lemiama D.Sabonio komandos kova prasidės 3 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas