Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 29

Aukščiausi NBA milžinai ir jų likimai – vieni it meteoritai, kiti tapo žvaigždėmis

Sustingęs NBA sezonas pristabdė ir aukščiausio lygos krepšininką Tacko Fallą. „Boston Celtics“ komandos 226 cm ūgio milžinas iš Senegalo šiame sezone spėjo pasirodyti tik šešeriose rungtynėse ir per jas pelnė po 3,2 taško. Bet NBA pirmenybėse žaidė ir aukštesnių vaikinų, kurie turėjo svarbesnius vaidmenis. Siūlome prisiminti aukščiausius žaidėjus, žengusius ant NBA parketo.
NBA milžinai: M.Bolas, Yao Mingas, Sh.Bradley, G.Murešanas
NBA milžinai: M.Bolas, Yao Mingas, Sh.Bradley, G.Murešanas / „Scanpix“ nuotr.

Manute Bolas

231 cm ūgio sudanietis svėrė tik apie 100 kg.

Jis žaidė NBA net dešimt metų, nuo 1985 iki 1995-ųjų atstovavęs „Washington Bullets“, „Golden State Warriors“, „Philadelphia 76ers“ ir „Miami Heat“ komandoms.

M.Bolas yra vienintelis NBA žaidėjas, per karjerą atlikęs daugiau blokų, nei pelnęs taškų.

Jis du sezonus pirmavo lygoje pagal blokus, per pirmą sezoną blokavęs po 5 metimus per rungtynes, o per ketvirtą savo sezoną – po 4,3.

Jo vidurkis lieka įspūdingas – 3,3 bloko, o jei būtų žaidęs, pavyzdžiui, po 36 minutes, jo vidurkis siektų 6,4 bloko per mačą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Manute Bolas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Manute Bolas

M.Bolas mirė 2010 metais dėl inkstų ligos, bet dabar NBA bando įsitvirtinti jo sūnus Bolas Bolas. 218 cm ūgio vaikinas atstovauja „Denver Nuggets“.

Gheorghe Murešanas

Vašingtonas mėgo aukštus vyrukus. Netrukus po M.Bolo etapo Vašingtono komanda pakvietė rumuną Gheorghe Murešaną.

231 cm ūgio krepšininkas buvo kur kas naudingesnis puolime. Per savo trečią sezoną NBA jis pelnė po 14,5 taško, atkovojo po 9,6 kamuolio ir blokavo po 2,3 metimo. Jo taiklumas siekė 58 proc.

Du sezonus G.Murešanas pirmavo NBA pagal metimų taiklumą, pataikęs po 60 proc. dvitaškių.

„Twitter“ nuotr./Gheorge Murešanas
„Twitter“ nuotr./Gheorge Murešanas

Dėl traumų Rumunijos krepšininko karjera netruko ilgai. Jis praleido keturis sezonus su Vašingtono ekpa 1993-1997 m., paskui perėjo į „New Jersey Nets“, bet ten per dvejus metus tesužaidė 31 rungtynes ir baigė karjerą būdamas 29-erių.

Po karjeros jis įkūrė krepšinio akademiją, nusifilmavo filme, įsitraukė į visuomeninius projektus.

„Scanpix“ nuotr./Gheorghe'as Murešanas
„Scanpix“ nuotr./Gheorghe'as Murešanas

Slavko Vranešas

230 cm ūgio juodkalnietis NBA rungtyniavo trumpai. Pašauktas NBA naujokų biržoje „New York Knicks“ komandos 2003 metais jis buvo išmainytas į „Portland Trail Blazers“, bet NBA pasirodė tik per vieną mačą.

S.Vranešas labiau įsiminė Europoje, kur atstovavo Podgoricos „Budučnost“, Belgrado „Crvena zvezda“ ir „Partizan“ klubams. 37 metų juodkalnietis karjerą baigė užpernai, žaisdamas Serbijos lygoje.

Shawnas Bradley

229 cm ūgio Shawnas Bradley pateko ne į vieną NBA klipą, bet dažnai ne dėl jam patinkančių priežasčių.

Iki šiol „YouTube“ pilnas vaizdų, kaip NBA žaidėjai krauna į krepšį per liauno sudėjimo Sh.Bradley.

1993 metais vokiečių kilmės amerikietis buvo pasirinktas 2-uoju NBA naujokų biržoje, o iš viso lygoje praleido vienuolika metų (1994-2005), atstovavęs „Philadelphia 76ers“, „Nets“ ir „Dallas Mavericks“. Ilgiausiai jis žaidė Dalase, kur praleido 8 metus ir sužaidė savo rezultatyviausią sezoną, rinkęs po 14,6 taško per rungtynes.

1996-1997 m. sezoną jis pirmavo lygoje pagal blokus (po 3,4), o 2001 metais prisidėjo prie Dirko Nowitzki ir sužaidė Vokietijos rinktinėje per Europos pirmenybes.

Sh.Bardley atliko savo vaidmenį garsiajame „Space Jam“ filme, seriale „Teksaso reindžeris“, dalyvavo įvairiose labdaros projektuose, o su žmona susilaukė šešių vaikų.

Yao Ming'as

Aukščiausias žaidėjas, patekęs į NBA „All-Star“.

229 cm ūgio iš Šanchajaus kilęs kinas visą karjerą atstovavo „Houston Rockets“, bet po devynerių metų lygoje buvo priverstas pasitraukti dėl traumų, praleidęs visą 2009-2010 m. sezoną.

Yao Ming'as aštuonis kartus buvo išrinktas į NBA „All-Star“, bet ne tik dėl gausaus tėvynainių palaikymo.

Jo rezultatyvumo vidurkis siekė 19 taškų ir 9,2 kamuolio, o per 2006-2007 m. sezoną „Rockets“ komandai jis pelnė po 25 taškus. Yao Ming'as buvo sunkiai sustabdomas po krepšiais, nes ir baudas metė solidžiai – 83 proc. per visą karjerą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Yao Mingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Yao Mingas

Baigęs karjerą tapo NBA ir Specialiosios olimpiados ambasadorius, baigė ekonomikos studijas Kinijoje, atidarė vyninę Kalifornijoje.

Chuckas Nevittas

226 cm ūgio vidurio puolėjas figūravo NBA nuo 1982 iki 1994 metų, rungtyniavęs „Houston Rockets“, „Los Angeles Lakers“, „Detroit Pistons“, „Chicago Bulls“ ir „San Antonio Spurs“ komandose.

Tiesa, iš viso jis tesužaidė 155 rungtynes, vidutiniškai po 5,3 minutės per mačą. Užtat turi NBA čempiono žiedą laimėtą su „Lakers“ 1985 metais – jis iki šiol yra aukščiausias žmogus. Laimėjęs NBA pirmenybes.

Tai, kad žaidė epizodiškai, Ch.Nevittas mokėjo vertinti neskausmingai. Kartą aukštaūgis buvo paklaustas nepažįstamojo: ar yra žaidęs krepšinį? Ch.Nevittas atsakė: „Vieni pasakytų, kad taip. Kiti, – kad ne.“

Pavelas Podkolzinas

Iš Novosibirsko kilęs 226 cm ūgio rusas buvo labai aukštas, bet jo karjera NBA truko trumpai.

Jis sužaidė tik šešis mačus „Dallas Mavericks“ gretose 2004-2006 metais, o paskui grįžo rungtyniauti į Rusiją.

Nors vilkėjo „Chimki“ marškinėlius sezoną, daugiausiai laiko P.Podkolzinas atstovavo gimtojo Novosibirsko komandai, o praėjusį sezoną žaidė Jugros „Universitet“ ekipoje Rusijos Superlygoje.

Simas Bhullaras

Toronte gimęs krepšininkas yra pirmasis indų kilmės žaidėjas, patekęs į NBA. Tiesa, 226 cm ūgio milžinas ten žaidė neilgai, 2015 metais pasirodęs „Sacramento Kings“ ir iš ten prapuolęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Simas Bhullaras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Simas Bhullaras

Pastaruoju metu 27 metų Kanados krepšininkas rungtyniavo Taivanyje.

Tacko Fallas

Dabartinis NBA žaidėjas, kilęs iš Senegalo. Nors nebuvo pašauktas NBA naujokų biržoje, praėjusią vasarą „Boston Celtics“ pasiūlė sutartį.

Minkštu metimu ir lengvais judesiais pasižymintį 226 cm ūgio afrikietį jau pamėgo Bostono sirgaliai, nors jis NBA tesužaidė šešis mačus.

„Scanpix“/AP nuotr./Senegalo rinktinei atstovaujantis Tacko Fallas kitą sezoną turėtų būti aukščiausias NBA krepšininkas.
„Scanpix“/AP nuotr./Senegalo rinktinei atstovaujantis Tacko Fallas kitą sezoną turėtų būti aukščiausias NBA krepšininkas.

Aišku, šiuolaikiniame krepšinyje T.Fallui įsitvirtinti nebus paprasta, bet G lygoje jis atrodo neprastai – renka po 12,8 taško ir 10,9 atkovoto kamuolio, o viename mače buvo per plauką nuo trigubo dublio, kai pelnė 14 taškų, atkovojo 12 kamuolių ir blokavo 9 metimus.

Beje, įdomus faktas – T.Fallo abu tėvai yra vidutinio ūgio – abu žemesni nei 180 cm.

Markas Eatonas

224 cm ūgio amerikietis NBA visus 11 metų žaidė „Utah Jazz“ ir 1982-1993 metais paliko platų pėdsaką.

Jis net keturis kartus pirmavo lygoje pagal blokus, o vieną sezoną jo vidurkis siekė 5,6 bloko per rungtynes. Iki šiol pagal „stogų“ vidurkį per sezoną (3,5) M.Eatonui neprilygsta niekas.

M.Eatonas nebuvo toks rezultatyvus atakose (per geriausią sezoną pelnė po 9,7 taško ir atkovojo 11,3 kamuolio), bet sykį išrinktas į „All-Star“ rungtynes, o dukart pripažintas geriausiai besiginančiu lygos krepšininku.

Baigęs karjerą M.Eatonas komentavo „Jazz“ rungtynes, tapo restorano bendrasavininku, o taip pat aktyviai įsitraukė į NBA karjerą baigusių žaidėjų asociacijos veiklą.

Rikas Smitsas

Iš Eindhoveno (Nyderlandai) kilęs, 1988–2000 metais „Indiana Pacers“ klube žaidęs R.Smitsas pats yra 224 cm ūgio

Geriausiais metais (1995-1996 m.) NBA R.Smitsas pelnė po 18,5 taško.

1988 metais pašauktas naujokų biržoje antruoju šaukimu, stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje jis rungtyniavo dvylika sezonų, nė per vieną jo rezultatyvumas nebuvo mažesnis nei 10 taškų. Shaquille'as O'Nealas kartą yra pripažinęs, kad sulaikyti R.Smitsą jam būdavo viena sunkiausių užduočių.

„Scanpix“ nuotr./Rikas Smitsas
„Scanpix“ nuotr./Rikas Smitsas

1998 metais R.Smitsas pateko į NBA „All-Star“ rungtynes, o 2000 metais buvo vienas komandos lyderių, kai „Pacers“ pasiekė NBA finalą.

Karjerą baigęs būdamas 33-ejų jis liko gyventi Jungtinėse Valstijose ir pasinėrė į motokroso lenktynes. Šalia savo namų 5 hektarų plote jis buvo įsirengęs trasą. „Dabar turiu 70 motociklų“, – per susirašinėjimą su sirgaliais pripažino R.Smitsas.

Ralphas Sampsonas

Žaidęs drauge su Hakeemu Olajuwonu „Houston Rockets“ suformavo pirmąjį „dvynių bokštų“ duetą ir padėjo klubui pasiekti NBA finalą 1986 metais.

224 cm ūgio amerikietis buvo sunkiai sulaikomas karjeros pradžioje, kai per pirmuosius ketverius metus lygoje keturis sykius pateko į „All-Star“ rungtynes, rinkęs po 20 taškų ir 10 kamuolių.

VIDEO: Ralph Sampson Career Highlights

Tačiau po 1986 metų, kai žaidė NBA finale, jo karjera sustojo dėl traumų. Nuo 1987iki 1992 metų R.Sampsonas atstovavo „Warriors“, „Kings“ ir „Bullets' komandoms, 1992 m. rungtyniavo Ispanijos klube Malagos „Unicaja“, bet į jaunystėje parodytą lygį nebesugrįžo. Jo karjeros vidurkiai NBA liko solidūs: 15,4 taško ir 8,8 atkovoto kamuolio bei 1,6 bloko.

Priestas Lauderdale'as

Čikagoje gimęs 224 cm ūgio amerikietis NBA žaidė tik du sezonus – „Atlanta Hawks“ ir „Denver Nuggets“ komandose. Per 74 rungtynes jis pelnė po 3,4 taško, o paskui daug metų rungtyniavo kitose šalyse.

Atstovaudamas Sofijos „Lukoil Akademik“ jis yra rungtyniavęs prieš Vilniaus „Rytą“, o taip pat rungtyniavo Kipre, Venesueloje, Kinijoje, Jungtinių Arabų Emiratuose, Irane, Saudo Arabijoje, Libane. Karjerą baigė 2011 metais būdamas 38-erių.

Bobanas Marjanovičius

Vienintelis buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas šiame NBA milžinų sąraše. Šiuo metu 31 metų serbas dar rungtyniauja NBA.

Nepritapęs Kauno klube 224 cm ūgio B.Marjanovičius į NBA peršoko 2015 metais, patekęs į „Spurs“, paskui žaidęs „Pistons“, „Los Angeles Clipper“, „76ers“, o šį sezoną rungtyniauja „Mavericks“ gretose.

Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Su kamuoliu Bobanas Marjanovičius
Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Su kamuoliu Bobanas Marjanovičius

Puolime B.Marjanovičius yra vienas efektyviausių lygos žaidėjų, puikiai pataikantis metimus iš artimų ir vidutinių atstumų bei gerai kovojantis dėl kamuolių.

Tačiau gynyboje serbui trūksta ne tik greičio, bet ir kietumo. Šį sezoną Dalase jis renka po 6,2 taško ir sugriebia po 4,1 kamuolio.

Bobanas yra dar vienas pavyzdys, kad ūgį ne visada lemia genai. Jo tėvai yra 175 ir 168 cm ūgio.

„Taip yra, nes aš atkeliavęs iš kitos planetos. Kaip Supermenas. Nerodau visų galių, nes noriu žaisti krepšinį. Bet kai baigsiu karjerą, iš išskrisiu atgal“, – kartą „Bleach Report“ savo ūgį aiškino B.Marjanovičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas