Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 16

D.Motiejūno rebusas: sugrįžimas į Europą, nenuspėjamas NBA posūkis ir nugaros mitai

2137 serijos – tokia ilga buvo devynerius metus rodyta „Santa Barbara“, su kuria internete juokais lyginama Donato Motiejūno naujo kontrakto istorija. Pastarąjį kartą aikštėje Donatą matėme prieš 7 mėnesius ir 19 dienų. Gal kažkam D.Motiejūno istorija jau atsibodo, gal kažkam ji kelia juoką, bet vienam geriausių Lietuvos krepšininkų tai didžiulis išbandymas. Kol kas jau aišku tik viena – lietuvis tikrai nežais „Houston Rockets“ ir „Brooklyn Nets“. Kas toliau?
Donatas Motiejūnas ir Andrew Bogutas
Donatas Motiejūnas ir Andrew Bogutas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kas nugarai?

„Facebook“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Facebook“ nuotr./Donatas Motiejūnas

D.Motiejūnas su „Houston Rockets“ turėjo pasirašyti ketverių metų 37 milijonų JAV dolerių sutartį, tačiau dėl nepavykusios medicininės patikros puolėjas į komandą nepateko. Žaidėjo sveikatos informacija yra privati ir slapta, todėl „Rockets“ nieko negalėjo pasakyti apie žaidėjo būklę. Bet ko galėjo pabūgti Hjustonas?

Yra kelios versijos. Pirmoji baisiausia – D.Motiejūno nugarai dabar taip blogai, kad jis gali daugiau išvis nebežaisti.

Tačiau gruodžio 3-ąją D.Motiejūnas sukirto rankomis su „Brooklyn Nets“ komanda. Įdomiausia, kad Brukline žaidėjo medicininė patikra buvo sėkminga ir NBA klubas jau buvo pasiruošęs jį įtraukti į komandą, kol sutarties nepermušė „Rockets“.

NBA užkulisiuose kalbama, kad „Nets“ turi vieną profesionaliausių medikų komandų visoje lygoje, todėl jie tikrai negalėjo nepamatyti kažkokių blogybių, dėl kurių būtų nesiryžę rašytis sutarties.

Galima tik spėlioti, bet logiškiausiai skamba versija, kad „Rockets“ galbūt atsitraukė todėl, jog išsigando, kaip D-Mo nugara sureaguos į NBA reguliariojo sezono krūvius. Galbūt dėl to vasarį atsitraukė ir „Detroit Pistons“, paskutinę akimirką dėl medicininės patikros atšaukę mainus.

Galbūt dėl to D.Motiejūnas pagal pirminį sutarties variantą su „Nets“ norėjo dar iki sausio 10-osios į savo banko sąskaitą gauti garantuotus 5 milijonus JAV dolerių, taip lyg apsidrausdamas nuo netikėtumų.

Įdomiausia, kad kai nepraėjo medicininės patikros Detroite, grįžęs į Hjustoną D.Motiejūnas tada iškart žaidė. Jis įrodė, kad gali rungtyniauti. Vienintelis klaustukas – kiek ilgai krūvį atlaikytų nugara?

Kodėl nebežais Brukline?

Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas

Skelbiama, kad D.Motiejūnas nebežais ir Brukline. „Rockets“ permušę „Nets“ pasiūlymą vėliau pasinaudojo išimtimi, kuria keitė sutarties sąlygas ir lietuviui pateikė naują kontraktą. Ši išimtis uždarė D-Mo kelią į Brukliną. Pagal NBA taisykles, nei per laisvųjų agentų turgų, nei mainais D.Motiejūnas negalės žaisti „Nets“ bent metus.

D.Motiejūnas būtų galėjęs rungtyniauti Brukline tuo atveju, jei būtų ėjęs į medicininę patikrą iškart po to, kai „Rockets“ permušė pasiūlymą. Jei Hjustonas ir tada būtų uždegęs raudoną šviesą, pagal NBA taisykles D-Mo būtų žaidęs Brukline.

Likimo ironija – norėdamas išsiderėti geresnes sąlygas ir maištu neprisistatydamas medicininėje patikroje Hjustone, D.Motiejūnas persirašė sutartį. Tada „Rockets“ turėjo panaudoti išimtį, o būtent tai dabar užtrenkė duris į „Barclays Center“ areną.

Kur toliau?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovyklos akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovyklos akimirkos

Galbūt Darylas Morey negali pasakyti spaudai, kokie duomenys užkliuvo per D.Motiejūno patikrą, bet jei į „Rockets“ vadovą kreipsis kolegos iš kitų NBA ekipų, naivu tikėtis, jog generalinis vadybininkas nepasidalins informacija apie aukštaūgį.

Netils ir „Nets“ generalinio vadybininko Seano Markso, kurio gydytojai praleido D-Mo per medicininę patikrą Brukline, išmanusis telefonas.

Anksčiau buvo aišku, kad yra tik kelios komandos, kurios galėtų pasiūlyti Donatui pelningą ilgalaikę sutartį. Tai – „Denver Nuggets“, „Philadelphia 76ers“, „Phoenix Suns“, „Minnesota Timberwolves“ arba „Oklahoma City Thunder“.

Tačiau dabar D.Motiejūnas gali tęsti karjerą bet kurioje NBA komandoje, kadangi lietuvis tapo laisvuoju agentu ir galės pasirašyti bet kokį kontraktą. D.Motiejūnas galėjo likti apribotu laisvuoju agentu, kas vėl reikštų pirmenybę „Rockets“ komandai. Tačiau dabar D-Mo yra visiškai laisvas ir bet kurią akimirką galėtų pasirašyti sutartį su NBA ekipa.

O sutartis gali būti labai įvairaus pobūdžio. D.Motiejūnas gali surizikuoti ir, pavyzdžiui, už minimalų 1 milijono JAV dolerių atlyginimą prisijungti prie praktiškai bet kurios NBA komandos. Tada pasikėlęs savo vertę vasarą ieškoti naujo kontrakto laisvųjų agentų turguje.

Kitas variantas – sudaryti mažiausiai dvejų metų sutartį pasinaudojant NBA išimtimi, kurią dar turi bent 17 klubų: „Boston Celtics“, „Charlotte Hornets“, „Chicago Bulls“, „Denver Nuggets“, „Detroit Pistons“, „Indiana Pacers“, „Los Angeles Lakers“, „Milwaukee Bucks“, „Minnesota Timberwolves“, „Oklahoma City Thunder“, „Orlando Magic“, „Philadelphia 76ers“, „Phoenix Suns“, „Portland Trail Blazers“, „Sacramento Kings“, „Utah Jazz“ ir „Washington Wizards“.

Yra trys išimties rūšys, pagal kurias D.Motiejūnas galėtų pasirašyti 2-4 metų sutartį, o metinio atlyginimo vertė siektų nuo 2,9 mln. iki 5,7 mln. per metus. Tiesa, jei D.Motiejūnas siekia solidaus uždarbio, išsipūtusių NBA atlyginimų apsuptyje lietuviui neapsimoka įsipareigoti ilgam laikotarpiui.

Todėl realiausia, kad D-Mo arba susitars su viena iš penkių NBA komandų, kurios gali jam pasiūlyti ilgesnės trukmės sutartį, arba už minimalią NBA algą pasuks į bet kurią komandą, kuriai reikia sunkiojo krašto puolėjo ir kuri leistų žaidėjui užtektinai rungtyniauti ir pasikelti vertę iki 2017-ųjų vasaros.

Atgal į Europą?

Alfredo Pliadžio nuotr./Donatas Motiejūnas
Alfredo Pliadžio nuotr./Donatas Motiejūnas

D.Motiejūno istorijos kamputyje visada figūravo karjeros tęsinys Europoje, tačiau lietuvis grįžtų arčiau namų tik kraštutiniu atveju. Tiesa, svarbiausia, kad dabar žaisti jis gali, o Europoje pinigų irgi netrūksta. Ko gero, D-Mo šioje situacijoje šį sezoną daugiau uždirbtų Senajame žemyne nei NBA.

„Buvo kelios komandos. Keli labai dideli rimti vardai, – anksčiau apie susidomėjimą Donatu iš Europos 24sek pasakojo puolėjo agentas Tadas Bulotas. – Nemanau, kad Donatas tą vertino labai rimtai. Buvo galvojama, kad jei niekas nepasiūlo to, ko mes siekiame, reikėtų atvažiuoti į Europą ir įrodyti, kad esi sveikas, gali žaisti daug ir gerai. Bet pagrindinis niuansas buvo toks, kad tai iš principo nelabai ką duotų. Vasarą jis vis tiek būtų tapęs apribotu laisvuoju agentu, todėl tik nukeltume visą tą chaosą ateičiai.“

Situacija dabar keičiasi, nes D.Motiejūnas tapo neapribotu laisvuoju agentu, todėl vasarą jis galėtų pasirašyti NBA sutartį su bet kuria komanda. Nors Donatui sugrįžimas į Europą būtų smūgis per ambicijas, atsitraukimo variantas dabar realesnis nei bet kada anksčiau.

Kita vertus, D.Motiejūnas yra iš tų žaidėjų, kuris į Europą grįš tik tada, jei NBA neras jokio priimtino varianto.

D.Motiejūno drama tęsiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas