Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 19

D.Sabonis – apie „Kings“ sėkmę, smagų „Žalgirį“, tėtį Sakramente ir nenorą likti paskutiniu

Domantas Sabonis nesulaukė tokio žiniasklaidos atstovų antplūdžio, kokį sukėlė Kevino Duranto, Giannio Antetokounmpo ir Lukos Dončičiaus pasirodymai pasikalbinimo zonoje, tačiau lietuvis jau nebesijaučia svetimas ryškiausių pasaulio krepšinio talentų apsuptyje. Trečią kartą į „All-Star“ išrinktas Domas pagerino Žydrūnui Ilgauskui priklausiusį lietuvių rekordą bei su nekantrumu žvelgia į sekmadienio naktį vyksiančias rungtynes.

Jei 2020 metais dėl D.Sabonio patekimo į „All-Star“ rungtynes dar galėjo kilti abejonių, o antrąjį sykį 2021-aisiais jis apskritai į jas prasprūdo tik kaip traumuoto Kevino Duranto pakeitimas, tai šiemet jokių abejonių dėl Domo dalyvavimo žvaigždžių šventėje nė būti negalėjo.

Pajuokos objektu buvusią „Sacramento Kings“ komandą iki trečiosios Vakarų konferencijos vietos užkėlęs lietuvis buvo svarstomas net tarp kandidatų į „All-Star“ starto penketą bei visiškai pelnytai jau trečią sykį buvo pasirinktas tarp lygos žvaigždžių.

Suprasti akimirksniu

  • NBA „All-Star“ rungtynės prasidės naktį iš sekmadienio į pirmadienį 3.30 val. Lietuvos laiku.

Sekmadienį jis taps daugiausiai kartų „All-Star“ rungtynėse rungtyniavusiu lietuviu, o taip pat susilygins su Marcu Gasoliu, Derricku Rose'u, Predragu Stojakovičiumi, Deronu Williamsu, Devinu Bookeriu ir kitais žaidėjais, į žvaigždžių rungtynes išrinktais trissyk.

Nors populiarumu jis negali lygintis su pirmo ryškumo NBA žvaigždėmis, Domas jau užsitarnavo savo statusą ir vietą tarp ryškiausių pasaulio krepšinio vardų.

Vienas po kito prie lietuvio per pasikalbinimą kursavo žurnalistai iš viso pasaulio, klausę visko – nuo klausimų apie „Kings“ šio sezono sėkmės paslaptį, iki mėgstamiausio gyvūno.

D.Sabonis sulaukė klausimų ir apie Lietuvos rinktinę bei būsimą pasaulio čempionatą, o jo atsakymus apie nacionalinę komandą rasite paspaudę čia.

15min pateikia įdomiausias D.Sabonio pokalbio su žiniasklaida vietas ir lietuvio atsakymus į įvairiausius klausimus.

– Keeganas Murray („Kings“ krepšininkas, dalyvavęs „Kylančių žvaigždžių“ rungtynėse – aut. past.) sakė, kad nori, jog surinktum trigubą dublį „All-Star“ rungtynėse. Koks tavo atsakymas į tai?

– Stop, stop. Jei tik laimėsime, būsiu laimingas (juokiasi).

USA TODAY Sports/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
USA TODAY Sports/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

– Net keturi žaidėjai reprezentuoja „Kings“ „All-Star“ savaitgalyje. Ką tai sako apie tai, koks ypatingas yra šis Sakramento komandos sezonas?

– Keturi žaidėjai iš Sakramento „All-Star“ rungtynėse – taip nebuvo jau seniai. Tai nuostabu, esu laimingas būdamas to dalimi.

– Tai pirmas kartas, kai į žvaigždžių rungtynes patenki ne iš Rytų, o iš Vakarų konferencijos. Kuo Vakarai geresni už Rytus?

– Niekas nepasikeitė – kaip buvo LeBrono komanda, taip yra. Komandos bus sudarytos tik prieš pat rungtynes, o tada ir pažiūrėsime.

– Ar pamatysime tave ir De'Aaroną Foxą (kitą „Kings“ žaidėją, išrinktą į „All-Star“ rungtynes – aut. past.) atliekančius daug pikenrolų?

– Priklauso nuo to, ar būsime vienoje komandoje (juokiasi). Sužinosime apie tai tik rytoj.

„Scanpix“/AP nuotr./De'Aaronas Foxas (centre)
„Scanpix“/AP nuotr./De'Aaronas Foxas (centre)

– Kiek smagu yra tai, jog didelė tavo šeimos dalis atvyko tavęs palaikyti į „All-Star“ savaitgalį?

– Tai nuostabu. Kuo daugiau galime pabendrauti ir išgyventi tokius momentus, tuo jie tampa ypatingesni.

– Kas iš šeimos yra atvykę?

– Visi išskyrus Tautvydą ir Žygį.

– Ar rytojaus rungtynėse bandysi mesti iš aikštės vidurio?

– (juokiasi) Ne, tikrai ne.

– Kuris iš NBA žaidėjų daugiausiai kalba ir aikštėje?

– Šiais laikais visi kalba, net negalėčiau pasakyti.

– Ar Giannis Antetokounmpo yra sunkiausias oponentas lygoje ir kas jį daro ypatingu?

– Jis ilgas, atletiškas. Net tada, kai manai, kad jį sustabdei, jis tiesiog išties ranką ir įdės kamuolį į krepšį. Jis žaidžia puikiai, gerai skaito žaidimą ir yra vienas geriausių žaidėjų lygoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Giannis Antetokounmpo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Giannis Antetokounmpo

– Kurio žaidėjo norėtum būti pasirinktas rytoj – LeBrono ar Giannio?

– Man išties tai nerūpi, noriu tiesiog eiti į aikštę ir pasilinksminti.

– L.Jamesas ir G.Antetokounmpo rinksis „All-Star“ komandas prieš pat rungtynes. Ar nerimauji dėl to, jog gali likti paskutinis biržoje?

– Pirmaisiais metais buvau paskutinis, antraisiais priešpaskutinis – tikiuosi, kad šiemet nebūsiu paskutinis (juokiasi).

– Gali būti, kad su De'Aaronu būsite skirtingose komandose. Ar bandysi prieš jį gintis?

– Ne, jis per greitas, negalėčiau to daryti (juokiasi).

– Kurį žaidėją be savęs paties norėtum išvysti laimintį NBA titulą?

– (pagalvoja) Mano tautietį Joną Valančiūną. Lietuva turi iškovoti žiedą.

Lietuva turi iškovoti žiedą.

Domai, kuris gyvūnas tavo mėgstamiausias?

– Nežinau, gal tigras.

– Ne lapė (D.Foxo pavardė išvertus į lietuvių kalbą – aut. past.)?

– Ne, lapės turi patikti Foxui (juokiasi).

– Ar norėtum išvysti savo tėtį žaidžiantį šiuolaikiniame krepšinyje?

– Taip. Aš bandau surasti, kas veikia šių dienų krepšinyje, manau, kad tą patį darytų ir jis. Jis tiesiog dominuotų.

– Šį kartą nebuvo abejonių, kad pateksi į „All-Star“ rungtynes, netgi buvo kalbų apie starto penketą. Kiek pačiam rūpėjo tos kalbos ir kiek buvai užtikrintas, kad pateksi?

– Apie šituos dalykus negalvoji, žaidi sezoną ir bandai laimėti kuo daugiau rungtynių. O kai laimi, lengviau patekti. Nieko negalvojau, laukiau ir viskas įvyko.

Mariaus Milašiaus, 15min nuotr./Domantas Sabonis NBA žiniasklaidos dienoje
Mariaus Milašiaus, 15min nuotr./Domantas Sabonis NBA žiniasklaidos dienoje

– Esi pirmas lietuvis su trimis pasirodymais „All-Star“ rungtynėse. Ar tau tai kažką reiškia?

– Sunku patekti, viskas priklauso – jeigu gauni traumą ir praleidi rungtynių, jeigu nesi aukštai lentelėje, viskas sueina. Patekti yra didelis džiaugsmas. Kitais metais jau gali būti visiškai kitaip – ar bus trauma, ar blogai žaisim. Reikia išnaudoti progas.

– Ar turi kažkokį rekordą, kurį norėtum pasiekti per karjerą ir įsirašyti į istoriją?

– Nežinau, dabar šiais laikais kiekvieną dieną vis kitas rekordas. Būtų smagu šį sezoną tapti daugiausiai kamuolių atkovojusiu žaidėju. Dabar esu pirmas, reikia nepraleisti rungtynių ir kuo daugiau sužaisti. Čia būtų geras.

– Domai, prieš metus buvai iškeistas už Tyrese'ą Haliburtoną iš „Indiana Pacers“ į „Kings“. Daug žmonių kritikavo tokius mainus iš „Kings“ pusės. Dabar esate trečioje Vakarų vietoje. Ką galėtum pasakyti kritikavusiems?

– Nesirūpinu dėl to. Pažįstu save, žinau savo galimybes, žinau, kodėl „Kings“ manęs norėjo – nes norėjo pakeisti komandos kryptį. Kol kas tai ir darome, miestas patenkintas, arena nuolat išparduodama, turime keturis vyrukus čia. Labai smagu – turime puikius metus.

Tikiuosi, kad šiemet nebūsiu paskutinis.

– Kai atėjai į „Kings“ ir „Pacers“, niekas netikėjo šiomis komandomis. Bet staiga jos tapo rimtais pretendentais. Kas vienija tokias komandas, kad jos tapo sėkmingomis ir paneigė prognozes?

– Kai mane išsikeitė, buvo planas ir apie jį kalbėjome. Buvo planas viską pakeisti, vasarą imti žaidėjus, iškeisti šaukimus ir daryti viską, kad būtume geresnė komanda. Žinojome, kad bus naujas treneris. Viskas buvo suplanuota ir žinojome, kas bus. Užbaigėme sezoną, o šiemet planas pildosi taip, kaip ir norėjome.

– Per pirmus du kartus „All-Star“ rungtynėse pelnei po 2 taškus, nežaidei ypatingai daug. Ar šiemet tikiesi didesnio vaidmens ir gal jau kalbėjaisi su treneriais?

– Su Michaelu Malone'u („Denver Nuggets“ ir LeBrono komandos „All-Star“ rungtynėse treneris – aut. past.) truputį geriau sutariame, tai gal gausiu truputį daugiau. Bet čia kaifas yra vien būti čia. Jei pasiseks daugiau žaisti, tai pasiseks. Bet suprantu, kad daugiausiai gauna starto penketo žaidėjai. Jei būčiau patekęs į startą, gal būčiau gavęs daugiau laiko.

– Tavo komandos draugas Kevinas Huerteris užsiminė apie asmeninio „Kings“ trenerio Deivido Dulkio teigiamą įtaką jam ir komandai. Ką pats gali pasakyti apie jo įtaką?

– Geras žmogus, juokingas. Daug bendraujame, jis aišku dirba su Kevinu, o jam tai geriausias sezonas, kurį jis turėjo. Tai čia jis ir yra dėkingas Deividui, su kuriuo dirba.

– Keturi iš penkių geriausių NBA žaidėjų yra ne amerikiečiai, pats irgi žaidi puikiai. Ką apie tai galvoji?

– Tai nuostabu. Tai vieni lygos veidų. Jokičius, Luka, Markkanenas irgi turi proveržio sezoną. Europiečiai vis gausiau čia vyksta ir rodo, koks tarptautinis yra krepšinis.

– Kas verčia Nikolą Jokičių tokiu sunkiai sustabdomu žaidėju ir potencialiai jau trečią kartą NBA MVP?

– Jei atvirai, tai jo žaidimo pajautimas. Gali būti prieš jį, gali bandyti jį sustabdyti, bet jis tiesiog išmeta kamuolį vienu ar kitu būdu ir nieko negali padaryti. Jis nuostabus.

– Kaip tavo karjerą paveikė tai, jog augai šeimoje su tėčiu NBA krepšininku?

– Nemanau, kad paveikė. Jei ir paveikė, tai tik privertė mane dar labiau siekti tikslų, sekti tėčio pėdomis ir pasiekimais. Tai buvo mano motyvacija.

– Brolis Tautvydas paprastai tave aplankydavo „All-Star“ renginiuose. Dabar jis dirba „Žalgiryje“. Kokį tau įspūdį jis palieka kaip treneris, kiek darbo įdeda ir kiek laiko prireiks, kol pateks į NBA?

– Aš net nežinau, ar jis nori į NBA patekti (šypsosi). Tutis su manimi prieš tai dirbdavo vasaromis, aš žinau, kaip jis dirba, žinau, kad visi, kas su juo dirba, jiems labai gerai sekasi ir gerai su juo sutaria. Jis labai nori būti geresnis, o visi mato, kaip šiame sezone žaidžia „Žalgiris“. Niekas gal negalvojo, kad toks bus sezonas, bet „Žalgiris“ labai gerai žaidžia. Žiūrime su tėčiu kiekvienas rungtynes, jis čia jau tris mėnesius su mumis gyvena (juokiasi). Palaikome.

zalgiris.lt nuotr./Tautvydas Sabonis
zalgiris.lt nuotr./Tautvydas Sabonis

– Tai Tautvydas labiau nori būti Eurolygos, o ne NBA treneris?

– Aš manau, kad taip. Patys žinote, koks kaifas yra Eurolygoje, kiekvienos rungtynės tarsi finalas. Dabar šiais metais lentelė... Čia yra jo tikslas.

– Kas labiausiai tau patinka stebint „Žalgirio“ žaidimą ir trenerių štabo darbą?

– Patinka žiūrėti, nes turiu ten komandos draugų – Dimša, Lekavičius, Ulanovas, Iggy. Man patinka žiūrėti ir stebėti, nes galvoji apie rinktinę vasarą. Labai įdomu žiūrėti, smagu, „Žalgiris“ mūsų komanda. Plius brolis.

– Tavo kontraktas su „Kings“ jau artėja prie pabaigos. Kiek esi patenkintas šioje komandoje ir ar galvoji apie naują kontraktą?

– Čia tas pats kaip žvaigždžių rungtynės – apie šituos dalykus nereikia galvoti, nes tada galvoji viskas susidaro. Turi galvoti apie komandą, žaisti ir tada viskas gerai bus. Norime laimėti kuo daugiau rungtynių, patekti į atkrintamąsias, o tada vasarą matysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas