Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 13

Dar viena nuomonė: Jonas Valančiūnas gali tapti žvaigžde, bet ne Toronte

Praėjusią savaitę sporto naujienų portalas TSN pateikė savo nuomonę, kad „Toronto Raptors“ vis dar sunkiai sekasi surasti vietą savo sudėtyje Jonui Valančiūnui ir netgi siūlė lietuvį išmainyti. Šį kartą analogišką sprendimą šioje situacijoje mato ir „Raptors Republic“ portalo žurnalistas Anthony Doyle'as. Pateikiame jo straipsnį apie vidurio puolėją iš Lietuvos.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pavasarį J.Valančiūnas atkrintamosiose varžybose atrodė nuostabiai. Jis dominavo pirmuose dviejuose etapuose ir išnaudojo tai, kad DeMaras DeRozanas bei Kyle'as Lowry nerado savojo žaidimo. Tačiau tuomet lietuvis patyrė traumą.

J.Valančiūnas buvo labai stiprus net gynyboje, nes dvikovose su „Heat“ puikiai stabdė Hassaną Whiteside'ą. Atrodė, kad lietuvis gali tapti trečiąja „Raptors“ žvaigžde ir priartinti savo ekipą prie NBA čempionų titulo.

Tačiau olimpinėse žaidynėse lietuvis nuvylė. Jis nežinojo, kur būti aikštėje ir nepatogiai jautėsi gynyboje. Tai lėmė, kad Lietuvos rinktinė neturėjo galimybės pakovoti dėl aukštesnių vietų.

Sunku buvo nustatyti to priežastis. Gal jis vis dar jaučia traumos padarinius? Ar atkrintamosiose jis sužibėjo atsitiktinai, o gal Lietuvos strategas tiesiog blogai jį išnaudojo?

Prieš sezoną „Raptors“ savo puolėjui rodė didžiulį pasitikėjimą. Dwane'as Casey nuolat kartojo, kad komanda pagaliau pasiruošusi jam duoti didesnį vaidmenį puolime. Viskas prasidėjo puikiai, nes jau pirmose šio sezono rungtynėse JV pelnė 32 taškus ir atkovojo 10 kamuolių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Atrodė, kad J.Valančiūnas tapo dar didesne savo komandos dalimi, o atkrintamųjų pasirodymas nebuvo tik laikinas blykstelėjimas. Tačiau prasukus laiką dar 20 rungtynių į priekį mes matome, kad lietuvis retai gauna kamuolį ir dažnai aikštėje atrodo nesusidomėjęs.

„Raptors“ startiniame penkete jis nėra vienintelė problema, tačiau jo žaidimas gynyboje kelia abejonių. Jis tiesiog nespėja ištaisyti klaidų, kurias padaro žemesni krepšininkai.

Šalia jo startiniame penkete pasirodantis Pascalis Siakamas yra vikrus ir atletiškas, tačiau jis taip pat nėra labai tinkamas „Raptors“ žaidimui. Jis yra naujokas, kuris vis dar mokosi. JV skaičiai yra šiek tiek geresni rungtyniaujant kartu su Pattricku Pattersonu, tačiau D.Casey kol kas yra patenkintas jo žaidimu nuo suolo su antruoju penketu.

Puolime „Raptors“ žaidžia kaip visada. K.Lowry ir D.DeRozanas yra jų varikliukas, o tai yra tie žaidėjai, kurie nuolat rungtyniauja individualiai ir metimus susikuria patys. J.Valančiūnas yra puikus „centras“ užtvaroms, tačiau tokioje puolimo sistemoje susikurti metimą jam yra sunku. Jis kamuolį gauna retai, o perdavimai dažnai būna ne itin patogiose pozicijose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyle'as Lowry ir DeMaras DeRozanas

Toronto ekipos atsarginiai žaidėjai pamažu įgauna vis geresnę sportinę formą, o tai leidžia D.Casey dažnai naudoti žemesnį penketą. Jame P.Pattersonas rungtyniauja vidurio puolėjo pozicijoje, o DeMarre Carrollas pasislenka į sunkiojo krašto poziciją.

Tada aikštėje iš toli gali pataikyti visi penki krepšininkai, o tai reiškia, kad tie patys K.Lowry ir D.DeRozanas turi daugiau erdvės savo individualiam šou.

„Raptors“ dar turi Lucasą Noguierą ir Jakobą Poeltlą, kurie yra vikresni ir geriau dirba gynyboje, tačiau jų tikrai niekas neleis į aikštę lemiamomis rungtynių akimirkomis.

Lengva pasakyti, kad J.Valančiūną tiesiog reikėtų išmainyti į DeMarcusą Cousinsą, tačiau pastarąjį vargu, ar išleis „Kings“, o kaina, ko gero, būtų per didelė.

J.Valančiūnas yra puikus žaidėjas ir jis gali tapti didele žvaigžde stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje. Tačiau jam reikia sukurti geresnes sąlygas puolime. Verta paminėti, kad lietuvis nėra itin prastas gynyboje, nes „Raptors“ problemos joje prasideda tikrai ne nuo lietuvio.

JV tiesiog netinka šiam žaidimo stiliui, treneriui D.Casey bei visai dabartinei komandos sudėčiai. Tačiau panašu, kad visos šios aplinkybės nėra svarbios. „Raptors“ šią vasarą įsipareigojo D.DeRozanui ir panašu, kad didelės sutarties kitą vasarą sulauks ir K.Lowry. D.Casey iš Kanados taip pat niekur neturėtų dingti.

Greičiausiai J.Valančiūnas niekuomet netaps visaverte „Raptors“ komandos dalimi. Na bent jau tol, kol komandoje yra visos prieš tai minėtos detalės.

Tai nėra susiję su lietuvio talentu bei sugebėjimu rungtyniauti. Kai kurios „Raptors“ problemos galėtų būti panaikintos, jeigu tik lietuvis rungtyniautų kitoje komandoje. Todėl Masai Ujiri prieš mainų lango pabaigą turėtų rimtai apsvarstyti visus įmanomus variantus.

Rimtas ėjimas neturėtų būti padarytas šiemet, tačiau tai yra problema, kuri, bėgant laikui, ryškės vis labiau. J.Valančiūnas aikštėje nesijaučia patogiai ir jau dabar matome, kad krepšininkas nėra laimingas.

Vidurio puolėjo iš Lietuvos sutartis yra labai protinga ir nedidelė, todėl galbūt ją „Raptors“ vadovai panaudos ateities mainuose, kurie turėtų teigiamos įtakos Toronto klubui.

VIDEO: J.Valančiūno pasirodymas su „Bucks“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas