Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 25

Derickas Rose'as – Čikagos dievukas, kuris prarado savo miesto pasitikėjimą

Jauniausias NBA lygos MVP per visą lygos istoriją Derrickas Rose'as šią savaitę buvo išmainytas į „New York Knicks“ komandą. Naudingiausias 2011-ųjų krepšininkas planavo Čikagoje praleisti visą savo karjerą, tačiau ekipos vadovai turėjo kitų planų.
Derrickas Rose'as
Derrickas Rose'as / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Rose'as yra kilęs iš Čikagos, todėl čia buvo krepšininko tikrieji namai. Būdamas 21-ų metų jis jau ruošėsi atstovauti savo šaliai bei būti pagrindiniu JAV rinktinės įžaidėju, tačiau jo mintyse visuomet buvo „Bulls“. Jis mylėjo savo miestą ir tikėjosi tapti Michaelo Jordano įpėdiniu, kuris buliams atneš septintąjį NBA čempionato trofėjų.

Tačiau kaip mes atsidūrėme taške, kuriame žiūrime į naująją krepšininko 25-uoju numeriu pažymėtą aprangą ir suprantame, kad kažkas ne taip?

Iš karto galima prisiminti 2012 m. balandžio 28-ąją. Tai diena, kai D.Rose'as nusitraukė savo kairiojo kelio raiščius. Tai buvo akimirka, kuri pakeitė artimiausius keturis „Chicago Bulls“ ekipos metus. Treneriai bei komandos draugai braukė ašarą, nes žinojo – jo profesionalo karjera pasikeis visiems laikams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as

Sunku labiau pabrėžti, kokia svarbi buvo pirmojo „Bulls“ numerio trauma 2012 metais. Tačiau tai nebuvo vienintelė priežastis dėl kurios baigėsi šio krepšininko era šioje legendinėje ekipoje.

Dar viena svarbi data šioje istorijoje yra 2013 m. kovo 9-oji. „ESPN“ žurnalistė pranešė, kad D.Rose'ui gydytojai leidžia išbėgti į aikštę. Tai buvo paslaptis, kurią Čikagos komandos vadovai puikiai nuo visų nuslėpė. Niekas nenorėjo skubinti MVP sugrįžti, tačiau vylėsi, kad 10 mėnesių reabilitacijos buvo pakankamai.

Verta paminėti, kad prieš šią žinią D.Rose'ą Čikagoje mylėjo visi. Ir ne tik šiame mieste, o visoje lygoje. Juk tai jauniausias MVP lygos istorijoje, o ši trauma turėjo būti tik nedidelė duobė nuostabioje šio krepšininko karjeroje.

Tačiau kaip jau ir patys supratote – viskas apsivertė aukštyn kojomis vos tik buvo paskelbta žinia apie sveiką Čikagos „Bulls“ įžaidėją. Likę komandos krepšininkai tą sezoną atidavė visas jėgas ir stengėsi iškovoti kuo daugiau pergalių, tačiau jų lyderis prie ekipos neprisijungė. Komandos vadovai viešumoje palaikė tokį D.Rose'o sprendimą, tačiau iš tikrųjų nesuprato ko klauso 2011-ų lygos MVP ir kokie yra jo prioritetai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as

Pirmą kartą per daugelį metų 2008 m. pirmasis naujokų biržos šaukimas neturėjo visų lygos gerbėjų užnugario, tačiau suprato, kad visiems neįtiksi. D.Rose'as nusprendė nežaisti visą likusį sezoną, o jį palaikė visi krepšininko komandos draugai. Savo sprendimu žaidėjas nedvejojo, tačiau jo santykiai su Čikagos klubo vadovais pasikeitė visiems laikams.

D.Rose'as pagaliau sugrįžo į aikštę 2013-2014 metų sezone, tačiau susidūrė su spaudimu, kurio niekuomet anksčiau nebuvo.

Jis stengėsi įrodyti, kad yra tas pats krepšininkas, kuris laimėjo naudingiausiojo prizą, tačiau tai buvo ne tiesa. Žaidėjas dar vis gali pademonstruoti didelį greitį, tačiau jo sprogstamumas veržiantis link krepšio buvo pradingęs. „Chicago Bulls“ įžaidėjas sužaidė 10 rungtynių ir lapkričio mėnesį patyrė traumą, kuri pabaigė dar vieną jo sezoną.

„Scanpix“/AP nuotr./Derrickas Rose'as
„Scanpix“/AP nuotr./Derrickas Rose'as

Prieš prasidedant 2014-2015 m. sezonui reikalai dar labiau pablogėjo. Daug kas tikėjosi, kad amerikietis sugrįš į aikštę ir dar kartą bandys tapti komandos vedliu, tačiau spaudos konferencijoje jis visus tik dar labiau suglumino. Krepšininkas joje daug kalbėjo apie laisvųjų agentų rinką, nors jo kontraktas galiojo dar trejus metus. Tai buvo suprasta kaip neištikimybė komandai, kuri jį palaikė net ir pačiomis sunkiausiomis jo karjeros akimirkomis.

Kalbant apie mainus įvykusius šią savaitę, tai galime teigti, kad viltis, jog D.Rose'as ateityje atves savo komandą į NBA čempionų titulą išblėso. Jis nebegali sugrįžti į tą sportinę formą, kurią demonstravo savo geriausiais karjeros laikais. Per pastaruosius ketverius metus amerikietis praleido daugiau rungtynių (201) negu sužaidė (127).

Galima pastebėti ir tai, kad pastaruosius kelis sezonus D.Rose'o požiūris į krepšinį smarkiai pasikeitė. Anksčiau jis aikštėje atiduodavo visą save, tačiau po tokių skaudžių traumų jis pradėjo žaisti atsargiai. Daugelis žmonių Čikagoje teigia, kad jį pakeitė jo milžiniškas kontraktas su „Adidas“, kuris siekia net 185 mln. JAV dolerių, o jo trukmė net 13 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as

D.Rose'as per daugelį metų pasikeitė, o jo indėlis į „Chicago Bulls“ organizaciją bus aptarinėjamas dar ne vieną mėnesį. Vieni krepšinio gerbėjai dar vis juo tiki, o kiti prarado viltį, kai šis nesutiko rungtyniauti 2013-aisiais.

Verta prisiminti, kad prieš visas traumas D.Rose'as buvo fenomenalus krepšininkas. Tai buvo, ko gero, greičiausias visų laikų įžaidėjas, kokių niekada neregėjome NBA lygoje.

Jis vis dar yra jauniausias MVP visoje NBA istorijoje, o to iš jo niekas atimti negali. Bent jau, kol kas. Savo naują puslapį karjeroje D.Rose'as atvers Niujorke, o jau dabar krepšininkas teigia, kad „Knicks“ nenori palikti niekada.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento