Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 10

Didžiausia kiekvieno NBA klubo klaida šiame amžiuje

Net ir geriausios NBA organizacijos kartais klysta. Nuo prastų pasirinkimų naujokų biržose iki nevykusių mainų, po kurių ekipoms atsitiesti kartais prireikia kelių sezonų. Išpūsti kontraktai bei „pražiopsotos“ žvaigždės – tinklalapis „Bleacher Report“ pristato visų NBA klubų didžiausią klaidą nuo 2000 metų.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / „Scanpix“ nuotr.

„Atlanta Hawks“: milžiniškas Joe Johnsono kontraktas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Johnsonas ir Leandro Barbosa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Johnsonas ir Leandro Barbosa

2010 metų laisvųjų agentų rinkos akvariume atsidūrė didelės žuvys.

LeBronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as, Chrisas Boshas, Dirkas Nowitzkis, Amar'e Stoudemire'as, Paulas Pierce'as, Ray'us Allenas bei Rudy Gay'us pasirašė naujas sutartis, tačiau didžiausias piniginis atlygis pasiekė Joe Johnsono kišenę.

Atleto sudarytas šešerių metų 124 mln. JAV dolerių kontraktas su „Atlanta Hawks“ buvo 14 mln. didesnis nei LeBrono susitarimas su „Miami Heat“.

Tuo metu algų kepurė siekė vos 58 mln. dolerių, tad J.Johnsono kontrakto atitikmuo šiuo metu siektų sunkiai suvokiamus 234 mln. dolerių.

Snaiperis penkis sezonus paeiliui rinko 20 ar daugiau taškų, tačiau po naujo kontrakto šio atskaitos taško daugiau niekada nebepasiekė.

Po dviejų sezonų „Hawks“ nutarė atsikratyti milžiniškos žvaigždės finansinės naštos ir išmainė jį į „Brooklyn Nets“.

„Boston Celtics“: projektas Kyrie Irvingas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas

Kyrie Irvingo mainai 2017-aisiais atrodė kaip didžiulė „Boston Celtics“ klubo pergalė.

Įžaidėjui tuo metu buvo 25-eri, sezoną prieš jis rinko po 25,2 taško bei 5,8 rezultatyvaus perdavimo, o penkerių metų ir 94,3 mln. JAV dolerių kontrakte dar buvo likę dveji metai.

Kitas dalykas – Bostono klubas ne tik sustiprino savo sudėtį, bet ir sudavė smūgį pagrindinei varžovei konkurentei Rytų konferencijoje „Cleveland Cavaliers“ ekipai.

„Celtics“ tuo metu buvo pakilime – turėjo sutartis su Alu Horfordu, Jaylenu Brownu, Marcusu Smartu, Avery Bradley, Terry Rozieru ir neseniai naujokų biržoje pasirinktu Jaysonu Tatumu.

Mainais už K.Irvingą „Cavaliers“ sulaukė traumų kamuojamo Isaiah'aus Thomaso, Jae'aus Crowderio, Ante Žižičiaus bei dviejų ateities šaukimų.

Vis dėlto buvęs LeBrono Jameso ginklanešys komandą paliko 2019 metais kaip laisvasis agentas, o laikotarpis Bostone paženklintas traumomis ir nesutarimais rūbinėje.

Nors šiuo metu „Celtics“ puolimui sėkmingai diriguoja Kemba Walkeris, bet už K.Irvingą išsiųstas paketas dabar atrodo itin skausmingai.

„Brooklyn Nets“: KG ir Paulo Pierce'o mainai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulas Pierce'as ir Kevinas Garnettas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulas Pierce'as ir Kevinas Garnettas

Šie mainai laikomi vieni blogiausių lygos istorijoje. 2013-aisiais „Brooklyn Nets“ metė visas pajėgas siekdami iškovoti titulą, bet liko nieko nepešę.

Michailui Prochorovui priklausanti ekipa subūrė galingą startinį penketą – Kevinas Garnnetas, Paulas Pierce'as, Deronas Williamsas, Joe Johnsonas ir Brookas Lopzas, – tačiau rezultatų tai neatnešė.

Kaina buvo labai brangi. Sudėtį subūręs generalinis direktorius Billy Kingas neteko daugybės ateities šaukimų, kurie, klubo įsivaizdavimu, neturėjo būti aukšti naujokų biržose.

Tačiau „Nets“ rezultatai buvo tokie prasti, kad į Bostoną atvyko ne vienas didis talentas.

Tuo metu 36-erių P.Pierce'as Brukline žaidė vos sezoną, 37-erių K.Garnettas ten užsibuvo pusantrų metų, kol galiausiai buvo išmainytas į „Minnesota Timberwolves“.

Per pastaruosius penkerius metus „Nets“ atliko įspūdingą darbą perstatydama komandą – praėjusią vasarą pavyko privilioti Keviną Durantą ir Kyrie Irvingą.

„Charlotte Hornets“: Terry Rozieras vietoje Kembos Walkerio

„Scanpix“/AP nuotr./Terry Rozieras
„Scanpix“/AP nuotr./Terry Rozieras

„Charlotte Hornets“ organizacija per pastaruosius 20 metų atliko daugybę siaubingų pasirinkimų naujokų biržose (Adamas Morrisonas, Frankas Kaminsky, Noah Vonleh, Michaelas Kiddas-Gilchristas, Malikas Monkas), tačiau 2019-ųjų tarpsezonis buvo kritinis taškas.

NBA legendai Michaelui Jordanui priklausantis klubas žinojo, kad komandos ikona tapusio Kembos Walkerio atlyginimas po metų šaus į viršų, tačiau nusprendė krepšininko nemainyti.

„Hornets“ lyderis pateko į trečiąją simbolinę sezono komandą, tad maksimalus atlyginimas per penkerius metus siekė 221 mln. dolerių.

Kemba net buvo nusiteikęs gerokai susimažinti finansinius įgeidžius iki 190 mln., tačiau klubui netiko ir toks variantas. „Hornets“ pateikė 160 mln. dolerių pasiūlymą, kurio krepšininkas nepriėmė.

Ši Rytų konferencijos ekipa tikriausiai graužiasi nagus, jog savo žvaigždę paleido ne už dyką, o surezgė mainus, kuriuose dalyvavo ir „Celtics“ įžaidėjas Terry Rozieras (3 metai, 58 mln. dolerių).

„Hornets“ nenorėjo mokėti K.Walkeriui po 38 mln. per sezoną, tačiau sutiko mokėti po 19 mln. jo įpėdiniui.

Kaip sekėsi šiems žaidėjams? Naujasis „Celtics“ herojus šį sezoną buvo išrinktas į startinį „Visų žvaigždžių“ mačo penketą, o Šarlotė su nauju įžaidėju aikštelėje rinko po 10,1 taško mažiau, nei jam sėdint ant suolo.

Didelė klaida.

„Chicago Bulls“: ateities šaukimai už Dougą McDermottą

„Scanpix“ nuotr./Dougas McDermottas
„Scanpix“ nuotr./Dougas McDermottas

2014-ųjų NBA naujokų biržą „Chicago Bulls“ pasitiko trokšdama prie Derricko Rose'o, Joakimo Noah, Jimmy Butlerio ir Tajaus Gibsono kvarteto prijungti snaiperį.

Ilinojaus valstijos klubui priklausė 16-asis ir 19-asis šaukimai.

Dougas McDermottas buvo vienas geriausių NCAA žaidėjų, o „Bulls“ netikėjo, kad šis puolėjas biržoje galėtų nukristi iki jų pasirinkimo eilės.

Smarkiai Creightono universiteto žvaigžde patikėjęs „Bulls“ klubas abu 2014-ųjų metų pirmojo rato bei 2015-ųjų antrojo rato šaukimus išsiuntė į „Denver Nuggets“ mainais už 11-uoju pasirinkimu pakviestą D.McDermottą.

Šiuos šaukimus Artūro Karnišovo vadovaujama „Nuggets“ panaudojo Jusufo Nurkičiaus bei Gary Harriso prijungimo prie Denverio komandos.

„Nuggets“ naujokai iškart užėmė svarbius vaidmenis, o D.McDermottas per pusantrų metų Čikagoje fiksavo vos po 8,2 taško.

„Cleveland Cavaliers“: visas 2013-ųjų tarpsezonis

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrew Bynumas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrew Bynumas

Lengva teigti, jog Anthony Bennetto pasirinkimas pirmuoju NBA naujokų biržos šaukimu yra blogiausias „Cleveland Cavaliers“ ėjimas per pastaruosius 20 metų, tačiau 2013-ųjų metų tarpsezonį supa ir daugiau kvestionuojamų sprendimų.

2013–2014 metų sezono kampaniją „Cavs“ pradėjo turėdama vilčių patekti į atkrintamąsias dėka didelio Kyrie Irvingo, Diono Waiterso ir Tristano Thompsono ūgtelėjimo.

Tačiau tada pasipylė klaidos – nuo ėjimų naujokų biržoje, laisvųjų agentų rinkoje iki vyriausiojo trenerio samdymo.

A.Bennetto šaukimas tapo didžiausia klaida – jis pirmajame sezone žaidė beveik po 13 minučių, per kurias rinko po 4,2 taško bei 3 atkovotus kamuolius, o kitą vasarą buvo išmainytas į Minesotą.

Bet tai nebuvo vienintelis „Cavs“ kluptelėjimas.

Klubas įteikė Mike'ui Brownui penkerių metų 20 mln. dolerių sutartį. Tai treneris, kuriam buvo parodytos durys prieš trejus metus.

Laisvųjų agentų rinkoje sėkmės irgi nebuvo rasta – Andrew Bynumas ir Earlas Clarkas neištempė viso sezono. Jarrettas Jackas sužaidė metus, nors buvo sudaręs ketverių metų 25 mln. sandorį.

„Cavs“ sezono metu mainų būdu sulaukė Luolo Dengo ir Spencerio Haweso, tikėjosi prasimušti į atkrintamąsias, tačiau nepavyko, o šie veteranai po sezono paliko klubą.

„Dallas Mavericks“: neišsaugotas Steve'as Nashas

„Scanpix“ nuotr./41FP101204A601
„Scanpix“ nuotr./41FP101204A601

2004-ieji kanadiečiui Steve'ui Nashui tapo apsisprendimo metais – ar likti Dalase su Dirku Nowitzkiu, Michaelu Finley ir Joshu Howardu, ar tapti „Phoenix Suns“ veidu.

Arizonos klubas ant įžaidėjo stalo paklojo 65 mln. dolerių vertės pasiūlymą, o „Mavericks“ siūlomas kontraktas siekė 45 mln., nes klubo savininkas Markas Cubanas abejojo 30-mečio įžaidėjo ilgaamžiškumu.

S.Nashas prisijungė prie „Suns“, kuriai atstovavo net aštuonerius metus.

Per šį laikotarpį krepšininkas rinko po 16,3 taško (43,7 proc. trit.), 10,9 rezultatyvaus perdavimo bei 3,4 atkovoto kamuolio.

Jis dukart tapo naudingiausiu lygos krepšininku, penkiskart pirmavo rezultatyvių perdavimų kategorijoje, šešiskart buvo išrinktas į „Visų žvaigždžių“ rungtynes.

2016-aisiais metais duotame interviu M.Cubanas pripažino, jog S.Nasho neišsaugojimas yra didžiausia, kaip komandos savininko, klaida.

„Denver Nuggets“: išmainytas Donovanas Mitchellas

„Scanpix“ nuotr./Donovanas Mitchellas
„Scanpix“ nuotr./Donovanas Mitchellas

„Denver Nuggets“ yra puiki ir vis dar auganti komanda, tačiau įsivaizduokite šalia Nikolos Jokičiaus, Jamalo Murray'aus, Paulo Millsapo ir Michaelo Porterio rungtyniaujantį Donovaną Mitchellą.

Šį gynėją 13-uoju šaukimu Artūro Karnišovo diriguojamas klubas pakvietė 2017-aisiais, tačiau iškart išmainė į „Utah Jazz“ už Trey'ų Lylesą bei Tylerį Lydoną.

Nors „Nuggets“ negalėjo žinoti, kad D.Mitchellas staigiai taps žvaigžde, tačiau logikos tokiuose mainuose įžvelgti sunku. Mainais už 11-ąjį šaukimą Denverio klubas privalėjo prašyti daugiau.

Dononavo Mitchello atvykimas į Jutą įvyko tobulu metu, kai Gordonas Haywardas persikėlė į Bostoną, o ekipai reikėjo naujo vedlio.

Gynėjas išlaikė „Jazz“ klubą atkrintamųjų paveiksle, per pirmuosius tris sezonus rinkęs po 22,7 taško, 4,1 atkovoto kamuolio bei 4 rezultatyvius perdavimus.

Trey Lylesas Denveryje tapo Paulo Millsapo dubleriu, o po dviejų sezonų persikėlė į „San Antonio Spurs“.

„Detroit Pistons“: Darko Miličičius

AFP/„Scanpix“ nuotr./Darko Miličičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Darko Miličičius

Blake'o Griffino prijungimas prie „Detroit Pistons“ yra viena didžiausių šio amžiaus klaidų organizacijoje, tačiau Darko Miličičiaus pasirinkimas 2003-aisiais yra dar blogesnis.

Pirmasis NBA naujokas biržos šaukimas neabejotinai nukeliavo pas „Cleveland Cavaliers“ ir LeBroną Jamesą, o antruoju pasirinkimu „Pistons“ galėjo kviesti Carmelo Anthony, Dwyane'ą Wade'ą ar Chrisą Boshą.

C.Anthony teigė, jog su jo pagalba „Pistons“ būtų laimėjusi du žiedus, o Benas Wallace'as galvoja priešingai – jaunoji žvaigždė būtų sugriovusi mikroklimatą ir Detroito miestas nebūtų turėjęs galimybės džiaugtis nei tuo vieninteliu žiedu šiame tūkstantmetyje.

Serbas D.Miličičius visada bus prisimintas kaip vienas labiausiai nuvylusių naujokų lygos istorijoje.

„Golden State Warriors“: nuo grupės atskirtas Kevinas Durantas

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

Keviną Durantą prijungusi „Golden State Warriors“ tapo bene nesustabdoma mašina – per dvi superfinalo serijas su KD pralaimėjo vos kartą, kol 2019-aisiais juos išretino traumos.

Artėjusi laisvųjų agentų rinka ir būsimas KD sprendimas ardė ekipą, o komandos draugai atliko siaubingą darbą bandydami išlaikyti sudėtyje šį puolėją.

Draymondas Greenas negailėjo įžeidimų, generalinis vadybininkas juokavo, kad K.Durantas nėra vertas pinigų, kokie yra mokami Stephenui Curry.

Užuot pamaloninę žvaigždę, „Warriors“ šaudė sau į kojas.

Kiek vėliau K.Durantas pripažino, jog konfliktas su D.Greenu turėjo įtakos jo sprendimui persikelti į „Brooklyn Nets“.

„Warriors“ galėjo išlikti viršūnėje, tačiau dabar vietoj KD turi Andrew Wigginsą.

„Houston Rockets“: 80 mln. kontraktas Ryanui Andersonui

„Scanpix“/AP nuotr./Ryanas Andersonas
„Scanpix“/AP nuotr./Ryanas Andersonas

„Houston Rockets“ siekė pratęsti savo modernią tritaškių gausa paremtą filosofiją ir 2016-ųjų vasarą sudarė ketverių metų 80 mln. JAV dolerių su Ryanu Andersonu.

Svarbiausia mintis – duoti laisvę lyderiui Jamesui Hardenui bei išplėsti aikštelę, o R.Andersonas buvo vienas geriausiai pataikančių aukštaūgių lygoje.

Vis dėlto 20 mln. dolerių per metus žaidėjui, kuris gali pasiūlyti tik metimą, yra per daug. 208 cm ūgio puolėjas prastai rinko kamuolius, neturėjo gero aikštės matymo bei buvo trapus gynyboje.

R.Andersono laikotarpis Hjustone truko du sezonus, per kuriuos jis rinko po 11,6 taško bei 4,8 atkovoto kamuolio.

„Indiana Pacers“: išmainytas Kawhi'us Leonardas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Austinas Daye'us ir Kawhi'us Leonardas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Austinas Daye'us ir Kawhi'us Leonardas

2011-ieji metai – George'as Hillas save įtvirtino kaip vieną geriausių atsarginių įžaidėjų lygoje, pasiruošusiu tapti pagrindiniu „San Antonio Spurs“ atakų generolu.

Krepšininko stiprybės – tritaškis metimas ir gynyba.

Naujo dirigento ieškojusi „Indiana Pacers“ sutiko mainais už G.Hillą išsiųsti 15-ąjį ir 42-ąjį šaukimus, pridėjusi ir teises į slovėną Erazemą Lorbeką.

Ilgai nedvejojusi Teksaso valstijos ekipa 15-uoju pasirinkimu naujokų biržoje ištraukė Kawhi'ų Leonardą.

G.Hillas tapo solidžiu įžaidėju Indianoje, tačiau K.Leonardas šovė iki NBA finalų MVP kalibro žaidėjo, rungtyniavusio „Visų žvaigždžių“ rungtynėse bei sulaukusio geriausiai besiginančio žaidėjo įvertinimo.

42-asis šaukimas buvo išnaudotas latviui Daviui Bertaniui, kuris San Antonijuje praleido trejus metus, sužaidė 220 rungtynes, o iš toli atakavo 40,4 proc. tikslumu.

„Los Angeles Clippers“: prarastas pirmasis šaukimas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyrie Irvingas

Norėdama atsikratyti 28,8 mln. JAV dolerių vertės Barono Daviso kontrakto, „Los Angeles Clippers“ 2011-ųjų vasarį sutiko išsiųsti šį veteraną bei neapsaugotą pirmojo rato šaukimą į Klivlandą, mainais gaudama Mo Williamsą ir Jamario Mooną.

„Cavs“ tuo metu reikėjo surinkti visus įmanomus naujokų biržos šaukimus, kokius tik galėjo gauti, nes prieš keletą mėnesių ji neteko pagrindinės žvaigždės LeBrono Jameso.

Stebuklų metas. Nors buvo apskaičiuota, jog šio šaukimo tikimybė tapti pirmuoju pasirinkimu biržoje buvo vos 2,8 proc., tačiau krepšinio dievai nusišypsojo Ohajo valstijos komandai.

„Cavs“ pašaukė Kyrie Irvingą bei atleido Baroną Davisą, o „Clippers“ praleido galimybę sujungti talentingą įžaidėją su Blake'u Griffinu bei DeAndre Jordanu.

„Los Angeles Lakers“: nesutvarkyti Shaqo ir Kobe Bryanto santykiai

„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Shaquille'as O'Nealas
„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Shaquille'as O'Nealas

Kobe Bryanto ir Shaquille'o O'Neallo duetas yra laikomas vienu geriausių NBA istorijoje, tačiau jie kartu galėjo pasiekti kur kas daugiau.

Šie legendiniai krepšininkai kartu žaidė aštuonis sezonus, visus kartus pateko į atkrintamąsias, keturis kartus žaidė NBA finale, triskart laimėjo titulą.

Sh.O'Nealas skynė kelią link žiedų, o K.Bryantas troško būti pirmąja opcija komandoje, kai vidurio puolėjas pasiekė 30 metų amžiaus ribą.

Nesutarimai baigėsi tuo, jog dičkis buvo išmainytas į „Miami Heat“ už Caroną Butlerį, Lamarą Odomą, Briantą Grantą, 2006-ųjų metų pirmojo bei 2007-ųjų metų antrojo rato naujokų biržos šaukimus.

L.Odomas užėmė svarbų vaidmenį 2009-ųjų bei 2010-ųjų čempioniškose Los Andželo komandose, tačiau „Lakers“ nesulaukė atitinkamo kalibro žvaigždės atgal, o pirmajame sezone be Shaqo net nepateko į atkrintamąsias.

Majamyje centras tapo Dwyane'o Wade'o pagalbininku bei padėjo iškovoti trofėjų 2006-aisiais.

Jei K.Bryantas ir Sh.O'Nealas kartu būtų žaidę ilgiau, neabejotinai galėjo įeiti į istoriją kaip geriausias visų laikų NBA duetas.

„Memphis Grizzlies“: Hasheemo Thabeeto klaida

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hasheemas Thabeetas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hasheemas Thabeetas

„Memphis Grizzlies“ greitai pasigailėjo davusi 94 mln. JAV dolerių kontraktą Chandleriui Parsonsui, kurio karjerą sugniuždė traumos, tačiau dar didesnė klaida buvo padaryta 2009-aisiais, kai antruoju šaukimu pasikviestas Hasheemas Thabeetas.

Pirmuoju numeriu „Los Angeles Clipppers“ pašaukė Blake'ą Griffiną, o „Grizzlies“ pražiopsojo būsimus lygos MVP.

221 cm ūgio Tanzanijos krepšininkas atrodė kaip geras kovotojas dėl kamuolių bei puikus lanko saugotojas, tačiau puolimo arsenalo stygius privertė Memfio ekipą išmainyti centrą jau po dvejų metų.

Naujokų biržoje „Grizzlies“ praleido galimybę pasikviesti Jamesą Hardeną, Stepheną Curry, Jrue Holiday'ų, DeMarą Derozaną.

„Miami Heat“: Michaelo Beasley šaukimas

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Beasley
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Beasley

Kaip ir „Memphis Grizzlies“, taip ir „Miami Heat“ vadovai viliasi, jog antrąjį šaukimą būtų panaudoję kitaip.

Michaelas Beasley pirmajame sezone „Kansas City“ universitete rinko monstrišką statistinę eilutę – 26,2 taško, 12,4 atkovoto kamuolio.

„Chicago Bulls“ ir Derricko Rose'o sąjunga atrodė natūrali, o Majamio klubo pasirinkimas irgi buvo logiškas.

Puolėjas nežaidė prastai – per pirmuosius du sezonus fiksavo 14,3 taško bei 5,9 atkovoto kamuolio, – tačiau jis netapo žvaigžde, kokios „Heat“ tikėjosi.

Galiausiai Floridos klubas jo atsikratė, siekdamas atlaisvinti vietos algų kepurėje LeBrono Jameso bei Chriso Bosho atvykimui.

„Milwaukee Bucks“: Jabaris Parkeris vietoje Joelio Embiido

„Scanpix“/AP nuotr./Giannis Antetokounmpo ir Joelis Embiidas
„Scanpix“/AP nuotr./Giannis Antetokounmpo ir Joelis Embiidas

Joelis Embiidas ir Giannis Antetokounmpo galėjo tapti komandos draugais Milvokyje, tačiau 2014-aisiais antruoju šaukimu „Bucks“ nusprendė pasirinkti Jabarį Parkerį, o ne pėdos traumą prieš biržą patyrusį centrą.

Puikiai NCAA žaidęs J.Parkeris atrodė kaip saugus variantas, nors talentingesnis akivaizdžiai buvo vidurio puolėjas iš Kamerūno.

Vis dėlto J.Parkeris nusitraukė abiejų kojų kelio raiščius, o kai puolėjo naujoko kontraktas baigėsi, „Bucks“ paleido jį dykai.

Tuo metu J.Embiidas išsilaižė žaizdas bei tapo dominuojančia jėga lygoje.

Įsivaizduokite jį kartu su monstru iš Graikijos.

„Minnesota Timberwolves“: dukart nepašauktas Stephenas Curry

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

2009-ųjų NBA naujokų biržos šmėkla visada persekios „Minnesota Timberwolves“ klubą.

Mineapolio ekipai priklausė 5-asis ir 6-asis šaukimai, o komanda dairėsi gynėjo. Atrodo, kad akivaizdus pasirinkimas buvo auksarankis Stephas Curry, NCAA pirmenybėse rinkęs po 28,6 taško.

Vis dėlto „Timberwolves“ nusprendė pasirinkti Ricky Rubio bei Jonny Flynną. Ispano karjera NBA yra solidi, o J.Flynnas žaidė vos tris sezonus.

S.Curry dukart tapo lygos MVP, iškovojo tris titulus bei savo sugebėjimu pataikyti iš bet kur pakeitė požiūrį į krepšinį.

Jei galėtų, „Timberwolves“ tikrai atsuktų laiką atgal.

„New Orleans Pelicans“: DeMarcuso Cousinso projektas

„Scanpix“ nuotr./DeMarcusas Cousinsas ir Anthony Davisas
„Scanpix“ nuotr./DeMarcusas Cousinsas ir Anthony Davisas

Statyti komandą aplink du didelius žmonės buvo puiki idėja... prieš 25-erius metus.

Dabartinis NBA krepšinis paremtas intensyvumu bei pataikymu, tad geriausia būtų šalia aukšto kalibro aukštaūgio turėti grėsmę kelti galinčius snaiperius, o ne užkimšti aikštelę dar vienu begemotu.

Taip nutiko „New Orleans Pelicans“ komandai, kuri DeMarcusą Cousinsą pastatė šalia Anthony Daviso.

Nors D.Cousinsas rinko puikius skaičius – 25 taškai, 12,7 atkovoto kamuolio bei 5 rezultatyvūs perdavimai, tačiau „Pelicans“ 2017-aisiais nepateko į atkrintamąsias, o kitą sezoną galiūnas praleido dėl nutrauktos Achilo sausgyslės.

Jei „Pelicans“ nebūtų atlikusi šių mainų, Jrue Holiday'us ir Buddy Hieldas būtų tobulai tikę šalia A.Daviso, o 2017-ųjų naujokų birža į Naująjį Orleaną galėjo atgabenti Donovaną Mitchellą, Bamą Adebayo, Johną Collinsą, Jarrettą Alleną arba OG Anunoby.

„New York Knicks“: Isiah'aus Thomaso treniravimo laikotarpis

„Scanpix“ nuotr./Isiah'us Thomasas
„Scanpix“ nuotr./Isiah'us Thomasas

Šiuo metu būtų paprasčiau sudaryti sąrašų dalykų, kuriuos „New York Knicks“ per pastaruosius 20 metų atliko teisingai.

Nors klube dažnai keitėsi treneriai, šaukimai biržoje buvo nevykę, o kontraktai siaubingi, tačiau Isiah'aus Thomaso era „didžiajame obuolyje“ yra blogiausias nutikęs dalykas per pastaruosius keletą dešimtmečių.

Buvusi „Detroit Pistons“ žvaigždė atsisėdo ant kelių „Knicks“ kėdžių – prezidento, generalinio direktoriaus bei trenerio. Jis į komandą prisikvietė geriausius laikus jau nugyvenusius gynėjus, suteikdamas jiems neįtikėtinai prastas sutartis.

Vienu metu Niujorke žaidė Stephonas Marbury, Steve'as Francisas, Nate'as Robinsonas bei Jamalas Crawfordas. Keturi gynėjai, kuriems reikėjo kamuolio rankose ir gausybės metimų, o ne bandymų kurti progas komandos draugams.

I.Thomasas treneriui Larry Brownui įteikė penkerių metų ir 50 mln. dolerių sutartį, tačiau jį atleido vos po pirmojo sezono, o kompensacija siekė net 18,5 mln. dolerių.

Matematika paprasta – 23 trenerio atneštos pergalės klubui kainavo 28,5 mln. dolerių.

Prezidentas ir direktorius I.Thomasas paskyrė save treneriu, tačiau per du jo vadovavimo sezonus „Knicks“ iškovojo vos 56 pergales.

Po paskutinio sezono „Knicks“ savininko Jameso Dolano kantrybė trūko – I.Thomasas buvo pašalintas iš pareigų.

„Oklahoma City Thunder“: nepasiūlyti papildomi 5 mln. J.Hardenui

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas (su kamuoliu)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas (su kamuoliu)

Nepaisant pralošto 2012-ųjų NBA finalo, „Oklahoma City Thunder“ atrodė beribį potencialą turinti dinastija, kurios priešakyje buvo Kevinas Durantas, Russellas Westbrookas ir Jamesas Hardenas.

Visi jie buvo labai jauni, tačiau patekę tarp talentingiausių taškų rinkėjų lygoje.

Bet kai atėjo laikas mokėti pinigus J.Hardenui, „Thunder“ pašykštėjo, gynėjui pasiūlydama penkerių metų 55 mln. sutartį.

Tai 5 mln. mažiau nei maksimalus pasiūlymas.

Klubas perspėjo žaidėją, jog išmainys jį, jei nesutiks su šiomis sąlygomis.

Galiausiai J.Hardenas buvo išsiųstas į Hjustoną už Jeremy Lambą, Keviną Martiną ir keletą ateities šaukimų.

Belieka tik spėlioti, ką būtų pasiekusi „Thunder“, jei būtų pasiūliusi papildomus penkis milijonus krepšininkui, kuris „Rockets“ ekipoje tapo galingiausia taškų mašina NBA.

„Orlando Magic“: Serge'as Ibaka

AFP/„Scanpix“ nuotr./Serge'as Ibaka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Serge'as Ibaka

Lengva pamiršti Serge'o Ibakos laikotarpį „Orlando Magic“, kuriai atstovaudamas jis sužaidė 56-erias rungtynes.

„Thunder“ išmainė ispaną į „Magic“ 2016-aisiais, atgal sulaukdama Victoro Oladipo, Domanto Sabonio bei Ersano Ilyasovos paketo. Tai puikus Oklahomos klubo ėjimas, leidęs vėliau prisivilioti Paulą George'ą.

Orlando komanda nebuvo atkrintamųjų kalibro, tad veterano S.Ibakos mainai atrodo nelogiški.

Galiausiai jis buvo išsiųstas į „Toronto Raptors“ už Terrence'ą Rossą ir pirmo rato šaukimą.

Sunku paaiškinti „Magic“ ėjimus, bet Orlandą palikę V.Oladipo ir D.Sabonis tapo žvaigždėmis lygoje.

„Philadelphia 76ers“: Markelle'o Fultzo klaida

AFP/„Scanpix“ nuotr./Adamas Silveris ir Markelle'is Fultzas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Adamas Silveris ir Markelle'is Fultzas

„Philadelphia 76ers“ generalinio direktoriaus Samo Hinkie užkurtas „procesas“ nesiklostė sklandžiai.

Komanda ne vienus metus merdėjo, o tai atnešė daugybę aukštų šaukimų biržose, tačiau šūvių pro šalį renkantis naujokus būta nemažai.

Bet nė vienas jų nenuvylė taip stipriai kaip Markelle'as Fultzas.

„76ers“ išmainė trečiąjį 2017 metų šaukimą bei pirmojo rato pasirinkimą 2019-aisiais, jog pirmu šūviu galėtų pasikviesti M.Fultzą.

Per dvejus metus Filadelfijoje įžaidėjas rinko po 7,7 taško, 3,4 atkovoto kamuolio bei 3,4 rezultatyvaus perdavimo, kol galiausiai buvo išsiųstas į Orlandą.

Trečiuoju numeriu „76ers“ galėjo pasirinkti Jaysoną Tatumą, kuris su J.Embiidu ir B.Simmonsu būtų sudaręs didįjį ekipos trejetą.

„Phoenix Suns“: nepasirinktas Luka Dončičius

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Deandre Aytonas per pirmuosius du sezonus NBA rinko po 17,1 taško, 10,8 atkovoto kamuolio bei 1,2 blokuoto metimo. Tai įspūdingi skaičiai, bet „Phoenix Suns“ turėtų gailėtis vietoje šio vidurio puolėjo nepasirinkusi Luka Dončičiaus.

Slovėnas ne tik tapo geriausiu šios naujokų klasės žaidėju, bet ir greitai įsirašė tarp geriausių krepšininkų lygoje.

L.Dončičiaus ir Devino Bookerio duetas būtų varęs varžovus iš proto.

Iš Madrido į Dalasą persikėlęs krepšininkas jau antrajame sezone tempė „Mavericks“ link atkrintamųjų, kai D.Aytono ir D.Bookerio vedama „Suns“ sezono sustabdymą pasitiko 10-oje Vakarų konferencijos vietoje.

„Suns“ maldauja, jog situacija būtų panaši į 1984-uosius, kai pirmuoju naujokų biržos numeriu iškeliavo Hakeemas Olajuwonas, o Michaelas Jordanas nukrito iki trečiojo pasirinkimo.

Kad ir kiek būtų geras žaidėjas D.Aytonas, L.Dončičius visada bus geresnis.

„Portland Trail Blazers“: Gregas Odenas vietoje KD

„Scanpix“ nuotr./Gregas Odenas
„Scanpix“ nuotr./Gregas Odenas

2007 metų pirmuoju NBA naujokų biržos pasirinkimu buvo renkamasi tarp „Ohio State“ universiteto centro Grego Odeno bei „Texas“ universiteto puolėjo Kevino Duranto, kurie dominavo NCAA pirmenybėse.

G.Odenas – 213 cm atletas, talžęs varžovus abiejų aikštės pusių baudos aikštelėse.

K.Durantas – elitinis taškų rinkėjas, turintis labai ilgas rankas bei galintis efektyviai atakuoti iš įvairių distancijų.

„Portland Trail Blazers“ net klausė sirgalių nuomonės, kurį krepšininką pasirinkti.

Buvęs Arvydo Sabonio klubas nusprendė rizikuoti ties G.Odenu, tačiau jis praleido visą pirmąjį sezoną dėl kelio traumos, o „Seattle SuperSonics“ pasirinktas KD fiksavo po 20,3 taško.

Traumų iškankintas vidurio puolėjas Portlande sužaidė vos 82 mačus, o Kevinas Durantas tapo vienu geriausių visų laikų žaidėjų, sykį rinktas MVP bei keturiskart tapęs rezultatyviausiu lygos krepšininku.

„Sacramento Kings“: bene kiekvienas šaukimas nuo 2000-ųjų

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikas Stauskas – 8 šaukimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikas Stauskas – 8 šaukimas

Per pastaruosius du dešimtmečius Sakramente teigiamų dalykų buvo mažai.

Pagrindinė priežastis? Prastas darbas naujokų biržose.

DeMarcusas Cousinsas, De'Aaronas Foxas, Kevinas Martinas bei Tyreke Evansas buvo kokybiški ėjimai, o su kitais šio amžiaus naujokais buvo stipriai prašauta.

„Kings“ turėjo „Top 8“ šaukimus ketverius metus iš eilės – nuo 2012-ųjų iki 2015-ųjų, – tačiau per šią atkarpą komandą papildė tik Thomasas Robinsonas, Benas McLemore'as, Nikas Stauskas ir Willie'is Cauley-Steinas.

Jų ne tik nebėra Sakramente, bet Th.Robinsas ir N.Stauskas apskritai nebežaidžia NBA.

2018-ųjų metų biržos antruoju šaukimu pasirinktas Marvinas Bagley III per du sezonus dėl traumų sužaidė vos du mačus.

Ko gero, nereikia priminti, kad tarp variantų naujokų akvariume vis dar buvo Luka Dončičius.

„San Antonio Spurs“: išmainytas Kawhi'us Leonardas

„Scanpix“/AP nuotr./Kawhi'us Leonardas
„Scanpix“/AP nuotr./Kawhi'us Leonardas

„San Antonio Spurs“ klubo ėjimuose mažai matyti klaidų, bet Kawhi'aus Leonardo išsiuntimas į Kanadą yra išimtis.

Puolėjo atsikratymas buvo labai skausmingas, bet Danny Greeno pridėjimas yra sunkiai suvokiamas.

DeMaras DeRozanas trejus metus iš eilės žaidė „Visų žvaigždžių“ mače, tačiau jo, Jakobo Poeltlo bei pirmojo rato šaukimas atrodo per maža grąža Teksaso klubui.

Vieninteliame savo sezone Toronte K.Leonardas vedė „Raptors“ link pirmojo istorijoje NBA čempionų titulo, laimėjęs ir finalų MVP apdovanojimą.

Nors jo Toronte nebėra, tačiau „Raptors“ dėl savo ėjimo tikrai neturėtų gailėtis.

D.DeRozano lyderystės nepakanka – „Spurs“ pirmą kartą šiame amžiuje galimai nepateks į atkrintamąsias. Netyla pranešimai, jog jis yra nepatenkintas San Antonijuje ir šią vasarą gali palikti ekipą.

Dviejų svarbių žaidėjų netekusi „Spurs“ mainais negavo nei superžvaigždės, nei perspektyvaus žaidėjo.

„Toronto Raptors“: išmainytas Vince'as Carteris

Getty Images nuotr./Vince'as Carteris
Getty Images nuotr./Vince'as Carteris

Prieš DeMarą DeRozaną, Kyle'ą Lowry ar Kawhi'ų Leonardą Vince'as Carteris buvo „Toronto Raptors“ veidas.

Skrajojantis gynėjas per pirmuosius šešis su puse sezono Kanadose ekipoje rinko po 23,4 taško bei greitai tapo vienu populiariausių žaidėjų lygoje.

Kai V.Carterio produktyvumas krito, o „Raptors“ strigo, klubas priėmė sunkų sprendimą bei išsiuntė jį į „New Jersey Nets“.

Naujuose namuose atletas jautėsi puikiai, per kiek daugiau nei ketverius metus rinkęs po 23,6 taško.

Toronto klubas tikėjosi gauti išskirtinį žaidėjų paketą, bet sulaukė nė vienų rungtynių Kanados ekipoje nesužaidusio Alonzo Mourningo, Aarono Williamso, Erico Williamso bei dviejų ateities šaukimų, kurie virto Joey Grahamu bei Renaldo Balkmanu.

V.Carteris su antramečiu Chrisu Boshu galėjo suformuoti įspūdingą duetą.

„Utah Jazz“: neišlaikytas Gordonas Haywardas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gordonas Haywardas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gordonas Haywardas

Užuot pratęsusi sutartį su Gordonu Haywardu 2013-aisiais, „Utah Jazz“ leido jam tapti apribotu laisvuoju agentu po metų.

Nepasiteisinęs sprendimas.

Nors klubas mėgo G.Haywardą, bet nedavė jam maksimalaus 80 mln. kontrakto. „Jazz“ leido krepšininkui pasirašyti sutartį su kita ekipa tikėdamasi, kad galės šį pasiūlymą viršyti.

Iš krūmų tada išlindo „Charlotte Hornets“, suteikusi žaidėjui ketverių metų 63 mln. sutartį, kurią „Jazz“ išlygino ir lyderį išlaikė.

Vis dėlto ketvirtieji metai buvo „pliusas“ iš žaidėjo pusės, tad jis paliko Jutą ir persikėlė į Bostoną.

„Jazz“ iškart pasiūlyta penkerių metų sutartis būtų leidusi sudaryti galingą G.Haywardo, Donovano Mitchello bei Rudy Goberto trio.

„Washington Wizards“: G.Arenasui – 111 mln. dolerių

AP/Scanpix nuotr./Gilbertas Arenas
AP/Scanpix nuotr./Gilbertas Arenas

„Washington Wizards“ sprendimas įteikti Gilbertui Arenasui šešerių metų 111 mln. kontraktą buvo blogas sprendimas, bet viskas galėjo būti dar blogiau.

JAV žiniasklaida skelbia, jog originalus pasiūlymas buvo šešeri metai ir 127 mln., tačiau gynėjas nusprendė atsisakyti dalies pinigų, kad komanda išlaikytų Antawną Jamisoną.

Nors G.Arenas buvo tarp NBA grietinėlės, kai pasirašė galingą kontraktą 2008-aisiais, tačiau karjeros saulėlydis atėjo anksčiau laiko. Atletą stabdė kelio traumos bei suspendavimas dėl ginklo atsinešimo į „Wizards“ rūbinę.

Per ketverius metus jis sužaidė vos 121 mačą.

G.Arenas iš Vašingtono persikėlė į Orlandą, o vėliau – Memfį, bandydamas užsidirbti visus likusius kontrakte numatytus pinigus.

Tačiau per keturių sezonų ruožą rinko vos po 13 taškų, atakuodamas 38,6 proc. taiklumu.

Tai neabejotinai vienas blogiausių šio amžiaus kontraktų.

„Wizards“ belieka tikėtis, jog Johnas Wallas neseks G.Arenaso pramintu taku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas