Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 18

Dilema už Atlanto: kodėl koronaviruso testai naudojami NBA žaidėjams, o ne sunkiai sergantiems?

NBA pasistengė, kad taptų koronaviruso suvaldymo sporte pavyzdžiu. Šiaurės Amerikos krepšinio lyga tapo pirmąja žemyne sustabdžiusia savo sezoną praėjus vos kelioms akimirkoms po to, kai paaiškėjo, jog užsikrėtė Rudy Gobert'as, o nuo tada NBA testuoja kuo daugiau krepšininkų, kad tik išvengtų tolesnio COVID-19 sklidimo. Vis dėlto tai nebūtinai yra teigiamas dalykas.
Kyrie Irvingas ir Kevinas Durantas
Kyrie Irvingas ir Kevinas Durantas / „Scanpix“ nuotr.

Koronaviruso testus gauti Jungtinėse Valstijose yra labai sudėtinga. Kai kurios ligoninės neturi pakankamai testų, kad galėtų pateikti diagnozę sunkiai sergantiems pacientams.

Pakankamai testų rinkinių neturi ir vietinės vaistinės, o dėl to didelė visuomenės dalis lieka nežinioje ir panikoje.

NBA ir lygos žaidėjai su šia problema nesusiduria, o kai kurie svarsto, kodėl itin sunkiai prieinami koronaviruso testai yra naudojami sportininkams, kurie yra labiausiai pasirengę ištverti viruso simptomus bei pilnai atsigauti net ir po to, kai suserga.

NBA atstovas Mike'as Bassas antradienį pabandė paaiškinti šį daug klausimų keliantį atvejį.

Jis argumentavo tai tuo, kad NBA žaidėjai turėjo itin daug ir įvairaus kontakto tarpusavyje, be to, jie susidūrė su tūkstančiais eilinių žmonių.

Atsižvelgus į tai, kiek daug NBA žaidėjai keliauja, jie rizikuoja dar labiau išplatinti virusą.

Be to, M.Bassas tiki, kad teigiami žaidėjų testų rezultatai paskatins visuomenę skirti daugiau dėmesio koronaviruso pavojams ir žvelgti į juos dar rimčiau.

Ar toks NBA paaiškinimas yra logiškas?

Iš vienos pusės, NBA žaidėjus kur kas lengviau susekti nei eilinius žmones. Kadangi NBA krepšininkai gyvena pagal griežtą tvarkaraštį, gydytojai gali sužiūrėti, su kuo jie turėjo kontaktą ir kas galėjo nuo jų užsikrėsti. Dėl to tiems žmonėms greičiau galima pranešti apie rizikos tikimybes ir paprašyti jų izoliuotis.

VIDEO: „Atsarginiai“: sustabdyta NBA, nežinomybė ir kvaili prancūzo juokeliai dėl viruso

Iš kitos pusės, NBA žaidėjai yra mažos rizikos grupėje – nedidelė tikimybė, kad jiems dėl koronaviruso teks iškęsti pačias skaudžiausias pasekmes. Galima teigti, kad NBA žaidėjams panaudojami testai turėtų daugiau naudos, jei būtų panaudoti vyresniems žmonėms arba tiems, kurie yra paveikti kitų sunkių ligų.

Pajėgiausios pasaulio lygos krepšininkai yra jauni vyrai geriausioje sportinėje formoje, kai didelė dalis visuomenės patiria didesnę riziką ir jiems šie testai gali būti reikalingesni.

Tol, kol testų skaičius gerokai išaugs, jų trūkumas bus didžiulė problema.

Nors diagnozuoti koronavirusą atletams ir atskirti juos nuo visuomenės yra teigiamas dalykas, dar labiau šie testai pasitarnautų labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Tačiau kol kas situacija yra tokia, kokia yra, ir neaišku, ar ji pasikeis – NBA klubai ir toliau ketina tirti savo žaidėjus paaiškėjus bent menkiausiai rizikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas