Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 16

Domantui Saboniui – pesimistinė Baracko Obamos prognozė

JAV prezidentas Barackas Obama yra didžiulis krepšinio sirgalius. Šiemet jis tradiciškai sudarė NCAA „Kovo beprotybės“ prognozę. Čempionais jis regi Kanzaso universiteto krepšininkus ir nieko gero neprognozuoja lietuviui Domantui Saboniui.
Barackas Obama netiki Gonzagos universiteto komanda
Barackas Obama netiki Gonzagos universiteto komanda / „Scanpix“ nuotr.

B.Obamos manymu, „Gonzaga Bulldogs“ krepšininkai neperžengs net pirmojo „Kovo beprotybės“ etapo. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Lietuvos laiku „Bulldogs“ susitinka su „Seton Hall“ universitetu.

Beje, „Bulldogs“ krepšininkai ir nėra šios poros favoritai, todėl JAV vadovo spėjimas turi pagrindo.

Prezidentas ir pernai „buldogams“ neprognozavo nieko doro. 2015-aisiais jis manė, kad Gonzagos krepšininkai iškris antrajame etape, bet D.Sabonio komanda įveikė dviem priešininkais daugiau ir pasiekė NCAA ketvirtfinalį.

B.Obama prognozuoja, kad pirmojo etapo neperžengs ir kiti du lietuviai „Kovo beprotybėje“ – Rokas Ulvydas („Texas Tech Red Raiders“) ir Domas Budrys („Austin Peay Governors“). Tiesa, JAV prezidento nuomone, Martino Gebeno „Notre Dame“ universitetas įveiks vieną varžovą.

Finale B.Obama regi Šiaurės Karolinos ir Kanzaso universiteto komandas.

Norėdami tapti čempionais, „Kovo beprotybės“ dalyviai turės įveikti šešias komandas.

Beje, vienintelį kartą B.Obama NCAA čempionus atspėjo 2009-aisiais – tuomet triumfavo Šiaurės Karolinos krepšininkai. Tada tai buvo pirmoji oficiali B.Obamos prognozė.

Kas yra ta „Kovo beprotybė“?

„Kovo beprotybe“ JAV įprastai vadinamas turnyras, kurio oficialus pavadinimas – NCAA vyrų I diviziono krepšinio turnyras. Šio turnyro metu 68 geriausios JAV universitetų krepšinio komandos aiškinasi, kuri jų yra stipriausia iš stipriausių. Turnyras vyksta „vieno minuso“ principu – bent kartą pralaimėjusi komanda baigia savo dalyvavimą.

Analogiškas moterų krepšinio turnyras taip pat vadinamas „Kovo beprotybe“.

78-oji „Kovo beprotybė“ prasidės kovo 15-ąją. NCAA čempionai paaiškės Hjustone balandžio 4-ąją.

Iš kur atsirado terminas „Kovo beprotybė“?

Iš pradžių šis terminas apibūdino Ilinojaus valstijos studentų krepšinio turnyrą. 1939 m. žurnalistas iš Ilinojaus Henris Porteris parašė straipsnį apie šį turnyrą, pavadintą „Kovo beprotybė“. Pavadinimas prilipo, ir nuo XX a. devinto dešimtmečio šis terminas pradėtas vartoti ir apibūdinant visos šalies studentų krepšinio turnyrą.

Kodėl JAV „Kovo beprotybė“ yra tokia populiari?

Kai kurie ekspertai sako, kad „Kovo beprotybė“ JAV yra populiaresnė negu NBA. Be to, NCAA komandų aistruoliai pasižymi ypatingu aistringumu. Taip yra, nes daugelis amerikiečių su savo universitetu jaučia stiprų tiesioginį ryšį.

Populiaru karštai palaikyti savo universiteto komandą net praėjus dešimtims metų po universiteto baigimo. Be to, kadangi NCAA sudaro daugiau negu tūkstantis komandų, yra gana didelė tikimybė, kad amerikietis galės palaikyti savo gimtojo miesto komandą ar komandą, kurioje žaidžia ar yra žaidęs jis pats ar jo pažįstamas.

Kaip patenkama į „Kovo beprotybę“?

NCAA apima daugiau negu 1300 JAV universitetų ir koledžų, iš jų beveik 1100 yra laikomi aktyviais – jiems leidžiama dalyvauti NCAA organizuojamuose turnyruose. NCAA komandos pagal pajėgumą yra suskirstytos į tris divizionus. 2015–2016 m. sezone pirmame divizione žaidė 351 komanda. Visos šios komandos pagal pajėgumą yra suskirstytos į 32 konferencijas.

Į „Kovo beprotybę“ 32 komandos patenka kaip konferencijų nugalėtojos. Dar 36 komandas atrenka dešimties narių komisija, kurią sudaro NCAA konferencijų komisarai ir universitetų sporto programų vadovai.

Kiekvienas komisijos narys įvertina galimas kandidates ir paskelbia komandų, kurios, jo nuomone, turi būti „Kovo beprotybėje“, sąrašą. Tarp vertinimo kriterijų – universiteto komandos rezultatai nacionaliniu mastu, rezultatai savo konferencijoje, pergalių skaičius išvykoje, pergalių skaičius prieš stiprius varžovus, tai, kaip komanda finišuoja reguliariajame sezone. Iš vienos konferencijos gali patekti neribotas komandų skaičius, nes kai kurios konferencijų yra stipresnės negu kitos.

Jei bent aštuoni komisijos nariai įtraukia universiteto komandą į tokį sąrašą – ji patenka į „Kovo beprotybę“. Nepatekę į „Kovo beprotybę“ universitetai apeliacijos pateikti negali: komisijos sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

VIDEO: Domanto Sabonio triumfas WCC konferencijos finale

Kokie dabar yra D.Sabonio šansai triumfuoti „Kovo beprotybėje“?

Las Vegaso lažybininkų puslapis vegasinsider.com Gonzagos universiteto šansus tapti NCAA čempionais vertina santykiu 150/1: pastačius vieną dolerį už šį universitetą, jo triumfo atveju būtų laimėti 150 dolerių. Pagal tikimybę laimėti NCAA, Gonzaga tarp visų universitetų dalinasi 34–36 vietas.

Favoritu yra laikomas Mičigano valstijos universitetas: jo šansai vertinami santykiu 13/2. Kiti favoritai – Šiaurės Karolinos, Kanzaso, Mičigano ir Oklahomos universitetai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas