Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 24

Europos krepšinio guru – apie drąsų ėjimą, kuris turės įtakos Jonui Valančiūnui

Rytiniuose Stambulo „Fenerbahče“ stovyklos pokalbiuose Maurizio Gherardini prie kavos puodelio mėgsta pasišnekučiuoti su Željko Obradovičiumi. Tose diskusijose apie krepšinio aktualijas dažnai atsiranda laiko ir NBA aptarimui. Po pastarosios vasaros M.Gherardini turėjo peno apmąstyti ir savo seno bičiulio – Jono Valančiūno ateitį NBA. Ją gali keisti sprendimas, pareikalavęs „didelių kiaušinių“.
Jonas Valančiūnas Toronte rengiasi naujam sezonui.
Jonas Valančiūnas Toronte rengiasi naujam sezonui. / „Scanpix“ nuotr.

M.Gherardini kas rytą anksti atėjęs į „Fenerbahče“ biurą darbus pradeda nuo savo ritualo.

Pirmiausia, jis atsako į elektroninius laiškus, kurių per naktį prisikaupia pašto dėžutėje. Jie atskrieja iš kitos Atlanto pusės, kurioje M.Gherardini paliko ryškių pėdsakų tiek dirbdamas NBA, tiek konstruodamas Europos talentų krepšinio kalvę Trevize.

Vėliau M.Gherardini peržiūri visus NBA rungtynių protokolus. Jeigu Vakarų konferencijoje užsitęsia koks nors geras vėlyvas mačas, ankstų rytą dar spėja pamatyti kokias nors įdomesnes rungtynes.

63-ejų italas įdomiausius pastebėjimus pasižymi savo sąsiuviniuose, kurių „Fenerbahče“ vadovo kabinete bent trys – visada po ranka.

Šeštadienį arba sekmadienį jis susirenka visus užrašus, peržiūri savo mintis ir generuoja idėjas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini

Jo galvoje sukasi mintys ir apie klubą, kuris 2006-aisiais jam patikėjo viceprezidento ir generalinio vadybininko asistento pareigas. „Toronto Raptors“ ekipoje iki šiol liko daug M.Gherardini bičiulių. Vienas jų – lietuvis Jonas Valančiūnas, kurį pats italas medžiojo dar prieš „Raptors“, jį kviečiant 5-uoju šaukimu 2011-ųjų NBA naujokų biržoje.

Buvusios jo komandos veiksmai vasarą M.Gherardini sukėlė daug apmąstymų. „Toronto Raptors“ prezidentas Masai'us Ujiri pribloškė italą – iškeitė DeMarą DeRozaną ir mainais gavo Kawhi Leonardą.

„DeRozanas buvo torontiškiausias komandos žaidėjas, – šyptelėjo M.Gherardini, dar pats prisidėjęs prie to, kad 2009-ųjų NBA naujokų biržoje „Raptors“ pakviestų amerikietį 9-uoju šaukimu. – Jis buvo kaip Toronto simbolis. DeMaras labai mylėjo miestą, žmones ir pats jautėsi kaip torontietis. Bet tai buvo protingas sprendimas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas

24sek Stambule su M.Gherardini daugiausiai kalbėjosi apie „Raptors“ derybas su Šarūnu Jasikevičiumi ir Kauno „Žalgirio“ trenerio galimybes dirbti NBA.

Tačiau pokalbis pasisuko ir apie vieną didžiausių NBA vasaros perėjimų.

„Man tai buvo siurprizas, bet tai sprendimas, kurį reikia gerbti, – M.Ujiri nusilenkė M.Gherardini. – Po pernykščių atkrintamųjų buvo aišku, kad ši komanda pasiekė savo lubas ir reikėjo sukrėtimo.

Nesitikėjau, kad tai bus pats torontiškiausias komandos narys. Tačiau „Raptors“ priėmė sprendimą, kuris gali atsipirkti su kaupu.

Jeigu Kawhi žais gerai, komandos galimybės labai intriguoja. Bus labai įdomu pažiūrėti, kuo tai baigsis.“

VIDEO: J.Jankevičius sudrebino „Atsarginių“ laidą: be cenzūros apie Domantą, Joną ir karalių

M.Gherardini teigimu, rimto sukrėtimo „Raptors“ reikėjo dar sezonu anksčiau, kai Toronto klubas beviltiškai atsimušė į „Cleveland Cavaliers“ sieną Rytų konferencijos sieną 0–4.

Bet M.Ujiri buvo kantrus. Po 2016–2017 m. sezono „Raptors“ išlaikė branduolį ir bandė darsyk, tik pakeitus žaidimo sistemą.

Rezultatas buvo beveik analogiškas. Nors reguliariajame sezone „Raptors“ tapo Rytų konferencijos nugalėtojais ir pasiekė didžiausią pergalių skaičių klubo istorijoje, pusfinalyje vėl 0–4 tėškėsi į karališką LeBrono sostą.

„Raptors“ subyrėjo. Atleido vėliau geriausiu NBA sezono treneriu pripažintą Dwane'ą Casey ir iškeitė organizacijos veidą.

Ar M.Gherardini M.Ujiri vietoje būtų pasielgęs taip pat?

VIDEO: „Ginčas“ dėl D.Sabonio ir J.Valančiūno: kuris bus geresnis naujame NBA sezone?

„Sakykime taip – kai Ujiri padarė ėjimą, aš jį supratau. Taip, tai rizikingas sprendimas, bet, kita vertus, jeigu jis nebūtų sukrėtęs komandos, kitąmet viskas galėjo baigtis taip pat. Kažin ar su ta komanda būtų galima pasiekti kažką ypatingo. O Torontui dabar ypatinga reiškia tik NBA superfinalas ir čempionų titulas, – 24sek pasakojo M.Gherardini. – Taip, tai rizikingas sprendimas ir jis reikalauja didelių kiaušinių. Bet jis gali labai atsipirkti.

Jau šį sezoną Torontas gali kažką pasiekti, o jei Kawhi liks Toronte ir ateity, tai bus visiškas laimėjimas.

Net jei Kawhi išvyks, Torontui tai bus proga pradėti persitvarkymą, kurio organizacijai reikėjo jau 2017-aisiais. O tas „Raptors“ potencialo klaustukas, kurį turi Torontas, yra teigiamas ženklas. Dabar 100 proc. nesame tikri dėl jų potencialo lubų. O tai reiškia didesnius šansus.“

M.Gherardini gaila D.DeRozano.

Tai buvo ne šiaip garsiausias ir rezultatyviausias „Raptors“ krepšininkas. Remiantis M.Gherardini žodžiais, tai puikus Toronto gyventojas, kuris per tuos 9 metus Toronte nebuvo nė sykio prisidirbęs.

Italo teigimu, D.DeRozanas visuomet atsiduodavo šimtu procentų tiek rungtynėse, tiek treniruotėse – niekada nesimuliavo.

„Labai gerai pažįstu DeMarą – tai nuostabus žmogus. Kartais tokie scenarijai atrodo tiesiog nerealūs... Bet reikia gerbti tokius skausmingus sprendimus, – pabrėžė M.Gherardini. – Dabar Torontas mainais gavo žmogų, kuris turi viską, kad taptų labiausiai dominuojančiu žaidėju lygoje. Tai nereiškia, kad Torontas negavo nieko už tokią svarbią komandos dalį.“

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Kawhi Leonardas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Kawhi Leonardas

Geriausia komanda Rytuose M.Gherardini vis tiek atrodo „Celtics“, „bet Torontas nedaug nuo jų atsilieka“.

M.Gherardini tiki, kad NBA kaip vyr. treneris debiutuojantis Nickas Nurse'as gali tapti sėkmingu D.Casey įpėdiniu.

51-erių amerikietį M.Gherardini pažįsta maždaug 20 metų. Europoje M.Gherardini organizuodavo „NBA EuroCamp“ talentų stovyklas, kuriose N.Nurse'as ir kiti specialistai darbuodavosi su jaunaisiais krepšininkais.

„Pamenu, stovyklose dirbdavo treneriai, kurių ateitis tuomet buvo visiškai nenuspėjama. O dabar matau Nicką Nurse'ą dirbantį vyr. treneriu Toronte, Kenny Atkinsoną – Brukline“, – nuoširdžiai džiaugėsi M.Gherardini.

N.Nurse'as jau tada buvo labai darbštus specialistas. Entuziazmo jam niekada netrūko ir talkinant D.Casey „Raptors“ ekipoje.

„Jis atrodo jaunesnis, nei yra iš tikrųjų. Visada dėl to iš jo šaipausi, – šypsosi „Fenerbahče“ vadovas. – Bet nors atrodo jaunas treneris, jis jau turi sukaupęs nemažą patirtį. N.Nurse'as turi susidaręs puikų pagrindą ir turi labai gerą krepšinio supratimą. Jis juodadarbis entuziastas, lankstus treneris.

Net neabejoju, kad tai puikus Toronto pasirinkimas.“

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas Toronte rengiasi naujam sezonui.
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas Toronte rengiasi naujam sezonui.

M.Gherardini laikė kumščius, kad „Raptors“ imtųsi drąsaus sprendimo ir rinktųsi dar nepatikrintą trenerį.

Ar tai būtų N.Nurse'as, ar Ettore Messina, ar tas pats Šarūnas Jasikevičius.

„Pakviesti Messiną debiutuoti kaip NBA vyr. treneriui būtų buvę neįtikėtina. Jau nekalbu apie Šarūną Jasikevičių, – 24sek tikino M.Gherardini. – Visi jie geri treneriai, kurie gali pakeisti dalykus tinkama linkme. Neturiu jokių abejonių, kad šiemet Nicko entuziazmas turės geros įtakos „Raptors“ žaidimui.“

Jis gali turėti įtakos ir J.Valančiūno vaidmeniui.

Talkindamas D.Casey, N.Nurse'as užmezgė gerus darbinius santykius su 26 metų 213 cm ūgio vidurio puolėju iš Lietuvos.

Tai nuteikia optimistiškai, kad J.Valančiūnas bus dar geriau išnaudojamas pasikeitusiose „Raptors“ žaidimo schemose.

M.Gherardini įsivaizduoja, kad permainos „Raptors“ klube gali kiek pakeisti J.Valančiūno žaidimo stilių. Ir į gerą pusę.

„Manau, kad jis dar aktyviau dalyvaus komandos veiksmuose, – samprotavo M.Gherardini. – Dabar jis turės atvirą komunikaciją su savo treneriu. Galima pagalvoti, o kodėl taip nebuvo prieš tai. Bet viena turėti tokią komunikaciją su asistentu ir kita su žmogumi, kuris priima galutinį sprendimą.

Manau, Jonas išnaudos šią situaciją. Tikiu, kad jis pats tuo tiki.

Galų gale, „Raptors“ patys investuoja į Valančiūną kaip į vieną pagrindinių komandos žaidėjų. Pamatysime, kaip savo žaidimu jis galės padėti komandai. Bet manau, kad jo komunikacijos linija su vyr. treneriu bus reikšminga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai