Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 25

Geriausia krepšinio komanda istorijoje, kuriai pergalių galėtų pavydėti ir NBA čempionai

Savaitgalį Londono O2 areną sudrebino krepšinio cirkas. Futbolo tautos gyventojai gausiai užpildė beveik 19 tūkst. žiūrovų talpinančią areną, kad pažiūrėtų į krepšinio virtuozų komandą „Harlem Globetrotters“. 15min rodo jums išskirtinę krepšinio „keliauninkų“ pasirodymo fotogaleriją, o 24sek pateikia įdomiausius faktus apie komandą, kuriai pergalių serijos galėtų pavydėti net „Golden State Warriors“.
„Harlem Globetrotters“
„Harlem Globetrotters“ / Sergejaus Melkovo nuotr.
Temos: 2 NBA Krepšinis

Suprasti akimirksniu

  • „Globetrotters“ yra sužaidusi daugiau nei 25 tūkst. rungtynių.
  • Nuo 1926-ųjų patyrė tik kiek daugiau nei 300 pralaimėjimų.
  • „Globetrotters“ priklauso ilgiausia pergalių serija.
  • Krepšinio cirkininkai buvo nugalėję ir NBA čempionus.

Per visą gyvavimo istoriją „Globetrotters“ sužaidė daugiau nei 25 tūkst. rungtynių ir pralaimėjo tik kiek daugiau nei 300. Jų pergalių skaičiui neprilygsta jokia kita komanda sporto istorijoje.

Suskaičiavus visus jų pasirodymus, „Globetrotters“ svečiavosi mažiausiai 120 valstybių ir jų rungtynes matė bent 125 milijonai žmonių.

Visos „Globetrotters“ rungtynės traktuojamos kaip parodomosios. Bet kadangi žaidėjai gauna atlyginimą, o rungtynės nėra surežisuotos, „Globetrotters“ traktuojama kaip profesionali komanda.

„Harlem Globetrotters“ yra viena seniausių komandų pasaulyje. Ji susikūrė 1926-aisiais ir vadinosi „Savoy Big Five“ – pavadinta kaip viena Čikagos gatvių.

Pirmosiose rungtynėse žaidėjai vilkėjo marškinėlius su užrašu „New York“. Tuometinis komandos vadovas Abe'as Sapersteinas manė, kad žmonės galvos, jog jei jie iš Niujorko, tai bus pasaulinės klasės atletai.

1929-aisiais komanda pervadinta į „Harlem Globetrotters“. Harlemo – kadangi dauguma žaidėjų buvo afroamerikiečiai, o „Globetrotters“ (keliauninkai. – iš ang. kalb.) – kad sudarytų įspūdį, jog yra patyrusi komanda.

Ironiška, bet pirmąsias rungtynes Harleme „Globetrotters“ sužaidė tik po 40 metų, 1968-aisiais.

1940-aisiais „Globetrotters“ dominavo prieš bet kurią komandą Amerikoje ir per metus pasiekė 159 pergales ir patyrė tik 8 pralaimėjimus. Po jų kojomis krito vidurinių mokyklų, koledžų komandos, pusiau profesionalūs klubai.

VIDEO: Linksmi „Globetrotters“ metimai

Vieną vakarą 1939-aisiais, kai „Globetrotters“ triuškino varžovus 112:5, žmonėms pasidarė nuobodu. Tada vienas Harlemo komandos narių Inmanas Jacksonas ėmė krėsti kvailystes. Jis suko kamuolį ant vieno piršto, ėmė mėtyti iš aikštės vidurio, tarp kojų. Žiūrovams tai be galo patiko. Nuo to vakaro A.Sapersteinas liepė žaidėjams taip žaisti kiekvieneriose rungtynėse. Taip šie krepšinio cirkininkai žaidžia iki šiol.

1948-aisiais parodomosiose rungtynėse „Globetrotters“ nugalėjo NBA čempionus „Minneapolis Lakers“. Rungtynės buvo dedikuotos leidimui NBA žaisti juodaodžiams.

1953-aisiais „Globetrotters“ buvo tokie geri, kad niekas su jais nebenorėjo žaisti. Todėl A.Sapersteinas įtikino savo bičiulį Redą Klotzą, kuriam priklausė pusiau profesionali komanda „Philadelphia Sphas“, vykti į kitus miestus ir žaisti tarpusavio rungtynes. „Globetrotters“ varžovai buvo tie patys krepšininkai, tik jie apsimesdavo vis kita komanda – tai „Boston Shamrocks“, „Baltimore Rockets“, „New York Nationals“, „Atlantic City Seagulls“, „New Jersey Reds“ ar „Washington Generals“.

VIDEO: „Globetrotters“ pokštai

1958-aisiais „Globetrotters“ pasiekė populiarumo viršūnę. Komanda galėjo sau leisti sudaryti net keturias sudėtis, kurios keliavo aplink pasaulį. Tais metais vienam sezonui „Globetrotters“ aprangą užsivilko legendinis Wiltas Chamberlainas, vėliau NBA įmetęs 100 taškų.

Tiesa, gražus krepšinis užtraukė politikų nemalonę. Kai kurie pilietinių teisių lyderiai kritikavo „Globetrotters“, kad šie linksmina minias baltaodžių kvailiodami ir krėsdami juokus. Bet kitas aktyvistas Jesse Jacksonas nesutiko: „Jie nerodo, kad juodaodžiai yra kvaili. Kaip tik, jie rodo, kokie jie ypatingi“.

Aštuntajame dešimtmetyje apie Harlemo komandą Holivude sukūrė animacinį filmuką, kurio herojus įgarsino patys „Globetrotters“ žaidėjai.

Beje, 1985-aisiais „Globetrotters“ į komandą pakvietė dvi moteris – Lynette Woodward ir Joyce Walker. Jos tapo pirmosiomis profesionaliomis Amerikos krepšininkėmis.

Žemiausias komandos narys buvo 158 cm ūgio, aukščiausias – 234 cm.

2006-aisiais šie krepšinio cirkininkai lankėsi Vilniuje.

VIDEO: The Harlem Globetrotters: Highlights

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai