Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 18

Į NBA iš „Žalgirio“ atsispyręs Vokietijos talentas Kaune paliko vieną blogą prisiminimą

Isaiah Hartensteinas prieš keletą metų buvo projektuojamas kaip vienas didžiausių NBA naujokų biržos talentų, tačiau vokietis turi vėl viską įrodyti iš naujo. Į stipriausią krepšinio lygą iš „Žalgirio“ atsispyręs aukštaūgis Kaune įgijo vieną blogą įprotį, kuriam atsikratyti prireikė nemažai laiko Amerikoje. Tačiau Isaiah vėl drąsiai šneka apie laukiančius didžiuosius savo karjeros metus ir išlikimo sezoną „Houston Rockets“ gretose.
Isaiah Hartensteinas
Isaiah Hartensteinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Isaiah Hartensteinas kitaip būtų užbaigęs NBA vasaros lygos turnyrą.

Trečiosiose savo rungtynėse Las Vegase 21 metų 213 cm ūgio krepšininkas skaudžiai nikstelėjo čiurną ir tik padedamas komandos draugų paliko „Cox Pavilion“ parketą.

Netrukus NBA kameros užfiksavo, kaip I.Hartensteinas buvo išvežtas iš aikštės vežimėlyje.

Bet viskas baigėsi žymiai geriau, nei atrodė iš pirmo žvilgsnio.

Medikai nustatė, kad I.Hartensteinas ilgiausiai negalės žaisti krepšinio 2-3 savaites.

Paskutinėse „Rockets“ vasaros lygos rungtynėse aukštaūgis nebe vežimėlyje ir be jokio įtvaro kikeno ant komandos atsarginių suolo.

Tačiau vidutiniškai po 16 taškų, 8,7 atkovoto kamuolio ir 1,7 bloko rinkusiam krepšininkui dabar svarbios kiekvienerios rungtynės ir kiekvienas pasirodymas scenoje, kurioje jis nori palikti įspūdį treneriui Mike'ui D'Antoni.

68-erių specialistas įdėmiai iš pirmosios žiūrovų eilės stebėjo jo ir kitų „Rockets“ slenkstį minančių vasaros lygos žaidėjų pasirodymą.

Jam dar reikia įsitikinti, ar I.Hartensteinas jau pasirengęs tapti reikšmingesne komandos, kuri iš naujo persigrupavo lenktynėms dėl NBA čempionų titulo, dalimi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni

Dėl šio savo šanso I.Hartensteinas net aukoja rinktinę.

„Aš nežaisiu pasaulio čempionate, – 24sek Las Vegase patvirtino vienu Vokietijos rinktinės branduolio žaidėjų galėjęs tapti I.Hartensteinas. – Jau kalbėjau su treneriu ir jį informavau. Sutarėme, kad nežaisiu.

Manęs laukia svarbus NBA sezonas ir reikia jam gerai pasiruošti.“

Tai gali būti išlikimo metai I.Hartensteinui, kuris dar prieš porą metų kovojo dėl minučių Kauno „Žalgirio“ komandoje.

2017–2018 m. sezoną apšilęs G lygoje, o dar kitą prasibėgiojęs NBA, I.Hartensteinas trečiuoju bandymu nori įrodyti, kad jo vieta stipriausioje krepšinio lygoje.

Kauno „Žalgirio“ alumno kontraktas su „Rockets“ baigs galioti 2020-ųjų vasarą. 2018–2019 m. sezoną 1,9 taško vidurkis per 8 minutes 28 NBA rungtynėse neatrodo kaip didžiulis argumentas „Rockets“ pasiūlyti žaidėjui naują pelningesnę sutartį. Tad I.Hartensteinas dėl savo ateities NBA turi aukoti pasaulio čempionatą ir Vokietijos rinktinės interesus.

„Laukia svarbūs metai. Turiu įrodyti, kad galiu čia pritapti“, – 24sek pažymėjo buvęs žalgirietis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Isaiah Hartensteinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Isaiah Hartensteinas

2017-ųjų NBA naujokų biržoje 43 šaukimu pasirinktas aukštaūgis didžiąją dalį vasaros praleis Hjustone. Tik prieš tai jis dar grįžta į Kvakenbriuką, kur prižiūrės organizuojamą jo vardo jaunųjų Vokietijos krepšininkų stovyklą.

Prieš keletą metų I.Hartensteinui pranašavo gerokai aiškesnę ateitį NBA. NBA naujokų biržos projekcijose vokiečio pavardė figūravo pirmuosiuose dešimtukuose.

Tačiau jaunuoliui nepavyko užsitarnauti daugiau žaidimo laiko „Žalgiryje“, o vėliau dar ir nugaros problemos nustūmė I.Hartensteino pavardę iki antro naujokų biržos rato vidurio.

Aukštaūgiui teko viską įrodinėti iš naujo.

View this post on Instagram

Student of the game ????

A post shared by Isaiah PJ Hartenstein (@ipjh55) on

2017–2018 m. sezoną I.Hartensteinas debiutui NBA ruošėsi G lygoje. Rungtyniaudamas po 19 minučių, vokietis įmesdavo vid. 9,5 taško, atkovodavo 6,6 kamuolio (2,8 puolime), atlikdavo 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir blokuodavo 1,1 metimo.

2018–2019 m. sezoną I.Hartensteinas jau debiutavo NBA, bet negavęs reikšmingų minučių „Rockets“ sudėtyje, vėl didžiąją sezono dalį praleido G lygoje. Jo rodikliai rodė, kad žaidėjas jau pasiruošęs kaip raketa kilti į kitą lygį – rinko vid. 19,4 taško (62,2 proc. met.), net 14,9 atkovoto kamuolio, 3,7 rezultatyvaus perdavimo ir po 2 blokus per 32 minutes.

Sykį G lygą jis sudrebino net 42 taškų ir 21 atkovoto kamuolio pasirodymu. Jis bent keliskart per vieną vakarą perkopė 20 taškų ir 20 atkovotų kamuolių ribą.

„Man tai buvo geros pamokos, – savo G lygos patirtimi džiaugėsi I.Hartensteinas. – Aišku, ten žaisti nėra mano tikslas, bet G lyga padėjo man atgauti pasitikėjimą. Manau, kiekvieną naktį G lygoje įrodinėjau, kad mano vieta NBA. Manau, tą parodė ir statistika.“

VIDEO: Buvusio žalgiriečio I.Hartensteino šou G lygoje: 42 taškai ir 21 atkovotas kamuolys

I.Hartensteino atstovaujama „Rio Grande Valley Vipers“ ekipa tapo G lygos čempione, o aukštaūgis buvo išrinktas naudingiausiu finalo serijos žaidėju. Jo statistika finale siekė 28 taškus, 15,7 atkovoto kamuolio, 2,3 rezultatyvaus perdavimo ir 1,6 blokuoto metimo per rungtynes.

Toks dominavimas padėjo I.Hartensteinui susigrąžinti vieną savybę, kurią jis buvo praradęs Kaune.

Nė neklaustas krepšininkas prasitarė, kad du sezonai su „Žalgirio“ apranga jam paliko tik vieną nemalonų aspektą.

„NBA pamačiau, kad man reikia daugiau pasitikėjimo savimi. Manau, jį buvau praradęs Kaune, – atviravo I.Hartensteinas. – „Žalgiris“ mane išmokė sunkiai dirbti, prižiūrėti kūną. Su tuo labai padėjo Kevinas Pangosas, davęs pavyzdį tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Treneris Šarūnas man padėjo geriau suprasti krepšinį.

„Žalgirio“ patirtis man davė daug, tačiau manau, kad Kaune praradau pasitikėjimą savimi.

Žaidžiau griežtoje sistemoje, minučių nebuvo daug. Išėjęs į aikštę vis jausdavau, kad greitai galiu būti pakeistas. Tai atėmė pasitikėjimą savo veiksmais.

Bet iš patirties Kaune pasiėmiau ir gerų dalykų, o pasitikėjimas, manau, grįžta.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Isiah Hartensteinas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Isiah Hartensteinas

2016–2017 m. sezoną I.Hartensteinas Eurolygoje sužaidė tik penkerias rungtynes, kuriose iš viso ant parketo praleido nepilnas 16 minučių. LKL čempionate jis gaudavo pasireikšti beveik po 13 ir rinkdavo 4,8 taško bei 3,5 atkovoto kamuolio.

Nors galėjo dar vieną sezoną stažuotis Kaune, I.Hartensteinas prieš sukirsdamas rankomis su „Rockets“ nusprendė metus tobulėti G lygoje.

„Ten žaidžiamas visiškai kitoks krepšinis. Amerikoje jis žymiai greitesnis. G lyga padeda prie jo prisitaikyti ir įgyti pasitikėjimo.

Dabar aš vėl galvoju tik apie žaidimą ir nebeapkraunu galvos mintimis apie kitus dalykus, kaip anksčiau. Dabar žinau, kad vėl žaidžiu krepšinį.

O tą pojūtį buvau praradęs ir po nugaros traumų. Bet susigrąžinau instinktus ir, manau, įrodžiau tai rezultatais G lygoje“, – 24sek Las Vegase pasakojo I.Hartensteinas.

View this post on Instagram

Playoffs #runasone ????

A post shared by Isaiah PJ Hartenstein (@ipjh55) on

Prieš pat vienas iš NBA vasaros lygos rungtynių „Rockets“ stovyklą sukrėtė netikėta žinia – Hjustono klubas su „Oklahoma City Thunder“ susitarė dėl mainų, po kurių komandos apsikeitė įžaidėjais Russellu Westbrooku ir Chrisu Paulu.

Įdomiausia, kad tuo metu NBA vasaros lygoje kaip tik žaidė abi komandos.

„Russas iškeistas?“ – ėmė šnabždėtis „Thunder“ krepšininkai, nugirdę didžiąsias naujienas rungtynių pauzės metu.

Netrukus ant „Cox Pavilion“ ir „Thomas & Mack Center“ arenų ekranų pasirodė NBA informacija, pranešusi apie lygą ką tik sudrebinusius mainus.

Žaidėjai vis žvilgčiojo į viršų ir ėmė šurmuliuoti ant suolo.

„Visi buvome labai nustebę, – neslėpė I.Hartensteinas. – Chrisas Paulas buvo labai geras žaidėjas ir mums labai padėjo. Kita vertus, Westbrookas irgi yra puikus žaidėjas.

Manau, su juo žaisime dar greičiau. Tikiu, kad tai bus puikus papildymas.“

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas ir Russellas Westbrookas
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas ir Russellas Westbrookas

Greitesnis žaidimo tempas imponuoja ir I.Hartensteinui.

Būtent šiuo žaidimo aspektu „Rockets“ sudėtyje jis bandys nukonkuruoti savo priešininkus Hjustono komandoje.

Ten vieta starto penkete rezervuota Clintui Capelai, o po mainų „Rockets“ dar įsigijo 36-erių veteraną Tysoną Chandlerį. Tačiau I.Hartensteinas pasirengęs konkuruoti dėl minučių ir pagaliau tapti stabiliu „Rockets“ rotacijos žaidėju.

„Turėsiu būti už jį geresnis, – paklaustas, kaip I.Hartensteino vaidmenį Hjustone keičia pasipildymas patyrusiu centru, 24sek teigė krepšininkas. – Turiu užsitarnauti savo minutes. Treneris man pasakė, kad atsarginio centro vieta atvira ir galiu ją užsidirbti. Bet viskas priklauso nuo manęs – NBA nieko nėra duota.

Eisiu rodyti, ką galiu. Dabar pasitikiu savimi. Žinau, kad galiu žaisti ir pritapti NBA. Eisiu ir rodysiu tą savo žaidimu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas