Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 26

Į rinktinės radarą patekęs lietuvis gavo įdomių NBA čempionų pamokų

Steve'as Kerras su Mike'u Brownu, įsitaisę pirmoje „Thomas & Mack“ arenos eilėje, įsmeigė savo žvilgsnį į parketą. Ten prieš ginčo kamuolį išsirikiavo 10 žaidėjų su „Golden State Warriors“ ir „Cleveland Cavaliers“ apranga. Kitoje pusėje sėdėjo „Cavs“ savininkas Danas Gilbertas, kuriam suskraidyti į derybas su žaidėju privačiu lėktuvu įprasta, lyg taksi nuvažiuoti iki miesto centro. Bet aikštėje jie žvelgė ne į LeBroną Jamesą ir Stepheną Curry. „Žiūrėkit, vėl prasideda priešprieša“, – juokėsi Deividas Dulkys, tą kaitinančią liepos mėnesio pavakarę vilkėjęs čempioniškus „Warriors“ marškinėlius.
Deividas Dulkys pirmą kartą dalyvavo NBA vasaros lygoje
Deividas Dulkys pirmą kartą dalyvavo NBA vasaros lygoje / 15min nuotr.

29-erių gynėjas, kaip ir dar 16-a pakviestųjų, vasaros lygos turnyre Las Vegase gynė NBA čempionų garbę.

Lyg tyčia turnyro tvarkaraštis suvedė dvi praėjusio sezono finalininkes, kurios dar mažiau nei prieš mėnesį draskėsi dėl NBA čempionų titulo.

Bet kitaip nei NBA superfinale, kuriame „Warriors“ 4-1 nepaliko daug vilčių „Cavaliers“, šįkart Klivlando krepšininkai lengvai nugalėjo čempionus 91:74.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NBA vasaros lyga
AFP/„Scanpix“ nuotr./NBA vasaros lyga

Bet „Warriors“ treneriai nešaukė ant pralaiminčių žaidėjų, kuriuos dar trečiajame kėlinyje „Cavaliers“ triuškino 20+ skirtumu.

Tai buvo šiek tiek unikali Ouklando komandos treniravimo metodika, kurią „Warriors“ piramidėje įdiegė pats S.Kerras.

D.Dulkiui ji paliko neišdildomą įspūdį.

„Žinau, kad taip daro tik „Warriors“. Visi buvo labai atsipalaidavę. Nėra jokio rėkimo. Niekas nešaukia, – pažymėjo D.Dulkys. – Jie bando paruošti psichologiškai. Visa tai atėjo iš Steve'o Kerro.

Tai treneris, kuris nešauks, bet tu žinai, kad kai rimtai pasako, privalai tą vykdyti.

Jų sistemoje treneriai bando diegti tą patį ir mums. Jie visada pozityvūs. Tas šiek tiek skiriasi nuo Europos, kur pasitaiko visko.“

D.Dulkys tame mače žaidė 5 minutes, per kurias pataikė vienintelį savo mestą tritaškį per visą turnyrą. O iš viso per 5 rungtynes jų paleido 10-imt.

195 cm ūgio gynėjas Las Vegase gavo pasireikšti tik vid. po 9,3 minutės per rungtynes. Kartais „Warriors“ jo visai nekėlė nuo suolo. Tačiau vid. 2,7 taško rinkęs D.Dulkys ir nevažiavo į nuodėmių miestą pasirašyti NBA sutarties.

„Atvykau čia pabandyti ir pasižiūrėti. Labai norėjau pažiūrėti, kaip dirba „Golden State Warriors“ štabas.

Žinojau, kad daug žaisti negausiu, nes jie nori pabandyti žaidėjus, kuriuos galėtų paimti į G lygą (buvusi NBA Plėtojimosi D lyga). Gal dėl to jie man davė mažiau žaisti.

Bet atvažiavau čia kaip į komandiruotę“, – šyptelėjo D.Dulkys – vienintelis NBA vasaros lygoje rungtyniavęs lietuvis.

Game day ???? #vamosobra #SARvationArmy

A post shared by Deividas Dulkys (@ddulkys) on

Buvo sunku. Treneris turėjo įdiegti sistemą 17-ai nepažįstamų žaidėjų, todėl pirmosios rungtynės buvo gan brokuotos.

Las Vegase D.Dulkys išvydo įvairiausias interesų sroves. Vieni pratinosi prie „Warriors“ sistemos, kiti medžiojo NBA sutartį, treti bandė atkreipti Europos skautų dėmesį, o dar kiti – sulaukti kvietimo bent į naująją G lygą.

Lietuvis buvo vyriausias žaidėjas „Warriors“ komandoje. Kaip pats juokėsi, krepšininkai manė, kad jis ruošiasi trenerio pareigoms.

„Bet įdomu su tais jaunais ir pažaisti, ir juos pamokyti. Su savo patirtimi bandžiau su jais pakalbėti ant suolo, dėl ko kažkas daroma. Jie tai priėmė draugiškai.

Visi juokėsi ir klausė manęs, ar aš būsiu treneris. Sakau gal, gal, – šypsojosi D.Dulkys. – Treneriai manęs prašė daryti, ką darau, bandyti gintis, kiek galiu, ir mesti. O daugiau nieko.

Prašė visada būti pozityviu. Dėl tikslų nekalbėjome.“

Pagrindiniai „Warriors“ treneriai Steve'as Kerras ir Mike'as Brownas tik iš šalies stebėjo, kaip jų kolegos dirba Las Vegaso vasaros lygoje. Jie nesikišo į treniruočių procesą ir visą kontrolę atidavė likusiam trenerių štabui.

Bet D.Dulkiui patiko tai, su kokiu profesionalumu jis susidūrė NBA čempionų stovykloje.

Steve'as Kerras
Steve'as Kerras

„Warriors“ treniruotėse jis palaikė formą, susipažino su naujais žmonėmis ir grįžo į miestą, kuriame dvejus metus gyveno iki karjeros NCAA.

Paprastai per du blogiausius mėnesius Las Vegase – liepą ir rugpjūtį – Deividas būdavo Lietuvoje. Blogiausius, nes vidutinė temperatūra liepos viduryje – maždaug 43–46 laipsniai šilumos.

„Ir šuo kariamas pripranta“, – juokėsi Deividas.

Kita vertus, dėl mažos drėgmės likusius metus oras Nevados sostinėje būdavo puikus, tad D.Dulkys labai šiltai atsiliepia apie Las Vegasą.

Kadangi nėra kazino mėgėjas, jis vengdavo turistų traukos centro „Strip'o“, o 800 tūkst. gyventojų priemiestyje šalia Vegaso atrado viską, ką galima rasti kiekviename mieste.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Las Vegasas
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Las Vegasas

Sugrįžo į rinktinės radarą

Tai buvo pirmoji NBA vasaros lygos patirtis jo karjeroje. Į Las Vegasą D.Dulkys buvo kviečiamas vos baigęs Floridos universitetą NCAA. Tačiau svaiginančiai profesionalo karjerą pasitikęs krepšininkas gavo kvietimą į Lietuvos rinktinę ir užsivilko nacionalinės komandos aprangą 2012-ųjų olimpinių žaidynių atrankoje Venesueloje.

„Rinktinė man kelia labai gerus prisiminimus. Labai daug ko išmokau.

Turėjau tokius lyderius kaip Šarą, Songailą, Javtoką, Kleizą, Kaukėną. Visi jie man buvo kaip mentoriai.

Aš nesitikėjau ten žaisti. Tiesiog dirbau savo darbą ir klausiausi. Daug ko išmokau klausydamas. Nes jie moka kalbėti ir žino, kaip svarbu kalbėti aikštėje. Sėdėdamas ant suolo girdėdavau, ką jie komentuodavo, todėl pats bandžiau daryti tą patį su jaunimu Las Vegase.

Įspūdžiai tik geriausi. Aišku, gaila, kad nežaidžiau olimpinėse žaidynėse, bet tikrai nepamiršiu, ko išmokau Venesueloje.“

T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Deividas Dulkys ir Martynas Pocius
T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Deividas Dulkys ir Martynas Pocius

Tiesa, nuo 2012-ųjų vasaros D.Dulkys nebepateko į Jono Kazlausko radarą.

Neįsitvirtinęs Vilniaus „Lietuvos ryte“, snaiperis žaidė Rygos „Barons“, Vloclaveko „Anwil“, Bursos „Tofaš“ komandose. Dar žaidė „Yesilgiresun“ klube Turkijoje, Venecijos „Reyer“, o pastarąjį sezoną praleido Obradoiro „Monbus“ ekipoje Ispanijoje.

„Nežinau, – paklaustas, kodėl taip ir neberungtyniavo rinktinėje, spėliojo D.Dulkys. – Mano sezonas „Lietuvos ryte“ buvo labai sunkus. Reikėjo daug ką išmokti, pakeisti krepšinio supratimą.

Bet atrodo, kad visada buvau arti. Būdavau sąrašuose, bet nepavykdavo patekti į stovyklą, kad būčiau galėjęs kažką įrodyti.

Nežinau, ar tai buvo mano, ar komandos kaltė. Bet yra kaip yra.“

Praėjusį sezoną Ispanijos čempionate D.Dulkys per 26 minutes rinko vid. 10,3 taško ir atkreipė naujojo rinktinės stratego dėmesį.

D.Adomaitis įtraukė D.Dulkį į išplėstinį Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą. Tiesa, į stovyklą Palangoje Deividas nebuvo pakviestas.

3️⃣????

A post shared by Deividas Dulkys (@ddulkys) on

„Aišku, nusiminiau, – neslėpė D.Dulkys. – Bet man tai pridėjo motyvacijos. Tačiau aš suprantu ir gerbiu trenerio sprendimą. Bet kad pats ten nebūsiu, tai gaila.“

Galbūt D.Dulkys dar bus iškviestas į rinktinę rudenį, kai lietuviai pradės pasirodymą pasaulio čempionato atrankoje. Joje tikrai nebus NBA krepšininkų ir, ko gero, Eurolygos žaidėjų. Tokiu atveju, pasirinkimas bus labai ribotas, todėl D.Dulkys galėtų tikėtis sugrįžti į nacionalinę komandą.

„Visada sakiau, kad esu pasiruošęs žaisti rinktinėje. Ir jei mano galimybės leidžia, aš visada noriu žaisti.

Su Dainiumi nekalbėjau ir nežinau jo planų. Bet dabar mano tikslas susirasti klubą.“

Jau galite rezervuoti šias datas ir nieko daugiau neplanuoti! #fibawc #mesuzlietuva #musukrepsinis

A post shared by Lietuvos krepšinio federacija (@krepsinionamai) on

Viena aišku, kad į Ispanijos klubą jis nebesugrįš. D.Dulkys neatmeta galimybės vėl žaisti Lietuvoje, tačiau kol apie tai tik kalbama, jis to nesureikšmina.

D.Dulkiui dabar – laukimo etapas. Ne tik naujo klubo ar Lietuvos rinktinės sudėties rudenį, bet ir dar svarbesnių dalykų gyvenime.

Game Time: 1.18.18

A post shared by Deividas Dulkys (@ddulkys) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito