Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 18

Istorinė klaida: kaip Arvydas Sabonis pažeisdamas taisykles pasivaideno NBA

1985-ųjų birželio 18-ąją Arvydas Sabonis lyg ir turėjo patekti į NBA, tačiau trumpai pasivaidenęs stipriausioje pasaulio lygoje, vis dėlto buvo išbrauktas iš stipriausios krepšinio lygos pasaulyje. Kitaip nei tada, dabar akivaizdu, kad birželio 23-ąją į NBA tikrai pateks kitas Sabonis – Domantas. „Vice Sports“ primena 31 metų istoriją, kaip Sabas pažeisdamas taisykles vos nepateko į „Atlanta Hawks“.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Taigi, 1985-ųjų metų birželio 18-ąją NBA naujokų biržos ketvirtajame rate, 77-uoju šaukimu „Hawks“ rinkosi A.Sabonį.

Įsivaizduokite, jis turėjo žaisti viename penkete su NBA legendomis Dominique'u Wilkinsu ir Spuddu Webbu.

Tačiau Atlantos klubas apsigavo. Pasirodo, A.Saboniui NBA naujokų biržos metais dar tebuvo 20-21 metai. Pagal tuometines NBA taisykles, klubai galėjo pašaukti žaidėjus, kuriems buvo mažiausiai 22-eji.

„Žinau, kad tada nebuvo jokių taisyklių. Ir žinau, kad Sabonis buvo vertinamas kaip tuo metu geriausias krepšininkas pasaulyje“, – pasakojo tuometinis „Hawks“ generalinis direktorius Stanas Kastenas.

Šiais laikais toks apsiskaičiavimas – neįsivaizduojamas, bet tuomet, devintajame dešimtmetyje, žiniasklaida ir žaidėjų stebėjimas nebuvo tokia pažengusi.

Beje, „Hawks“ buvo pirmieji, NBA naujokų biržoje pasirinkę užsieniečius. 1970-aisiais Atlanta pasikvietė meksikietį Manuelį Ragą ir italą Dino Meneghiną.

Tiesa, A.Sabonio šaukimas buvo labai dviprasmiškas – visi žinojo, kad atsivežti jį į Ameriką iš Sovietų Sąjungos beveik neįmanoma.

Galbūt NBA Šaltojo karo metu nenorėjo įsileisti žaidėjo iš kitos barikadų pusės?

Neaiškios taisyklės

„Hawks“ sprendimas pašaukti A.Sabonį tapo ir paties klubo, ir visos lygos neapdairumo vaisiumi. Tais laikais tiesiog labai trūko informacijos. Tas pats D.Meneghinas buvo pašauktas į NBA pažeidžiant taisykles, bet šaukimas nebuvo atšauktas. Kita vertus, legendinis Italijos krepšininkas taip niekada ir nežaidė NBA.

„Taip nutiko todėl, kad tais laikais NBA naujokų biržoje buvo 9-10 ratų. O paskutiniuose ratuose komandos kartais rinkdavosi tokius keistus žaidėjus, kad niekas net neatkreipdavo dėmesio“, – D.Meneghino istoriją pasakojo Ispanijos žurnalistas Victoras de la Serna.

Tačiau A.Sabonis tada buvo toks mitais apipintas žaidėjas, kad NBA negalėjo praleisti taisyklių pažeidimo pro akis.

„Mano spėjimas toks – Atlantos komandos atstovai tiesiog galvojo, kad Saboniui 22-eji, o ne 21-eri“, – spėjo V.de la Serna.

Žurnalistui antrino tuometinis NBA vykdantysis viceprezidentas Russas Granikas. Jo teigimu, neapdairumą lėmė nepažintas tarptautinis krepšinio žemėlapis.

„Neturėjome jokių formalių santykių su FIBA, todėl komandos pačios turėjo susižiūrėti, ar užsieniečiai gali dalyvauti naujokų biržoje“, – teigė R.Granikas.

Tuometinis „Hawks“ vadovas S.Kastenas ginasi: „Niekas nekėlė klausimo dėl jo amžiaus. Juk jis jau buvo sertifikuotas po kelių tarptautinių turnyrų“.

Drąsi strategija

Fotodiena nuotr./Arvydas Sabonis 1986 metų lakpritį
Fotodiena nuotr./Arvydas Sabonis 1986 metų lakpritį

Taigi, kai „Hawks“ paskelbė pasirinkę A.Sabonį, pakankamai greitai sulaukė NBA atsakymo, kad toks ėjimas negalimas.

O Atlantos komanda jau įsivaizdavo, kaip 221 cm ūgio bokštas su įžaidėjo įgūdžiais ir snaiperio taiklumu atiteks „Hawks“ vos ketvirtajame naujokų biržos rate.

NBA žinia apie taisyklių pažeidimą nuliūdino S.Kasteną.

„Aišku, baisiai neįširdome. Iki galo nežinojome visų taisyklių. Be to, kol tas žaidėjas neatsidurdavo NBA, niekas nebūdavo iki galo tikras, koks iš tiesų buvo to krepšininko pajėgumas“, – pasakojo „Hawks“ vadovas.

Beje, nebeliko jokių archyvinių dokumentų apie taisykles pažeidžiantį A.Sabonio šaukimą ir iš tikrųjų tuo metu galiojusias NBA naujokų biržos taisykles. Todėl pats faktas apibrėžtas tik iš pasakojimų, o tai tik kelia konspiracijų teorijų kūrėjų smalsumą. Galbūt NBA Šaltojo karo metu nenorėjo įsileisti žaidėjo iš kitos barikadų pusės?

„Dar prieš prasidedant tarptautinei erai, mes buvome priekyje. Ir tada staiga atėjo visa banga. Pabandykite įsivaizduoti NBA be Europos žaidėjų. Tai nesuvokiama“, – samprotauja S.Kastenas.

1986-aisiais A.Saboniui sukako 22-eji ir lietuvį 24-uoju šaukimu pasirinko „Portland Trail Blazers“. Tiesa, NBA jis debiutavo tik po 9 metų – būdamas 31-erių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas