Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 15

Istoriniai metai: svarbiausių NBA sezono akcentų „Top 20“

Istoriškai išskirtinis 2015-2016 m. NBA reguliarusis sezonas baigėsi įspūdingais akordais Kalifornijoje – 60 taškų Kobe Bryanto atsisveikinimo rungtynėmis ir rekordine 73-ia „Warriors” pergale. Prieš jau netrukus prasidėsiančias atkrintamąsias varžybas, kuriose dalyvaus abu lietuviai – Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas – krepšinio analitikas Erildas Budraitis apžvelgė dvidešimt svarbiausių sezono momentų, kuriuos turėtų prisiminti kiekvienas NBA gerbėjas Lietuvoje.
Kobe Bryantas
Kobe Bryanto atsisveikinimo turas šį sezoną buvo vienas labiausiai nušviečiamų NBA įvykių / „Scanpix“/AP nuotr.

1. Artūras Karnišovas

Buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas, šiuo metu dirbantis „Denver Nuggets” klube, iki vasario mėnesio varžėsi dėl „Brooklyn Nets” klubo generalinio vadybininko pozicijos, tačiau „Nets” pasirinko buvusį NBA žaidėją iš Naujosios Zelandijos Seaną Marksą.

2. „Boston Celtics”​

Didžiausia staigmena Rytuose – „Warriors” pergalių namuose seriją nutraukę „Celtics”, kurie paspartino komandos atkūrimo procesą iki kosminio greičio. Dar 2013-2014 m. sezone buvę Rytų konferencijos dugne, jaunojo trenerio Brado Stevenso auklėtiniai šiemet laimėjo 48 rungtynes ir į atkrintamąsias varžybas žengia kaip penkta geriausia komanda Rytuose.

Viena pergale daugiau ir „Celtics” Rytuose būtų finišavę treti. Visa tai – komandinio darbo ir vieno iš dviejų jauniausių vyriausiųjų trenerių B.Stevenso mokėjimas remtis vienuolika žaidėjų, kurie aikštelėje vidutiniškai praleidžia ne mažiau 12 minučių.

3. Davidas Blattas

„Cleveland Cavaliers” sausį buvo laimėjusi 30 rungtynių iš 41 žaistų ir užėmė pirmą vietą Rytų Konferencijoje, tačiau tai nesutrukdė „Cavaliers” vadovams atleisti D.Blattą iš vyriausiojo trenerio pareigų. Oficiali versija – nesutapo D.Blatto ir „Cavaliers” vizijos, neoficiali – LeBrono Jameso antipatija pusantro sezono NBA lygoje praleidusiam treneriui. Po D.Blatto pasitraukimo „Cavaliers“ laimėjo 7,3 proc. mažiau rungtynių nei vadovaujant Eurolygos čempionui.

4. „Nuggets” lietuviai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Balčėtis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Balčėtis

Nors nuo 2013 metais įvykusio generalinio vadybininko asistento Artūro Karnišovo ir analitiko Tomo Balčėčio persikėlimo į „Nuggets”, komanda nei karto nepateko į atkrintamąsias varžybas, su abiem lietuviais, kaip ir visa „Nuggets” administracija, sausio mėnesį buvo pasirašytos naujos ilgametės sutartys.

Denverio klubo savininkai tiki šviesai ateitimi – „Nuggets” priklauso daugybė jaunų ir talentingų žaidėjų (Jusufas Nurkičius, Nikola Jokičius, Emmanuelis Mudiay’us, Garry Harrisas) bei vienas geriausių šio NBA sezono nuo suolo kylančių žaidėjų Willas Bartonas, kurio vos 11 mln. JAV dolerių siekiantis kontraktas su „Nuggets” galios iki 2018 metų.

5. Draymondas Greenas

Stephenas Curry – be abejonės, didžiausia „Warriors” žvaigždė, tačiau be D.Greeno ji nebūtų nenugalima pergalių mašina, kokia yra dabar. D.Greenas – universaliausias (kartu su Kawhi Leonardu) žaidėjas NBA lygoje, galintis keisti ginamaisiais su bet kuriuo komandos draugu bei sėkmingai gintis visose penkiose pozicijose.

Puolime D.Greenas gali žaisti arčiau krepšio, toliau krepšio, veržtis, mesti iš toli ar perduoti kamuolį komandos draugams. Statistika tik patvirtina D.Greeno universalumą – vidutiniškai 14 taškų (39 proc. tritaškių), 9,5 atk. kam., 7,4 rez. perd., 1,5 per. kam. ir 1,4 bloko per rungtynes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

6. Donatas Motiejūnas

Vienam iš dviejų NBA rungtyniaujančių lietuvių reguliarusis sezonas buvo nuviliantis. Kaip ir „Houston Rockets” klubui. Užsitęsusi reabilitaciją, atšaukti mainai, vos ne dvigubai kritę statistiniai duomenys ir nuviliantis „Rockets” žaidimas, kurie vietoj prognozuoto namų pranašumo pirmajame atkrintamųjų varžybų etape tik per plauką pratęsė savo sezoną, Vakaruose užimdami aštuntą vietą.

Taip pat skaitykite: Donato Motiejūno taiklumas – tarp labiausiai kritusių NBA

Bendrai – šį košmarišką sezoną (jei neįvyks sensacijų atkrintamosiose) norės kuo greičiau užmiršti tiek „Rockets” gerbėjai, tiek pats D.Motiejūnas. Ši vasara kauniečiui gali tapti permainų metu – D.Motiejūnas taps apribotu laisvuoju agentu, tačiau jei „Rockets” panorės, galės išlaikyti lietuvį savo gretose.

7. „Philadelphia 76ers”

Kol „Warriors” gerino pergalių rekordus, „76ers” nuo blogiausio visų laikų rezultato skyrė vos viena pergalė. Niekaip iš NBA dugno neišsikapstanti „76ers” laimėjo tik dešimt rungtynių, o naujokų biržos dėka įsigyti talentai kol kas nevirsta darniu pergales skinančiu dariniu. „Proceso” – komandos smukdymas siekiant gauti aukštesnį naujokų biržos šaukimą – įgyvendintojas Samas Hinkie nebeatlaikė ir pasitraukė iš generalinio vadybininko pareigų, parašydamas 13 lapų atsisveikinimo laišką.

8. Jamesas Andersonas

Praėjusio sezono Kauno „Žalgirio” lyderis J.Andersonas 2015-2016 m. sezone grįžo į NBA lygą, tačiau didžiąją sezono dalį praleido ant atsarginių žaidėjų suolo. 27-erių metų gynėjas daugiau progų pasireikšti gavo tik balandį, Sakramento „Kings” praradus šansus patekti į atkrintamąsias varžybas. 3,5 taško per 14 minučių sezono metu rinkęs J.Andersonas balandį per 28 minutes vidutiniškai pelnydavo 9,1 taško.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

9. Jonas Valančiūnas

Priešingai nei D.Motiejūnui, J.Valančiūno sezone – kur kas daugiau pozityvumo nei buvo galima tikėtis. Kaip ir „Toronto Raptors”. Po praėjusį sezoną atkrintamosiose varžybose patirto fiasko vyriausiais treneris Dwane’as Casey sulaukė daugumai lietuvių netikėto „Raptors“ vadovo Masai Ujiri palaikymo, o tai šį sezoną padėjo „Raptors” pagerinti pergalių reguliariajame sezone rekordą (56) ir Rytų konferencijoje užimti antrąją vietą.

Dar neprasidėjus atkrintamosioms M.Ujiri vėl pareiškė – nepaisant rezultatų atkrintamosiose, D.Casey treniruos „Raptors” ir kitą sezoną. Stabilumas Toronte padėjo ir J.Valančiūnui, kuris atrodė judresnis ir greitesnis nei pernai.

Taip pat skaitykite: Jonui Valančiūnui – proga išsikovoti NBA žvaigždės statusą?

Nors statistiniai lietuvio rodikliai pakito menkai (rezultatyvumas padidėjo 0,8 taško, atkovotų kamuolių rodiklis pakilo 0,4), šį sezoną 22 dvigubus dublius atlikęs J.Valančiūnas buvo giriamas dėl gerėjančios formos artėjant atkrintamosioms varžyboms, kuriose uteniškis, tikimasi, taps dar rimtesne pagalba „Raptors” lyderiams.

10. Karlas-Anthony Townsas

Antrą sezoną iš eilės geriausio naujoko apdovanojimas keliaus į Minesotą, kur 20-metis „Timberwolves” aukštaūgis K.Townsas demonstravo istoriškai išskirtinius rezultatus ir potencialą artimiausiu metu tapti NBA žvaigžde. 18,3 taško, 10,4 atkovoto kamuolio, 2 rez. perd. ir 1,7 bloko per rungtynes – iki šiol tokius statistinius rodiklius debiutiniuose sezonuose yra pasiekusios tik „San Antonio Spurs” legendos – Timas Duncanas ir Davidas Robinsonas.

Vienintelis ir svarbus skirtumas – paminėti aukštaūgiai nepataikė nei vieno tritaškio, o 211 cm ūgio K.Townsas iš toli šiemet pataikė 28 metimus ir turi galimybių ateityje tapti dar rimtesne grėsme už tritaškio linijos.

11. Kobe Bryantas

Paskutinis, 20-as, vieno geriausių visų laikų NBA žaidėjų K.Bryanto sezonas virto 82 rungtynes trunkančiu atsisveikinimo turu. Nepaisant to, kad „Los Angeles Lakers” tapo viena blogiausia komanda Vakarų konferencijoje, laimėdama tik 17 rungtynių, geltonieji sulaukė nemažiau dėmesio nei geriausios lygos komandos.

Taip pat skaitykite: Lietuviška odė žmogui, kuris sudaužė Arvydo Sabonio svajonę tapti NBA čempionu

Penkiskart NBA čempiono atsisveikinimo turas baigėsi namų rungtynėmis su „Utah Jazz” klubu, prieš kurį 37-erių K.Bryantas atliko daugiausiai metimų karjeroje (50), atsisveikindamas surinko 60 taškų bei pataikė rungtynių baigtį nulėmusius metimus.

„Scanpix“/AP nuotr./Kristapas Porzingis
„Scanpix“/AP nuotr./Kristapas Porzingis

12. Kristapas Porzingis

Nei vienas NBA naujokas nesulaukė tiek daug spaudimo ir dėmesio, kaip šią vasarą prie „New York Knicks” prisijungęs latvis K.Porzingis. 20-etis aukštaūgis netruko pakeisti skeptikų nuomonės ir rinkdamas 14,3 taško, atkovodamas 7,3 kamuolio, blokuodamas 1,9 metimo greitai tapti Niujorko klubo ateitimi bei vienu mėgstamiausių „Knicks” fanų žaidėju.

13. LeBronas Jamesas

Po dominuojančio pasirodymo 2015 metų NBA finaluose dėmesys L.Jamesui, lyginant su praėjusiais sezonais, kiek prislopo (ačiū S.Curry ir „Warriors”), tačiau „Cavaliers” vėl tapo reguliariojo sezono nugalėtojais Rytų konferencijoje, o keturiskart lygos MVP apdovanojimą laimėjęs L.Jamesas buvo tarp naudingiausių lygos žaidėjų. Tiesa, į MVP prizą L.Jamesas nepretenduoja, tačiau „Cavaliers” lyderis šiemet tapo pirmuoju žaidėju NBA istorijoje, 12-ą sezonų iš eilės rinkęs daugiau nei po 25 taškus per rungtynes.

14. „Portland Trail Blazers”

Viena didžiausių šio lygos sezono staigmenų – „Trail Blazers”. Netekusi keturių iš penkių starto penketo žaidėjų, „Trail Blazers” vietoj prognozuoto būvimo Vakarų konferencijos apačioje, sugebėjo patekti į atkrintamąsias varžybas, užimdama penktąją vietą. „Trail Blazers” savo gretose turi pagrindinį kandidatą laimėti labiausiai patobulėjusio žaidėjo prizą, 24-erių metų gynėją C.J.McCollumą.

15. Reklama ant marškinėlių

NBA šių metų „Visų žvaigždžių“ rungtynėse žengė istoriškai svarbų žingsnį – iki šiol reklamos nepaliestus NBA marškinėlius papildė rėmėjo logotipas. „Visų žvaigždžių“ rungtynėse Toronte dalyvavę žaidėjai reklamavo automobilių gamintoją „Kia“, kurio prekinis ženklas ant žvaigždžių marškinėlių vėl atsiras 2017 metais.

Balandžio viduryje NBA klubų savininkai balsuos dėl dar svarbesnio žingsnio – leidimo reklamuoti prekės ženklus ant visų NBA komandų marškinėlių. Neabejojama, kad reklamos atsiradimas ant NBA marškinėlių – neišvengiamas veiksmas, kuris bus atliktas 2017-2018 metų sezone.

16. Rytų ir Vakarų konferencijos jėgų pusiausvyra

Vakarų konferencijos dominavimas NBA lygoje baigėsi ir nors dvi geriausios reguliariojo sezono komandos žaidė Vakaruose, šį sezoną sunkiau į atkrintamąsias varžybas buvo patekti Rytuose. Vakarų konferencijoje visos aštuonios bent 50 procentų laimėjusios komandos pateko į atkrintamąsias, o Rytuose 51 proc. rungtynių laimėjusiai „Chicago Bulls” ir 50 proc. pergalių iškovojusiai „Washington Wizards” sezonas jau baigėsi.

„Scanpix“/AP nuotr./„Spurs“ pasitarimas su treneriu Greggu Popovichiumi
„Scanpix“/AP nuotr./„Spurs“ pasitarimas su treneriu Greggu Popovichiumi

17. „San Antonio Spurs”

Gregas Popovičius ir „Spurs” organizacija dar kartą įrodė savo vertę. Pamatus sėkmingam sezonui „Spurs“ padėjo dar vasarą, kai G.Popovičiaus komanda įvykdė didžiausią tarpsezonio perėjimą, įsigiję LaMarcusą Aldridge’ą, taip pat lengvatinėmis sąlygomis pasikvietę Davidą Westą.

Jau tuomet buvo aišku, kad antrą kartą per pastaruosius trejus metus geriausio vadovo prizas atiteks didžiulį vaidmenį patrauklios „Spurs“ kultūros kūrime vaidinančiam R.C.Bufordui. Nuo 2002 metų „Spurs“ vadovaujantis R.C.Bufordas taip pat sėkmingai sustiprino San Antonijaus klubo suolą, komandą papildydamas NBA tobulėjimo lygoje rastu Jonathonu Simmonsu ir praėjusį sezoną Eurolygoje dominavusiu Bobanu Marjanovičiumi.

Kai visus šiuos veiksmus atlieki turėdamas vis dar pajėgų veteranų branduolį ir vieną naudingiausių lygos žaidėjų Kawhi Leonardą, rezultatas – 67 pergalės reguliariajame sezone ir pagrindinės kandidatės nukarūnuoti „Warriors“ titulas.

VIDEO: Neįtikėtinas Stepheno Curry sezonas – sulaužyti krepšinio dėsniai

18. Stephenas Curry

Daugiausiai dėmesio šį NBA sezoną gavęs asmuo, anksčiau laiko naudingiausio sezono žaidėjo prizą užsitikrinęs „Warriors“ lyderis S.Curry. Savo žaidimu jis labiau priminė kompiuterinių žaidimų personažą nei tikrą atletą. Antrą sezoną iš eilės MVP apdovanojimą laimėsiantis gynėjas savo rezultatais privertė krepšinio bendruomenę diskutuoti, ar S.Curry nėra geriausias visų laikų metikas, kamuolio valdytojas ar apskritai vienas iš labiausiai dominuojančių žaidėjų istorijoje.

Taip pat skaitykite: Neįtikėtinas Stepheno Curry sezonas – sulaužyti krepšinio dėsniai

Nieko kito negali tikėtis, kai per vieną sezoną pataikai 402 tritaškius (NBA rekordas), vidutiniškai renki 30,1 taško, pataikai vieną pergalingą metimą po kito, o tavo komanda laimėdama net 73 susitikimus pagerina visų laikų reguliariojo sezono pergalių rekordą.

„Scanpix“ nuotr./Istorinė 73-oji „Golden State Warriors“ pergalė
„Scanpix“ nuotr./Istorinė 73-oji „Golden State Warriors“ pergalė

19. „Golden State Warriors“

Išvardinti visų šį sezoną pasiektų „Warriors“ rekordų prireiktų atskiro rašinio, tačiau pats svarbiausias iš jų – paskutinėse reguliariojo sezono rungtynėse pasiektas pergalių rekordas ir pagerintas 1995-1996 metų sezone legendinės „Bulls“ pasiektas rezultatas.

73 pergalės ir 9 pralaimėjimai – rezultatas, kurį daugelis vadino „neįmanomu“. „Warriors“ pradėjo sezoną 24 pergalėmis (NBA rekordas), namuose laimėjo 54 rungtynes iš eilės (NBA rekordas), nė karto nepralaimėjo dukart iš eilės ir nė karto dukart nepralaimėjo tam pačiam varžovui (NBA rekordas). 2015-2016 metų reguliariojo sezono „Warriors“ – viena geriausių, jei ne geriausia, visų laikų komandų.

20. Užsieniečiai

Sezono pradžioje užsieniečių NBA lygoje skaičius antrą sezoną iš eilės pasiekė 100 (praėjusį sezoną buvo 101), tarp kurių buvo du anksčiau paminėti lietuviai. Daugiausiai užsieniečių rungtyniavo „Raptors“ klube (septyni), daugiausiai žaidėjų į NBA eksportavusi užsienio šalis – Kanada (dvylika).

Rezultatyviausio NBA žaidėjusio užsieniečio titulas šį sezoną taip pat atiteko kanadiečiui, „Timerwolves“ gynėjui Andrew Wigginsui, kuris su 20,7 taško vidurkiu rezultatyviausiųjų sąraše buvo 19-as. Rezultatyviausiai NBA lygoje žaidusiais europiečiais šį sezoną tapo 37-erių metų vokietis Dirkas Nowitzkis ir juodkalnietis Nikola Vučevičius – aukštaūgiai vidutiniškai pelnė 18,3 taško ir rezultatyviausių žaidėjų lentelėje pasidalino 27-28 vietas.


Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas