Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 23

JAV rinktinės dėlionės misterija – silpniausi per 15 metų?

JAV rinktinės kandidatų sąrašas tirpsta kaip ledai vasaros saulėje. Pasaulio čempionato favoritai jau išgirdo septynis „ne“ iš žaidėjų, įtrauktų į kandidatų sąrašą. Kinijoje nebus dviejų didžiausių žvaigždžių Anthony Daviso ir Jameso Hardeno, dviejų taikliarankių Erico Gordono bei C.J.McCollumo. Artėjančiam NBA sezonui besiruošiantys Damianas Lillardas, Bradley Bealas, Tobias Harrisas ir Zionas Williamsonas taip pat atsisakė užsivilikti gimtosios šalies marškinėlius.
JAV rinktinės apdovanojimas
JAV rinktinės apdovanojimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ankstesnių FIBA čempionatų pažibos LeBronas Jamesas, Kevinas Durantas, Stephenas Curry, Kawhi Leonardas, Russellas Westbrookas, Klay Thompsonas, Draymondas Greenas, DeMarcusas Cousinsas, Blake'as Griffinas, Paulas George'as ir Kyrie Irvingas jau prieš paskelbiant kandidatų sąrašą atsisakė žaisti pasaulio čempionate dėl įvairių priežasčių.

JAV rinktinė atrodo stipriai nukraujavusi – praėjusio sezono geriausių NBA žaidėjų trijose penketukuose yra net 11 amerikiečių, bet vos vienas, Kemba Walkeris, yra pasirengę reprezentuoti rinktinę kitą mėnesį Kinijoje.

Iš žaidėjų, kurie šiemet žaidė All Stars pagrindinėse rungtynėse, galimų variantų buvo net 20. Kandidatų sąraše tokių atsidūrė vos keturi: be minėtų dviejų gynėjų kompaniją papildo Khrisas Middletonas ir Kyle'as Lowry.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Kyle'as Lowry
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Kyle'as Lowry

Tiesa, K.Lowry irgi gali nevykti į Kiniją. NBA finalo metu Toronto komandos įžaidėjas patyrė nykščio traumą ir gali nespėti laiku atsigauti.

Štai kaip atrodo JAV rinktinės kandidatų sąrašas šiuo metu:

Suprasti akimirksniu

  • Gynėjai: Kemba Walkeris, Donovanas Mitchellas, Kyle'as Lowry
  • Puolėjai: Khrisas Middletonas, Jaysonas Tatumas, Harrisonas Barnesas, P.J.Tuckeris
  • Aukštaūgiai: Kevinas Love'as, Andre Drummondas, Mylesas Turneris, Kyle'as Kuzma, Paulas Millsapas, Brookas Lopezas

sbnation.com mano, jog keturi iš penkių geriausių komandos žaidėjų yra gynėjai.

„Scanpix“/AP nuotr./Damianas Lillardas
„Scanpix“/AP nuotr./Damianas Lillardas

Nėra tikslaus paaiškinimo, kodėl geriausi planetos krepšininkai nevyksta į pasaulio pirmenybes. JAV vyrų krepšinio rinktinė šiemet turi, ko gero, geriausią trenerių štabą per visą istoriją su Greggu Popovichiumi, Steve'u Kerru ir Lloydu Pierce'u priešakyje. Galimybė praleisti kelis mėnesius su tokiais strategais turėtų vilioti visus pajėgiausius žaidėjus.

Amerikiečiai pasaulio čempionatu domisi menkai, nors čempionate Kinijoje galima laimėti tiesioginį bilietą į 2020 metų olimpines žaidynes Tokijuje. Tiesiausiu būdu, be atrankos, amerikiečiai ten keliautų, jei pasaulio čempionate finišuotų bent antroje vietoje tarp visų Šiaurės, Pietų Amerikos ir Karibų nacionalinių rinktinių.

Taip, JAV rinktinė vis dar yra galinga ir pajėgi be didesnių pastangų išsikovoti tiesioginį bilietą į Tokijų. Varžovai dėl kelialapio nėra tokie pajėgūs – Kanada, Brazilija, Argentina, Puerto Rikas, Venesuela ir Dominikos Respublika. Dauguma iš šių komandų taip pat turi savų praradimų dėl traumų, įsipareigojimų NBA klubams ar karjeros baigčių.

„Scanpix“ nuotr./Leandro Barbosa
„Scanpix“ nuotr./Leandro Barbosa

JAV vis dar yra 2019 FIBA pasaulio čempionato favoritė net ir su tokiomis didelėmis žaizdomis. Nuo 2006 metų amerikiečiai triumfavo visuose įmanomuose turnyruose. Sbnation.com mano, jog didžiausią konkurenciją kovoje dėl titulo NBA žvaigždėms sudarys Ispanija, Serbija ir Graikija su Gianniu Antetokounmpo priešakyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Vėl gi, klausimas dėl žvaigždžių atsisakymų lieka atviras.

Nėra jokio pavojaus sveikatai, koks buvo 2004 metais Atėnuose (terorizmas) ar 2016-aisiais Brazilijoje (Zikos virusas). Kinija yra bene mėgiamiausia NBA žaidėjų rinka po gimtosios JAV, G.Popovichius yra dar žinomesnis ir užsitarnavęs didesnę žaidėjų pagarbą nei buvęs treneris Mike'as Krzyzewskis. Nebuvo patirta jokių žiaurių traumų nuo 2014 metų, kai Paulas George'as susilaužė koją.

Amerikiečiai užrietė nosis? Kaip jau minėta, JAV iškovojo visus įmanomus titulus pastarąjį dešimtmetį. Suterštą garbę reikėjo taisyti nuo 2006 metų, bet dabar, kai ta garbė atstatyta, nebėra ko ir veržtis žaisti. Galbūt vienas paslydimas priverstų susimąstyti LeBroną Jamesą ar Keviną Durantą?

Galbūt trūksta komandinės atmosferos? Nuo 2006 iki 2012 metų vieša paslaptis buvo puiki L.Jameso, Dwyane'o Wade'o, Carmelo Anthony ir Chriso Bosho draugystė. Nuo 2014-ųjų pradėjo megztis Kyrie Irvingo ir Kevino Duranto bendradarbystė dabar žaidėjus suvedusi į vieną klubą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dwyane'as Wade'as, LeBronas Jamesas ir Chrisas Boshas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dwyane'as Wade'as, LeBronas Jamesas ir Chrisas Boshas

Tuo tarpu dabartinėje sudėtyje K.Walkeris neseniai prisijungė prie „Boston Celtics“, o jaunieji D.Mitchellas ir Jaysonas Tatumas dar laikomi lygos naujokais. Nei vienas iš šių žaidėjų neatrodo labai susijęs su kitu. Tai panašiau į atskirų asmenybių susibūrimą.

Amerikiečiams pasaulio čempionatas, švelniai tariant, yra neįdomus. Olimpinės žaidynės šioje šalyje yra sekamos su didžiuliu susidomėjimu ir dėmesio atletai ten susilaukia kur kas daugiau. Atvykti, kai jau viskas padaryta, milijonus ar net milijardus skaičiuojantiems krepšininkams atrodo patraukliau.

Akivaizdu, kad kelių priežasčių mišinys stabdo svajonių komandos susibūrimą ir, kaip sako sbnation.com, JAV pasaulio čempionate turės silpniausią rinktinę nuo 2004 metų.

K.Walkeris ir vyr. treneris G.Popovichius, ko gero, sukonstruos varžovams žūtį lemiančią mašiną, bet lengva, kaip galėjo būti, tikrai nebus. JAV rinktinės vadovui Jerry Colangelo verta susimąstyti, kodėl amerikiečiai daro tokius didelius žingsnius atbuline linkme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento