Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 05

Joelis Embiidas: neeilinis krepšinio talentas, kuris NBA atsidūrė per atsitiktinumą

„Philadelphia 76ers“ vidurio puolėjas Joelis Embiidas jau dabar yra vadinamas vienu perspektyviausių NBA krepšininkų. Tačiau mažai kas žino, kad kamerūnietis užaugo pasiturinčioje šeimoje, jo talentas buvo pastebėtas tik per atsitiktinumą, ant kojų jį pastatė Žydrūnas Ilgauskas, o krepšinį jis pradėjo žaisti tik prieš 6 metus. Pateikiame „Sports Illustrated“ žurnalisto Lee Jenkinso istoriją.
Joelis Embiidas
Joelis Embiidas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Embiidas sėdėjo ant lovos krašto prabangiame bute Fildelfijos miesto centre ir meldėsi dėl savo sveikatos. Kartais jis melsdamasis verkdavo, tačiau tikrai nebuvo žmogus, kuris ašaras liedavo dažnai.

„Kodėl aš? – savęs klausė krepšininkas. – Kodėl tai nutiko mano šeimai?“

Prieš dvejus metus mirė J.Embiido brolis, o jis patyrė traumą, kuri akimirksniu baigė jo sezoną.

„Scanpix“/AP nuotr./Joelis Embiidas
„Scanpix“/AP nuotr./Joelis Embiidas

J.Embiidas gyveno vienas prabangiame bute, o jam valgyti visuomet darydavo asmeninis virėjas. Iš Kamerūno atvykęs vidurio puolėjas nevairavo, todėl mėgdavo dažnai eiti pasivaikščioti. Kartais jis užsukdavo į naktinį klubą, tačiau jau po vieno užsisakyto kokteilio jį apsupdavo minia gerbėjų ir klausdavo apie jo sveikatą.

Tuomet jis sugrįždavo namo ir žiūrėdavo vėlyvas NBA rungtynes arba praleisdavo vakarą su kompiuteriniais žaidimais „FIFA“ arba „Madden“.

„Buvau vampyras“, – atskleidė krepšininkas.

Jam nebuvo leidžiama treniruotis, todėl jis dažnai ilgai neidavo miegoti ir atsikeldavo popiet.

„Clippers“ puolėjas Blake'as Griffinas yra dar vienas krepšininkas, kuris dėl traumos praleido pirmuosius savo NBA karjeros metus, tačiau J.Embiidas nerungtyniavo dvejus.

Kol jis atliko reabilitaciją Kamerūne žuvo jo 13 metų brolis. Nuo policijos bėgantis vilkiko vairuotojas įvažiavo tiesiai į mokyklos kiemą, kuriame žaidė mažasis Arthuras Embiidas. Jis buvo kilnios širdies vaikas, kuris savo žaislus aukojo nepasiturintiems.

Broliai nesimatė nuo 2011-ųjų, kai Joelis nusprendė pabandyti savo laimę NBA.

Nuo atsarginių žaidėjų suolelio, o vėliau ir nuo savo sofos J.Embiidas stebėjo kaip „76ers“ pralaimėjo 136 rungtynes, pakeitė generalinį vadybininką bei treniruočių komplekso vietą.

Jis tapo Filadelfijos klubo simboliu, o daugelio nuomonės buvo dvejopos. Galbūt komandos vadovai buvo kvaili jį pasirinkdami tokiu aukštu šaukimu?

Bet galbūt tai buvo genialus sprendimas?

Tačiau J.Embiidas turi galimybę tapti krepšininku, kurių pasitaiko labai retai. Jau vien jo treniruotės pritraukdavo visą minią žmonių, o jo socialinių tinklų žinutės akimirksniu apskriedavo visą pasaulį.

Praėjusių metų spalį buvo jo brolio žūties metinės, o tinklapis „The Cauldron“ išplatino straipsnį, kuriame smerkė jo meilę „Shirley Temple“ alkoholiniams kokteiliams. J.Embiidas įsižeidė ir svarstė mesti NBA bei sugrįžti į Kamerūną, kuriame galės tinkamai pagerbti savo brolio atminimą.

Jis svarstė sugrįžti ir žaisti tinklinį. Juk šį sportą krepšininkas įsimylėjo gerokai anksčiau.

„Norėjau pabėgti nuo tos visos dramos“, – prisiminė kamerūnietis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joelis Embiidas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joelis Embiidas

J.Embiidas nežaidė krepšinio iki 2010 metų. Tais metais jis pamatė NBA finalą, kuriame fenomenaliai rungtyniavo Kobe Bryantas. Jis į krepšį mėtė tinklinio kamuolius, tačiau nedrįso pasirodyti krepšinio stovykloje, kurią rengė dabartinis „Clippers“ puolėjas Lucas Richardas Mbah A Moute.

Tačiau J.Embiido treneris vis tiek jį užregistravo.

Kamerūniečio likimas jį nuvedė į Kanzaso universitetą, o su laiku daugelis jį vertino labiau nei Andrew Wigginsą. Jis nuolat kartojo, kad nėra pasiruošęs rungtyniauti profesionaliai, susilaužė pėdą, o jį vis tiek „76ers“ pakvietė trečiuoju šaukimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joelis Embiidas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joelis Embiidas

Praėjus dvejiems metams koja pagaliau sutvirtėjo. Jis pradėjo tinkamai maitintis, miegoti ir atlikti reabilitaciją. Likus 8 dienoms iki jo debiuto reguliariajame sezone bei praėjus 844 dienoms nuo 2014-ųjų NBA naujokų biržos jis į ateitį žvelgė šviesiau.

Jis persikraustė kitur, nes norėjo viską pradėti iš naujo, o interviu nedalino dvejus metus, kol atliko reabilitaciją. „Centras“ turi labai daug ką papasakoti, o jo anglų kalboje galima išgirsti prancūziško tarimo akcentų.

„Žinote kaip aš išmokau mesti į krepšį? Žiūrėjau kaip mėto baltaodžiai, – juokavo kamerūnietis. – Jų technika visai kitokia. Alkūnė dirba geriau. Pilna vaizdo įrašų internete.“

J.Embiidui žaisimingai reiškia nepasitenkinimą, kad šį sezoną yra limituojamos jo minutės aikštėje. Jis spinduliuoja charizmą, bando duoti penkis varžovams po įmesto baudos metimo, o krepšinį Filadelfijoje ir vėl įdomu stebėti.

Ko gero pirmą kartą nuo Alleno Iversono laikų.

J.Embiidas augo pasiturinčioje šeimoje. Jo mama vertė jį skalbti rūbus rankomis, nors namuose dirbo namų tvarkytoja. Jo mama vairavo prabangų „Mercedes-Benz“ automobilį, o pusryčiams jam visuomet buvo paruoštas omletas.

Jam niekada nebuvo leidžiama sportuoti, kol jis nepadarė visų namų darbų. Jis buvo „minkštas“, tačiau niekada neišsidavė.

„Amerikiečiai žinojo tik tiek, kad aš esu iš Afrikos, – atskleidė vidurio puolėjas. – Jie manė, kad užaugau džiunglėse ir laisvalaikiu žudžiau liūtus. Pamaniau, jog tai bus mano pranašumas.“

Viskas klostėsi puikiai, tačiau puikiai pradėti savo pasirodymą stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje jam sutrukdė minėtoji trauma.

„Prie susižeisdamas jis atrodė fenomenaliai, – prisiminė jį Afrikoje atradęs L.Mbah a Moute. – Jis stovykloje Klivlande viską atlikdavo labai lengvai, o krepšinį žaidė dar tik pusmetį! Eilinis žmogus taip nerungtyniauja!“

Po antrosios krepšininko traumos „76ers“ vadovai keitė strategiją. Jie paprašė pagalbos Žydrūno Ilgausko, kuris buvo patyręs tą pačią traumą jaunystėje, nebeliepė žaidėjui būti su komanda ir kankintis nerungtyniaujant. Buvo dedama daug pastangų, kad jo gyvenimo būdas taptų normaliu.

Mažai, kas žino, tačiau J.Embiidas didžiąją dalį savo laisvo laiko skirdavo rungtynėms stebėti. Jis buvo pamišęs dėl krepšinio. Kaip daugelį metų skautu pradirbęs ekspertas jis galėdavo išanalizuoti bet kokios komandos žaidimą ar pakalbėti apie 20 šaukimu NBA naujokų biržoje pasirinktą žaidėją.

Jeigu jis pamatydavo aukštaūgio veiksmą, kuris jam patikdavo, tai jis nežiūrėjo pakartojimo du ar tris kartus. Jis tai analizuodavo 50 kartų.

„76ers“ vis dar bando užauginti komandą, o tai jau seniai yra paženklinta žodžiu „procesas“.

„Visa tai yra tik procesas ir jaučiu, kad viskas priklauso nuo manęs“, – nesikuklino vidurio puolėjas.

Šį sezoną jis pagaliau gali žaisti krepšinį, o pirmieji ženklai rodo, kad tai bus neeilinis žaidėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito