Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 28

Jonas Valančiūnas: gražėjanti statistika, trenerio pasitikėjimas ir komandos draugų liaupsės

Vidutiniškai per rungtynes pelnydamas 12,8 taško ir atkovodomas po 9,4 kamuolio per 26 aikštėje praleidžiamas minutes, 23-ejų „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas rodo geriausią formą savo karjeroje NBA lygoje, skelbia JAV spauda.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Facebook“ nuotr.

213 cm ūgio vidurio puolėjas pradeda priprasti prie NBA komandų sąlygų ir priima gerus sprendimus abiejose aikštės pusėse. Kadangi J.Valančiūno ūgis trukdo greitai bėgti, „centras“ dabar dažniau stengiasi perprasti priešų kėslus.

„Po truputį priprantu prie greičio ir stengiuosi priimti teisingus sprendimus, – teigė JV. – Greitesnė mintis ir geri sprendimai. Dar norėčiau pagerinti perdavimų įgūdžius. Visa tai – krepšinio dalis.“

J.Valančiūnas: „Po truputį priprantu prie greičio ir stengiuosi priimti teisingus sprendimus“.

„Kai matai, kad tave dengia du varžovai, bet vis tiek randi kam perduoti kamuolį, tarsi pereini į visai kitą lygį. Laisvas žaidėjas, nuo tritaškių linijos kertantis į baudos aikštelę, dažniausiai pelno du lengvus taškus. Dabar tobuliname šią vietą, nes ji yra be galo svarbi.“

Priešingai nei praėjusiame sezone, Dwayne’as Casey dabar nevengia klausimų apie J.Valančiūno minutes aikštėje. Panašu, kad „Raptors“ treneris pradėjo labiau pasitikėti lietuviu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwane'as Casey
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwane'as Casey

„JV keičiasi, darosi geresnis, – gražių žodžių negailėjo D.Casey, anksčiau paskutiniame ketvirtyje sodinęs lietuvį ant suolo. – Turėdamas rankose kamuolį, jis jaučiasi kur kas patogiau, nei anksčiau. Dabar Jonas nepasimauna ant klaidinamų judesių ar apgaulingos dvigubos gynybos. Šiemet jis puikiai skaito žaidimą baudos aikštelėje ir smarkiai prisideda prie komandos sėkmės. Iki tol, greičiausiai, D.DeRozanas buvo geriausias žaidėjas baudos aikštelėje, tačiau dabar Jonas tampa labai svarbiu mums ginklu.“

Kai kurie JAV apžvalgininkai J.Valančiūno žaidime įžvelgia krentantį greitį, tačiau lietuvis tokioms pastaboms atkerta, kad geresnis aikštės matymas ir žaidimo perpratimas leidžia išvengti nereikalingo spurdėjimo. 

„Manau, kad žodis „sulėtėjo“ čia netinka. Aš tai įvertinčiau kaip pagerėjusį aikštės ir varžovų gynybos skaitymą“, – rėžė lietuvis.

Kad ir kokie svarbūs būtų priešininkų veiksmai gynyboje, 23-ejų lietuvis nepamiršta pagalbos komandos draugams ir po savuoju krepšiu svarbos. D.Casey tvirtina, kad ir šioje srityje JV tobulėjimas yra akivaizdus.

„Bandau nuspėti, kada mažesni žaidėjai gali įkirsti į baudos aikštelę. Gynyba yra lygiai tokia pat svarbi, kaip ir puolimas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Luisas Scola
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Luisas Scola

Šį J.Valančiūno tobulėjimą aiškiai atspindi gerokai padidėję atkovotų kamuolių skaičiai. Pagal juos lietuvis patenka tarp dešimties geriausių NBA lygoje.

D.Casey pagrindiniu pagerėjusios „centro“ formos veiksniu laiko lietuvio patirtį – J.Valančiūnui tai jau ketvirtas sezonas NBA.

„Jis suaugo. Žaidimas jam neatrodo toks greitas. Gavęs kamuolį jis nepuola mąstyti 100 mylių per valandą greičiu, – juokavo „Raptors“ strategas. – Jis mato, ką darys puolėjai ir kaip prieš jį veiks gynyba. Tai – laiko, patirties ir brandos ženklas. Tai vienintelis paaiškinimas.“

L.Scola: „Jonas puikiai jaučia aikštę ir yra žvėris baudos aikštelėje“.

Toronto „Raptors“ komandos sėkmę reguliariajame sezone labiausiai lėmė Visų žvaigždžių „Rytų“ komandai atstovavę Kyle’as Lowry ir DeMaras DeRozanas, tačiau „dinozaurų“ tikslai yra kur kas didesni už patekimą į atkrintamąsias.

„Žinojau, kad Valančiūnas yra geras žaidėjas, tačiau šiemet jis mane išties sužavėjo, – linksėdamas galva tvirtino „Raptors“ veteranas Luisas Scola. – Jonas puikiai jaučia aikštę ir yra žvėris baudos aikštelėje. Jam nusimato nuostabi ateitis.

Ne manau, o žinau, kad turėsime išnaudoti visą jo potencialą, jei norime laimėti. Be jo negalime nugalėti, jam tą nuolat kartoju. Kartais jis nėra patenkintas savo žaidimu, tačiau komandai jis yra labai svarbus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas