Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 11

Jono Valančiūno kelias į sugrįžimą – su neprognozuojamomis kliūtimis

Sunkesnė nei manyta Jono Valančiūno trauma uždavė nemažai klausimų. Kas slepiasi už neapibrėžto lietuvio čiurnos traumos termino ir kada realu tikėtis vieno „Toronto Raptors“ lyderių sugrįžimo į aikštę? „Health Max“ fizioterapijos klinika po kauliuką išnarstė J.Valančiūno situaciją ir pateikė žingsnius, kuriuos padėjęs lietuvis galės grįžti į aikštę.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.
NBA atkrintamosios | „Toronto Raptors“ – „Miami Heat“ | 03:00 LT laiku | Serija 2-2

Oficialiai skelbiama, kad J.Valančiūnas pasitempė čiurną, kas iš esmės reiškia, kad įplyšo čiurnos raiščiai. Tai greičiausiai įvyko po to, kai traumuotos kraujagyslės sutekėjo į audinius.

Dalinis įplyšimas leidžia judesį šalia čiurnos, kai visiškas plyšimas atima bet kokį stabilumą aplink čiurną.

Faktas, kad J.Valančiūnas neiškrito iš rikiuotės visoms atkrintamosioms varžyboms leidžia tikėtis, jog „centras“ patyrė dalinį plyšimą.

Reikia pabrėžti, kad jis vaikščioja su įtvaru-batu laukdamas, kol tinimas sumažės ir tuo pačiu suteikdamas čiurnai stabilumą.

Nustatyti konkretų traumos rimtumą sudėtinga, nes „Raptors“ gydytojai neatskleidė daugiau detalių. Iškart po traumos J.Valančiūnui atliko rentgeno tyrimus, kurie buvo neigiami. Tai – gera naujiena, nes parodė, kad niekas nėra lūžę.

VIDEO: J.Valančiūno interviu apie traumą

Po to jam atliko magnetinį rezonansą. Tikslių jų rezultatų nežinome, bet pranešama, kad gydytojai liko nepatenkinti gautomis išvadomis. Galima manyti, kad raiščiai buvo sunkiai pažeisti, kadangi jis buvo nurašytas visai Rytų konferencijos pusfinalio serijai.

Lengvas patempimas būtų išvedęs J.Valančiūną iš rikiuotės kelioms rungtynėms, tačiau dabar panašu, kad trauma rimtesnė.

Gera naujiena ta, kad J.Valančiūnui nereikės operacijos. Vidurio puolėjas taip pat teigė, kad skausmas ir tinimas sumažėjo, o tai irgi geras ženklas. Vienintelis būdas dabar gydyti čiurną – su ledu mažinti tinimą, ilsėtis ir laikyti čiurną pakėlus.

Jos pakėlimas padidins kraujo cirkuliaciją. Ją taip pat spartina masažai, specialūs pratimai su terapeutu. Kai tik sumažės tinimas, J.Valančiūnas galės daryti pratimus stabilumui didinti.

Kad grįžtų į aikštę, Jonas turi dalyvauti „Raptors“ treniruotėse, kad jis pats ir gydytojai pamatytų, kaip čiurna reaguoja į didesnį krūvį.

Vis dėlto nėra tikslaus atsakymo, kada Jonas galėtų grįžti į aikštę. Kaip sakė JV, tai buvo „blogas patempimas“, o gydytojai pasielgė teisingai, nebeleisdami jam žaisti serijoje su „Heat“.

Jonas pirmiausia turi sulaukti, kol tinimas sumažės, kad galėtų gauti bent lengvą krūvį. Atsižvelgiant į traumos rimtumą, jis negalės žaisti dar mažiausiai 2-3 savaites, o likęs laikas priklausys nuo jo savijautos.

Kodėl „Raptors“ gydytojai nedavė tikslios galimo sugrįžimo datos? Nes po dviejų savaičių tinimas gali nesumažėti ir jo mobilumas gali būti vis dar labai ribotas.

J.Valančiūnas geriausiu atveju galėtų grįžti į aikštę Rytų konferencijos finalo įkarštyje ar NBA superfinale. Aišku, jei „Raptors“ įveiks „Miami Heat“ pusfinalyje ir nugalės „Cleveland Cavaliers“ Rytų finale.

Taigi, kai grįš čiurnos stabilumas, specialūs pratimai ir krūvis aikštėje parodys, ar dar išvysime J.Valančiūną atkrintamosiose varžybose.

VIDEO: Majamyje „Raptors“ trūko Jono Valančiūno

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas