Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 24

Jono Valančiūno mainų scenarijus – mažai tikėtinas, bet įmanomas

NBA užkulisiuose šurmulį kelia kalbos apie mainus, kuriuose ketvirtadienį gali sušmėžuoti ir lietuviškos pavardės. JAV žiniasklaidoje antradienį pasklido žinia, jog „Indiana Pacers“ neatmeta galimybės iškeisti Domantą Sabonį, o pasitaikius geram pasiūlymui, keisti komandas gali tekti ir Jonui Valančiūnui. Tiesa, tikimybė, kad „grizlis“ iš Lietuvos per artimiausią parą virs kito klubo nariu nėra nedidelė.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

Jonui Valančiūnui sykį jau teko patirti tamsiąją NBA verslo pusę.

2019 m. vasario 7-ąją jis jau ruošėsi grįžti po rankos lūžio ir padėti „Toronto Raptors“ ekipai, kai būnant Atlantoje lietuvį pasiekė netikėta žinia – „ropliai“ jį iškeitė už Marcą Gasolį į Memfį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gresia permainos? „Pacers“ klausosi pasiūlymų už lyderį ir gali į mainus įtraukti D.Sabonį

Per dvejus metus įsitvirtinęs „Grizzlies“ komandoje ir tapęs svarbia jos dalimi šį sezoną JV žaidžia statistiškai geriausią karjeros sezoną, bet nuo mainų apsaugotas NBA lygoje nėra praktiškai niekas, ne išimtis – ir uteniškis.

Jono Valančiūno statistika

  • 27,7 min., 15,9 taško (daugiausiai karjeroje), 12,3 atkovoto kamuolio (daugiausiai karjeroje), 1,8 rezultatyvaus perdavimo, 0,6 perimto kamuolio (daugiausiai karjeroje), 0,7 bloko, 58,1 proc. dvitaškių, 32,4 proc. tritaškių, 74,2 proc. baudų metimų.

Jauna Memfio komanda šiuo metu balansuoja ant atkrintamųjų ribos Vakarų konferencijoje, tačiau jos planuose nėra tik šio sezono sėkmė.

21-erių Ja Morantas ir Jarenas Jacksonas, 22-ejų Desmondas Bane'as, 24-erių Justise'as Winslow ir Brandonas Clarke'as bei 25-erių Dillonas Brooksas – tai branduolys, su kuriuo „grizliai“ tikisi versti kalnus po kelerių metų, kai dabartiniai Vakarų konferencijos lyderiai pasitrauks nuo pagrindinės scenos.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Ja Morantas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Ja Morantas

J.Valančiūnas šiuose planuose greičiausiai nefigūruos, tad ir tikimybė, kad „Grizzlies“ gali įtraukti lietuvį į mainus jau šią savaitę, prieš užsidarant mainų langui, egzistuoja. Bet ji nėra didelė.

15,9 taško ir 12,3 atkovoto kamuolio šį sezoną renkantis JV žaidžia sėkmingiausią karjeros sezoną ir galėtų praversti ne tik „grizliams“, bet ir daugeliui kitų raumenų po krepšiu stokojančių komandų.

15min pasidomėjo, kokia tikimybė, jog J.Valančiūnas po paros bus jau kitos komandos nariu. Šį klausimą išgirdę Memfio žurnalistai buvo vieningi – tikimybė yra, bet nedidelė.

„Realu, kad jis kelsis kitur, bet tai mažai tikėtina, – sakė „Grizzly Bear Blues“ tinklalapio redaktorius Joe Mullinaxas. – „Grizzlies“ be Valančiūno turi problemų po krepšiu, tad jeigu jį iškeistų, būtų labai sudėtinga išlikti kovoje dėl vietos atkrintamosiose. Tačiau neabejoju, kad komanda į Valančiūną nežiūri kaip į „neliečiamą“. Tiesiog galimi pasiūlymai už jį nebus verti nuspausti gaiduką.“

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas padėjo „Memphis“ Grizzlies“ pasiekti pergalę.
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas padėjo „Memphis“ Grizzlies“ pasiekti pergalę.

Be to, kad prarastų galingą jėgą baudos aikštelėje, iškeisti J.Valančiūną „grizliams“ gali būti nelengva ir dėl nemažo lietuvio kontrakto.

Daugelis NBA favoritų, kuriems reikėtų uteniškio po krepšiu, viršija „algų kepurės“ ribas, tad mainų termino pabaigoje greičiausiai taikysis į pigesnius krepšininkus, už kuriuos per mainus nereiktų atiduoti tiek daug.

Jei mainuose dalyvautų JV, kaina greičiausiai būtų nemaža, nes šį sezoną lietuvis savo sąskaitą papildys 15, o kitą – 14 mln. JAV dolerių suma.

Jono Valančiūno kontraktas, sudarytas 2019 m. vasarą

  • 2019-2020 m. sezonas: 16 mln. JAV dolerių;
  • 2020-2021 m. sezonas: 15 mln. JAV dolerių;
  • 2021-2022 m. sezonas: 14 mln. JAV dolerių.

„Yra maža tikimybė, kad Valančiūnas bus iškeistas iki termino pabaigos, bet jo didelis kontraktas baigsis tik po kito sezono, o tai gali atgrasyti kai kurias komandas, – sakė „SB Nation“ žurnalistas Jackas Noonanas. – Manau, kad Memfis už Joną tikėtųsi labai daug, o tai gali atbaidyti potencialius pirkėjus.“

Tiesa, jei ne J.Valančiūną, tai bent vieną centrą „Grizzlies“ tikrai turėtų išsiųsti į kitą komandą.

Memfio žurnalistai įsitikinę, kad Tenesio valstijos komanda vienu ar kitu būdu atsikratys atsarginio vidurio puolėjo Gorgui Diengo, pastaruoju metu praradusio vaidmenį „Grizzlies“ gretose.

„Scanpix“ nuotr./Gorgui Diengas (kairėje)
„Scanpix“ nuotr./Gorgui Diengas (kairėje)

Vyriausias komandas žaidėjas, 31-erių senegalietis sezono pradžioje rinko po 7,9 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio, bet pastarąjį kartą rungtynėse jis pasirodė dar kovo 1-ąją ir akivaizdžiai nebefigūruoja vyriausiojo trenerio Tayloro Jenkinso planuose.

„Grizzlies“ bandys atsikratyti besibaigiančiais kontraktais, tokiais kaip Gorgui Diengo. Jei tik ras mainų partnerį, jie gali atlikti vienus ar keletą mainų. Jei ne, jie liks su ta sudėtimi, kurią turi“, – teigė J.Noonanas.

TAIP PAT SKAITYKITE: NBA padangėje laukiama griaustinių: kurie žaidėjai netrukus pakeis komandas?

„Memfio prioritetas – išmainyti buvusį Jono pakaitalą Gorgui Diengą. Jei jis nebus išmainytas, „Grizzlies“ greičiausiai išpirks jo kontraktą ir atsikratys jo tokiu būdu“, – aiškino J.Mullinaxas.

Su 20 pergalių ir 20 pralaimėjimų „Grizzlies“ Vakarų konferencijoje šiuo metu yra 10-oje vietoje. Būtent 10-ta vieta šiemet garantuos šansą patekti į atkrintamąsias, nes 7-10 pozicijose likusios komandos žais papildomame trumpame turnyre dėl paskutinių dviejų bilietų į lemiamas sezono kovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas