Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 04

Jono Valančiūno sprendimas kainavo dešimtis milijonų

„64 milijonai priežasčių šypsotis“, – pernai ilgalaikę „Toronto Raptors“ ir Jono Valančiūno sutartį įvertino Kanados spauda. Torontas trina rankomis stebėdamas, kokiais milijonais šią vasarą taškosi NBA klubai. Atrodo, kad J.Valančiūnas šią vasarą galėjo tapti 100 milijonų JAV dolerių vertės žaidėju. Bet ar galima teigti, kad 23 metų lietuvis suklydo?
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Valančiūnas pernai su „Raptors“ pasirašė ketverių metų 64 milijonų JAV dolerių kontraktą, kuris įsigalios nuo 2016-2017 metų sezono pradžios. Kasmet 23 metų lietuviui kapsės po 16 milijonų.

Analogišką kontraktą su „Los Angeles Lakers“ pasirašė Timofejus Mozgovas. Šis sandoris geriausiai iliustravo absurdišką takoskyrą tarp laimės kūdikių, kurie naujas sutartis sudaro nuo šios vasaros.

64 milijonus J.Valančiūnas užsidirbo būdamas vos 22-ejų ir kas vakarą NBA buvęs arti dvigubo dublio (12 tšk., 8,7 atk. kam.), o 29 metų rusui užteko 6,3 taško ir 4,4 atkovoto kamuolio vidurkio per 18 minučių.

Beje, praėjusį sezoną Toronte J.Valančiūną nuo suolo keisdavęs Bismackas Biyombo pasirašė 8 milijonais pelningesnę sutartį su „Orlando Magic“.

„Sun Sports“ nuotr. /valanciunassss
„Sun Sports“ nuotr. /valanciunassss

Palyginimui, nauji geriausių NBA vidurio puolėjų kontraktai prasideda nuo 23,5 milijono per metus – 7,5 mln. daugiau nei J.Valančiūno. Tokias sutartis sudarė Dwightas Howardas, Hassanas Whiteside'as, Alas Horfordas ir Andre Drummondas.

„Miami Heat“ vidurio puolėjas Hassanas Whiteside'as, su kuriuo J.Valančiūnas stumdėsi Rytų konferencijos finale, Majamyje per 4 metus uždirbs 98 milijonus. Puldamas prieš šį vyruką J.Valančiūnas tada rinko vid. 18,3 taško ir 12,7 atkovoto kamuolio.

Akivaizdu, kad J.Valančiūno algalapis būtų buvęs panašus – maždaug 100 milijonų JAV dolerių.

Tikslios J.Valančiūno vertės nenustatysi, tačiau ją galima prognozuoti remiantis kitų vidurio puolėjų sandoriais šios vasaros NBA žaidėjų turguje.

NBA „centrų“ sandoriai iki liepos 4-osios
Žaidėjas Kontraktas Komanda
Ändre Drummondas (22 m.) 130 mln., 5 metai „Detroit Pistons“
Alas Horfordas (30 m.) 113 mln., 4 metai „Boston Celtics“
Hassanas Whiteside'as (27 m.) 98 mln., 4 metai „Miami Heat“
Joakimas Noah (31 m.) 72 mln., 4 metai „New York Knicks“
Bismackas Biyombo (23 m.) 72 mln., 4 metai „Orlando Magic“
Dwightas Howardas (30 m.) 70,5 mln., 3 metai „Atlanta Hawks“
Ianas Mahinmi (29 m.) 64 mln., 4 metai „Indiana Pacers“
Timofejus Mozgovas (29 m.) 64 mln., 4 metai „Los Angeles Lakers“
Alas Jeffersonas (31 m.) 30 mln., 3 metai „Indiana Pacers“

J.Valančiūno motyvas

„Twitter“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Masai Ujiri
„Twitter“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Masai Ujiri

Jonas Valančiūnas ir jo agentai žinojo, kad lietuvis daugiau uždirbs 2016-ųjų vasarą, bet 2015-ųjų rugpjūtį nusprendė nelaukti ir susieti ateitį su „Raptors“ dar nesibaigus kontraktui.

Torontas tada dar atsargiai sutiko kontraktą, o buvo ir tokių, kurie manė, jog „Raptors“ permokėjo. Kažin, ką jie galvoja dabar, kai „Lakers“ moka T.Mozgovui 64 milijonus JAV dolerių.

„Mes radome puikų sprendimą, tai kodėl reikėjo laukti? Mano manymu, Torontas yra labai geras miestas, man ten patinka. Patinka klubo organizacija ir aš noriu ten žaisti. Tai kodėl reikėtų laukti?“ – savo sprendimą nelaukti tada vos tik grįžęs iš Toronto į Lietuvą aiškino J.Valančiūnas.

Kodėl reikėtų laukti? Kad metinis atlyginimas būtų ne 16, o, pavyzdžiui, maždaug 25 milijonai JAV dolerių.

Aišku, dabar labai lengva pasakyti, kad Jonas pasielgė neprotingai, nes būtų uždirbęs gerokai daugiau. J.Valančiūnas pasielgė atsargiai.

Bet kokia sunki trauma ar nenumatyta aplinkybė galėjo sugriauti visus ateities planus. 64 milijonai – taip pat milžiniški pinigai, kuriais lietuvis užsitikrino savo ateitį.

Juolab, kai baigsis 4 metų sutartis su „Raptors“, J.Valančiūnui bus 27 metai – sočiai laiko pasirašyti tą skambųjį 100 milijonų, o gal ir gerokai didesnį, kontraktą.

Manote, kad Jonui nepasisekė? Įdomus faktas: Stepheno Curry atlyginimas kitą sezoną sieks 12 milijonų JAV dolerių.

Dar ne pabaiga

„Scanpix“/„The Commercial Appeal“/TNS/„Sipa USA“ nuotr./Mike'as Conley
„Scanpix“/„The Commercial Appeal“/TNS/„Sipa USA“ nuotr./Mike'as Conley

Į NBA įžaidėjų VIP klubą niekada nepretendavęs įžaidėjas Mike'as Conley su „Memphis Grizzlies“ sudarė 5 metų 153 mln. JAV dolerių sutartį. Palyginimui, ji verta tiek, kiek trijų geriausių amerikietiškojo futbolo žaidėjų (NFL) kontraktai.

Beje, M.Conley užfiksavo kol kas pelningiausią NBA sutartį lygos istorijoje. Rekordas dar tikrai bus pagerintas, bet ši sutartis tik dar vienas pavyzdys, kad NBA mėtosi beprotiškais pinigais.

Šią beprotystę pasėjo nauja NBA ir televizijos sutartis. Pagal ją, NBA algų kepurė – lygos užfiksuota maksimalių NBA klubo išlaidų atlyginimams riba, padidėjo net 34 procentais – nuo 70, iki 94 milijonų JAV dolerių. Tai, teoriškai, 34 procentais išpūtė ir NBA žaidėjų atlyginimus.

„Už ką tiek mokėti tiems NBA žaidėjams?“ – paklausite.

NBA generuoja didžiules pajamas, kurias privalo pasidalinti su žaidėjais. Pagal teorinį principą, 51 proc. NBA pajamų atitenka krepšininkams, o 49 proc. – NBA klubams.

Taigi, dėl naujos pelningesnės NBA sutarties su televizija krepšininkai džiūgauja dėl pakelto atlyginimo. Kaip ir T.Mozgovas bei jo agentas.

Ruso 64 milijonų sandoris su „Lakers“ sulaukė tokio ažiotažo todėl, kad jis buvo pirmoji kritusi domino kaladėlė krūvoje. Krepšinio gerbėjai dar nepripratę prie naujų NBA atlyginimų tendencijų. Kaip ir NBA klubų vadovai, kuriems teks priprasti prie naujų atlyginimų standartų, o jie dar tik ieškomi.

Už ką buvo permokėta, spręsti dar anksti.

Bet jeigu jums atrodo, kad NBA klubų vadovai yra tikri bepročiai, dar palaukite kitos vasaros. 2017-aisiais NBA algų kepurė didės dar 20 milijonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas