Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 20

Jonui Valančiūnui prognozuoja įspūdingą karjerą ir siūlo lygiuotis į ispanų žvaigždę

Tiek dėmesio dar nebuvo. Torontas pusę savaitės kalba apie Joną Valančiūną. Ne jo sutartį, kaip buvo vasara, o puikų žaidimą. Ketverius metus „Toronto Raptors“ marškinėlius vilkintis lietuvis dar nepatobulėjo skambiau save pateikdamas žiniasklaidai, bet, laimei, yra komandos draugų, kurie nesidrovi liaupsinti aukštaūgio. „Jo potencialas – beribis. Jis gali tapti žvaigžde ar NBA legenda. Bet kuo“, – neslėpė argentinietis Luisas Scola.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“/AP nuotr.
NBA atkrintamosios | Penktadienis 2 val. 30 min. | „Pacers“ – „Raptors“ | Indiana | Serija 1-1

„Jam tiesiog reikia išsikelti konkretų tikslą ir daug dirbti jo siekiant. Jei Jonas tai padarys, jo tobulėjimui ribų nėra, – įsitikinęs 35-erių L.Scola. – Jam matau šviesią ateitį. Kiek šviesią, klausimas. Bet kalbu apie žaidėją maždaug tarp „labai gero“ ir „o, Dieve, kokio gero“.“

Dar debiutuodamas NBA 2012-ųjų rudenį pirmosiose rungtynėse J.Valančiūnas surinko dvigubą dublį. Dar po metų jis tapo NBA vasaros lygos MVP. Jau tada buvo akivaizdu, kad puolimas gerokai lenkia jo sugebėjimus gynyboje. Tačiau Torontui teko ilgai laukti, kada J.Valančiūnas puolime nublokš priešininkus nuo kelio ir taps lygos žvaigžde.

Šį sezoną J.Valančiūnas renka vid. 12,8 taško ir atkovoja 9,1 kamuolio, krepšį atakuodamas 56,5 proc. tikslumu. Atrodo, lietuvis buvo susitaikęs su trečio žaidėjo Toronte vaidmeniu, bet atkrintamosiose jis rodo kur kas daugiau.

Kol kas dvejų jo rungtynių su „Indiana Pacers“ statistika – vid. 17,5 taško ir 17 atkovotų kamuolių.

L.Scola: „Jonui matau šviesią ateitį. Bet kalbu apie žaidėją maždaug tarp „labai gero“ ir „o, Dieve, kokio gero“.

„Manau, kad Jonas gali būti puikus modernus vidurio puolėjas. NBA yra daug labai atletiškų „centrų“, bet jie neturi tokių įgūdžių, kaip Jonas. Manau, kad jam tereikia nenusileisti priešininkams atletiškumu, būti aktyviam ir taip aktyviai blokuoti metimus bei graibstyti kamuolius“, – apie J.Valančiūno progresą kalbėjo L.Scola.

Veteranas patarė J.Valančiūnui lygiuotis į Ispanijos krepšinio žvaigždę Marcą Gasolį, kuris yra vienas „Memphis Grizzlies“ lyderių. Tik tam lietuviui reiktų patobulinti kamuolio perdavimą.

L.Scola pridūrė, kad toks minkštas riešas J.Valančiūnui suteikia išskirtinumą, o baigdamas kalbėti ėmė juoktis, jog jaučiasi lyg būtų Jono agentas.

„Pacers“ gynyboje dusina Kyle'ą Lowry, tačiau įžaidėjas savo taškus kompensuoja rasdamas aikštėje J.Valančiūną ir patiekdamas jam kamuolį lyg ant lėkštutės.

Bismackas Biyombo, Luisas Scola, Jonas Valančiūnas,
Luisas Scola ir Jonas Valančiūnas

Vidurio puolėjas komandos draugų nenuvylė. „Raptors“ puolimo lyderis DeMaras DeRozanas mėgaujasi matydamas, kaip J.Valančiūnas skrajoja virš lanko ir riaumoja iš pasitenkinimo.

„Pamenu, kaip dar visai neseniai jis vos tik atvykęs iš Europos numušinėdavo kamuolį šokinėjantį ant lanko (NBA tai yra taisyklių pažeidimas, – red.). Gera matyti, kaip jis patobulėjo, kaip dominuoja po krepšiu ir mus veda į priekį. Jo indėlis – milžiniškas.“

Plačiau apie J.Valančiūną kalbėjo ir „Raptors“ treneris Dwane'as Casey, prieš išvyką į Indianą su žurnalistais bendravęs net 15 minučių.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Dwane Casey ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Dwane Casey ir Jonas Valančiūnas

– Matant tokį Lowry ir DeRozaną, Valančiūno žaidimas tikra atgaiva?

– Jonas tokiu žaidimu labai palengvins darbą lyderiams. Tik neabejoju, kad „Pacers“ padarys rimtų pokyčių, kad sustabdytų Joną. Kita vertus, atsiras daugiau erdvės kitiems. Kadangi prie Valančiūno sėkmės daug prisideda Lowry perdavimai, tai arba jie bandys dar labiau apriboti Kyle'ą, arba tiesiog ieškos tiesioginio vaisto Valančiūnui.

Gerai, kad Jonui sekasi taip, kaip mes norime. Jis yra trečia didžiulė grėsmė varžovams. O DeRozano ir Lowry metimai dar tikrai kris. Nesakau, kad jie rungtyniauja blogai. Tik jie tiesiog nepataiko metimų, kokius įprastai sumeta.

– Ką Jonas daro kitaip, kad yra toks rezultatyvus?

D.Casey: „Gal kitąmet, gal dar vėliau pamatysime Joną metantį tritaškius. Esu matęs daug atvejų, kai vyrukai bėgant metams smarkiai patobulina metimą iš toli.“

– Jis labai gerai užbaigia atakas ir pastato save į tinkamą poziciją. Be to, daug progų jis susikuria per užtvaras, taip vėliau įsitvirtindamas po krepšiu ir ten susikurdamas gerą erdvę atakai. Be to, gynyboje žaisdamas du prieš du jis yra ten, kur ir turi būti. Jo tobulėjimą matome visur.

– Jonas Valančiūnas juokais minėjo, kad kitas jo tobulėjimo etapas – tritaškiai?

– Nesakau, kad tai pamatysime jau šiose atkrintamosiose (šypsosi). Bet gal kitąmet, gal dar vėliau. Paprastai aukštaūgiai bėgant metams iš toli atakuoja vis dažniau. Pavyzdys – Luisas Scola. Esu matęs daug atvejų, kai vyrukai bėgant metams smarkiai patobulina metimą iš toli.

Taigi, pirmiausia pradėkime nuo metimų iš 4–5 metrų. Tik be jokių „pump-fake'ų“ (šypsosi.).

– Joną Valančiūną kol kas pristabdo tik pražangos. Kaip galima to išvengti?

– Rodome jam vaizdinę medžiagą, kad kitą kartą jis galėtų išvengti panašių situacijų. Branginu savo pinigus, todėl nieko nesakysiu apie teisėjus. Bet kartais varžovai tiesiog supančioja Joną rankomis ir kai jis bando išsilaisvinti, teisėjai fiksuoja pražangą. Todėl mokome Joną žaisti iškeltomis rankomis, kad teisėjams nekiltų abejonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas