Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 07

Kaip šokiruojančią Magico Johnsono žinią apie ŽIV pasaulis priimtų šiandien?

Pirmadienį sueina lygiai 25 metai nuo tos dienos, kai vienas geriausių tuometinių NBA krepšininkų Magicas Johnsonas visiems paskelbė, kad yra užsikrėtęs ŽIV virusu ir baigė savo profesionalo karjerą. Tais laikais apie šią ligą buvo žinoma labai mažai, tačiau kaip visuomenė būtų sureagavusi į tokį pareiškimą šiandien? Pateikiame „Daily News“ straipsnį.
Magicas Johnsonas
Magicas Johnsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Įsivaizduokite, kad M.Johnsonas rungtyniauja šiais laikais ir žinote, kad šiandien jis surengs spaudos konferenciją, kurioje praneš labai svarbią naujieną. Dabar apie šį mirtiną virusą turime labai daug informacijos, tačiau kaip 2016-aisiais mes sužinotume, kad juo užsikrėtęs garsus NBA krepšininkas?

Galbūt apie tai praneštų bulvarinis pramogų portalas „TMZ“?

Galbūt M.Johnsonas parašytų labai gerai apgalvotą laišką interneto tinklalapyje „The Players Tribune“, nes šiais laikais tai labiausiai priimtina?

Gal kažkas įsilaužtų į žaidėjo socialinį profilį?

O gal senuoju būdu kokia nors TV laida būtų nutraukta ir netikėtai prasidėjusiose žiniose išgirstume šią labai „karštą“ naujieną?

Lygiai prieš 25 metus M.Johnsonas surengė spaudos konferenciją, kuri buvo transliuojama tiesiogiai.

VIDEO: Magico Johnsono spaudos konferencija 1991-aisiais

Lapkričio 7-ąją „Lakers“ reguliarųjį sezoną buvo pradėjusi vos prieš tris dienas, o jų 32 metų žvaigždė buvo atskirta nuo visuomenės. Žiniasklaidoje sklido daugybė gandų apie tai, kas galėtų būti garsiajam Los Andželo įžaidėjui.

Apie trečią valandą dienos ESPN žurnalistas Danas Patrickas per televiziją pranešė, kad netrukus bus jungiama tiesioginė transliacija, kurioje bus pranešta viena svarbiausių žinių sporto istorijoje.

Šiais laikais toks dalykas labai greitai išplistų visuose socialiniuose tinkluose, o apie tai kalbėtų visas pasaulis. M.Johnsonui reikėtų kuo greičiau pateikti savo istorijos pusę, nes internete tiesa būtų iškraipoma, o skirtingų spekuliacijų būtų šimtai.

Bet netgi ir tada išgalvotos istorijos bei gandai būtų kuriami iš nieko. Tai būdas gauti sau naudos iš populiarios istorijos, o apie tai kalbėtų daugelis garsių žmonių, laidų vedėjų bei žurnalistų.

Daugelis taip elgtųsi ne dėl rūpesčio M.Johnsonu, o siekdami sukurti pramogą žiūrovui.

„Net neabejoju, kad kuri nors gandų ar naujienų interneto svetainė šiais laikais tokį faktą iš kur nors iškapstytų, – teigė interneto portalo „DeadSpin“ kūrėjas bei žurnalistas Willas Leitchas. – Seselė ligoninėje ar netyčia tokią informaciją pamatęs žmogus ją kam nors atskleistų. Neturiu jokių abejonių.

Ši istorija plistų, populiarėtų, apaugtų detalėmis, apie ją kalbėtų žmonės, o vėliau tai taptų nekontroliuojama. Bet kokie M.Johnsono teiginiai vėliau jau neturėtų jokios prasmės.

Tais laikais mes gaudavome naujieną ir vėliau per savaitę apie tai atsirasdavo vis daugiau detalių. Dabar gandai pradeda sklisti dar prieš paskelbiant žinią, o tiesa būna gerokai iškreipiama.

Kita vertus, ganduose dažnai būna dalis tiesos.“

Danny Ainge'as, Magicas Johnsonas ir Larry Birdas, 1985 m.
Danny Ainge'as, Magicas Johnsonas ir Larry Birdas, 1985 m.

Tiesa ir tikri faktai dažniausiai nukenčia šiuolaikinėje visuomenėje.

Tiksliai niekada ir nesužinosime, kaip skaudi M.Johnsono žinia pasauliui būtų įvertinta dabartinėje žiniasklaidoje, tačiau bent jau geresnis šios ligos suvokimas mums leistų geriau įvertinti susidariusią situaciją.

„Mes dabar turime daugiau informacijos apie ŽIV ir AIDS, todėl gerai žinome šios ligos gydymą bei galimus padarinius, – svarstė W.Leitchas. – Tačiau jeigu tai nutiktų šiandien, prieš JAV prezidento rinkimus, tai būtų tikra beprotybė.

O klausyti, kaip apie tai kalba kai kurie sporto laidų vedėjai, būtų tikras košmaras.“

M.Johnsonas savo karjerą baigė 1991 metų lapkričio 7-ąją, tačiau 1992-aisiais keliavo su JAV svajonių komanda į olimpines žaidynes.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Jordanas ir Magicas Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Jordanas ir Magicas Johnsonas

Bėgant laikui buvo gauta daugiau informacijos apie ŽIV virusą ir krepšininkas į NBA dar bandė sugrįžti 1996 metais.

Sausio mėnesį papildęs „Lakers“ komandą, jis padėjo jai patekti į atkrintamąsias, tačiau Los Andželo klubas pirmame etape nusileido titulą ginusiems „Rockets“.

Vasarą M.Johnsonas svarstė kitų komandų pasiūlymus, nes norėjo rungtyniauti daugiau laiko bei aikštėje atlikti įžaidėjo pareigas, tačiau vėliau nusprendė, kad šį kartą nori pasitraukti iš krepšinio pats:

„Palieku krepšinį savo noru. Džiaugiuosi savo sprendimu, nes to negalėjau padaryti praėjusį kartą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito