Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 27

Karūna nukrito: ko tikėtis iš senstančio LeBrono Jameso?

LeBronas Jamesas nuo 2011 metų šiltai sėdėjo geriausio pasaulio žaidėjo soste. Iki tol nė nekilo abejonių, kad lygoje nėra geresnių už jį. Praėjo aštuoni sezonai ir pirmą kartą ESPN sudarytame žaidėjų reitinge LeBronas atsidūrė trečioje pozicijoje.
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / „Scanpix“ nuotr.

Kiekvienas „Karaliaus“ sezonas turėjo savą prieskonį. Užtenka prisiminti „Miami Heat“ didžiojo trejeto dominavimą ar fantastišką sugrįžimą finalo serijoje jau vilkint „Cleveland Cavaliers“ marškinėlius.

Praėjęs sezonas pasėjo labai daug abejonių. Žinoma, nėra buvę tokio talento, kuris būdamas 35-erių sugebėtų efektyviai kurti metimus komandos draugams, tačiau pirmasis sezonas su „Los Angeles Lakers“ marškinėliais davė pirmąsias užuominas apie senkančias Karaliaus baterijas.

Naujajame NBA sezone L.Jamesas turės šalia dominuojantį aukštaūgį Anthony Davisą, talentingą puolėją Kyle'ą Kuzmą ir krūvą gerų metikų ar tam tikrą vaidmenį atliekančių žaidėjų.

Galbūt ESPN reitingas klysta? Gal „Lakers“ laimės NBA? Jei LeBronas nėra geriausias pasaulio žaidėjas, tai kas jis yra?

ESPN krepšinio ekspertai panagrinėjo klausimus, kurie kankina ne vieną L.Jameso aistruolį.

„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo ir LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo ir LeBronas Jamesas

Kur „Karalius“, ten ir intriga

Reikia pripažinti, kad NBA istorijoje nėra buvę tokio populiaraus žaidėjo. Kobe Bryantas ir Michaelas Jordanas gimė tiesiog per anksti – nebuvo socialinių tinklų, kurie itin intriguoja krepšinio aistruolius.

Jackie MacMullanas apibūdino tai, ką šiandien galėtų padaryti tik L.Jamesas:

„Ar yra buvęs toks atletas, kuris naudotųsi socialiniais tinklais taip efektyviai? LeBronas transformavo „Taco Tuesday“ į tarptautinį fenomeną ir nieko nedelsdamas pabandė tam suteikti prekės ženklą.

Jis įsileidžia mus į savo pasaulį. Vieną dieną matome, kaip jis sunkiai dirba treniruoklių salėje, o kitą jau su sūnumis žaidžia krepšinį savo kieme belaukdami pakilsiančios saulės.

Tokie langai į krepšininko sielą ir gyvenimą pakėlė L.Jameso populiarumą į visai kitą lygį.“

VIDEO: LeBron James + Anthony Davis FIRST EVER TACO TUESDAY!!!

Praėjusio sezono LeBrono versija nė iš tolo nepriminė geriausio pasaulio žaidėjo – sužaistos vos 55-rios rungtynės (mažiausiai karjeroje) ir aiškiai pastebimas atsipalaidavimas gynyboje.

L.Jamesas visada pasižymėjo kaip idealiai savo kūną prižiūrintis atletas, tačiau negailestingas laikas vis tiek padarė savo. Sezono pabaigoje „Karalius“ laiką leido ant suolo dėl kairiosios kirkšnies traumos.

Tai reiškia, jog pailsėjimai reguliariojo sezono pabaigoje gali dar padažnėti, o gynyboje kartais gali tekti atstovėti keturiems prieš penkis. Nepaisant to, J.MacMullanas mano, jog LeBrono talentai ir praėjusiame sezone žibėjo. Ne taip ryškiai, bet žibėjo.

„Pirmasis sezonas Los Andžele virto nusivylimu, bet LeBronas vis tiek rinko po 27,4 taško, 8,5 atkovoto kamuolio ir 8,3 rezultatyvaus perdavimo. Didžiausias grožis yra jo sugebėjimas po slystelėjimų, tikrų ar išgalvotų, sugeba „persijungti“ į tikrą mašiną.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Net neabejoju, kad LeBronas yra pasirengęs visiškai nutildyti skeptikus, kurie jį kamuoja jau nuo reguliariojo sezono pabaigos. Jis sugrįš susikoncentravęs ir pasirengęs susigrąžinti karūną“.

VIDEO: LeBron James "No Defense" Compilation

Kaip atrodys pailsėjęs LeBronas?

Nuo 2006-ųjų „Karalius“ visada buvo atkrintamosiose varžybose ir neišvengiamai turėjo mažiau laiko nei kiti atsistatyti naujajam sezonui.

L.Jamesas sužaidė daugiau nei 56 tūkstančius minučių per daugiau nei 1400 rungtynių NBA. Į šią sumą neįeina vasaros, atiduotos JAV rinktinei, bei žaidimas Akrone savo mokyklos komandoje.

Net pusmečio atostogų LeBronas neturėjo niekada. Nuo balandžio vidurio krepšininkas turėjo laiko ir pailsėti, ir išsilaižyti traumas. Tai reiškia, kad išvysime analogų neturintį įvykį: kaip atrodys 35-erių L.Jamesas po pusės metų pertraukos nuo krepšinio?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas ir Kobe Bryantas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas ir Kobe Bryantas

ESPN apžvalgininkas Kevinas Arnovitzas turi savų abejonių dėl vieno geriausių žaidėjų pasaulyje:

„Paskutinį kartą, kai LeBronas laimėjo NBA trofėjų 2016-siais, jis sužaidė vos 16 rungtynių per 57-ias dienas. Nušluota Rytų konferencija. bet finalo serijoje „Cavaliers“ sutiko „Golden State Warriors“, o ten jau atostogauti nebuvo kada. Visi, kas toje serijoje matė LeBroną, žavėjosi jo fizine kondicija septintųjų serijos rungtynių pabaigoje, kai „Karalius“ įspūdingai blokavo Andre Iguodalos metimą iš po krepšio.

Įmanoma, kad 2019-ųjų fiasko yra tik tyla prieš audrą, bet amžius tikrai yra negailestingas. Vienas iš nedėkingiausių senėjimo požymių – atsistatymas. Traumos, kurios užgyja 100 procentų, dabar gis tik iki 94 procentų, laikini skausmai virs ilgalaikiais.

L.Jamesas nėra iš tų, kurie atsimuša į galimybių lubas ir jo fizinės galimybės yra išskirtinės. Naujame sezone pamatysime, kiek parako savo statinėje dar jis turi.“

VIDEO: Istorinis LeBrono blokas Iguodalai

Ką pademonstruos naujai sulipdyta sudėtis?

Anthony Daviso prisijungimas prie „Lakers“ pavertė komandą viena favoričių laimėti NBA titulą. Aukštaūgis yra bene geriausias žaidėjas, su kokiu LeBronui yra tekę kartu rungtyniauti.

Tiesa, kartu ir nieko neįrodęs.

A.Davisas vos du kartus žaidė atkrintamosiose varžybose ir sykį perkopė pirmąjį etapą. Taip, žaidėjo kolekcijoje daug individualių apdovanojimų, bet komandinių titulų stinga.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Davisas
„Scanpix“ nuotr./Anthony Davisas

Ant kortos pastatyta tikrai daug – A.Davisas kitą vasarą spręs, kur tęsti karjerą, o dar vienas fiasko numarintų viltis išsaugoti piką išgyvenančią žvaigždę.

Užtenka prisiminti Dwightą Howardą. Senąjį Dwightą, kuris iš „Orlando Magic“ į Los Andželą persikėlė nuversti kalnų kartu su Kobe Bryantu ir Steve'u Nashu.

Iš to išėjo šnipštas – vos septintoji pozicija reguliariajame sezone ir sezono pabaiga jau pirmajame atkrintamųjų etape.

Prie dviejų superžvaigždžių „Lakers“ prilipdė daug patikimų metikų – Danny Greenas, Avery Bradley, Jaredas Dudley. Praėjusiame sezone itin trūko toliašaudės artilerijos, nes „Lakers“ pagal tritaškių pataikymą visoje lygoje buvo priešpaskutinė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danny Greenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danny Greenas

Užvėrus vieną spragą, atsivėrė kita – įžaidėjų grandis. Anot ESPN krepšinio eksperto Chriso Herringo, „Lakers“ sudėtyje trūksta gerai gynybą draskančių žaidėjų:

„L.Jamesas pašonėje neturi gerai kamuolį valdančių žaidėjų. Rajonas Rondo jau kuris laikas atrodo mažiau agresyvus, Alexas Caruso turėjo gerų atkarpų ir jį mėgsta sirgaliai, bet reikia pripažinti, jog jis nėra toks geras žaidėjas ir statistiką susirinkdavo per nieko nereiškiančias minutes.

Daug ženklų sufleruoja, kad „Lakers“ sezonas nebus įspūdingas. L.Jamesui reikės daryti viską – rinkti taškus, kurti situacijas komandos draugams ir lyderiauti rūbinėje. Panašu, jog komandai reikės išsunkti paskutines senstančio LeBrono baterijas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito