Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 14

Kas geresni: šių laikų NBA dievai prieš Wiltą Chamberlainą

Dirbdamas „Milwaukee Bucks“ klube daugiau nei du dešimtmečius Dickas Garrettas dabar žiūrėjo, kaip Giannis Antetokounmpo skrajoja virš „Washington Wizards“ žaidėjų galvų lyg dalyvautų dėjimų į krepšį konkurse. „55 taškai, kuriuos jis pelnė taip lengvai, niekas negalėjo prilygti, – sakė D.Garrettas. – Pagalvojau sau: tarsi vyras žaistų prieš vaikus.“ Iš tiesų tokį vaizdą D.Garrettas jau regėjo prieš pusšimtį metų.

Toks fizinis Giannio Antetokounmpo dominavimas NBA rungtynėse nunešė D.Garrettą į savo pirmąjį sezoną NBA, kai 1969–1070 metais jis apsivilko „Los Angeles Lakers“ marškinėlius.

Per atkrintamųjų varžybų finalo serijos 7-ąsias rungtynes jis vis bandė įmesti kamuolį po krepšiu žaidėjui, kurį visi vadino Wiltu.

Šį sezoną Giannis Antetokounmpo ir kitos NBA žvaigždės itin rezultatyviais pasirodymais vis kelia prisiminimus apie Wiltą Chemberlainą – žaidėją, kuris yra pasiekęs taškų rekordą lygoje, viename mače pelnęs 100 taškų, o vieną sezoną jo rezultatyvumo vidurkis viršijo 50 taškų.

„Scanpix“/AP nuotr./Wiltas Chamberlainas
„Scanpix“/AP nuotr./Wiltas Chamberlainas

Nuo to laiko daug kas pasikeitė: NBA atakų erdvės išsiplėtė dėl įvestos tritaškių galimybės, o toks fizine jėga ir įgūdžiais apdovanotas atletas kaip G.Antetokounmpo turi greitkelį veržtis, pelnyti taškus ar perduoti kamuolį laisviems komandos draugams. Dabar pasiekiama daug naujų asmeninių statistikos rekordų, o komandos renka vidutiniškai 15 taškų daugiau nei prieš dešimtmetį.

Gruodžio 30 dieną D.Garrettas stebėjo, kaip G.Antetokounmpo taršo „Minnesota Timberwolves“ ekipą, pelnęs 43 taškus ir atkovojęs 20 kartų kamuolį. Prieš tai jis buvo atseikėjęs 45 taškus ir surinkęs 22 kamuolius mače su „Chicago Bulls“. Jis dar pridėjo 7 ir 5 rezultatyvius perdavimus šiose dvejose rungtynėse ir tapo pirmuoju žaidėju pasiekusiu 40 taškų, 20 atkovotų kamuolių ir 5 rezultatyvių perdavimų žymę per rungtynes paeiliui nuo W.Chamberlaino laikų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Būdamas 211 cm ūgio, itin ilgų rankų G.Antetokounmpo yra toks žaidėjas, kad R.Garrettas kalba apie „aukštaūgių revoliuciją“.

Dabar lygos elite yra ir G.Antetokounmpo, ir 211 cm ūgio Nikola Jokičius iš „Denver Nuggets“, taip pat 213 cm ūgio Joelis Embiidas iš „Philadelphia 76ers“ – jų dominavimas ir statistika primena W.Chamberlainą, kuris mirė 1999 metais.

Bet ne tik aukštaūgiai. Kai Luka Dončičius, „Dallas Mavericks“ universalusis 201 cm ūgio lyderis, pelnė 60 taškų, atkovojo 21 kamuolį ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų per pratęsimą laimėtose rungtynėse praėjusį mėnesį, sporto komentatoriai iškart pastebėjo, kad net Wiltas nepasiekė tokių aukštumų.

AP nuotr./Luka Dončičius
AP nuotr./Luka Dončičius

Waltas Frazieris, į Šlovės Muziejų įtrauktas gynėjas, komentavęs „Knicks“ rungtynes sykį su R.Garrettu pasidalino savo įžvalga.

„Dabar dažniausiai matome, kaip vaikinai bėga pirmyn atgal ir deda kamuolį per varžovus, – pasakojo jis. – Tik kelios komandos suspėja gynyboje. Jie nedvigubina gynybos, kai kažkuris įsisiautėja. Kai kažkas įmesdavo 40 taškų per mane, visada sukraudavo visą atsakomybę. O dabar Dončičius įmeta 60 ir niekas net nepasako, kas jį dengė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas