Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 25

Kito NBA sezono paveikslas – prasideda arši žvaigždžių medžioklė

Svarbiausi NBA įvykiai – finalas ir naujokų birža – šį mėnesį baigėsi. Dabar prasideda tarpsezonio etapas – laisvųjų žaidėjų rinka, kuri atsidarys liepos 1 dieną. Gandai gaudžia garsiai apie tai, kur kelsis didžiosios lygos žvaigždės, o kai kurios komandos, tarp jų „Los Angeles Lakers“, jau pradėjo svarbius žingsnius žaidėjų mainais.
„Toronto Raptors“ triumfas
„Toronto Raptors“ triumfas / „Scanpix“ nuotr.

Šis tarpsezonis pakeis visą pajėgiausios pasaulio krepšinio lygos paveikslą.

Į laisvųjų agentų rinką neria būrys NBA žvaigždžių. Po jų savo eilės laukia svarbūs žaidėjai, tarp kurių yra ir Jonas Valančiūnas.

Likus mažiau nei savaitei pateikiame pagrindines intrigas artėjant liepos 1-ąjai dienai, kai startuos laisvųjų agentų turgus.

„Lakers“ algų kepurė

„New Orleans Pelicans“ ir „Lakers“ yra sutarę dėl Anthony Daviso mainų, tad aukštaūgis ruošiasi atvykti į Los Andželą. Tai reiškia, kad „Lakers“ iki algų kepurės turi 23-27 mln. dolerių. Su didžiausia suma Los Andželo ekipa gali likti, jei A.Davisas atsisakys savo mainų premijos, kuri yra 4 milijonai dolerių.

„Lakers“ labai norėtų prie LeBrono Jameso ir Anthony Daviso dueto pridėti dar vieną žvaigždę, tačiau tam reikia turėti bent laisvus 32 milijonus dolerių algų kepurėje. Tai įmanoma padaryti, tačiau „Lakers“ vėl reikėtų mainyti žaidėjus. Jei „Lakers“ iki liepos 1-osios sugebėtų išmainyti Mo Wagnerio, Isaaco Bongos, ir Jemerrio Joneso kontraktus, atsirastų vieta vienam maksimaliam kontraktui.

Kitu atveju, „Lakers“ gali bandyti įtikinti Kyrie Irvingą, Kemba Walkerį arba Jimmy Butlerį pasirašyti mažesnį nei maksimalų kontraktą. Toks scenarijus yra mažai tikėtinas, tad vertėtų atsisakyti planų dėl dar vienos žvaigždės ir lipdyti stiprius vidutiniokus aplink klubo lyderius. Los Andželui labai reikia metikų ir universalių žaidėjų. Su pinigais ar be jų Los Andželo rinka yra pajėgi tokių žaidėjų prisivilioti.

„Instagram“ nuotr./Anthony Davisas ir LeBronas Jamesas suvienijo jėgas
„Instagram“ nuotr./Anthony Davisas ir LeBronas Jamesas suvienijo jėgas

Žvaigždžių rebusai

Kaip ir tikėtąsi, Kawhi Leonardas atsisakė kontrakte numatyto „pliuso“ ir tapo laisvuoju agentu. Dauguma lygos žmonių mano, kad žvaigždė renkasi tarp dviejų klubų: „Toronto Raptors“ ir „Los Angeles Clippers“.

Jei K.Leonardas grįš į Torontą, galima manyti, kad „ropliai“ bus stiprūs pretendentai apginti titulą. Jei Kawhi išvyks, „Raptors“ nugarmės į Rytų konferencijos gilumą, nes nuo žvaigždės sprendimo priklauso ir kitų žaidėjų – Marco Gasolio, Danny Greeno ateitis komandoje.

Sunku tikėtis, kad Kyle'as Lowry ir Pascalis Siakamas sugebėtų atvesti Toronto ekipą į NBA finalą be K.Leonardo, tad artėjančios savaitės mieste bus labai neramios.

Twitter nuotr./Kawhi Leonardas viliojamas stendais Los Andžele
Twitter nuotr./Kawhi Leonardas viliojamas stendais Los Andžele

Labai įdomi „Golden State Warriors“ ir Kevino Duranto situacija. Krepšininkas patyrė Achilo traumą ir turbūt praleis artėjantį sezoną. Prieš traumą atrodė, kad K.Durantas tikrai išvyks, tačiau dabar viskas krypsta visai kita linkme.

„Warriors“ gali pasiūlyti penkių metų 221 milijonų dolerių vertės sutartį, o tokios sumos K.Durantui negali pasiūlyti nė viena kita NBA komanda. Amerikiečiui jau 30 metų, ir nėra aišku, ar krepšininkas dar sugebės žaisti taip, kaip žaidė prieš traumą. Tad „Warriors“ pasiūlymas atrodo labai viliojantis.

Spekuliuojamas ir vienas gana netikėtas scenarijus. „Warriors“ turės verstis be K.Duranto, o taip pat realu, jog ir Klay Thompsonas dėl traumos nežais visą arba didžiąją dalį sezono. Norėdami išlikti konkurencingais „kariai“ gali pasirašyti sutartį su K.Durantu ir iškart jį išmainyti. Tokiu atveju pavyktų gauti neblogų žaidėjų už žvaigždę, kuri anksčiau ar vėliau būtų išvykusi. Tai padėtų ir komandai, kuri gauna K.Durantą, nes ji gautų puolėją su potencialiai ilga sutartimi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas

Jau beveik neabejojama, kad Kyrie Irvingas nepratęs sutarties su „Boston Celtics“. prieš tai Klivlande rungtyniavęs įžaidėjas prie L.Jameso jautėsi it žuvis vandenyje – smaigstė lemiamus metimus bei daug prisidėjo prie „Cleveland Cavaliers“ čempionų titulo.

Bostone K.Irvingas buvo pagrindinė žvaigždė, tačiau krepšinio ekspertai galutinai įsitikino, kad žaidėjas nėra pajėgus vienas pats pakelti klubą į aukštesnį lygį, kaip tai pavyko L.Jamesui ar K.Leonardui.

Į K.Irvingą taikosi „Brooklyn Nets“, tačiau klubui labai reikia reikia antros žvaigždės. „Nets“ prieš naujokų biržos naktį atsikratė Alleno Crabbe‘o kontrakto ir dabar turi pakankamai pinigų dviems maksimaliems kontraktams.

Skausmingas pagirias dėl praeities klaidų išgyvenę „Nets“ labai nori turėti ir K.Irvingą, ir K.Durantą, tačiau jei tai įvyks – reikės aukoti kitą žvaigždę. D’Angelo Russellas šį sezoną įrodė, kad gali vesti komandą į priekį, tačiau, jei „Nets“ nuspręs kviestis dvi žvaigždes, D.Russello kontrakto pratęsti nepavyks.

„Scanpix“/AP nuotr./Kyrie Irvingas
„Scanpix“/AP nuotr./Kyrie Irvingas

Kemba Walkeris nėra pagrindinis taikinys komandoms laisvųjų agentų rinkoje, tačiau tikrai turi ką pasiūlyti. Įžaidėjas pateko į trečią geriausią žaidėjų penketuką, nors su „Charlotte Hornets“ nieko doro nenuveikė.

„Hornets“ gali pasiūlyti maksimalų, penkių metų 221 milijonų dolerių vertės kontraktą, tačiau pinigai gali ir nesuveikti – žaidėjo sprendimas priklauso nuo noro iškovoti pergales. K.Walkerio lygis nesiekia K.Leonardo ar K.Duranto lygio, tačiau prisijungus prie tokio kalibro žvaigždės šis gynėjas gali nuveikti labai daug.

Šarlotėje to padaryti nepavyks. „Hornets“ nėra patrauklus taškas aukščiausio kalibro talentams, tad reikia ieškoti gerų vidutiniokų. Kosmetiniai sudėties pakeitimai greičiausiai nepadės, nes K.Walkeris nėra tas žaidėjas, kuris gali laimėti titulus.

„Scanpix“ nuotr./Kemba Walkeris
„Scanpix“ nuotr./Kemba Walkeris

Dilemos Rytuose ir Vakaruose

„Philadelphia 76ers“ liko per vieną metimą nuo pratęsimo septintosiose serijos rungtynėse prieš „Toronto Raptors“ ir skausmingai baigė sezoną. Filadelfijos komanda turi talento, tačiau nežinia, ar visą išlaikys. Kalbama, kad komandos žvaigždės tiesiog nėra sutvertos rungtyniauti kartu, rūbinėje savo nuomonę visada turi aikštingų charakterių žaidėjai, kaip Joelis Embiidas, Jimmy Butleris.

Komandoje liks Benas Simmonsas ir J.Embiidas, tačiau „76ers“ galvosūkiai prasideda, kai kalba krypsta apie Tobiaso Harriso, J.J.Redicko ir J.Butlerio ateitį.

Jei „76ers“ nepavyks išsaugoti J.Butlerio ir pratęs kitų dviejų žaidėjų sutartis, dar liktų apie 25 milijonus dolerių. Tai yra pakankamai didelė suma, kuria galima prisivilioti aukšto lygio rolės žaidėjų, pageidautina snaiperių. „76ers“ praėjusiame sezone turėjo tik vieną stabilų snaiperį J.J.Redicką, o žinant tai, jog B.Simmonsas yra alergiškas tritaškiams, reikia apsupti australą patikimais metikais.

„Scanpix“ nuotr./Jimmy Butleris
„Scanpix“ nuotr./Jimmy Butleris

„Warriors“ dilemos vien K.Durantu nesibaigia. Į laisvųjų agentų rinką žengia ir Klay Thompsonas, tačiau beveik neabejojama, kad snaiperis pasirašys ketverių metų 190 milijonų dolerių vertės kontraktą su „kariais“. Tai reiškia, kad „Warriors“ algų kepurė užsipildo dviem žaidėjais, kurie kitą sezoną gali net nežaisti, o vietos pasipildyti kitais žaidėjais praktiškai nėra.

DeMarcusas Cousinsas praėjusią vasarą pasirašė minimalų kontraktą su „Warriors“. Taip, D.Cousinsas praeityje buvo „All Stars“ lygio žaidėjas. Pagrindinis klausimas – ką jis įrodė šį sezoną, kad nors viena NBA komanda jam pasiūlyti solidų kontraktą?

Dėl traumos D.Cousinsas praleido pusę reguliaraus sezono, tada dėl traumos iškrito iš rikiuotės jau pirmajame atkrintamųjų etape. Žaidėjas sugrįžo į aikštę finalo serijoje, tačiau atrodė nerangus, praradęs mobilumą ir gebėjimą išnaudoti savo galingą kūną.

„Scanpix“ nuotr./DeMarcusas Cousinsas
„Scanpix“ nuotr./DeMarcusas Cousinsas

Aukštaūgis į Oklendą atvyko iškovoti žiedo, o to padaryti nepavyko. Šio žaidėjo charakteris praeityje pridarė problemų „Sacramento Kings“ rūbinėje, o dabar ir jo žaidimo lygis nebėra aukščiausio kalibro. Sunku nuspėti kokia ateitis laukia šio vidurio puolėjo.

Klaustukai kabo ir ant Shauno Livingstono ateities. Spekuliuojama, jog įžaidėjas baigs karjerą, o sumokėję 2 milijonus dolerių „Warriors“ atlaisvintų jo vietą sudėtyje. Jei žaidėjas vis gi nuspręstų tęsti karjerą ir pasirašyti vidutinioko (angl. mid-level exception) kontraktą, kurio vertė 7,6 milijonų dolerių, kito „Warriors“ vidutinioko kontraktas krenta nuo 9 milijonų iki mažiau nei 6 milijonų dolerių.

„Warriors“ reikia smarkiai papurtyti piniginę ir sukrapštyti ten likusius pinigus. Kitą sezoną komanda grius ant Draymondo Greeno ir Stepheno Curry pečių. Vargu, ar be rimtų pastiprinimų, „kariai“ pasieks bent atkrintamąsias.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas ir Demarcusas Cousinsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas ir Demarcusas Cousinsas

Jauni ir ištroškę pergalių

„New Orleans Pelicans“ per kelias savaites tapo viena įdomiausių komandų visoje lygoje. „Pelikanų“ sudėtis atrodo labai įdomiai ir potencialus startinis penketukas iš Lonzo Ballo, Jrue Holiday, Brandono Ingramo, Ziono Williamsono ir Jahlilo Okaforo atrodo galingai. Nereikia pamiršti ir nuo suolo kilsiančių pirmo rato šaukimų Jaxsono Hayeso bei Nickeilo Alexanderio-Walkerio.

„Pelicans“ turi labai daug potencialių, jaunų žaidėjų ir gali disponuoti 20-čia milijonų dolerių. Jei pavyktų pratęsti sutartį su puikiai atsiskleidusiu Juliusu Randle‘u, „pelikanai“ gali rimtai pakovoti dėl patekimo į atkrintamąsias.

Prisimenant visą chaotišką mainų situaciją su A.Davisu, atkrintamosios pirmajame Z.Williamsono sezone pajėgiausioje planetos lygoje būtų puikus rezultatas.

Zionas Williamsonas
Zionas Williamsonas

Europos krepšinio gerbėjus labiausiai intriguoja „Dallas Mavericks“ ateinančio sezono paveikslas. Komanda turi metų naujoką, slovėną Luką Dončičių bei jau savo vertę įrodžiusį latvį Kristapą Porzingį. Šių dviejų megatalentų duetas turėtų pakelti Dalaso komandą į aukštesnį lygį, tačiau iki konkurentės dėl titulo šiam branduoliui dar trūksta.

Laisvųjų agentų rinkoje „Mavericks“ laikomi „tamsiuoju arkliuku“. Komandos savininkas Markas Cubanas tikrai nesidrovės paploninti savo piniginę siekdamas prisivilioti dar vieną aukščiausio kalibro talentą, o vietos algų kepurėje Dalaso komanda turi.

bleacherreport.com skelbia, kad „Mavericks“ turi vietos K.Leonardo dydžio kontraktui, tačiau kaip jau minėta anksčiau, beveik garantuota, jog amerikietis kelsis į „Clippers“ arba liks „Raptors“. Tokiu atveju, Dalase gali atsidurti žemesnio kalibro žaidėjų, kaip J.Butleris arba K.Walkeris.

„Scanpix“/AP nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“/AP nuotr./Luka Dončičius

Netikėtas „Toronto Raptors“ triumfas NBA finale labai smarkiai sumaišė kortas braižant artėjančio sezono paveikslą. Nuo Liepos 1-osios laisvieji agentai galės spręsti savo ateitį ir NBA žemėlapis pasikeis neatpažįstamai.

„Warriors“ era baigiasi ir po ilgo laiko vargu ar įmanoma pasakyti aiškų kito sezono favoritą. Tuo pasaulį ir žavi aukščiausio lygio krepšinis – nenuspėjamas nugalėtojas, kraują kaitinanti intriga bei smulkiausios detalės tarpsezonio metu galinčios nulemti viso sezono komandos kryptį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento